ELVIS BARUKCIC Afp
TENZIJE U SUSJEDSTVU

Izbornik je opravdano smijenjen, vrijeme ga je davno pregazilo, ali tko ga sada uopće želi zamijeniti?

Reprezentaciji treba remont, treba joj nešto novo, ali prije svega strateg koji se ne sjeća Spačeka
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 26. lipanj 2023. 06:57

Kvalifikacije za Euro 2024. nisu došle ni do polovice odigravanja, a Bosna i Hercegovina više nema realnih izgleda da se plasira. A ni izbornika koji će ju voditi. No, ovo drugo i nije toliko važno. BiH je novim debaklom, porazom od Luksemburga na svom terenu (0:2) definitivno se svrstala u društvo u kom su Rumunjska, Bugarska, Bjelorusija, Makedonija ili Moldavija. U društvo reprezentacija koje mogu utjecati na konačni plasman u skupini, ali koje realno nemaju izgleda da se plasiraju iz skupine.

Na stranu to kakve emocije imali prema ovoj reprezentaciji, ali radi se o momčadi kojoj je odavno bio potreban remont. O ekipi u kojoj glavne zvijezde ili više ne igraju ozbiljan nogomet (Pjanić) ili su davno prešle zenit (Džeko), a ni za koga od ovih što dolaze ne možemo reći da se nametnuo u ovim utakmicama. Tu dobar dio krivice snosi javnost, mediji prije svega, koji u samo par dana od neumjerenog veličanja odlaze u isto tako neumjereno blaćenje.

image

Faruk Hadžibegić

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ipak, najveći dio krivice snosi sam izbornik, odnosno bivši izbornik, koji je opravdano smijenjen. Faruk Hadžibegić je nakon poraza od Luksemburga izgledao upravo onako kako mu je izgledala ekipa sat, dva prije - pogubljeno, nervozno, bez ideje i posvađan sa svima oko sebe. Hadžibegić je bivši nakon samo četiri utakmice koje je vodio, a tko će ga zamijeniti?

Bolje je pitanje, tko ga želi zamijeniti? Reprezentacija koju ostavlja u nasljedstvo žudi za remontom, ali isto tako nema dovoljno velik bazen igrača da se potpuno resetira. No, ono što joj definitivno ne treba je još jedan izbornik tipa Hadžibegić, nogometni mastodont kojeg je vrijeme davno pregazilo. Njoj treba moderni trener, s autoritetom i modernim shvaćanjem nogometa, a ne trener koji je učio nogomet dok ti je poziciju određivao broj dresa. Parafrazirajući sada već famoznu Hadžibegićevu izjavu ("Ne možeš Spačekom osvojiti Formulu 1"), Bosni i Hercegovini treba trener koji se ne sjeća spačeka.

Međutim, s obzirom da se i dalje u vezu s reprezentacijom dovode isti, zastarjeli, nogometno ili stvarno, stručnjaci iz BiH i regije, bojimo se da se tu ništa neće promijeniti još dugo vremena.

Hadžibegić uspio dvaput izgubiti od Luksemburga

Luksemburg definitivno više nije reprezentacija iz kategorije "topovskog mesa" kakva je nekad bila i kakvu je i dalje vide prosječni pratitelji nogometa. Međutim, Luksemburg je i dalje ekipa iz treće europske lige i ozbiljne reprezentacije bi je morale pobjeđivati. Pogotovo na svom terenu. No, Faruku Hadžibegiću uspjelo je za rukom dvaput izgubiti od Luksemburga i to oba puta kada je bio domaćin. Osim ovog poraza u Zenici prošlog utorka (0:2) to mu je pošlo za rukom i u listopadu 2010. kada je vodio Crnu Goru i izgubio u Podgorici s 1:2. Zanimljivo da je i tada strijelac za Luksemburg bio Danel Sinani.

Standings provided by Sofascore
Linker
01. svibanj 2024 20:42