Opus Arena/zastava s Rujevice

 Cropix, SN
POVIJESNI POTEZ

Iznos zvuči nestvarno: Trojac s ustaškom zastavom postaje prvi koji će platiti kaznu za cijeli stadion?!

Sportske novosti doznaju koji je novi, odlučni potez HNS-a u slučaju pražnjenja Opus Arene
Piše: Dražen Antolić/SNObjavljeno: 15. rujan 2023. 11:19

U trenutku dok se protiv HNS-a vode dva disciplinska postupka UEFA-e, zbog ponašanja navijača na utakmicama s Latvijom na Rujevici i s Armenijom u Erevanu, iz Saveza stiže najava koja bi mogla zauvijek spriječiti neodgovorno ponašanje navijača na utakmicama reprezentacije.

HNS je još u srijedu dobio informaciju da je pokrenut disciplinski postupak zbog ustaške zastave koju su trojica navijača donijeli i na vrlo znakovit način pokazivali na Rujevici, a zbog kojih Savezu prijeti novčana kazna te igranje utakmice s Turskom 12. listopada na praznoj Opus Areni.

Savez je dobio pet dana za očitovanje ‘o slučaju Rujevica‘, dakle do ponedjeljka, i u Kući hrvatskog nogometa se nadaju da će UEFA vrlo brzo nakon toga donijeti odluku o kazni, kakva god bude, zbog same organizacije utakmice s Turskom.

Dakle, HNS-u prijeti žestok udarac po džepu, predsjednik Marijan Kustić sam je rekao kako ima preko 100.000 zahtjeva za ulaznice na Areni koja prima nešto više od 13.000 gledatelja, a Sportske novosti su dobile informaciju o zaista povijesnoj odluci Saveza.

Ono što je novo i doslovno presedan u hrvatskom nogometu je odluka HNS-a da od odgovornih navijača traži naknadu štete u visini eventualne novčane kazne UEFA-e, ali i kompletne zarade od prodaje ulaznica, ako se bude igralo ‘iza zatvorenih vrata‘.

Dakle, prvo - HNS će trojac s Rujevice tužiti za iznos eventualne novčane kazne iz UEFA-e. Primjerice, za rasističko skandiranje hrvatskih navijača na Final Fouru Lige nacija, HNS je platio 70.000 eura. Ovoga puta očekuje se svakako manja kazna, jer se radi o jednoj utakmici na Rujevici.

UZ to, HNS će tražiti i naknadu izgubljene dobiti od prodaje ulaznica na Opus Areni. S obzirom da cijena karata za Tursku još nije određena, teško je odrediti točan iznos, ali po nekim procjenama ukupno bi to za cijeli stadion moglo biti od 320.000 do 340.000 eura.

Cjelokupni iznos štete zbog koje će HNS tužiti trojicu navijača, mogao bi se dakle popeti i do 400.000 eura. Vjerojatno sasvim dovoljno da više nikada nikome od navijača ne padne napamet sličan ‘izlet na stadion‘.

Činjenica je i da je HNS više puta najavljivao da će tužiti prekršitelje, navijače koji su počinili nerede i uzrokovali štetu, ali dosad to nikada nije napravio. Možda je vrijeme...

Općinski sud u Rijeci donio presudu za trojicu izgrednika na Rujevici

Općinski sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez kako je donesena presuda protiv dvojice okrivljenika za prekršaj na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije.

"Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1.300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Nadalje, postupak prema trećoj uključenoj osobi traje, kao i kriminalističko istraživanje koje za cilj ima rasvijetliti sve okolnosti povezane s ovim događajem.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje nadležnim tijelima na brzom i konkretnom postupku te pozdravlja kažnjavanje osoba koje su nanijele štetu ugledu hrvatske države isticanjem zabranjenih simbola.

HNS ostaje odlučan u namjeri da poduzme sve daljnje pravne korake prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

U informativne svrhe, Hrvatski nogometni savez objavljuje fotografiju koja dokazuje protupravno ponašanje i isticanje ustaške zastave, zabranjene zakonom Republike Hrvatske. Kao što je vidljivo, u gornjem lijevom kutu zastave nalazi se zabranjeni, ustaški simbol", stoji u priopćenju HNS-a

Linker
08. studeni 2023 01:48