TOBIAS SCHWARZ Afp
NA VRHUNCU IGRAČKE MOĆI

Dugo se borio s frustracijama, a sad poput Modrića i Vatrenih traži vrhunac na najvećoj sceni

Nije slučajno da se sa sjajnim igrama Xhake “rodio” i uvjerljivi nastup Švicarske
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 17:22

Granit Xhaka i njegova Švicarska jedna su od najdojmljivijih reprezentacija ovog Eura. U osmini finala Švicarci su očitali lekciju Talijanima i potpuno nadigrali Luciana Spallettija i njegove igrače, a sada ih u četvrtfinalu čeka “ranjena” Engleska. Možemo reći kako su Gareth Southgate i njegovi izabranici do daljnjeg plasmana došli “pukom srećom” i izrazitom individualnom kvalitetom Judea Bellinghama, te tek sada treba vidjeti hoće li se Englezi konačno trgnuti i opravdati status prvog favorita Eura.

Velika poveznica između Engleske i Švicarske je upravo Xhaka. Njegov sedmogodišnji doprinos u dresu Arsenala (2016. - 2023.) može se okarakterizirati kao put od dna prema vrhu. Xhaka se Topnicima priključio još u posljednjim sezonama Arsena Wengera, proživio je i stadij Unaija Emeryja u klubu, prije nego što je kormilo preuzeo Mikel Arteta. Španjolski stručnjak je, jednako kao i Xhaka, proživio sve što se da preživjeti u londonskom klubu, njihov uspon prema statusu miljenika navijača može se pratiti paralelno s uspjesima Arsenala kroz sezone.

image

Granit Xhaka

AXEL HEIMKEN Afp

Dugi niz godina Xhaka se u Arsenalu osjećao frustrirajuće. Poznato je kako švicarski kapetan ima izraziti pobjednički mentalitet, tako da su mu godine bez značajnih rezultata u Arsenalu ostavile dojam da bi u skorijoj budućnosti trebao napustiti Topnike. Vrhunac drame stigao je u listopadu 2019. godine, kada je, pod vodstvom Unaija Emeryja, kao kapetan kluba zbog frustracija rekao svojim navijačima “da odj**u” dok je napuštao teren u susretu protiv Crystal Palacea. Navijači su ga tom prilikom zviždali i vrijeđali, a u kasnijem intervjuu otkrio je da je zbog tog incidenta bio uvjeren da će napustiti klub.

- Torbe su mi bile spakirane. Putovnice su bile vani. Završio sam s Arsenalom. Završio. Na stolu je bio ugovor s drugim klubom i sve što sam trebao učiniti je potpisati. Razgovarao sam sa suprugom Leonitom i odlučili smo otići - rekao je tada za Players’ Tribune.

Ipak, nakon dugo uvjeravanja od strane novog trenera, Mikela Artete, Xhaka je odlučio ostati u klubu. I bila je to odluka koja će u budućnosti lansirati njegovu karijeru u drugom smjeru. Arteta je u prvim sezonama u Arsenalu djelovao neuvjerljivo, ali je uživao punu potporu uprave kluba, te se nagli i veliki napredak dogodio u sezoni 2022./23. Topnici su sezonu završili na drugom mjestu u Premier ligi, bili su jako blizu osvajanja naslova, a ključni čovjek u veznoj liniji bio je upravo Xhaka. Isticao se svojim liderskim sposobnostima, jakim udarcem, osjećajem za dodavanje, defenzivnim akcijama... Bila je to sezona u kojoj je potpuno sazrio, i postao igrač kakav je danas.

image

Granit Xhaka

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Kada je u toj sezoni u potpunosti vratio povjerenje i odanost Arsenalovih navijača, osjetio je kako je pravo vrijeme za napustiti klub. Poznato je kako ga je silno želio Xabi Alonso u svom Bayer Leverkusenu, Španjolac je u Xhaki vidio pravu lidersku figuru s potrebnim iskustvom da vodi njegovu mladu momčad na terenu. Taj transfer se pokazao kao potpuni pogodak, Xhaka je kroz cijelu sezonu bio neizostavni dio veznog reda momčadi koja je u prvenstvu ostala neporažena, a uz naslov prvaka okitili su se i trofejem pobjednika njemačkog kupa.

Na vrhuncu igračke moći

Xhaka i njegova Švicarska su godinama bili izrazito kvalitetna reprezentacija, ali uvijek je postojao dojam kao da je nedostajalo “ono nešto” kako bi ih se počelo respektirati među užom nogometnom elitom. Xhaka je sada na vrhuncu svojih igračkih moći, a nije slučajno da se s njegovom sjajnom sezonom “rodio” i ovaj uvjerljivi nastup Švicaraca na Euru. Naravno, nije Xhaka jedini zaslužan za predstave koje smo gledali, ali može se reći kako je upravo on pokretač svega pozitivnog u igrama Švicarske, nešto kao što je i Luka Modrić godinama bio u dresu hrvatske reprezentacije.

Može li Xhaka sa Švicarcima replicirati ono što je Modrić uspio s Vatrenima 2018. tek treba vidjeti, ali uzevši u obzir stranu ždrijeba na kojoj se Švicarci nalaze, i neuvjerljive igre koje su Englezi prezentirali, ne treba isključiti mogućnost da ćemo ih gledati u samoj završnici ovogodišnjeg natjecanja...

Linker
05. rujan 2024 20:51