Ivan Rakitić i reprezentativci 2018. godine

 Mikhail Japaridze/tass/profimedia
EUROCAST

‘Jako sam zagovarao Rakitićev povratak među Vatrene, a ono po čemu su Hrvati poznati danas više ne prolazi‘

‘Ako je cilj što manje primiti umjesto što više dati, nogomet će izgubiti popularnost‘, kaže Marijo Tot
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. srpanj 2024. 14:40

Nogometni trener Marijo Tot koji je, između ostalih, surađivao s Vahidom Halilhodžićem (Dinamo), Slavenom Bilićem (Al-Ittihad), Draganom Skočićem (Iran) i Željkom Kopićem (Dinamo Bukurešt), gostovao je u novoj epizodi Eurocasta, našeg podcasta namijenjenog kontinentalnoj smotri. Uz najavu polufinalnih utakmica, Tot i naš novinar Davorin Olivari raspravili su o neprivlačnoj prirodi aktualnog prvenstva, popraćenog malim brojem pogodaka i "ziheraškim" igrama, ali i o smjeru kretanja hrvatskog nogometa.

Tot stiže u naš studiju nedugo nakon što je s Kopićem izveo pravo malo čudo i u drugom dijelu minule sezone spasio Dinamo Bukurešt od ispadanja, premda su se se u trenutku njegova dolaska nalazili 12 bodova ispod praga. Kaže, mogla bi to biti njegova posljednja funkcija na poziciji pomoćnog trenera.

- Rumunjska je zemlja od 20 milijuna stanovnika, a Dinamo Bukurešt jedan je od dva najveća kluba. Kopić, moj bivši student, zvao me mu pomognem spasiti klub. To je bila izuzetno teška situacija, vrlo rijetko bi se netko i usudio ući u takav projekt zbog ogromnog nedostatka bodova. Trenutno sam u potrazi za novom opcijom, razgovaram s nekoliko klubova iz različitih zemalja, ostaje nam za vidjeti što će se realizirati. U svakom slučaju, završavam svoju priču "odreda za čišćenje" iliti pomoćnika koji pravi čuda. Gdje god sam bio napravili smo neki rezultat, sada želim ići svojim putem kao trener s jako puno iskustva - kaže nam Tot u početku Eurocasta, te dodaje da na Euro nije išao upravo zbog klupskih obveza, iako je prethodno već nabavio ulaznice.

Iako je Euro tema broj jedan, ovih dana u prvom eterskom planu je naš bivši reprezentativac. Kako smo jučer izvijestili, Ivan Rakitić do kraja tjedna trebao bi useliti na Poljud.

- Rakitić je velikan, hrvatski zaslužnik i sjajan nogometaš. Zanima me u kakvom je tjelesnom stanju i formi, koliko u tim godina može pomoći Hajduku? Ako je zaista tjelesno spreman, njegovo znanje i tehnička vrijednost su neupitni. Dakle, on može biti kotač zamašnjak novog Hajduka pod Gattusom, ali treba vidjeti koliki će biti njegov igrački doprinos u odnosu na godine, a to trenutno nitko ne može znati - kaže Olivari, a Tot dodaje:

- Ako je itko dobro pratio njegov put, to sam bio ja. Kada se 2020. oprostio od reprezentacije, bio sam jedan od onih koji je izuzetnu puno agitirao i zagovarao njegov povratak. Digla se ogromna prašina oko toga, a to je sve bilo u vrijeme dok je planirao odlazak iz Seville. Tada nismo ni znali da će završiti u Arabiji, sada više nismo sigurni u kojem je stanju jer godine su na leđima. Da je veliki igrač i karizma, jest. Svojim dolaskom podignut će ionako uzavrelu atmosferu u Splitu.

image

Ivan Rakitić

JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jose Breton/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Tot je 2018. i 2019. boravio sa Slavenom Bilićem u saudijskom velikanu Al Ittihadu. Je li ga možda Rakitić kontaktirao uoči odlaska u Al Shabab, ne bi li provjerio kakvo je općenito stanje u pustinji?

- Nisam se čuo s njim, no mislio sam da još može pomoći našoj reprezentaciji. Čini mi se da se završetak naših kvalifikacija za Euro poklapao s njegovim boravkom u Sevilli, gdje je imao odličnu sezonu. Vidio sam da neki igrači uđu 20 minuta i mogu napraviti pomak, zato sam mislio da bi nam dobro došao. Nemoguće je reći koliko će pomoći Hajduku, trenutno znamo samo će im donijeti nešto u pogledu marketinga i karizme, a sve ostalo velika su pitanja.

Na Arabiju smo se osvrtali u kontekstu Marcela Brozovića, djeluje da stav javnosti pretežito drži da tamošnji nogomet "isisava" formu igrača.

- Liga je vrlo zanimljiva i kvalitetna. No, neosporno je da se ta liga ne može mjeriti s najvećima iz Europe. Ni po čemu. Jako sam zadovoljan svime što sam vidio tamo, ali pokazalo se da Brozović nije bio na razini na kakvoj je bio u Interu. Odigrao je pristojno, ali nije to ono što smo od njega očekivali. Međutim, Kante igra u toj ligi i za Francusku nastupa u možda i nikad boljem izdanju - ukazuje Tot.

Isto tako, dojam je da je dobar dio javnosti razočaran prirodom ovog prvenstva, smatraju ga neprivlačnim i dosadnim, neki će reći i jednim od najlošijih koje su gledali.

- Dijelim takav dojam. Na mnogim utakmicama gledali smo užasno dosadan nogomet. Gledaš Francusku, treba ti kava ili Red Bull da ne zaspiš. Prosjek golova je 2,2 po utakmici, manje je bilo samo 2016. godine. Iskreno, Španjolska i Nizozemska, koje igraju najljepši nogomet za gledati, trebaju igrati finale. Volio bih da se to dogodi, jer i Englezi pružaju zijev. Za dobrobit nogometa htio bih finale Nizozemska - Španjolska. Mnoge reprezentacije fokusiraju se samo na obranu, sve je robotizirano i shematizirano samo da se ne primi gol. To nije nogomet koji će zanimati ljude i koji će se gledati - navodi Olivari.

image

Slavlje Francuske nakon pobjede protiv Portugala

FRANCK FIFE Afp

- Apsolutno se slažem, najbolji igrač prvenstva ustvari su navijači. Ovo je jako dosadno. Naš glas možda neće doprijeti do onih koji bi to trebali čuti, ali apeliram na njih. Nogomet ne ide u dobrom pravcu, ovo postaje predosadno. Nogomet ide u pravcu da se igra tako da ti je cilj što manje primiti, a ne što više dati. Preveliki je pritisak na sve aktere da se mora isporučiti rezultat, ali kad ga isporučiš na ovakav način, navijači i dalje ne mogu biti zadovoljni. Dakle, nogomet će ovako izgubiti popularnost - navodi Tot.

Naš trener mišljenja je da će u budućnosti stvari morati biti drukčije...

- Mislim da će se morati promijeniti metodologija rada s mladim igračima u mnogim zemljama. Mi Hrvati poznati smo po nogometu koji je tehnički dopadljiv, s puno paseva i čuvanjem lopte. Međutim, to nije današnji nogomet. Zlatko Dalić, moj prijatelj, također je to detektirao. Hrvatska će morati izbacivati igrače koji mogu pratiti moderan nogomet, a to su brzina, okomitost, dubina, utrčavanja, kretnja bez lopte, pa i po cijenu pogreške. Nogomet u kojem imaš 70 posto posjeda, ali ne možeš pobijediti utakmicu, znak je da takav nogomet ne prolazi. Naši treneri u Hrvatskoj morat će drukčije osposobljavati igrače, možda uopće tehnika neće biti toliko važna, nego snaga i brzina - zaključuje Tot.

Detaljniju analizu dosadašnjeg dijela Eura, najavu Francuske i Španjolske, ali i prognoze naših gostiju, pogledajte u priloženom Eurocastu ili na našem YouTube kanalu.

Linker
17. rujan 2024 18:54