MIGUEL MEDINA Afp
ZANIMLJIV PRIJEDLOG

Legenda hrvatskog nogometa nudi rješenje za VAR: ‘Trenerima treba omogućiti to pravo‘

‘U vrijeme kada sam igrao nogomet, u svakoj se situaciji znalo je li penal ili nije‘, kaže Dražen Besek
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. srpanj 2024. 19:11

Europsko prvenstvo u nogometu ulazi u završnu fazu. I dok je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin oduševljen Eurom, ushićenje gledatelja bitno je skromnije. Mnogi njemački turnir smatraju jednim od dosadnijih u povijesti kontinentalnih natjecanja...

- Možda je nama problem to što smo prerano ispali, pa više nemamo potrebnu emociju. Stoga je i zanimanje pomalo splasnulo. Sada se natjecanjem više bavi struka, kako bi analizirala aktualne trendove. Za većinu utakmica nokaut-faze priča se svodi na taktički posjed i igru bez rizika, sve do pogotka ili naposljetku - pucanja jedanaesteraca.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Energetski problemi

U prvom su planu bočni igrači. Istodobno, premalo je individualne igre "jedan na jedan" na sredini terena, gdje bi se najlakše narušile kompozicije momčadi u fazi obrane. Dosta reprezentacija ima i energetskih problema, jer su im igrači došli "potrošeni". Tu do izražaja dolazi prosudba svakog izbornika kako će osvježiti momčad, a da pritom ne trpi momčad i(li) rezultat - smatra Dražen Besek.

Nekadašnji igrač Dinama i aktualni trener Varteksa, kao i većina pratitelja Eura, ima problem s razumijevanjem sudačkih odluka.

image
OZAN KOSE Afp

- Većina nas je nezadovoljna suđenjem kakvo imamo u HNL-u, ali kada vidim neke odluke arbitara na Euru, dolazim u situaciju da preispitujem sebe i svoje znanje nogometnih pravila. U vrijeme kada sam igrao nogomet, u svakoj se situaciji znalo - je li penal ili nije. Danas više nisam siguran. Na Euru sudački board određuje - je li kazneni udarac kada je ruka ispred ili iza tijela? Situacija iz utakmice Njemačka - Španjolska s razlogom je došla u fokus nogometne javnosti. Ne vjerujem da je netko želio oštetiti Njemačku na turniru. Osobno nisam njihov navijač, ali zagovaram korektnost. Uvjerenja sam da se prevelika važnost daje sucima. Oni bi u nogometnoj igri trebali biti "uslužna djelatnost", a ne glavni akteri. Najviše me smeta kada žutim kartonima, na prosvjede igrača ili trenera, brane svoje pogrešne odluke. Mislim da bi i klupi svake momčadi trebalo omogućiti diskrecijsko pravo da aktivira VAR ako smatra da je zakinuta u nekoj akciji. Otprilike, kao u tenisu. Ovako, igrači i treneri ovise izravno o sudačkim odlukama, a da pritom uopće nemaju pravo glasa.

image
RALF IBING Dppi Via Afp

Španjolci su dosad prezentirali najdominantniji i najdosljedniji nogomet. Mogu li oni odigrati sedam utakmica na turniru, taktički i energetski na dosadašnjoj razini?

Igra nije garancija

- Mogu. Dobro su pripremljeni. Imaju četiri dana između utakmica, a ostavljaju dojam da bi već nakon trećeg mogli opet na teren. Njihov je izbornik De la Fuente i najbolje iskoristio roster igrača. Deschamps i Southgate mijenjaju igrače samo u krajnjoj nuždi.

Prije Eura, Francuska i Engleska smatrani su najvećim favoritima turnira. No Englezi već dvije utakmice "hodaju po rubu", a Francuzi su došli do polufinala ne postigavši gol iz igre (dva autogola i Mbappéov jedanaesterac). Koga vidite u finalu?

- Dosadašnji tijek Eura navodi na zaključak kako igra nije garancija rezultata. U konačnici, sve se svodi na pojedinačnu kvalitetu. A reprezentacije, koje su došle do polufinala očigledno su najkvalitetnije na individualnoj razini. Stoga i nije iznenađenje da su se najveći favoriti našli među posljednje četiri momčadi, neovisno o dosadašnjim prezentacijama. Nisam dosad bio uspješan u prognozama. Volio bih vidjeti u finalu Francusku i Nizozemsku

Linker
18. listopad 2024 04:42