Lamine Yamal i N‘golo Kante

 JAVIER SORIANO Afp
ENGLEZI - ČISTO MUČENJE

‘Ovo je pravo finale prije finala! A da je Hrvatska igrala s njima, imala bi apsolutne šanse proći dalje‘

Nikola Jurčević za SN komentira Europsko prvenstvo u nogometu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. srpanj 2024. 06:40

Za dvoboj Španjolske i Francuske mnogi će kazati da je finale prije finala, ali nije rijedak slučaj da na kraju prvak i pobjednik u pravom finalu ipak bude netko drugi. Što nudi završnica Eura čiji su protagonisti redom velike nogometne nacije koje su sve, osim Engleske, već bile prvacima Europe.

- Iako bi se to moglo odnositi i na utakmicu Španjolska - Njemačka, složio biH se da je Španjolska - Francuska finale prije finala - kazao nam je nogometni stručnjak, te svojedobni izbornik Azerbajdžana i Libanona Nikola Jurčević.

Kome daje prednost?

- Što se tiče kompletnog dojma i prikazanog nogometa dileme nema - to je po tom kriteriju Španjolska. Teži ofenzivnoj igri i raznovrsnosti. Francuska je veliko razočaranje što se tiče igre, ali natjecateljska je momčad koja je na takav način, bez previše ljepote, dolazila i do finala Svjetskog prvenstva, pa ga u Rusiji i osvojila. Njihov je nogomet previše kontroliran, tendencija je da samo preko udarne trojice u napadu dođu do gola. Španjolska je lepršavija, maštovitija, no ako bih išao prognozirati rezultat teško bih se odlučio za favorita. Rekao bih da je to 50.50. Iako, kažem, navijam za Španjolce, pa kad bih se već morao izjasniti dao bih im minimalnu prednost.

Španjolska je pobrala lovorike, a vidite li kakav potencijalan problem za njih? Možda nedostatak iskustva u završnicama takvih natjecanja?

- Rutina, kao i igra na čisti rezultat, sigurno su prednost Francuske. Osim toga, kod Španjolske ima i defenzivne ranjivosti, to smo mogli vidjeti u utakmici s Nijemcima kad su se povukli. Njemačka je tada bila možda i bliža pobjedi, iako La Roja održava mirnoću i pas igre.

Španjolski hit su Nico Williams i Lamine Yamal, a prva violina Rodri, dok francuski as broj 1 Kylian Mbappe nije na svojoj razini.

- Nije se iskazao, kao niti neke druge zvijezde na ovom Euru. Vjerojatno je razlog umor, zasićenost nakon teške sezone. Vidi se nedostatak prave eksplozivnosti i brzine. To je obilježilo prvenstvo. U isto doba neki drugi su skrenuli pozornost na sebe, kao Niko Williams.

On je svakako stigao na Euro svježiji jer igrao je samo španjolsku ligu i kup, Athletic Bilbao nije bio u Europi.

- Da, to mu je pomoglo. Turci su bili poletni, a i Olmo, koji je dosta pauzirao prije toga. Olmo nije imao kompletnu minutažu, no svaku minutu odigrao je vrhunski. Očekujem, međutim, nakon svega da bi neku utakmicu morao i Mbappe odigrati...

Engleska je vjerojatno najkritiziranija, imala je povoljan ždrijeb i eto je u polufinalu.

- Preslika Francuske. Sve do jedne utakmice - mučenje. Ne mogu doći do uvjerljive pobjede. Kad vidimo roster očekujemo puno više, ali to je momčad koja igra šablonizirano, bez kreativnosti, u njoj je bilo mjesto za Jacka Grealisha, koji može imaginacijom prodrmati protivničku obranu. Ovako su sterilni i čitljivi. Osim što imaju fizičku moć i samopouzdanje da ne odustaju, da se mogu vratiti, što smo vidjeli protiv Švicarske, a pogotovo protiv Slovačke. No, posjeduju kvalitete i unutarnje rezerve koje nisu pokazali. Nismo puno vidjeli od njihovih najvažnijih igrača. OK, Bellingham je zabio dva fantastična gola, ali u igri nije na svojoj razini, Foden je vrlo rezerviran, Kane izvan golgeterske forme... Od njih očekujem da konačno pruže pravu partiju, a ako nastave kao dosad Nizozemska je u prednosti.

Je li izbornik Garetha Southgate glavni krivac, je li ih "ubio" zahtjevima ili je našao način kako da dođe do kraja?

- Teško mi je to komentirati. Ima najvažnije, a to su rezultati, bio je u finalu na prošlom Euru, u polufinalu SP-a... Kad bih gledao što radi puno je nelogičnosti. Izraziti konzervatizam, bez puno promjena. No, on je za sada pobjednik. Imao je neke igrače velikog potencijala koje nije zvao, a teško mi je vjerovati da nije bio u stanju način ljevonogog beka. Premier liga je najjača na svijetu, opet, možda im trebaju ti stranci koji njihovu igru u klubovima spajaju. Uz njih su bolji i Foden i svi drugi. Ostali su nam dužni. No, bit će to dva mega polufinala.

Jurčević spada među one koji smatraju da nogomet na Euru nije bio na najvišoj razini.

- Da, smatram da je tako. Najbolji igraju bez puno energije i rizika, do prvog gola su mnoge utakmice bile negledljive. Momčadi koje su igrale s poletom kao Austrija, Turska, ranije Gruzija... priredile su nam utakmice u kojima smo uživali. U dvobojima teškaša se puno kalkulira, da nema kulise koja prati Euro, ne bi nam bilo nimalo zanimljivo.

Pojedinačno asovi su tu, osim Haalanda, te Viniciusa i Messija, ako je on i dalje taj, dakle čije reprezentacije nisu bile na Euru, u konkurenciji su još uvijek glavne zvijezde, i kandidati za Zlatnu loptu Mbappe i Bellingham, i najbolji zadnji vezni Rodri, i stoperski as Van Dijk...

- Kalendar natjecanja je prenatrpan i zato otvara mogućnost drugima da zauzmu najveću pozornost, kao što su Nico Williams ili Gakpo. Međutim, rano je za konačan zaključak. Ostaju polufinale i finale. Dovoljno je da u tim susretima zablistaju ti ili neki drugi asovi i cijela će se priča promijeniti, a netko od njih postati igrač prvenstva. Jasno je da ni Francuska niti Engleska nisu dale maksimum, tako mi Mbappe ni Bellingham. Došao je trenutak da se skinu okovi.

Jurčević se referirao i na Nizozemsku.

- Ostavili su bolji dojam od Francuske i Engleske, iako nisu bili uvjerljivi kao Španjolci. Dobili su Rumunjsku 3:0, okrenuli s Turskom... To je reprezentacija koja je po kvaliteti blizu vrha. Ima igrače Cityja, Liverpoola... a za nijansu više traže gol, žele pobijediti, nadigravati se, bit će teška bitka njih i Engleza.

U zaključku:

- Dojam o najvećim favoritima i zvijezdama je razočaravajući, ali najviše se pamti kraj. U polufinalu i finalu mogu pokazati kvalitetu i promijeniti kompletan dojam.

Ipak, nismo mogli ne spomenuti Hrvatsku. Da smo prošli skupinu, te se malo posložili, kako izgleda nokaut faza reklo bi se da bismo se tu snašli.

- Po ovome što sam vidio, da smo igrali sa Švicarskom, imali bismo apsolutno realne šanse proći dalje. Na kraju smo izgubili samo od Španjolske, koja se pokazala najjačom. Šteta što smo primili taj nesretan gol od Italije jer imali smo što reći na ovom Euru, s obzirom na to da nitko ne gazi - konstatirao je Jurčević.

Linker
09. srpanj 2024 06:41