Slavlje Švicarske

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
NAKON DEBAKLA - SPEKTAKL

Petkovićev nasljednik spreman je izazvati moćnike: Oni su crna mačka za elitu i ‘dark horse‘ Eura

Yakin je očitao nogometnu lekciju Spallettiju i ima pravo ostati dosljedan odvažnom stavu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. lipanj 2024. 18:36

Treći put u nizu branitelj naslova ispao je u osmini finala Europskog prvenstva. Španjolce je 2016. na prvoj stepenici nokaut faze eliminirala Italija, 2021. Portugalci su izgubili od Belgije, a njemačka smotra pamtit će očajni talijanski provod nasuprot uvjerljive Švicarske, koja je 2:0 pobjedom izborila mjesto među najboljih osam i naglo stekla status ‘dark horsea‘, ekipe koja bi se iz sjene mogla nadati velikom podvigu.

- Čim sam vidio da Talijani izlaze s četvoricom braniča, znao sam da ćemo ih uništiti. Naša igra poslala je važnu poruku svima. Nismo se samo branili i čekali kontre, nego pokazali da možemo napasti i dominirati na svakom dijelu terena. Radost navijača govori sve, njihova podrška pokazuje da smo na pravom putu i da zaslužujemo biti tu gdje jesmo - kazao je pobjednički izbornik Murat Yakin nakon ugodne večeri u Berlinu.

image

Slavlje Švicarske

JOHN MACDOUGALL Afp

Nevjerojatnu priču ispisuje 49-godišnjak iz Basela, koji sve do četiri dana prije ždrijeba za EP nije ni znao ostaje li na klupi Švicarske. Neuvjerljivi nastupi u kvalifikacijama, popraćeni s pet remija i jednim porazom te mukom protiv nižerazrednih momčadi poput Andore (2:1), ozbiljno su ugrozili Yakinovu poziciju, kao i glasine da nije u najboljem odnosu s ključnim igračima reprezentacije Manuelom Akanjijem i Granitom Xhakom, pa i ankete tamošnjih medija u kojima je preko 60 posto glasača tražilo neko drugo ime. Švicarski nogometni savez polemizirao je o njegovoj budućnosti, mamio ih je Urs Fischer, koji je krajem prošle godine raskrstio s Union Berlinom.

Ipak, Yakinu je u konačnici ukazano puno povjerenje, što će se pola godine kasnije pod potvrditi kao izvrsna odluka, a izbornik švicarsko-turske putovnice izjednačit će učinak svog prethodnika, stručnjak iz Sarajeva Vladimira Petkovića, i donijeti Švicarcima drugo četvrtfinale EP-a u povijesti nacije. U prošloj osmini finala, protiv Portugala na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Yakin je doživio debakl za pamćenje (1:6), da bi na idućem velikom natjecanju, nakon sazrijevanja momčadi i nekolicine promjena u sastavu, očitao nogometnu lekciju jednoj od tradicionalno najvećih europskih reprezentacija.

image
AXEL HEIMKEN Afp

Švicarska se tako isprofilirala kao crna mačka za elitu, dovoljno je prisjetiti se prošlog Eura i Francuske u osmini finala. Mario Gavranović u zadnjim trenucima susreta zabio je za 3:3, a Švicarci su boljim izvođenjem penala izbacili glavnog favorita smotre, zatim i pošteno namučili Španjolsku, koja ih je nadjačala tek prilikom raspucavanja. Danas znamo da takve predstave nisu slučajnost, Švicarci nisu poklekli ni kontra Njemačke (1:1) u skupini i tek nekoliko minuta dijelilo ih je od prvog mjesta u skupini. Bacimo li oko na raspored EP-a, ispada da im je bilo isplativije završiti drugi i upravo je to blagodat koju bi mogli iskoristiti. Yakin i Švicarci spremni su izazvati europske moćnike, pokazali su jednako dobar ili bolji nogomet od svih konkurenata na njihovoj strani i izbornik ima pravo ostati dosljedan odvažnom stavu koji je pokazao i uoči Italije:

- Mi se ne trebamo bojati njih, nego oni nas.

Linker
30. lipanj 2024 18:40