ADRIAN DENNIS Afp
NA PUTU DO TRONA

San je i dalje živ, na Otoku vlada totalna euforija: Može li ova ‘dosadna Engleska‘ otići do samog kraja?

Englezi mogu itekako biti zadovoljni zbog onog što im je Southgateova momčad priuštila u proteklih šest godina
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 08. srpanj 2024. 21:15

Engleska reprezentacija je preko Švicarske uspjela čekirati kartu za polufinale Europskog prvenstva u Njemačkoj i to na način koji je Englezima kroz povijest donio toliko patnje, boli i nogometne frustracije. Konačno je bijela točka bila sretna za Bellinghama i društvo u utakmici u kojoj su Tri lava u 90 posto dvoboja sa Švicarskom ponovo odigrala ispod svake razine za jednog od glavnih favorita Eura.

Ipak, momčad često osporavanog menadžera Garetha Southgatea ponovo je pronašla načina da se vrati iz izgubljene pozicije i zakaže polufinalni dvoboj protiv Nizozemske. Koliko god bijela točka bila “crna” za Englesku, znali su Englezi i prolaziti na velikim natjecanjima nakon lutrije jedanaesteraca, kao primjerice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije šest godina protiv Kolumbije u osmini finala, ali da svih pet engleskih izvođača jedanaesteraca budu nepogrešivi i realiziraju svih pet udaraca, e to je već podatak za povijest.

image
NIGEL KEENE Dppi Via Afp

Palmer, Bellingham, Saka, Toney i Alexander-Arnold bili su kirurški precizni pod pritiskom, a što tek reći za napadača Brentforda Ivana Toneyja, koji je bio precizan s bijele točke, a da prije izvođenja jedanaesterca nije niti pogledao prema lopti. Stoga uopće ne treba čuditi da su Toneyja nakon pobjede euforični engleski navijači proglasili najsmirenijim čovjekom na planeti.

Puno vježbali

- Puno smo na treninzima vježbali jedanaesterce. Nakon svega što nam se događalo u prošlosti morala je doći neka velika utakmica kada ćemo slaviti pobjedu na ovakav način. Nije prvi put u mojem mandatu da prolazimo dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, iako ja možda i najbolje znam kako je na ovaj način biti gubitnik. Ipak, ovo su nove generacije koje sigurno osjećaju pritisak ovakvih trenutaka, ali i ne vode previše računa o prošlosti. Iznimno sam ponosan na moju momčad i ove igrače i zaista nije nikakva floskula kada kažem da u sebi imaju pobjednički karakter kao rijetko koja engleska reprezentacija do sada - istaknuo je izbornik Engleske Gareth Southgate.

Engleski izbornik nije se složio s konstatacijom da su Englezi stigli do polufinala samo zbog toga što su do sada imali na papiru lakše suparnike i uz ogroman dodir sreće.

- Nismo mi jedina reprezentacija koja je na ovom Europskom prvenstvu imala sreće. Što znači lakši dio ždrijeba? U spomenuti dio ždrijeba smo stigli zbog toga što smo bili prvi u skupini, a ne pukim slučajem. Na prošlom Euru smo pobijedili Njemačku, ali nisam niti sumnjao da će se reći da je Njemačka momčad bila slabe kvalitete. To je tako kada je Engleska u pitanju, ali ja i moji igrači smo navikli na kritike i pokušaj da se omalovaže naši uspjesi u proteklih. Posebno mi je drago zbog Sake, on je sjajan mladić i s njim je užitak raditi, a nakon svega što je prošao u protekle tri godine apsolutno je zaslužio postati junak - zaključio je Southgate.

Velika generacija

Realno gledajući, s obzirom na to kako je Engleska igrala na ovom Euru, plasman u polufinale je već sada vrlo dobar doseg. Rijetko koja engleska generacija je na nekom velikom natjecanju igrala ovako dosadan nogomet uz tek minimalne bljeskove, no nakon generacije koja je Englezima donijela naslov Svjetskog prvaka 1966. i jedini engleski trofej u povijesti, ova generacija koju predvodi Harry Kane je bez ikakve sumnje najuspješnija engleska reprezentacija u povijesti. Southgate se može dovijeka kritizirati, ali pod njegovim vodstvom Englezi su nakon 100 utakmica stigli do finala i polufinala Europskog prvenstva, te polufinala i četvrtfinala Svjetskog prvenstva i tu svaka priča završava, a druga je stvar što su Englezi uvjereni da moraju osvojiti trofej.

No, kada se emocije slegnu i postanu barem malo realni, Englezi mogu itekako biti zadovoljni zbog onog što im je Southgateova momčad priuštila u proteklih šest godina, nešto što nisu u kontinuitetu uspjele učiniti niti momčadi koje su u prošlosti predvodile legende engleskog nogometa kao što su Paul Gascoigne ili David Beckham.

image
INA FASSBENDER Afp

Iskupljenje za 2021.

Zvijezda Arsenala Bukayo Saka bio je engleski čovjek odluke protiv Švicarske. Prvo je vrhunskom udarcem i individualnom kvalitetom vratio Engleze u rezultatski egal, a potom je pogodio mrežu suparnika u raspucavanju s 11 metara. Na prošlom Euru upravo je Saka bio neprecizan s 11 metara u finalnom dvoboju protiv Italije kao posljednji engleski izvođač, no tri godine kasnije Arsenalov majstor postao je netko kome se nakon prolaska u polufinale naklonio i princ William u srdačnom susretu u kojem je teško bilo sakriti emocije s obje strane.

- Prošlost ne možete vratiti. Bilo mi je teško nakon svega što se dogodilo na prošlom Europskom prvenstvu, ali još je bilo teže mojoj obitelji i prijateljima. No, sve je to nogomet, a ja nikako nisam želio odustati u smislu da više ne pucam jedanaesterce. Imao sam vjeru u sebe i malo je reći da sam sada presretan. Nikada nismo bili pobjednici Europskog prvenstva, nikada nismo igrali finale Eura izvan Engleske, eto nam motiva za ono što je pred nama - istaknuo je Saka.

Cijela Engleska je očekivano nakon prolaska u polufinale Eura u potpunoj euforiji, ali i realna kada je u pitanju igra Southgateove momčadi, no Englezi se pomalo navikavaju da je to trenutačno engleski stil. No, kako god bilo, Southgate i njegova družina još su u turniru, a san o povratku nogometa kući živjet će ako ništa drugo barem do srijede i polufinala s Nizozemskom...

Pickfordove grimase i šalabahter na boci u raspucavanju

Osim Sake, engleskim junacima mogu se ponositi obje strane grada Liverpoola. Vratar Evertona Jordan Pickford obranio je u prvoj seriji jedanaesterac stoperu Manchester Cityja Manuelu Akanjiju, a engleski mediji posebno ističu njegove trikove prilikom izvođenja jedanaesterca i grimase engleskog čuvara mreže kojima je pokušavao dekoncentrirati švicarske igrače, kao i plastičnu bocu za vodu kao svojevrsni šalabahter na kojoj je Pickford mogao pročitati način na koji jedanaesterce izvode švicarski reprezentativci. Branič Liverpoola Trent Alexander-Arnold sigurno je, pak, realizirao posljednji jedanaesterac za plasman Engleske u polufinale.

- Teška utakmica kakvu smo realno i očekivali. Najvažnije je bilo proći dalje, jasno je da možemo igrati bolje, ali nitko ovdje ne mari previše za dojam - istaknuo je Alexander-Arnold, koji je svojim prijateljima ispričao nakon utakmice da jedan njegov suigrač nije želio izvesti jedanaesterac.

SHEARER Nisam vjerovao da će se ovo dogoditi

Plasman Engleske u polufinale očekivano je učinio sretnim i najboljeg strijelca u povijesti Premier lige Alana Shearera...

- Prije tjedan dana zaista nisam vjerovao da će Engleska ući u polufinale, ali sam na moju sreću bio u krivu. Igra realno i dalje nije na nekoj razini, ali zajedništvo koju ima ova momčad je ključno u ovom rezultatu, za što naravno i Southgate ima zasluge. Uvjeren sam da možemo igrati bolje i to bi mogao biti naš najveći adut za ono što slijedi. Svi skupa čekamo da Engleska proigra, a sada je najvažnije da smo prošli u polufinale - istaknuo je Shearer.

Linker
01. rujan 2024 08:26