Anthony Taylor

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
Robert Šola
SVI SE ČUDE

Uefa brani neobranjivo, njihovo objašnjenje je sramotno. Ne mogu se pravila mijenjati samo za Euro

Ispada da je sudac Taylor pri igranju rukom Cucurelle postupio po naputcima, što nije točno
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. srpanj 2024. 13:59

Je li Marc Cucurella u 108. minuti utakmice Njemačka - Španjolska skrivio penal? Kompletna Europa je praktički jedinstvena u stavu da je penal postojao i da ga je Taylor trebao suditi.

Međutim, nije sporan Taylor, koji nije morao odmah vidjeti tu ruku - premda je bio dobro postavljen - nego se svi čude sucima u VAR sobi. Je li moguće da nisu pozvali Taylora da pogleda spornu situaciju?

U eter se probila priča da je UEFA uoči samog Eura dala naputke sucima, među kojima je posebna stavka igranje rukom u kaznenom prostoru suparnika, pa tako ispada da je Taylor postupio po tim naputcima. Što nije točno...

image

Marc Cucurella

THOMAS KIENZLE Afp

Najprije treba razlikovati naputke od pravila. Suci su doista uoči Eura dobili određene naputke. Tako im je rečeno da uoči utakmica objasne igračima da će kapetan momčadi biti jedini s kojim će razgovarati, a da će svi ostali koji budu prigovarali biti kažnjeni žutim kartonom. Naputak je također bio da igrača koji simulira prekršaj čak i izvan kaznenog prostora kazni sa žutim kartonom.

Tako se jedan naputak odnosio i na kažnjivo igranje rukom u kaznenom prostoru. Sucima je rečeno - kao i demonstrirano uz video primjere - da igračima koji su kažnjivo igrali rukom kod penala ne daju žute kartone osim ako nisu jako sigurni da bi lopta završila u mreži. Dobili su i čvrst naputak da ruka nije kažnjiva ako je potporna, što je česta sudačka pogreška. Međutim, sve su to naputci, ali pravila su nešto drugo. Ruka s kojom je obrambeni igrač proširio obujam tijela te zaustavilo loptu koja je bila upućena na gol kažnjava se penalom. To je pravilo koje vrijedi i koje se ne može promijeniti naputcima, a poglavito ne samo za jedan turnir, u ovom slučaju za Euro.

Stoga je smiješno i pomalo sramotno objašnjenje s kojim UEFA opravdava Taylora, odnosno VAR sobu. Cucurella je napravio penal koji je čist za 95 posto nogometnih ljudi. I nema mjesta raspravama. Cucurella je rukom vidljivo proširio obujam tijela, s kojim je čak bio i nagnut na stranu na koju je išla lopta.

To je penal po svim pravilima...

Linker
06. rujan 2024 10:04