Paul Terry/zuma Press/profimedia
APSOLUTNI REKORDERI

VIDEO: Španjolska je prvak Europe! Olmo na gol-crti osigurao zlato

Williams i Oyarzabal osigurali su veliko slavlje Furije
Piše: Toni Roić, Marko Crnjak, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 22:42

ŠPANJOLSKA - ENGLESKA 2:1 (Williams 47., Oyarzabal 86./Palmer 73.)

Berlin, Olimpijski stadion

ŠPANJOLSKA (4-2-3-1): Unai Simon - Carvajal, Le Normand (od 83. Nacho), Laporte, Cucurella - Rodri (od 46. Zubimendi), Fabian Ruiz - Yamal (od 89. Merino), Olmo 🟨, Williams⚽ - Morata (od 68. Oyarzabal⚽)

ENGLESKA (3-4-2-1): Pickford - Walker, Stones 🟨, Guehi - Saka, Mainoo (od 70. Palmer⚽), Rice, Shaw - Foden (od 89. Toney), Bellingham - Kane 🟨(od 61. Watkins🟨)

Pogotke pogledajte OVDJE

image
SOFASCORE

SofaScore statistika


Sedam pobjeda u sedam utakmica za rekordni četvrti naslov prvaka Europe! To je ostvarila reprezentacija Španjolske na 17. prvenstvu Europe u Njemačkoj, a u finalu u Berlinu svladala je Englesku rezultatom 2:1. Pobjednički gol u 86. minuti postigao je junak s klupe Mikel Oyarzabal, a Engleska je izgubila svoje drugo finale u nizu i njezina trofejna suša trajat će i više od aktualnih 58 godina.

Dominacija engleskih navijača na tribinama Olimpijskog stadiona u Berlinu nije sputala Španjolsku da otpočetka finala preuzme loptu u posjed i u početnih desetak minuta Englezi su bili potisnuti u obranu. Ipak, dobro su se kretali i preuzimali u blokovima i nije Španjolska mogla do prilike, a najviše do čega su došli bili su korneri. Engleska je prvi ozbiljniji napad imala u 15. minuti, kada je po desnoj strani prošao Walker, ali i on je blokiran izbacivanjem lopte izvan terena. Najavilo je to "šahovsku partiju" dva izbornika i koliko god je Furija bila više s loptom, nije od toga bilo prijetnji za vratara Pickforda.

image

Slavlje Španjolaca

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Tek u 43. minuti Morata je dobio loptu u šesnaestercu i pokušao proći, ali dvojica stopera su ga izblokirala, da bi nakon pogreške španjolske obrane i Englezi došli u poziciju za udarac, ali Kane također nije mogao izbjeći blok. U nadoknadi poslije slobodnog udarca pokušao je i iskosa Foden, ali samo u vratara Simona. Nedostajalo je Gordom Albionu više hrabrosti u prvom dijelu, ali Southgateov plan da se Furiji onemogući dolazak u zonu udarca u potpunosti je uspio.

Tih 69 posto posjeda i 300 dodavanja nasuprot suparnikovih 134 ništa konkretno nisu donijeli sastavu, koji je u finale ušao sa svih šest pobjeda. Discipliniranom i požrtvovnom igrom Englezi su lakoćom sačuvali egal na poluvremenu, zadnja linija im je bila besprijekorna (Stones je imao četiri čišćenja i dva blokirana udarca), a premda su počeli s tri stopera, brzo se njihova formacija promijenila u klasičnih 4-4-2 ili 4-2-3-1.

Španjolski strateg Luis de la Fuente morao je u svlačionici ostaviti ozlijeđenog Rodrija, pa je umjesto njega od 46. minute zaigrao Zubimendi, a samo 69 sekundi trebalo je njegovoj momčadi da otključa englesku bravu. Sve pohvale koje je zaradila u prvom poluvremenu engleska obrana bacila je u vodu na početku 47. minute kada su ih izigrali asistent Lamine Yamal i strijelac Nico Williams. Yamal je primio na desnoj strani loptu od Carvajala, a onda pokraj svih braniča Engleske na lijevoj strani šesnaesterca pronašao usamljenog Williamsa, koji lijevom nogom prizemnim udarcem pogađa suprotni desni kut za 1:0.

image

Nico Williams

INA FASSBENDER Afp

Konačno su do glasa došli i španjolski navijači, kojih je malo bilo u Njemačkoj na turniru gdje je njihova reprezentacija igrala najbolji nogomet. Primljeni gol psihološki je poljuljao engleski sastav i do 56. minute Furija je imala tri sjajne šanse za povećanje prednosti. Najbolja je bila ona Danija Olma u 49. minuti, koji se našao sam na desetak metara od Pickforda, ali slabo je zahvatio loptu ljevicom. Potom je i Morata išao prema Pickfordu, ali nije odapeo kako je želio, dok je udarac Williamsa otišao zamalo pokraj okvira.

Teške trenutke proživljavala je Engleska na početku drugog dijela, a Southgate u 61. minuti mijenja kapetana Kanea i ubacuje Watkinsa, čiji gol u polufinalu protiv Nizozemske mu je i donio Berlin. U 66. minuti Olmo u čistu šansu gura Yamala, ali Pickford sjajnom intervencijom spašava najgore. Španjolci su imali jasnu želju drugim pogotkom sve riješiti, dok su se Englezi čekali situaciju za bljesak kojeg su i dočekali u 73. minuti i to opet golom jokera s klupe.

Ovaj put bio je to Cole Palmer, koji je tri minute ranije zamijenio Mainooa. Veliki posao je na desnoj strani napravio Saka, koji je prošao i ubacio za Bellinghama u šesnaestercu, a on daje povratnu loptu Palmeru, koji s 21 metra lijevom nogom pogađa u donji lijevi kut. Nekoliko braniča nije uspjelo izblokirati udarac, a Simon loptu koja je malo dirala Zubimendija nije mogao stići.

image

Cole Palmer

ODD ANDERSEN Afp

Mačka s devet života je Engleska, gubili su u nokaut fazi protiv Slovačke, Švicarske i Nizozemske, svaki put izjednačili i u konačnici pobijedili. Furija je puno toga propustila poslije vodstva, a u 82. minuti još jednom je Pickford spasio Engleze nakon sjajne akcije Williamsa, Olma i Yamala, čiji udarac ipak nije pronašao mrežu već vratarove rukavice.

Četiri minute kasnije ipak nije bilo spasa za Tri lava. Mikel Oyarzabal je najprije došao do lopte i vratio je Cucurelli na lijevoj strani, koji je ubacuje na peterac gdje prvi do nje ispred Guehija stiže Oyarzabal i gura je pokraj Pickforda u mreži. Zaleđa nije bilo jer je Stonesovo koljeno bilo ispred, a Engleska u 89. minuti nakon kornera ima tri udarca glavom, ali ni jedan nije završio u mreži. Riceu je obranio Simon, a udarac Guehija je s gol-linije glavom izbio Olmo i time osigurao Španjolcima četvrtu titulu prvaka Europe (1964., 2008,. 2012. i 2024.). Bez dvojbe, apsolutno zasluženo jer su od prve utakmice s Hrvatskom do zadnje s Engleskom u Njemačkoj pokazali uvjerljivo najviše!

Rodri je proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva!

Lamine Yamal proglašen je najboljim mladim igračem Europskog prvenstva!

Giorgio Chiellini uručit će trofej Španjolcima.

📣 Da čujemo i vaše dojmove nakon dramatičnog završetka Eura.

"Izgubili smo od prvaka! Zasluženo osvojena titula, bravo Španjolci!" (Vedran Vukić)

"Bogu hvala. Napokon antinogomet Engleza nije prošao. Čestitke Španjolcima. Bravo Olmo. Španjolski sportski dan: prvaci Europe, Alcarazu Wimbeldon. Čestitke od srca. Najbolja reprezentacija pravedno prvak Europe." (Mario Prkić)

"Olmo kao Vrsaljko. Bravo Španjolska." (Josip Purić)

"Apsolutno zasluženo, drugo poluvrijeme su ih pregazili." (Ivo Križanac)

"I to ti je tak, Olmić je prvak!" (Ivan Crnić)

Najbolji asistent turnira je Lamine Yamal s četiri dodavanja za pogodak, jednu manje ima Xavi Simons.

image

Lamine Yamal

ADRIAN DENNIS Afp

Imamo šest najboljih strijelaca prvenstva, svi su tri puta tresli mreže:

Dani Olmo (Španjolska)

Cody Gakpo (Nizozemska)

Jamal Musiala (Njemačka)

Ivan Schranz (Slovačka)

Georges Mikautadze (Gruzija)

Povijesni dan za španjolski sport! Prvo Carlos Alcaraz na Wimbledonu, a onda i nogometna reprezentacija na Euru! Veliki podsjetnik na 2008., kada je Nadal slavio na Wimbledonu, a nogometaši uzeli zlato na kontinentalnoj smotri.

image

Carlos Alcaraz

HENRY NICHOLLS Afp

Još jedan rekord od večeras je u vlasništvu Španjolaca.

A sada dodjela pehara i proglašenje najboljeg igrača prvenstva. Ostanite s nama, jer bit će napeto! Yamal, Williams, Olmo, Rodri, Fabian Ruiz... Svi oni ulaze u obzir, a zna se za koga mi navijamo!

Nico Williams proglašen je igračem utakmice!

Svi će se složiti - potpuno zaslužena pobjeda Španjolske! Mogli su zabiti još ovoliko u drugom dijelu, no Pickford se iskazao i održao nade Engleske, koje su enormno porasle kada je Palmer zabio jedan od najljepših golova turnira. Međutim, Španjolskoj se ukazao neočekivani junak Oyarzabal, a onda i očekivani junak Olmo, koji je na gol-crti sačuvao zlato u rukama Španjolske!

image
INA FASSBENDER Afp

Odmah se oglasio i novi-stari pobjednik Wimbledona.

Nijedna reprezentacija nikada nije osvojila četiri europska prvenstva, sve do danas. Španjolci su prestigli Nijemce i postali apsolutni rekorderi ovog natjecanja!

image

Nico Williams

INA FASSBENDER Afp

🏆 ŠPANJOLSKA JE PRVAK EUROPE!

90+2. 🟨

Watkins je požutio zbog prekršaja na Nachu, udario ga je u rebra.

90.

Kakva "streljana" Unaija Simona! Guehi je šutirao glavom nakon kornera, a Olmo očistio s gol-linije nakon što je njegov vratar već bio svladan! Pokušao je Rice dvaput glavom na odbijene lopte, ali leti to preko gola. Olmo je ovim potezom možda osigurao zlato Španjolskoj!

89.

Yamal izlazi, ulazi Mikel Merino. Španjolci idu zatvoriti susret.

Cucurella je osvojio nešto prostora na lijevoj strani i poslao nisku loptu u sredinu, gdje se Oyarzabal provukao između Stonesa i Guehija i iz pre matirao nemoćnog Pickforda! Kakav show džokera s klupe, ušao je prije 18 minuta i postao junak Furije!

86. GOOOL!

Oyarzabal za 2:1 Španjolske!

Brzi statistički podatak: Palmerov gol službeno "vrijedi" 0.03 očekivanih golova...

83.

Izlazi Le Normand, ulazi iskusniji Nacho.

U fan zoni na Trgu bana Jelačića našlo se i nekoliko engleskih navijača, koji su burno proslavili Palmerov gol.

82. Palmer gubi loptu na svojoj polovici nakon duela sa Zubimendijem, Nico Williams je potom dugo razmišljao i na kraju odigao na Olma, koji prosljeđuje Yamalu na desnoj strani. Barcino čudo od djeteta poteže ljevicom iz izgledne pozicije prema suprotnom kutu, gdje Pickford spremno čeka loptu! Mogao bi Yamal zažaliti za ovom prilikom...

Ulazimo u zadnjih deset minuta, čeka nas dramatična završnica...

image
ADRIAN DENNIS Afp

77. Zaista nevjerojatno... Što su sve Englezi jedva preživjeli u drugom dijelu, sijevali su udarci Olma, Yamala... A onda jedan projektil koji je zasjenio sve prethodne pokušaje i živio Englesku! Gotovo svaki put na ovom prvenstvu Gordi Albion vratio se iz mrtvih nekom golčinom... .

Kakva bomba s 20 metara! Saka se sjurio po desnoj strani i odigrao u sredinu, potom Bellingham šalje povratnu loptu do Palmera, koji je isporučio 'bombu' ravno u lijevi kut!

73. GOOOL!

Golčina Colea Palmera za 1:1, kakav potez čovjeka koji je ušao prije samo tri minute!

70.

Mainoo izlazi iz igre, ulazi Palmer.

70. Ruiz se odvažio na ambiciozni udarac s nekih 25 metara, leti to preko gola.

image

Fabian Ruiz

JAVIER SORIANO Afp

69. Englezi gube loptu na vlastitoj polovici, Olmo pronalazi Yamala, koji ubacuje na glavu Stonesa, pa će biti samo korner za Španjolce.

68.

Nova izmjena u španjolskim redovima. Igru je napustio Morata, a na terenu je sada Oyarzabal.

66.

Još jedna velika opasnost! Morata je odigrao Olma, on proslijedio Yamalu, koji ulazi u kazneni prostor i izvlači se na ljevicu te šutira u suprotni kut, a Pickford jedva uspijeva skrenuti loptu u korner!

Nico Williams je pak drugi najmlađi strijelac u povijesti finala Eura nakon Pietra Anastia.

64.

Bomba Judea Belilinghama! Šutirao je s nešto manje od 20 metara, a prethodno i okrenuo Olma i Carvajala, koji su pali na dno i zabili se jedan u drugoga. U konačnici, Bellinghamov udarac odsjeo je malo pored lijeve vratnice.

63. Foden je oštro ubacio iz slobodnog udarca, lagana je to zadaća za Španjolce.

62. Williams je prekršio Saku, Engleska će imati slobodan udarac iz dobre zone za ubačaj. Morata je izgubio živce nakon sučeva zvižduka i ušao u blagu prepirku s Walkerom, ali tenzije su se brzo smirile.

Gareth Southgate je morao reagirati, Engleska do sada nije napravila ništa konkretno u drugom dijelu...

image
JEWEL SAMAD Afp

61.

Izlazi Harry Kane, a ulazi čovjek koji je doveo Englesku u finale - Ollie Watkins, tajno oružje Garetha Southgatea.

60. Foden je dobio loptu u 16 metara Furije i tražio Kanea napamet. Zato je i pronašao samo španjolske stopere.

image

Phil Foden i Nico Williams

ADRIAN DENNIS Afp

59. Olmo je tražio Moratu dubinskom loptom, a Shaw u zadnji čas uklizavanjem presjekao to dodavanje.

Lamine Yamal, peti igrač u povijesti Eura s četiri zabilježene asistencije na jednom natjecanju.

55.

Englezima gori pod nogama! Morata je ušao u odličnu šansu nakon dodavanja s lijeve strane i poslao loptu pored Pickforda, a Stones je za svaki slučaj očistio iako bi udarac vjerojatno odsjeo izvan okvira. U nastavku akcije Nico Williams opasno je poegnuo s distance, ali samo pored gola.

53. 🟨

Stones je požutio da bi zaustavio opasni napad Španjolaca, povukao je i srušio Zubimendija.

52. E, sad ćemo vidjeti od čega je zaista građena Engleska! Gordi Albion mora napasti, a to im baš i ne ide na ovom prvenstvu.

49.

Odličan pokušaj Olma! Zapucao je iz okreta, iz vrlo slične pozicije kao Nico maločas, ali leti lopta pored desne vratnice!

Izvrsna akcija Španjolaca! Carvajal je na desnoj strani dobio loptu i iz prve odigrao za Yamala, koji dolazi do ruba kaznenog prostora i poslužuje usamljenog Williamsa na drugoj strani, a zatim sjajni napadač Furije pogađa u desni kut i dovodi Španjolsku u vodstvo!

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

47. ⚽ GOOOL!

Nico Williams za 1:0 Španjolske!

46.

Počinje drugo poluvrijeme, i to neočekivanom izmjenom. Zubimendi ulazi umjesto Rodrija. U pitanju je ozljeda, potvrdili su španjolski mediji.

Finale se večeras ne gleda samo na trgovima po Španjolskoj i Engleskoj, već i u Hrvatskoj. U organizaciji navijačke udruge Mi Hrvati, utakmica se gleda na Trgu bana Jelačića te na splitskom Zvončacu.

Koliko čujemo, prevladavaju navijači Španjolske...

image
SN

image
SN

Yamal nema ni jedan uspješan dribling u prvom dijelu, isključivo zaslugom Shawa, a ni uspješan ubačaj. Također svaku treću loptu dodao je u pogrešne noge.

image

Lamine Yamal

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Još jedna 45-minutna doza antinogometa. Pored gledatelja, žalimo sve analitičare i stručne komentatore, jer zaista treba imati zavidnu dozu kreativnosti i poprilično širok vokabular za pronaći nove načine kojima opisati ove "kamilice" na Europskom prvenstvu.

Nije tako izgledalo u početku, Španjolci su preuzeli incijativu i prijetili prodorima Nice Williamsa, ali nedostajao je završni potez. S druge strane, Englezi su zaprijetili tek u sučevoj nadoknadi prvog dijela, ali taj Fodenov udarac nema veze s opasnom šansom.

image

Španjolska - Engleska

TOBIAS SCHWARZ Afp

KRAJ PRVOG DIJELA

45+1. Rice je ubacio na drugu stranu, a Foden se nekako ispružio i iskosa zapucao lijevicom, što Simon lako hvata. Primjećujemo i da smo spomenuli Simona prvi put u prijenosu...

📣 Ako smo cijeli Euro čekali ovakav finale, bolje da nismo čekali... U tom smjeru idu i vaši komentari nakon ovih sirotinjskih 45 minuta.

"Jedva čekamo da ovo mučenje završi. Živi užas od igre." (Marko Hrastec)

"Ovo ne možeš ni gledati. Nula od igre, nula od prvenstva." (Damir Kovaček)

45. 🕖

Igrat će se još najmanje dvije minute u prvom dijelu.

45. Ovo je moglo biti opasno! Carvajal je izgubio loptu na svojoj polovici, oduzeo ju je Bellingham, a zatim poslao Kaneu, koji šutira ravno u blok. U nastavku akcije Engleska je izborila slobodni udarac iz zone solidne za centaršut.

43. Morata je naoko izbacio Guehija iz igre i stvorio šansu za udarac u peterac, ali stoper ga je potom izvrsno zagradio, a Stones pravovremeno dotrčao i odbio loptu u korner.

40. Kakav trk Stonesa! Stoper je prošao više od polovice terena s loptom i ušao u opasnu zonu po Španjolce, ali griješi u dodavanju prema Kaneu.

Krcata fan zona u Madridu.

image
OSCAR DEL POZO Afp

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

37. Zanimljive rošade radi De la Fuente. Sada Williams pomaže Yamalu na desnoj strani, a Cucurella se podigao skroz na lijevo krilo. Kako bilo, Španjolci su smislili samo ubačaj Danija Carvajala, koji završava na glavi nekoga u bijelom, možda Stonesa...

36. Olmo je zapucao s distance, blokirao je Walker i krenula je kontra Engleza, ali Olmo vraća posjed Španjolcima!

34. Yamal se sjurio po desnoj strani, ali Shaw ga zaustavlja nadomak kaznenog prostora i odbija loptu u korner. Ako se po jutru dan poznaje, Yamalu neće biti ugodno pored Shawa...

Dani brz poput munje:

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

31. 🟨

Olmo ulazi u sučev notes zbog prekršaja na Riceu. Išao je na loptu, ali pogodio protivnika u rebra.

30. Williams je petom sjajno pronašao Moratu, koji je trebao uposliti Olma dubinskom niskom loptom. Tada bi bivši dinamovac sam istrčao pred vratara, ali stoperi Engleske blokirali su Moratino dodavanje.

28. Ruiz je potegnuo s ruba kaznenog prostora, Guehi je to dijelom blokirao i ublažio siloviti udarac, a time i olakšao Pickfordu, koji lovi loptu u ruke.

"Mi ćemo i u finalu igrati atraktivan i zabavan nogomet, ponosan sam", rekao je De la Fuente u najavi utakmice.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

25. 🟨

Žuti karton za Kanea zbog prekršaja na Ruizu tijekom visokog pritiska Engleske.

25. Shaw je napravio pomutnju pred kaznenim prostorom Španjolske, ali nedostajao je konkretan potez prema nekom od suigrača.

23. Dijagonalni centaršut Yamala završava u rukama Pickforda, a nedugo zatim Englezi griješe na svojoj polovici i Olmo krade loptu Fodenu. Pronašao je potom Yamala, čiji udarac završava u djelomičnom bloku i ne može biti prijetnja za Pickforda.

21. Cucurelli još uvijek navijači zvižde na svaki kontakt s loptom. Nisu mu zaboravili igru rukom u kaznenom prostoru u produžecima četvrtfinalne utakmice Španjolska - Njemačka.

Hoće li Olmo i u večerašnjoj utakmici biti presudan za La Roju?

image
JAVIER SORIANO Afp

Scena iz 12. minute: Ovako je Stones blokirao zasad najuzbudljiviju šansu susreta.

image
ODD ANDERSEN Afp

17. Brzonogi Saka je "slomio" Cucurellu i poslao loptu na drugu stranu, da bi zatim stigla do Shawa, koji bezopasno ubacuje u 16-erac. Španjolci su se obranili, ali Gordi Albion ponovo ide u napad!

15. Opasno pred golom Furije! Walker je utrčao na Sakino dodavanje i s desne strane poslao oštru nisku loptu u peterac, da bi Laporte izbio loptu u korner.

14. Još jednom Williams radi probleme, ovaj put ubačajem "vanjskom", ali Guehi je otklonio opasnost.

Trofej prvaka Eura prije utakmice dostavio je predstavnik pobjednika iz 2021. godine, Giorgio Chiellini.

image
ADRIAN DENNIS Afp

13. Ubacio je Williams iz kornera, Rodri glavom vratio pred peterac, a Le Normand "škaricama" pokušao zaprijetiti Pickfordu, ali loše je zahvatio loptu i poslao ju preko gola.

12. Opasnost za Engleze! Williams je "biciklom" nakratko prevario Stonesa i zapucao iskosa s otprilike sedam metara udaljenosti, ali Stones je stigao uhvatiti korak, uklizati i izbiti loptu u korner.

Shaw se zasad uspješno nosi s Yamalom, no prošlo je tek 10 minuta. Vidjet ćemo ima li igrač Manchester Uniteda "lijek" za Yamala, kako to očekuje Gareth Southgate.

image

Luke Shaw i Lamine Yamal

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

8. Rice je odličnim ulijetanjem pred kazneni prostor riješio gužvu u opasnoj zoni Engleske.

Odabrana jedanaestorka koja lovi prvi, povijesni naslov prvaka Europe za Engleze.

image
ADRIAN DENNIS Afp

5. Williams iz kuta ubacuje na prvu vratnicu, čiste to Englezi, no lopta je opet u posjedu Furije, koja sa sredine terena kreće u novi napad. Englezi se brane u formaciji 5-3-2, ali brzo to može postati i 4-4-2, s Kaneom i Fodenom kao najisturenijim pojedincima.

5. Oštro je ubacio Nico Williams s lijeve strane, no prizemnu loptu očistio je Stones u pravo vrijeme. Bit će korner za Španjolce.

4. Englezi su pod pritiskom morali vratiti loptu skroz do Pickforda, koji zatim nalazi Walkera, a njegova duga lopta završava u obrambenoj liniji Španjolaca, dakle i daleko od Kanea.

Ovako je to izgledalo prije prvog sučevog zvižduka.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

2. Shaw krade loptu Yamalu i juri u kontru, ali dostiže ga sjajni Carvajal i vraća posjed Furiji.

1. Klasičan start Engleza - lopta do Pickforda pa u nekoliko poteza prenošenje težišta igre na desnu stranu, gdje Saka ovog puta ne može dostići dugo dodavanje iz sredine.

1. Počinje finale Eura! Englezi prvi imaju posjed.

20.55 Vrijeme je za nacionalne himne.

📣 Pitali smo vas kakva su vaša očekivanja i predviđanja za večerašnji finale. Evo nekoliko komentara.

"Regularni dio 2:2, produžeci, a onda Englezi trijumfiraju na penale." (Dejan Durtović)

"Po dosad prikazanom Englezi nisu ni zaslužili igrati finale. Španjolska igra daleko najbolji nogomet na prvenstvu." (Ivan Mikić)

"Španjolska 3:1, Olmo zabija." (Ivo Dominković)

"Pobjeda Španjolske glatko. Vamos España." (Alen Mesarić)

"Navijam za Engleze, zbog onog glumca Cucurelle." (Tomy Rosy)

Jedno od uglednih imena na večerašnjoj utakmici je i Prince William.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Dueli Walkera i Nica Williamsa bit će posebno zanimljivi za promatranje. Sjetimo se samo kako je Walker "strpao u džep" Viniciusa Juniora, ponajboljeg driblera svijeta. Pa da vidimo ima li Španjolac kakvo rješenje koje Brazilac nije uspio pronaći...

image

Nico Williams

JAVIER SORIANO Afp

20.46 Počinje ceremonija finala Europskog prvenstva! Za note uoči utakmice zaduženi su talijanski elektronički bend MEDUZA, američki bend OneRepublic i njemački kantautor Leony s inpirativnom pjesmom "Fire".

20.30 Lamine Yamal, najmlađi starter u povijesti finala velikih natjecanja.

Kladionice postavljaju Španjolsku kao favorita, tečaj na pobjedu Furije iznosi 2.60, a na slavlje Engleza 3.60

19.50 Stigao je i sastav Engleske! Sukladno najavama, Shaw je u startnoj postavi umjesto Trippiera na lijevom beku.

► Asistencija za pobjedu nad Albanijom u grupnoj fazi

⚽ Gol u pobjedi nad Gruzijom u osmini finala

⚽ Gol i asistencija protiv Njemačke u četvrtfinalu

⚽ Gol Francuskoj u polufinalu

🏆 Kandidat za Zlatnu kopačku Eura

🏆 Kandidat za Zlatnu loptu Eura

👍 Sve snažniji interes Manchester Cityja

Kakvi dani za Danija...

image

Dani Olmo

FRANCK FIFE Afp

19.20 Stigao sastav Španjolske! U startnu postavu vraćaju se Carvajal i Le Normand, koji u polufinalu nisu igrali zbog kartona. Nema nikakvih iznenađenja, a Dani Olmo kreće od prve minute.

Ljepotan je stigao na Olimpijski stadion. Pehar Europskog prvenstva izrađen je od čistog srebra i nije toliko skupocjen koliko mislite - vrijedi 15 tisuća eura.

image
INA FASSBENDER Afp

Nakon što ostaneš praznih ruku u finalu, u trbuhu definitivno imaš vatru i ne želiš dozvoliti da se to opet dogodi - rekao je Harry Kane u najavi dvoboja, a misli izbornika Southgatea i De la Fuentea možete pročitati OVDJE.

image

Walker, Kane, Wharton i Palmer

ADRIAN DENNIS Afp

Finale smo najavili i putem našeg podcasta namijenjenog Europskom prvenstvu. Stoga, nema razloga da ne pogledate najnoviji Eurocast.

Hobotnica Paul, slonica Nelly, kravica Sijtje, kornjača Cabeção, deva Shaheen, pingvin Aochan... Životinjsko carstvo godinama predviđa pobjednike velikih smotri, stoga tradicija vrijedi i ove godine. U akciji afrički stepski orao Honey, a ako mislite da je životinja bolji kladioničar od vas, prognozu pročitajte OVDJE.

Engleski mediji pišu da bi Shaw danas trebao startati umjesto Trippiera, stoga bi Englezi napokon trebali na poziciji lijevog beka imati čovjeka kojem je to prirodna uloga.

image

Luke Shaw

ADRIAN DENNIS Afp

Pogled na osvajače kontinentalnih smotri. Španjolska danas može postaviti rekord i samostalno vladati povijesnim knjigama nogometne Europe.

image
SCREENSHOT Wikipedia

18.10 Dragi čitatelji, lijep pozdrav! Jedno veliko finale već smo ispratili, Carlos Alcaraz i sam je rekao da je dobro obavio svoj dio posla nasuprot Novaka Đokovića u finalu Wimbledona, te dodao da je sada red na nogometašima. Englezi će ipak reći da je pravo vrijeme za "vratiti nogomet kući". Sve ćemo saznati u narednim satima, a vi ostanite s nama da biste znali ključne informacije uoči, tijekom i nakon finala Europskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Berlinu!

Najavu piše: Robert Matteoni

Od 21 sat se na Olimpijskom stadionu u Berlinu igra finale Europskog prvenstva. Obično se u ovakvim slučajevima govori da igraju najbolji akteri kontinentalne smotre, te da su šanse unutar jedne (finalne) utakmice uvijek 50-50 %. No, uvjerljiv je dojam da je u finalu stigla ponajbolja reprezentacija ovog turnira, i to je Španjolska, a da je drugi finalist momčad koja je imala vještine okrenuti natjecateljsku sudbinu na svoju stranu i onda kada je bila praktično izgubljena.

Engleska je, objektivno rečeno, neočekivano u finalu. Ne samo zato što nije igrala uvjerljiv nogomet, nego i zato što je u više utakmica plesala na rubu eliminacije. To se nije dogodilo zato što Gareth Southgate ima koncentraciju visoke individualne kvalitete, pa su u prijelomnim trenucima razni takvi pojedinci (Bellingham, Saka, Kane, Watkins, Foden...) izvlačili iz svog šešira ključne poteze, te izazvali euforiju u Engleskoj.

Možda je medijski svijet i javna kritika, poglavito na Otoku, prestroga prema izborniku i igračima Tri lava. Jer bez obzira na određenu dozu sreće i nadasve vrlo povoljnu “stranu” ždrijeba, Engleska je prkosila problemima, nepovjerenju, slabostima u igri, te se u finišu turnira počela dizati. Kao da je sama sebe punila energijom po putu do Berlina, i sada je spremna da na Olimpijskom stadionu ostvari ono što nije nikad - postane prvak Europe. Propustili su tu priliku na svom Wembleyju prije tri godine, a sada su podigli borbeni gard do maksimuma za Španjolsku. Reprezentaciju koja ima veliku priliku ući u povijest kao prva koja će ostvariti četiri europske krune...

Nogomet na ovom Euru nije bio za ukus navijačkog svijeta. Nije bio ni tehničkog dojma koji bi zadovoljio analitičare barem u nekom segmentu posebnosti. Vidljivo je da igrači dolaze do ovog turnira iscrpljeni od duge klupske sezone. U finalu se, međutim, očekuje dobra predstava upravo zbog gore navedenih motivacija. Igrat će dvije različite reprezentacije, koje zajednički imaju tek to da su bogate individualnom kvalitetom.

Za razliku od Engleza, La Roja djeluje vrlo kompaktno na terenu. To je svakako zasluga samozatajnog, ali čvrstog izbornika Luisa de la Fuentea, čovjeka koji zarađuje 600 tisuća kao izbornik, gotovo deset puta manje od kolege s engleske klupe. Gareth Southgate je osam godina izbornik i uz još jedno finale, prvi puta izvan Engleske, nada se kako će ostvariti povijesni iskorak osvajanja euro titule. I prvog trofeja nakon 1966., Mundijala na kojem je Alf Ramsey osvojio prvi i jedini engleski naslov.

Španjolska je u punom naletu forme i natjecateljskog ritma. Ona je toliko moćna da je bez većih problema kompenzirala ozljedu i izostanak takvog talenta kao što je Pedri. Zaigrao je Dani Olmo tako da je praktično u užem izboru za najboljeg igrača turnira, te najboljeg strijelca. Španjolska igra u svojim standardima kad je u pitanju nogomet. To znači kontrola posjeda i ritma utakmice, tehnička besprijekornost, plitka formacija i promptne okomice. Momčad koja je na prošlom Euru i Mundijalu bila skup vrhunskih vezista/tehničara, te se gušila u “bolesnom” posjedu i posljedičnoj jalovosti, uz dva mlada igrača, Nicu Williamsa i Laminea Yamala, dobila je toliko potrebnu brzinu, dubinu.

S ta dva krila De La Fuenteova selekcija ima okomitost koja razbija svaku suparničku branu, bilo preko bokova, bilo kroz sredinu, gdje vezni igrači ulaze kroz raširene koridore suparnika. De La Fuente je samo modernizirao igru prethodnika Luisa Enriquea, ubrzao je i s više okomitosti učinio efikasnijom i dominantnijom. Ima li koju slabost?

Zapravo je najveći rizik, kako su se i španjolski analitičari složili, to što je reprezentaciji sve išlo kao podmazano u prethodnih šest utakmica, pa postoji rizik da se osjećaju već kao prvaci. A to bi protiv Engleske, koja je dobila veliku nagradu ulaskom u finale, s obzirom na sve svoje natjecateljske probleme (forma igrača, manjak kolektivnog duha, dubioze igre, te izbora aktera), moglo biti pogubno. Momčad koja ima takve talente kao što su Jude Bellingham, Foden, Kane, Saka, fajtere kao Walker, Stones, Rice, Watkins i drugi, i te kako je sposobna uhvatiti liniju povijesnog iskoraka. Engleska je gladna kao nitko velikog uspjeha i kako se drugi puta u tri godine pružila šansa da se domogne titule, sve slabosti gube snagu pod naletom motivacije, momčadske koncentracije, adrenalinom koji pršti kod mladih i starijih igrača.

Prognoze pretežito idu u korist Španjolske, simpatije javnosti, osim engleske, pogotovo su za La Roju. Jer je pokazala uvjerljivo najbolji nogomet do sada. Za razliku od Engleza. No, u jednoj utakmici finala sve je moguće...

Linker
14. srpanj 2024 23:20