FRANCK FIFE Afp
KRAJ ZA MBAPPÉA I EKIPU

VIDEO: Španjolska prvi finalist Eura! Dani Olmo i Yamal poslali Francuze kući

La Roja će u nedjelju u 21 sat za trofej igrati protiv Engleske ili Nizozemske
Piše: Toni Roić, Tomislav Dragobratović, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 09. srpanj 2024. 22:53

Španjolska - Francuska 2:1 (Yamal 21., Olmo 25./Kolo Muani 9.)

München, Allianz Arena

ŠPANJOLSKA: Simon - J. Navas?(od 57. Vivian), Nacho, Laporte, Cucurella - Rodri, F. Ruiz - Yamal⚽?(od 90+4. Zubimendi), Olmo⚽(od 76. Merino), Williams(od 90+4. Torres) - Morata (od 76. Oyarzabal)

FRANCUSKA: Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante (od 62. Griezmann), Tchouameni?, Rabiot (od 62. Camavinga?) - Dembele (od 79. Giroud), Kolo Muani⚽(od 62. Barcola), Mbappe

Pogotke pogledajte OVDJE


Španjolska je prvi finalist 17. prvenstva Europe u Njemačkoj, nakon što je u polufinalu svladala Francusku rezultatom 2:1. Bit će to peto finale za Španjolce i prilika da četvrtim naslovom prvaka postanu najuspješnija reprezentacija na kontinentalnim smotrama. Iako je Francuska povela u ranoj fazi utakmice golom Kola Muanija, Furija je do 25. minute preokrenula pogocima Yamala i Olma, te prednost sačuvala do kraja.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Junak prolaza Španjolaca u polufinale Dani Olmo krenuo je od prve minute u ogledu za finale s Francuzima, čiji izbornik Didier Deschamps je na klupi ostavio Antoinea Griezmanna, a na njegovo mjesto u napadu postavio je Ousmanea Dembelea. Sve ostalo je na početku "finala prije finala" bilo prema najavama i očekivanjima, premda se s obzirom na ozljedu Pedrija ni Olmov start nije mogao trenirati iznenađujućim. Najokomitiji i najefikasniji nogomet s pet pobjeda stopostotne Španjolske protiv granitne obrane Francuske bio je polazište polufinala na stadionu u Münchenu, a kompletnu nogometnu javnost zanimalo je kako će na terenu izgledati sudar De la Fuenteove i Deschampsove taktičke koncepcije.

U 5. minuti Španjolci su bili u sjajnoj prilici za vodstvo kada je s lijeve strane ubacio Yamal, na petercu je najviši bio Fabian Ruiz, ali njegov udarac glavom loptu je usmjerio preko grede. Pokazalo se to kobnim promašajem jer samo četiri minute kasnije Francuska je na vrlo sličan način povela. Kylian Mbappé je centrirao također s lijeve strane, a Randal Kolo Muani je u skoku nadvisio Laportea i glavom pogodio u desni kut mreže.

image
JAVIER SORIANO Afp

To je bio i prvi francuski pogodak iz igre u tek šestom nastupu na turniru u Njemačkoj, ali i gol koji je odmah utakmicu uveo u vode uzbudljivosti jer za Furiju više nije bilo prostora za kalkuliranje. Tricolori su pak mogli čekati na brzu tranziciju prije svega preko Mbappéa, koji je zaigrao bez maske, što znači da više nije osjećao posljedice loma nosa još iz prve utakmice s Austrijom.

Španjolska ipak nije dugo čekala na izjednačenje jer je čudesni pogodak "izmislio" Lamine Yamal u 21. minuti. Primio je loptu na dvadesetak metara od francuskih vrata i onda je ljevicom usmjerio u lijeve rašlje, uz pomoć vratnice neuhvatljivo za Maignana. Na licima francuskih reprezentativaca nevjerica i pitanje "kako je ovo pogodio?", a na tribinama euforija španjolskih navijača, koji slave novu zvijezdu od oca Marokanca i majke Gvinejke (Ekvatorijalne), koji igra za katalonsku Barcelonu. Yamal će 13. srpnja napuniti tek 17 godina, što znači da je bio "star" 16 godina i 362 kada je zabio svoj prvijenac na Europskom prvenstvu. Dosadašnji rekord najmlađeg strijelca držao je Johan Vonlanthen, koji je 2004. u Portugalu u dresu Švicarske protiv Francuske pogodio kada je na leđima imao 18 godina i 141 dan.

image

Dani Olmo i Lamine Yamal

FRANCK FIFE Afp

Yamal je tako ušao u povijesne knjige, ali i njemu i suigračima bilo je daleko važnije ući u finale, pa su nastavili pritiskati zadnju liniju Francuza i već u 25. minuti došli do potpunog preokreta. Poslije ubačaja Navasa s desnog krila, do lopte se u šesnaestercu domogao Olmo, prešao čuvara i iskosa s desetak metara snažno pucao, a loptu koja bi vjerojatno završila u mreži, tamo je skrenuo Jules Kounde. Upisan je prvotno autogol, koji bi bio već 11. na turniru kao novi rekord, ali ubrzo je odluka promijenjena i bivši igrač Dinama došao je do svog trećeg pogotka na 17. prvenstvu Europe. Jesus Navas iz Seville prestigao je Nijemca Jensa Lehmanna (38 godina i 228 dana) za samo tri dana i postao najstariji igrač, koji je nastupio u polufinalnoj utakmici Eura, a razlika između njega i suigrača mu Yamala je više od 21 godine.

Za Furiju je bilo najvažnije što je u samo četiri minute iz minusa došla u plus, a onda i bez većih stresova privela kraju prvo poluvrijeme s prednošću 2:1. Konačno odličan nogomet u prvom polufinalu Eura nakon razočaranja u tri od četiri utakmice četvrtfinala.

Deschamps na odmoru u kadru nije mijenjao ništa, ali kada je vidio da se stvari ne pomiču s mrtve točke, u 62. minuti napravio je trostruku izmjenu ubacivši Griezmanna, Camavingu i Barcolu. Španjolci su se u nastavku više orijentirali na obranu, zgusnuli su sredinu i duplirali Mbappéa, a Francuzi su tek u 76. minuti došli do dobre situacije za udarac. Nakon duge akcije lopta je na vrhu šesnaesterca došla do usamljenog Thea Hernandeza, ali njegov udarac desnom nogom otišao je preko grede.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Uhvatio se Hernandez za glavu, a imao je i zašto. Nastavili su Francuzi s opsadom španjolskih vrata, pritisak se pojačavao, ušao je i Giroud u špicu, ali u 81. minuti zamalo je Yamal iskopirao svoj prvi gol, ali lopta je ovaj put otišla desetak centimetara izvan okvira. U 86. minuti definitivno se potvrdilo kako ovo nije bio turnir Kyliana Mbappéa Lotina. Došao je konačno u situaciju jedan na jedan s Vivianom, namjestio se na desnu nogu ali lopta je otišla preko grede, a time i nade da Francuzi mogu doći barem do produžetaka.

Španjolska će u nedjelju, 14. srpnja u Berlinu loviti četvrti naslov prvaka Europe protiv pobjednika današnjeg ogleda Nizozemske i Engleske.

Evo nam i završne statistike.

image
SOFASCORE

? Nekoliko vaših komentara za kraj...

"Ne znam zašto i ne mogu si pomoći... Ali volim vidjeti Francuze kad gube. U nogometu i rukometu pogotovo." (Ivan Vrbić)

"Pet minuta do kraja, vode 2:1 i napadaju. Našima ne bi palo na pamet preći centar. Nije nama ni sudac ni nitko kriv što smo dobivali golove u zadnjim sekundama." (Stjepan Trupeljak)

"Odlična ekipa, a sada - ajmo Nizozemci. ?" (Magdalena Jelić)

"Jedna antinogomet ekipa manje." (Ivan Krajina)

"Yamal ako ne budi novi Ronaldo ili Messi, neće nikad nitko. Mali nije s ove planete." (Armin Mustafić)

Španjolska je ovom pobjedom postala prva momčad u povijesti Eura koja je pobijedila šest različitih utakmica, te posljedično i jedina momčad sa šest uzastopnih pobjeda.

Španjolska se vratila u finale Eura nakon 12 godina. Evo kako su dosad prolazili u finalima...

♦ 1964. Prvaci ?

♦ 1984. 2. mjesto

♦ 2008. Prvaci ?

♦ 2012. Prvaci ?

image
FRANCK FIFE Afp

Gotovo je, Španjolska je prvi finalist Eura! Na kraju zaslužena pobjeda La Roje, nakon furioznog prvog poluvremena u nastavku su mirnijom i opreznijom igrom uspjeli sačuvati čistu mrežu. Mbappe je pri kraju utakmice imao priliku za povratak u susret, ali nije bio precizan, pokušaj je otišao visoko iznad gola. Nije to bio njegov turnir...

KRAJ UTAKMICE

90+4. Još minuta do kraja utakmice, francuske nade su sve manje i manje...

90+4.

Izlazi ubojiti španjolski dvojac Williams - Yamal, a na terenu su sada Torres i Zubimendi.

90. ?

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

U Madridu se odbrojava do velike pobjede i ulaska u finale...

image
OSCAR DEL POZO Afp

89. ?

Žuti karton zaradio je Camavinga.

86. Mbappe je konačno dočekao malo prostora, išao je jedan na jedan s Vivianom, namjestio se na desnu nogu i iz dobre pozicije pucao visoko iznad gola.

81. Ponovno tuče Yamal! Okušao se udarcem s 20-ak metara, ali ovoga puta nije bio toliko precizan.

As je objavio zanimljive podatke: Lamine Yamal zabio je svoj gol s 25 metara, brzina udarca bila je 102 km/h, uz šest rotacija lopte po sekundi.

image
SN, AFP

79.

Izlazi Dembele, a u igri je sada Giroud.

76. Hernandez je imao sjajnu priliku, ali puca preko gola! Neometano je pucao na 16 metara od gola, no nije bio precizan.

Na ovom smo Euru dobili prvo najstarijeg, a onda i najmlađeg strijelca u povijesti turnira.

image
PROFIMEDIA, AFP. SN

73. Dojam je da su se Španjolci malo prerano povukli. Francuzi intenzivnije pritišću posljednjih nekoliko minuta.

Kad smo kod rekorda, ne ruši ih večeras samo Yamal...

67. Pritišću Francuzi i pritišću, ali nisu već dugo uputili konkretniji pokušaj.

62. ⇔ Prve izmjene u francuskim redovima.

Izlaze Rabiot, Kante i Kolo Muani, a na terenu su sada Camavinga, Griezmann i Barcola.

60. Prilika za Francuze.

Kante je istrčao kontru i uposlio Dembelea, no njegov ubačaj ponovno je, uz male poteškoće, ukrotio Simon.

Po tko zna koji put na ovom Euru, imamo utrčavanje u teren. Navijač je pokušao napraviti selfie s Mbappéom, ali nije bio dovoljno brz.

image
FABRICE COFFRINI Afp

57. ⇔ Prva promjena za Španjolce.

Izlazi Navas, a na terenu je Vivian.

56. Mbappe tuče iz kontra napada, direktno u španjolskog vratara.

52. Mbappe je prijetio pa prebacio na drugu stranu za Dembelea, no nije krilni igrač PSG-a previše raspoložen večeras, poslao je centaršut direktno u Simona.

Evo koliko je točno svaki igrač na terenu stariji od Yamala. Netko se potrudio...

50. Španjolci su ponovno preuzeli posjed i trenutno pritišću francuska vrata.

46. Herojski potez Maignana!

Williams je imao puno prostora pred sobom, Fabian Ruiz mu je poslao loptu u prostor, a Maignan je istrčao daleko od vrata i spriječio potencijalnu opasnost.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

Reakcija Didiera Deschampsa nakon što su Francuzi u razmaku od četiri minute prosuli rano vodstvo.

image
JEWEL SAMAD Afp

Kako god završio prvi polufinale, o Lamineu Yamalu sigurno će se dosta pričati. Večeras je ušao i u istu rečenicu s Peléom, nadmašivši njegov rekord. Više pročitajte OVDJE.

image
JAVIER SORIANO Afp

? Prvih 45 minuta nadmašilo je očekivanja, utakmica se zahvaljujući ranom pogotku odmah otvorila. Pogled i na nekoliko vaših dojmova.

"Saka čast Yamal i Olmo, dva mladića i dva čudesna poteza." (Bernard Domika Butković)

"Ova dvojica se ne bi naigrala kod Dalića." (Mate Tandara)

"Ovo je Yamal jutros vidio od Durdova." (Roby Rogulj)

"Naš Olmić." (Darija Mladar)

Francuzi su sjajno otvorili preko Kolo Muanija, no Yamalov pogodak u 21. minuti potpuno je promijenio omjer snaga na terenu. Ubrzo se nadovezao i Olmo i tako donio španjolsku prednost, dok su Francuzi pri kraju poluvremena zaprijetili s nekoliko ubačaja. Nadajmo se da ćemo i u nastavku gledati sličnu utakmicu...

Španjolski navijači u ekstazi na trgu u Fuenlabradi pokraj Madrida.

image
OSCAR DEL POZO Afp

KRAJ PRVOG DIJELA

45. ?

Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

44. UEFA je na svojim službenim stranicama prvobitno upisala autogol Koundeu, no čini se kako je u međuvremenu ipak potvrđen pogodak Olma. Njegov treći na ovom prvenstvu.

Olmov pogodak iz ptičje perspektive, sjajan "ulov" AFP-ovog fotografa.

image
FABRICE COFFRINI Afp

39. Mini pritisak Francuske nakon izvedenog kornera. Uputili su Tricolori nekoliko ubačaja, a na kraju su dobili i slobodan udarac iz dobre pozicije.

36. Sada se i Fabian Ruiz našao na rubu kaznenog prostora, njegov udarac odbijen je u korner.

Španjolci su toliko brzo zabili golove da smo se jedva stigli osvrnuti na nevjerojatan potez Laminea Yamala.

A srušena su čak tri rekorda.

30. Sada je kontru istrčao Mbappe i krenuo u jedan na jedan duel s Nachom, no španjolski branič je izašao kao pobjednik.

Navas je ubacio, lopta se odbila do Olma koji se sjajnim driblingom riješio francuske obrane i zapucao prema golu. Išla je ta lopta u okvir, Kounde je uklizao, ali nije uspio spriječiti da lopta uđe u gol.

25.GOOOL!

Španjolska zabija za 2:1!

Zgodan rođendanski poklon dao si je Lamine Yamal, koji će u subotu napuniti 17 godina.

Ljepše od toga bilo bi samo da se Španjolci plasiraju u finale i da zvijezda Barcelone reprizira nešto slično u nedjelju.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Strašan pogodak postigao je Yamal. Namjestio se na 20-ak metara od francuskog gola i preciznim udarcem od stative savladao Maignana. Ništa tu nije mogao vratar Milana.

21.GOOOL!

Golčina Yamala za 1:1!

19. Mbappe je večeras puno raspoloženiji, očito mu je maska u prijašnjim utakmicama dosta smetala. Ponovno je napao Navasa, a pokušaj se odbio od bloka.

Slavlje Francuza nakon što je kombinacija Mbappé-Muani matirala Simona.

image
MIGUEL MEDINA Afp

16. Mbappe je pogodio živi zid iz slobodnog udarca.

13. ? Prekršaj Navasa nad Rabiotom u opasnoj zoni.

Marc Cucurella danas je na meti navijača, svaki njegov kontakt s loptom izaziva salve zvižduka. Igranje rukom protiv Njemačke, koje nije sankcionirano, očito se neće samo tako zaboraviti.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Mbappé je ostao jedan na jedan na lijevoj strani s Nachom i lijepim ubačajem pronašao Kolo Muanija u sredini. Napadač PSG-a glavom je pospremio loptu u mrežu za vodstvo Francuza i šok Španjolske...

9.GOOOL!

Kolo Muani za 1:0 Francuske!

image
JAVIER SORIANO Afp

5. ⚠ Velika prilika za Španjolce!

Yamal je sjajno ubacio, Ruiz utrčao, i neometano iz blizine zapucao preko francuskog gola.

3. Španjolci su aktivni od samog početka. Fabian Ruiz je ubacio prema Yamalu, no napadač Barcelone se poskliznuo.

1. Počela je utakmica!

? Evo i vaših prognoza za večeras.

"Penali će odlučiti pobjednika." (Dejan Durtović)

"Španjolska i naš Dani Olmo finalisti, a onda i prvaci." (Grozdan Hutinec Gogi)

"Nikada nisam mislio da ću to reći, ali sad navijam za Francusku." (Dado Dado)

"2:1 za Španjolsku." (Nenad Seitz)

20.55 Vrijeme je za nacionalne himne.

Može li Mbappe konačno proigrati, i osigurati novo finale za Francuze?

image
JEWEL SAMAD Afp

20.39 Za Španjolce će večeras na desnom beku operirati Jesús Navas. Bek iz Seville prestići će Nijemca Jensa Lehmanna (38 godina i 228 dana) za samo tri dana, i tako postati najstariji igrač koji je nastupio u polufinalnoj utakmici Eura.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Malo navijačkog dekora s tribina Allianz Arene...

image
JAVIER SORIANO Afp

image
FRANCK FIFE Afp

19.53 Stigao je i sastav Francuske. Didier Deschamps odlučio se na veliko iznenađenje, na klupi je ostavio jednog od svojih stožernih i najvjernijih igrača, Antoinea Griezmanna. Na njegovo mjesto uskočio je Dembele, te se tako Deschamps izvjesno vratio na 4-3-3 formaciju.

19.40 Stigao je sastav španjolske reprezentacije. Luis de la Fuente izabrao je očekivani sastav, pa je tako svoje mjesto u početnoj postavi umjesto ozlijeđenog Pedrija zauzeo Olmo.

19.34 "Francuska je veliko razočaranje, njihov je nogomet previše kontroliran, a Španjolska je lepršavija i maštovitija", rekao nam je Nikola Jurčević u najavi utakmice.

Kako prognozira ishod prvog polufinala i koji su potencijalni problemi za obje reprezentacije, pročitajte OVDJE.

19.00 Ovakvo je stanje u španjolskim i francuskim redovima: La Roja je bez Carvajala, Le Normanda i Pedrija, dok se Rabiot vratio nakon suspenzije za Tricolore...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Statistička najava prvog polufinala:

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Robert Matteoni

Kažu mnogi autoriteti nogometa kako smo svjedoci jednog od najslabijih europskih prvenstva. Mnogo je faktora koji utječu na tu negativnu percepciju, ali recimo da je dovoljno spomenuti manji broj golova, u prosjeku 2,2, što je samo jednom (2016.) bilo slabije. Dovoljno je kazati da se nije istaknula neka od etabliranih klasa, da se nije istaknula niti jedna reprezentacija po nekom svježem i energičnom nogometu, a naposljetku i činjenica o 10 autogolova (još jedan i bit će rekord) puno govori o kvaliteti igre...

Španjolska i Francuska su dvije nogometne sile, koje će se večeras sučeliti u 37. utakmici, polufinalu Europskog prvenstva u Njemačkoj. Tradicija je na strani Španjolaca, koji su upisali 16 pobjeda prema 13 francuskih. Dvije reprezentacije zajedno su osvojile 10 titula na Mundijalima i europskim prvenstvima. Na ovom u Njemačkoj, barem do sada, opće je uvjerenje, Španjolska je ostavila ponajbolji dojam. Analitičari smatraju da je tajna De La Fuenteove reprezentacije upravo u skoro pa “anonimnom” izborniku, koji je poznat po radu s mladim selekcijama (i osvajanjima europskih naslova), ali široj kontinentalnoj javnosti bio je ‘no name’.

No, Španjolska pod njegovim vodstvom ima jasnu ideju igre, viziju kako je ostvariti i napose sjajnu mješavinu iskusnijih igrača i velikih mladih talenata koje je De La Fuente sjajno ukomponirao u kolektiv. Dok je njegov prethodnik Luis Enrique forsirao posjed lopte, pa je nakon tisuću dodavanja po utakmici njegova momčad izgubila naviku da se nešto mora i finalizirati u akcijama, De la Fuente je zadržao određenu dozu posjeda, ali je njegova primjena usmjerena samo u pripremu završnice. Španjolska sada igra brže i okomitije, a to je prije svega moguće zato jer ima iznimno brza krila, Williamsa i Yamala, koji daju dubinu momčadi, te su vrlo vješti u igri jedan na jedan.

Didier Deschamps je bio vrlo uspješan kao igrač i reprezentativac. Sada je već 12 godina francuski izbornik i nosi isti okvir svog djelovanja, vrlo uspješan. No, dojam je, da je dosadio i francuskoj javnosti, a kamoli drugima. Njegov nogomet je iznimno pragmatičan, okrenut samo rezultatu, odnosno doktrini koja će u danom trenutku biti, po njegovom sudu, najbolja da se ostvari željeni ishod. Iako su ga više puta otpisali, već pripremali govore za dolazak Zinedinea Zidanea, Deschamps je ostao, i nakon što je postao prvak svijeta 2018., a umalo i 2022. (izgubio finale od Argentine na jedanaesterce), sada mu treba europski naslov da bi ispunio sve, i više od toga, što žele Francuzi.

Izgubio je finale EP-a na domaćem tlu prije osam godina, na prošlom Euru je ispao prije polufinala, ali sada se fokusirao na osvajanje titule i ne mari za dojmove o igri. Kao što je kazao još nakon poraza od Portugala, u finalu Eura 2016. godine shvatio je da je bitan samo rezultat, a ne estetika igre.

U utorak u Münchenu analitičari šanse dijele na 50-50%. Španjolska je bila uvjerljivija po svim parametrima do polufinala, a Francuska nije postigla ni gol iz igre. Taj podatak, kažu neki od analitičara, sugerira da Francuska ima samo jedan problem da postane prvak - stvara puno šansi, ali je neprecizna pred golom. Hoće li se to promijeniti sada kada je najpotrebnije? Puno će toga ovisiti o najboljem igraču današnjice, Kylianu Mbappeu, koji na ovom Euru ne igra na razini svog potencijala, ali je i ovako vrlo utjecajan na učinak svoje reprezentacije, odnosno na ravnoteže u obrani suparnika.

Slomljen nos i nužnost nošenja specijalne maske, kako je i sam kazao, stvara mu značajne probleme. U ovom polufinalu, međutim, Mbappe će morati zaboraviti na sve probleme, jer od njega se očekuje onaj iskorak koji će biti ključan da se Francuska nametne razigranoj Španjolskoj.

Duela će biti na sve strane. Kounde će voditi važnu bitku s Williamsom, a Theo Hernandez s Yamalom. Na drugoj strani će Nacho, uz Navasa, morati zajedno neutralizirati Mbappea, čija su brzinska svojstva bitno iznad njihovih. Činjenica jest da je kolektivni duh Španjolaca na visokoj razini, pa se očekuje da će u igri svoje manjkove kompenzirati dupliranjem i agresivnijom obranom. S druge strane, Francuska ima sjajnu obranu, pravi zid ispred odličnog golmana Maignana, pa ne čudi da su do sada primili samo jedan pogodak, i to iz kaznenog udarca (Lewandowski).

Španjolska i Francuska su vrlo atraktivan par, ali nismo sigurni da će to biti i atraktivna utakmica. Previše je važna utakmica, kako smo gore naveli, u kojoj domaće im javnosti od svojih reprezentacija sada traže samo rezultat, a potom ako je moguć i bonus igre.

De La Fuente neće imati važnog igrača, Carvajala, koji je isključen s Nijemcima, zamijenit će ga 38-godišnji Navas. Neće biti ni stopera Le Normanda zbog žutih kartona, te Pedrija koji je stradao u duelu s Kroosom. Sjajna forma Danija Olma je garancija da će “naprijed” Španjolska biti raznovrsna i ubojita. U obrani će biti više izazova, jer ni Nacho, a ni Navas nisu baš u sjajnoj formi.

Kod Francuza velika je dvojba tko će igrati u sredini, s obzirom na to da se vraća Rabiot, a da je Camavinga bio jako dobar kao njegova alternacija. Moguće je da će ceh platiti Griezmann, koji djeluje iscrpljen i potpuno izvan forme...

Linker
16. rujan 2024 20:59