INA FASSBENDER Afp
DOMAĆINI EURA SLAVE

VIDEO: Njemačka u ludoj utakmici izborila četvrtfinale! Danska je zabila, oglasio se VAR, a onda je krenulo

Domaćini turnira plasirali su se u četvrtfinale gdje ih čeka bolji iz dvoboja Španjolske i Gruzije
Piše: Slaven Kižlin, SNObjavljeno: 29. lipanj 2024. 23:23

Njemačka - Danska 2:0 (Havertz 54. (11 m), Musiala 68.)

Dortmund, Westfalen

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (od 80. Henrichs) - Andrich (od 64. Can), Kroos - Sane (od 88. Anton), Gündogan (od 64. Füllkrug), Musiala⚽(od 80. Wirtz) - Havertz⚽

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen (od 81. Bruun Larsen) - Bah🟨(od 82. Kristiansen), Delaney (od 69. Norgaard), Höjbjerg, Maehle🟨 - Eriksen, Skov Olsen (od 69. Poulsen) - Höjlund (od 81. Wind)

Video prekida i pogotke pogledajte OVDJE


Drugi dvoboj osmine finala donio je ogled Njemačke i Danske u kojem su slavili domaćini Eura. Julian Nagelsmann napravio je tri izmjena u odnosu na prethodne dvoboje, umjesto požutjelog Taha zaigrao je Schlotterbeck, dok su na klupi ostali Mittelstädt i Wirtz, ušli su Raum i Sane. Danski izbornik također je mijenjao, svog prezimenjaka Hjulmanda nije mogao koristiti zbog dva žuta kartona, umjesto njega ušao je Delaney, dok je Skov Olsen ušao umjesto Winda.

Elf je stigao do pogotka u 4. minuti, nakon kornera Kroosa Schlotterbecka ubacio je loptu u mrežu glavom, međutim, Michael Oliver dosudio je prekršaj u napadu. Dvije minute kasnije odličan udarac Kimmicha s 25 metara, Schmeichel je izbacio u korner, nakon kojeg je opet Kroos pronašao Schlotterbecka čiji udarac vratar Anderlechta brani. U 10. nova šansa Njemačke, Rüdiger je dugom loptom pronašao Havertza koji puca iz prve, Schmeichel je uz nešto poteškoća izbacio u korner nakon kojeg Andrich puca glavom točno u kapetana Danske.

image

Michael Oliver i Ilkay Gundogan

OZAN KOSE Afp

U 21. prva prijetnja Danaca, sjajna duga lopta za Eriksena koji je izbjegao zaleđe, odlično je primio loptu i pokušao sa 17 metara, ali Rüdiger je stigao i blokirao njegov udarac. Tri minute kasnije nova prijetnja Danske, Maehle je pucao s 10-ak metara iskosa, udarac je bio snažan, ali i neprecizan.

U 35. minuti došlo je prekida utakmice, iznad Dortmunda su se nadvili crni oblaci, nekoliko puta grom je udario blizu stadiona i Oliver je odlučio prekinuti dvoboj dok se vrijeme ne smiri. Nastavak je uslijedio nakon 25 minuta i opet su Nijemci stvorili dvije prigode, Raum je ubacio s lijeve strane, a Havertz je glavom pogodio Schmeichela koji je ostao na sredini gola, a u nastavku akcije Kimmich je ubacio s desne strane, Schlotterbeck je pucao pored gola.

image
OZAN KOSE Afp

U 42. minuti Schlotterbeck je izgubio loptu, Höjlund mu je oduzeo i pucao s pet metara, ali pored gola, isti igrač je u zadnjoj minuti prvog dijela bio u novoj šansi, kontru Danaca poveo je Eriksen, proigrao je Delaneyja koji dodao do Höjlunda, ali Neuer je bio blizu i obranio je pokušaj napadača Manchester Uniteda.

U 48. minuti Danci su zabili, nakon velike gužve lopta je došla do Andersena koji pogađa desni kut Neuerove mreže, ali je pogodak poništen zbog zaleđa Delaneyja.

Dvije minute kasnije Andersen je postao totalni tragičar, nakon pregleda snimke dosuđen je jedanaesterac za Njemačku zbog njegovog igranja rukom. Havertz je preuzeo odgovornost i pogodio.

U 59. minuti velika prigoda za Njemačku, Raum je proigrao Havertza koji je sjajno prošao između Andersena i Vestergaarda, sjurio se sam prema Schmeichelu i pucao kraj gola. U 66. minuti Danci su imali priliku za izjednačenje, no opet je Höjlund pucao loše, ravno u Neuera. Dvije minute kasnije 2:0 za Elf.

image
OZAN KOSE Afp

Schlotterbeck je poslao dugu loptu, Musiala je pretrčao Andersena i kada je došao u šesnaesterac mirno je poentirao, postigavši svoj treći pogodak na Euru. Bio je to praktički kraj za Dance i prolazak Njemačke u četvrtfinale.

KRAJ UTAKMICE U DORTMUNDU

U utakmici koju je obilježio veliki potop, Njemačka je na kraju zasluženo slavila. Bili su bolji od prvog sučevog zvižduka i osigurali plasman u četvrtfinale. Danci mogu žaliti za propuštenim prilikama dok je rezultat bio 0:0.

90+5. Još jednom je Havertz propustio veliku priliku i još jednom je Schmeichel sjajno obranio.

🕖 U svom ovom ludilu nismo napomenuli da se igra minimalno pet minuta nadoknade vremena.

90+1.

Wirtz je zabio pogodak, ali je označeno zaleđe. Igrač Njemačke je bio u velikom zaleđu te je gol opravdano poništen.

90. Udarac Wirtza išao je ravno u Schmeichela.

87. Danska je krenula u potpunu ofenzivu, ali ne pronalaze način za zaprijetiti Neueru.

image

Manuel Neuer

INA FASSBENDER Afp

83.

Nijemci su imali priliku u potpunosti riješiti pitanje pobjednika. Füllkrug je bio sam pred Schmeichelom koji još jednom sjajno brani. Na kraju se ispostavilo da je Füllkrug bio u zaleđu.

78. Danci su sada u potpunosti pritisnuli Nijemce u potrazi za golom koji bi im vratio nadu.

76. Danska je bila blizu smanjenju vodstva nakon kornera, ali se lopta na kraju samo odbila u još jedan korner.

Nijemcima je drugim pogotkom pao veliki teret s leđa...

image
OZAN KOSE Afp

68.GOOOL!

Činilo se da će dugu loptu Schlotterbecka očistiti Schmeichel, ali je danski vratar stao. To je iskoristio Musiala koji se sjurio prema golu i udvostručio vodstvo Nijemaca.

66.

Sijevaju prilike na obje strane. Sada je Hojlund bio u sjajnoj prilici, ali je pucao ravno u Neuera.

64.

Kakav sada promašaj Nijemaca. Havertz je ostavio loptu za Sanea koji s nekoliko metara od gola promašuje nemoguće. Na kraju je označeno i zaleđe.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

61. 🟨

Novi žuti karton za Dance dobio je Maehle nakon prekršaja na sredini terena.

59.

Nova velika prilika Njemačke. Havertz je sam izbio pred Schmeichela, ali nije pogodio okvir gola.

57. 🟨

Nakon sudara glavama s Andrichom, prvi žuti karton na utakmici zaradio je Bah.

54.GOOOL!

Siguran izvođač s bijele točke bio je Kai Havertz koji dovodi domaćina u vodstvo.

image
OZAN KOSE Afp

52.

Kazneni udarac za Njemačku. Nakon ubačaja Rauma lopta je upravo Andersena pogodila u ruku. Andersen je u nekoliko sekundi od junaka postao tragičar.

image
INA FASSBENDER Afp

51. Njemačka bi sada mogla dobiti kazneni udarac. Micheal Oliver je otišao na monitor pogledati situaciju.

50.

Nakon VAR provjere utvrđeno je zaleđe te neće biti ništa od vodstva Danske.

image
OZAN KOSE Afp

Situacija se provjerava zbog mogućeg zaleđa u začetku akcije.

48. GOOOL!

Nakon velike gužve u kaznenom prostoru, Danska je povela golom Andersena.

46. Počelo je drugo poluvrijeme u Dortmundu.

KRAJ POLUVREMENA

Ovo je bilo definitivno najduljih 45 minuta ovog prvenstva. Prvi dio je obilježen prekidom zbog kiše, ali i brojnim propuštenim prilikama s obje strane. Njemačka je imala inicijativu i brojne prilike, ali na kraju su lako mogli i gubiti.

45.

Što su sada promašili Danci... Nakon brze kontre Hojlund je istrčao u oči u oči s Neuerom koji brani njegov udarac.

42. Schlotterbeck se poigravao u svome kaznenom prostoru što je rezultitalo prilikom za Dansku. Na njegovu sreću, Hojlund nije pogodio okvir gola.

37.

Tek što je utakmica ponovno krenula, Njemačka je imala dvije jako dobre prilike. Prvo je udarac Havertza obranio Schmecihel, da bi u nastavku akcije pored gola pucao sveprisutni Schlotterbeck.

35. Otprilike 25 minuta kasnije, utakmica u Dortmundu je ponovno krenula.

Igrači su ponovno na terenu i zagrijavaju se. Utakmica bi mogla uskoro početi.

Ova nesvakidašnja situacija proizvela je neke jako dobre fotografije.

Ovim Dancima kiša ne smeta...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

U Dortmundu je krenula i tuča. Ne nazire se ponovni početak utakmice.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Za sada se ne zna kada će utakmica biti nastavljena. Igrači su poslani u svlačionicu.

35. Utakmica je prekinuta zbog nevremena. Sudac je procijenio da je bolje zaustaviti igru.

image
OZAN KOSE Afp

33. Nijemcima se otvarala prilika iz kontre, no Sane nije dobro reagirao.

31. Izvođenje je preuzeo Eriksen koji je pucao ravno u živi zid.

30. Andrich je srušio Maehlea na samom rubu kaznenog prostora, a sudac je dosudio prekršaj. Danska će imati priliku ozbiljno zaprijetiti Manuelu Neueru.

Velika bitka se vodi u Dortmundu...

image
INA FASSBENDER Afp

24. Najbolja prilika Danske. Maehle se našao u njemačkom kaznenom prostoru i pucao daleko preko gola.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

21. Tek što smo to napisali, prijete Danci. Eriksen je na trenutak pobjegao obrani Njemačke, ali je njegov udarac ipak stigao blokirati Rüdiger.

20. Nakon vatrenog početka Nijemaca, utakmica je ušla u mirnije vode. Već neko vrijeme se nije dogodilo ništa vrijedno spomena.

16. Slobodan udarac Kroosa iz dobre pozicije završio je samo u živom zidu.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

image
OZAN KOSE Afp

10.

Nova velika prilika Njemačke. Rüdiger je dugom loptom pronašao Havertza čiji udarac još jednom brani Schmeichel. Vratar Danske je za sada prvo ime ovog susreta.

7. Nakon tog kornera ponovno je probao Schlotterbeck, no još jednom brani Schmeichel. Gol na početku utakmice apsolutno "visi u zraku".

image

Nico Schlotterbeck

INA FASSBENDER Afp

7.

Nova prijetnja Nijemaca. Sjajan dalekometni udarac Kimmicha obranio je Schmeichel.

5. Neuer je pogriješio u predaji lopte i otvorila se prilika za Dansku. No, Danci to nisu iskoristli te na kraju nisu uputili udarac.

4.

Njemačka je zabila nakon kornera, ali je sudac Oliver dosudio prekršaj. Strijelac nesuđenog pogotka bio je Schlotterbeck, koji je prema mišljenju suca napravio prekršaj. O ovoj odluci će se još pričati...

image
OZAN KOSE Afp

3. Njemačka je bolje ušla u utakmicu i zagospodarila posjedom. Prva prijetnja došla je preko Rauma čiji je ubačaj očišćen u korner.

1. 🕖

Počela je utakmica u Dortmundu.

20.55 Igrači su na terenu, na redu je intoniranje nacionalnih himni.

Manuel Neuer će današnjim nastupom postati Nijemac s najviše nastupa na Europskom prvenstvu. S trona je skinuo Bastiana Schweinsteigera.

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Njemačka je jedan od favorita Europskog prvenstva s obzirom na to da je domaćin natjecanja, dok je Danska na prošlom Euru 2021. godine pokazala koliko opasna može biti. Stigla je tada do polufinala, a možda bi i dalje da nizozemski sudac Makkelie nije dosudio vrlo dvojbeni kazneni udarac za Englesku...

Njemačka i Danska susret će se večeras u Dortmundu u osmini finala Eura, u svojevrsnoj reprizi finala kontinentalne smotre iz 1992. godine u kojoj su Danci ispisali jednu od najvećih priča u svijetu sporta, jer su kao reprezentacija koja je na turnir upala u posljednji trenutak umjesto suspendirane Jugoslavije otišli do kraja i postali prvaci Europe. U spomenutom finalu u Švedskoj Danska je slavila rezultatom 2:0.

Susrele su se ove dvije reprezentacije i na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine kad je Njemačka u Lavovu ostvarila pobjedu u skupini rezultatom 2:1.

Povijesni podaci uvijek su zanimljivi kao podsjetnik na neka prošla vremena, ali zapravo imaju vrlo malo veze s aktualnom situacijom u obje reprezentacije. Činjenica je da su i jedni i drugi u dobrom raspoloženju nakon prolaska u eliminacijsku fazu, s tim da je Njemačka ostvarila dvije pobjede, dok je Danska prošla dalje a da nikoga nije svladala, već je upisala tri remija.

Njemački izbornik Julian Nagelsmann ima dosta problema u obrani uoči osmine finala, čini se da je ostao bez oba prva izbora na stoperskim pozicijama. Jonathan Tah sigurno neće nastupiti zbog kartona, dok Antonio Rüdiger ima problema s ozljedom mišića i po svemu sudeći neće biti spreman za ogled s Dancima.

Odluka o njegovom nastupu ne očekuje se prije subote, a izvjesno je da bi jedno od mjesta u sredini obrane mogao popuniti Nico Schlotterbeck, stoper Borussije Dortmund.

- Kad igram od početka, potrebna ja drugačija vrsta pripreme nego kad sam pričuva. Cijela tenzija tijekom dana je drugačija, obroci su drugačiji. Možda ne možeš pojesti toliko kao kad si starter - objasnio je Schlotterbeck.

Njemačka je u prve dvije utakmice pružila uvjerljive partije, no prikazano u ogledu sa Švicarskom nadvilo je nad Elf prve oblake sumnje.

- Mislim da je taj osjećaj euforije koji se stvorio u zemlji sada ipak drugačiji. Osjetili smo to. No, znamo i da naš plan za hitne situacije, ako dođemo u rezultatski minus, može dobro djelovati - komentira njemački branič.

Ističe kako se raduje velikoj utakmici, i to na ‘svom’ stadionu.

- Veselim se navijačima u Dortmundu. To je stadion s najboljom atmosferom u Njemačkoj, i naši će nam navijači predstavljati veliku podršku. Kad govorimo o danskom napadu, Jonas Wind je agilan napadač s dobrim kretnjama, Rasmus Højlund je vrlo brz i jako dobro zna koristiti svoje tijelo. A imaju i Christiana Eriksena koji ima savršen prvi dodir - pohvalio je Schlotterbeck večerašnje suparnike.

O Danskoj je pred novinarima govorio i sportski direktor njemačkog saveza, legendarni Rudi Völler.

- Tjelesno su snažni i jaki u zraku. Teško je protiv njih stvarati prilike, ali ponekad oni imaju problema s postizanjem pogodaka.

Trebat će Njemačkoj doza kreacije kako bi razbili čvrstu dansku obranu, a tu su na potezu mlade snage Florian Wirtz i Jamal Musiala.

- Wirtz preuzima rizik, ali to je upravo ono što nam je potrebno. Samo tako možeš nauditi suparniku koji igra s dubokom i kompaktnom obranom - smatra Völler koji se večeras nada drugačijem raspletu nego 1992. u Gotteburgu.

- Teško mi je prisjećati se toga. Slomio sam ruku u prvoj utakmici i nisam više mogao pomoći momčadi. Letio sam na finale i morao sam gledati Dansku koja je tada zasluženo pobijedila...

Danci zasad nemaju otvorenih pitanja glede sastava. Svi su zdravi, a veznjak Morten Hjulmand, strijelac krasnog pogotka u remiju s Englezima, propušta susret s Njemačkom zbog kartona. Danci u petak nisu trenirali u Dortmundu, obavili su to u Freudenstadtu i potom krenuli na put.

- Moramo se sjetiti tko smo. Ne možete uzeti zdravo za gotovo da ćete uspjeti proći grupnu fazu na turniru. Suočavamo se s jakom konkurencijom i zasluga je danskog nogometa Uspjeli smo do sada, a naš sljedeći cilj je prolaz u četvrtfinale u fantastičnoj subotnjoj večeri u Dortmundu - kaže danski izbornik Kasper Hjulmand.

Što kaže na tri remija u skupini?

- Pomalo je gorko. Stvarno želimo pobijediti. Željeli bismo imati taj osjećaj pobjede; najbolji osjećaj u nogometu je osjećaj pobjede. Mislim da smo učinili sve što smo mogli da preuzmemo inicijativu i napad. Nedostajalo nam je oštrine u posljednjoj trećini, kao i sreće, a možda i kvalitete da se to dogodi na kraju. Ali jako smo sretni što smo prošli skupinu. Turniri su teški, mislim da smo imali tri vrlo teška protivnika - izjavio je danski izbornik.

I u Dortmundu se očekuje mnoštvo danskih navijača, a velik dio njih će doputovati trajektima. Uglavnom, bit će veselje i fešta u gradu tijekom cijelog dana, a navečer nek’ bolji pobijedi...

Linker
29. lipanj 2024 23:32