PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
VATRENI EGZEKUTOR

On je Dalićeva uzdanica: Stavio pečat u povijesnim pobjedama nad Švicarskom, Francuskom i Portugalom

Napadač koji gotovo u svakom nastupu pokazuje da je u odličnoj formi, a kojeg je ozljeda spriječila od mogućeg velikog uspjeha
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. lipanj 2024. 15:59

Ante Budimir presudio je Portugalu, napadač rođen u Zenici, koji će osam dana nakon završetka Eura, 22. srpnja, proslaviti 33. rođendan, još je jednom zablistao. Iza Budimira je sjajna sezona u Osasuni, da zbog slomljenih rebara nije propustio pet ligaških utakmica Osasune u travnju i svibnju, moguće je da bi upravo u njegove ruke otišao trofej Pichichi za najboljeg strijelca prvenstva Španjolske (završio peti sa 17 golova, prvi je Dovbik s 24). U Oeirasu je opet zabio, prije toga asistirao je u pobjedi protiv Sjeverne Makedonije.

U subotu mu nije bilo prvi put, nadamo se ni zadnji, da je aktivno sudjelovao u ispisivanju povijesti hrvatskog nogometa. Iako mu statističke rubrike nisu prepune (21 nastup, po tri gola i asistencije), kad Budimir zablista, to se pamti.

Na svojoj premijeri 7. listopada 2020. asistirao je u St. Gallenu suigraču Mariju Pašaliću za 2:1 pobjedu protiv Švicarske, prvu protiv te reprezentacije u vatrenoj eri. Prvi gol za Hrvatsku zabio je 30-ak dana kasnije, 11. studenoga u novom prijateljskom ogledu za 1:1 kod Turske (završilo 3:3). Igrao je, doduše, rukom prije egzekucije, no sudac je to previdio i taj detalj sad je nebitan.

Zauvijek će Budimir pamtiti utakmicu odigranu godinu i pol dana kasnije. Na Stade de Franceu, 13. lipnja 2022., Hrvatska je u Ligi nacija prvi put u povijesti pobijedila Francusku. Gol je zabio Luka Modrić iz kaznenog udarca koji je izborio upravo Budimir. Posljednji gol za Vatrene prije Oeirasa dao je Budimir 21. studenoga prošle godine u Zagrebu za 1:0 protiv Armenije. Jako važan pogodak, njime je Hrvatska potvrdila plasman na Euro u Njemačku. U konačnom zbiru nije bio presudan, no tko zna kako bi završio ogled Walesa i neopterećene Turske da su Armenci u Maksimiru Velšanima otvorili vrata završnog kontinentalnog natjecanja.

U tijeku je mrtva utrka za najboljeg hrvatskog strijelca u sezoni 2023./24. računajući službene natjecateljske utakmice za klub i sve u dresu reprezentacije. Andrej Kramarić i Bruno Petković vodeći su na ljestvici s 21 golom, s tim da je napadač Hoffenheima odigrao 12 utakmica manje od Dinamovog (39 - 51). Samo gol manje na kontu sada ima Budimir, poentirao je 20 puta na 42 dvoboja. Odluka će pasti na Euru.

Linker
08. rujan 2024 01:27