RALF HIRSCHBERGER Afp
POZIVAJU NA PROSVJED

Četvrtfinalist Eura bijesan zbog ‘licemjerja‘ UEFA-e, žele kazne Srbiji i drugim zemljama

Predsjednik Erdogan također je kritizirao odluku, dovodeći u pitanje dvostruke standarde
Piše: SNObjavljeno: 06. srpanj 2024. 19:45

Kazna UEFA-e turskom defanzivcu Merihu Demiralu zbog kontroverznog pozdrava, koji se u turskom jeziku naziva "bozkurt" (sivi vuk), pokrenula je velike rasprave o licemjerju Zapada.

UEFA je Demiralovu gestu protumačila kao političku poruku i izrekla mu suspenziju od dvije utakmice. Za razliku od njega, engleska zvijezda Jude Bellingham dobio je samo jednu utakmicu suspenzije i kaznu od 30.000 eura zbog provokativne geste upućene slovenskim navijačima. Taj je nesrazmjer potaknuo polemike o dvostrukim standardima.

Je li Demiralov pozdrav ‘bozkurt‘ bio politička poruka?

Demiral je u svojoj izjavi objasnio da je njegova gesta bila neplanirana i bila je odgovor turskim navijačima koji su napravili isti znak. Simbol "bozkurt", iako je povezan s nacionalističkim strankama u Turskoj od 1990-ih, ima duboke korijene u turskoj kulturi, simbolizirajući turski identitet.

image
RONNY HARTMANN Afp

Bozkurt ili sivi vuk, naime, sveta je životinja i nacionalni simbol u turskoj, mongolskoj i altajskoj mitologiji. U legendi o Ergenekonu, posljednji Turci zarobljeni u dolini Ergenekon preživjeli su zahvaljujući sivom vuku, osiguravajući nastavak turske loze.

Ovaj je simbol vrlo čest u turskoj književnosti i u tradicionalnoj turskoj kinematografiji. Stoga je Demiralova gesta u pobjedi Turske protiv Austrije na Euru 2024. bila naklon turskom naslijeđu, a ne politička izjava, piše Türkiye Today.

Treba li kazniti i Francusku, Njemačku, Srbiju i Nizozemsku?

Nakon Demiralove suspenzije turski dužnosnici i navijači optužili su UEFA-u za licemjerje, navodeći nacionalne simbole na francuskim i njemačkim dresovima, kao i korištenje sličnih gesti srpskih i nizozemskih igrača, od kojih nitko nije kažnjen. Predsjednik Erdogan također je kritizirao odluku, dovodeći u pitanje dvostruke standarde u pogledu simbola na dresovima drugih reprezentacija.

image
RONNY HARTMANN Afp

Turski dužnosnici oštro su reagirali na odluku UEFA-e

Nakon presude glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun povezao je UEFA-inu kaznu s islamofobijom:

"Kampanja protiv Meriha Demirala simptom je islamofobije Zapada."

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je diskriminatorski stav UEFA-e, izrazivši žaljenje zbog te odluke.

Ministar sporta Osman Askin Bak osudio je UEFA-inu presudu kao nepravednu i politički motiviranu te najavio da će tražiti pravni lijek protiv dvostrukih standarda. Čelnik glavne oporbene stranke CHP Ozgur Ozel također je kritizirao suspenziju kao politički pristranu.

Istaknute oporbene osobe, poput gradonačelnika Bolua Tanjua Ozcana, pozvale su igrače i navijače da kao oblik prosvjeda naprave znak bozkurt tijekom intoniranja nacionalne himne na četvrtfinalnoj utakmici protiv Nizozemske. Vođa stranke İYİ Musavaat Dervisoglu interpretirao je suspenziju kao manifestaciju neprijateljstva prema turskom identitetu.

Također, korisnici turskih društvenih medija okupili su se iza oznake #BeFairUEFA kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Linker
21. rujan 2024 16:08