ANTE ČIZMIĆ/Cropix
NIKOLA JURČEVIĆ ZA SN:

‘Španjolska je u skupini pokazala najviše, ali evo tko je moj favorit za titulu. Tek se zahuktavaju‘

Nikola Jurčević ponudio je svoju najavu svih parova osmine finala Europskog prvenstva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. lipanj 2024. 08:45

Europsko prvenstvo ulazi u eliminacijsku fazu, a bivši hrvatski reprezentativac i iskusni trener Nikola Jurčević ponudio je svoj osvrt na dosad viđeno, te najavu parova osmine finala.

- Mislim da smo u skupinama na Euru većim dijelom gledali dosta dobar nogomet. Što se tiče rezultata i plasmana, bilo je manje-više očekivano, uz nekoliko ekipa koje su očekivale da će ići dalje pa su pomalo razočarani. Nažalost, među njih spada i Hrvatska - kaže Jurčević.

Tko je pokazao najviše?

- Na prvo mjesto bih stavio Španjolsku od ovih većih ekipa. On mi se učinila najstabilnija i najbolja u svojoj prezentaciji. Veliko iznenađenje napravila je Gruzija, ne samo zbog osvojena četiri boda i velike pobjede protiv Portugala, nego i zato što je to momčad u kojoj znamo jednog igrača koji igra u Napoliju, a pokazala se beskompromisnom, otvorenom. Igrala je jedan osvježavajući nogomet, vidjelo se da uživaju, da se vesele, tako da Gruziji svaka čast. Austrija je također prezentirala odličan nogomet, bez obzira na to što to za nas nisu neka zvučnija imena, uglavnom je riječ o igračima koji nastupaju u Njemačkoj, nekoliko njih u Italiji, i svega par u Austriji.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Neki su pak ostali dužni, no još se stignu iskupiti.

- Čini se da su Engleska i Francuska grupnu fazu odigrali s pola gasa, barem bi se tako moglo naslutiti kad pogledamo njihove rostere. Te dvije ekipe sasvim sigurno imaju puno više prostora nego što su dosad prezentirale.

Osminu finala otvorit će dvoboj Švicarske i Italije.

- Gledajući jednu i drugu reprezentaciju, pogotovo nastup Švicarske protiv Njemačke gdje je bila na pragu pobjede, u jednom trenutku bih očekivao da je Švicarska ta koja može proći dalje. Ipak, u mojim razmišljanjima dat ću prednost Italiji s obzirom na njihovo iskustvo igranja velikih natjecanja, na njihovu tradiciju i da su jedna natjecateljska momčad. Stoga njima mala prednost - prognozira Jurčević.

Domaćin Njemačka na putu do četvrtfinala ima Dansku.

- Na temelju viđenog u prve dvije utakmice stavio bih Njemačku kao izrazitog favorita čak i za osvajanje prvenstva, s obzirom na način na koji su igrali i bili uvjerljivi. Igra se u Njemačkoj, imaju odličnu ekipu i veliku kvalitetu u momčadi. Kad je došao malo ozbiljniji protivnik kao Švicarska, vidjeli smo da je bilo problema. Sličan protivnik ih čeka i sada, ali bez obzira na to što Njemačka nije bila sjajna sa Švicarskom, u eliminacijskoj fazi dajem dosta veliku prednost Njemačkoj.

Neuvjerljivi Englezi idu na čvrste Slovake...

- Engleska kao da ne ide punom snagom, možda i izbornik Southgate vuče neke iznenađujuće poteze gdje ne stavlja igrače na njihove prirodne pozicije, a kod kuće je ostavio Grealisha, igrača koji može raditi razliku i malo je drugačiji od ostalih, no očito je on tako procijenio. Engleska je momčad s puno većim potencijalom nego što je pokazala i mislim da je vrijeme da to pokaže u ovoj utakmici, pretpostavljam da će se to i dogoditi.

Atraktivan bi mogao biti sraz Španjolske i Gruzije.

- Sastaje se momčad koja je najviše pokazala od velikana i reprezentacija koja je najviše pokazala od tzv. malih ekipa. Bit će interesantno, jedni i drugi teže igri i nadigravanju, igraju lijep nogomet. No, bez obzir na sve pohvale koje je Gruzija zaslužila, mislim da je potpuno jasno da je tu Španjolska apsolutni favorit i očekujem je u četvrtfinalu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U najjačem sudaru osmine finala sastaju se Francuska i Belgija.

- Susjedski derbi, nešto nalik utakmici Hrvatske i Italije. Jedna i druga momčad također su ostale dužne u svojim skupinama, nisu igrale kako smo od njih očekivali. Možda su zato i ‘kažnjeni‘ što tako rano moraju igrati međusobno, jer nisu osvojili prvo mjesto u skupini. Ono što sam govorio za Englesku vrijedi i za Francusku, koja praktički ima dvije postave koje bi se mogle boriti da dođu do samoga kraja. Bez obzira na to što Belgija ima odličnu momčad i pojedince, dao bih malu prednost Francuskoj.

Ugodno nas je iznenadila Slovenija, može li protiv Portugala otići i korak dalje?

- Jedna karakteristika ovog Eura je da su sve momčadi, osim možda Španjolske, u promjenjivoj formi. Portugalci su sasvim sigurno ošamućeni nakon poraza od Gruzije, jer je ipak ispod njihovog renomea da izgube utakmicu od, barem na papiru, jednog autsajdera. Slovenija je uz Gruziju najugodnije iznenađenje od tzv. malih reprezentacija s malo drugačijim pristupom igri; kompaktnost, čvrstina, momčadski duh. Prava su natjecateljska momčad s odličnim trenerom, međutim, mislim da bi u ovoj utakmici ipak trebala presuditi individualna kvaliteta Portugala.

Rumunjska će se za plasman među osam najboljih boriti s Nizozemskom.

- Rumunjske dugo nije bilo na scenu, ne znamo ih baš po imenima, ali također igraju dosta lepršavo i otvoreno, teže nadigravanju, imaju dosta talenta i vica u igri. Nizozemska ima svoju poznatu školu i način igranja, s nekolicinom igrača u vrhunskim klubovima, tako da ipak njima mala prednost.

Austrija - Turska je na papiru par s najmanje ‘težine‘...

- Austrija je bila sjajna u prvom dijelu turnira, prvo mjesto u vrlo teškoj skupini je za svaki respekt. Vidi se ruka izbornika Rangnicka, za kojeg se smatra da je tvorac tzv. gegenpressinga i svega što ide uz to, brze i okomite igre s izvanrednim tranzicijama. Naravno, za to je potrebno imati ili selekcionirati brze, motorične igrače koji mogu odgovoriti na te zahtjeve, a to Austrija ima. Zato je tako dobra, barem u ovoj fazi. Turska također ima nekolicinu kvalitetnih igrača, to je momčad trenutka, inspiracije, atmosfere, ‘ludila‘ uz fanatičnu podršku njihovih navijača. Nepredvidiva su ekipa koja ima velike oscilacije, ali svakoga može iznenaditi, pa tako i Austriju. No, u kvalitativnom smislu dajem prednost Austriji.

image

Toni Kroos

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Tko može otići do kraja, tko će biti europski prvak?

- Po ovome što sam govorio i po tome što smo vidjeli, rekao bih Španjolska. Međutim, ovaj Euro je nepredvidiv, neke momčadi se tek zahuktavaju, i najbolje su kad je najpotrebnije. Stoga ću reći Njemačka, i zbog određene igračke kvalitete, ali i zbog domaćinstva Eura i velike podrške navijača - zaključio je Jurčević.

Linker
29. lipanj 2024 08:45