Damir Škomrlj/Cropix
NOVO RUHO VATRENIH

Rejting Hrvatske je isti, Dinamo je spao na mrvice, a jednog se čovjeka u reprezentaciji više ne spominje

Od Final Foura u Nizozemskoj nisu protekla niti tri mjeseca, a toliko je toga drugačije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. rujan 2023. 06:53

Kakvi će se Vatreni predstaviti na Rujevici? Je li hrvatska reprezentacija danas jača ili slabija nego u lipnju? Padali su rekordi, mijenjale su se lige, podizane su optužnice, počela je sezona, za neke u starim, a desetoricu u novom klubu, puno se toga zbivalo, no kad se svi fakti stave na stol, u završnicu kvalifikacija za Euro nacionalna vrsta ulazi u novom ruhu, ali sličnog rejtinga. Ne samo po kvaliteti aktera, nego i njihovoj poziciji u svijetu nogometa.

U prosjeku igraju u nešto jačim ligama, tada nismo imali niti jednog aktualnog prvaka Europe, a sada su u Manchester Cityju čak dvojica Joško Gvardiol i Mateo Kovačić, međutim Hrvatska ima manje reprezentativaca u ligama Petice i manje igrača u najvećim klubovima tih država.

Od Final Foura nisu protekla niti tri mjeseca, a toliko je toga drugačije. Dolazak Latvije nije glamur bitke za zlato, ne igra se pred 35 tisuća Hrvata nego tek za tri kvalifikacijska boda uz potporu osam tisuća navijača, neće biti produžetaka ni jedanaesteraca, a nadamo se niti drame po kakvoj ćemo pamtiti Rotterdam. Među imenima klubova čiji dres nose Vatreni nema Bayerna, Chelseaja, Stuttgarta, Rennesa, Intera, Augsburga... dok se Dinamo spominje jednom, a ne četiri puta. Zato su tu Manchester City, Bayer Leverkusen, Ajax, Feyenoord, Wolfsburg, Al Nassr, Westerlo, Fenerbahçe...

image
Damir Škomrlj/Cropix

Nizozemska nije donijela sretan kraj, iako je srebro domet koji će se pamtiti jer sanjali smo trofej, a ljeto je na tržnici bilo vruće i aktivno. Koristimo li kao izvor Transfermarkt po pitanju visine odštete, transfere su napravili: Livaković u Fenerbahçe za 6,65 milijuna eura, Gvardiol u Manchester City za 90, Šutalo u Ajax za 20,5, Sosa u Ajax za 8, Kovačić u Manchester City za 29,1, Brozović u Al Nassr za 18, Majer u Wolfsburg za 25, Ivanušec u Feyenoord za 8,5, Frigan u Westerlo za 5,5, dok je Stanišić otišao iz Bayerna na posudbu u Leverkusen.

Pad u ligama Petice

Tome treba dodati i Vlašića koji je već igrao za Torino te ga je taj klub sada otkupio za 12,8 milijuna eura. Desetorica Vatrenih zavrtjeli su samo na odštetama 234 milijuna eura. Prema navedenom izvoru, budući da drugi podaci govore o još većim ciframa. Po nekim navodima transfer Gvardiola bio je 92 milijuna eura, Wolfsburg je na svojoj stranici objavio da je Majera platio 30 milijuna eura, mediji su i za Ivanušeca spominjali veću svotu. Kad se na to dodaju bonusi, oko 250 milijuna eura će inkasirati njihovi raniji klubovi.

Budući da je Hrvatska u pola godine osvojila i svjetsku broncu u Kataru i srebro Lige nacija u Nizozemskoj, to nije puno za današnje lude brojke koje se daju za prosječne igrače: pa Chelsea je jednog Ekvadorca Moisesa Caiceda platio 116 milijuna eura, a prije toga Argentinca Enza Fernandeza 121 milijun eura.

image

Zlatko Dalić

Lapresse/ddp Usa/profimedia

Izbornik Zlatko Dalić je zadovoljan, kaže da su svi igrači otišli na bolje, točno je da sad imamo najskupljeg braniča u povijesti i jedan od najvećih transfera ove godine, ali broj nogometaša u ligama Petice je doživio pad. Iz tog društva izašli su Brozović i Sosa, a ušao nije nitko.

Jednako vrijedi za tamošnje velike klubove jer samo je Gvardiol potpisao na takvoj adresi, a da već ranije nije bio na drugoj sličnoga ranga. Ujedno nemamo više ljude u Bayernu i Interu. No izbornika najviše raduje što su se Dinamovi igrači otisnuli u Nizozemsku i Tursku koje imaju jača prvenstva od našeg, a i što će Sosa nositi dres Ajaxa i više neće biti u borbi za ostanak.

U lipnju su na Final Fouru bila 22 Vatrena, njih je 13 imalo ugovor u ligama Petice, a sada na popisu 23 imena, od čega 11 u ligama Petice. U velikim klubovima iz tog miljea koji čine Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija i Francuska igrali su Stanišić, Modrić, Kovačić i Brozović, ovog su časa samo Modrić, Kovačić i Gvardiol. Nizozemska je po rezultatima posljednjih godina nadmašila Francuze, međutim davno su bila vremena kad je Eredivisie zaista bila u Petici. Sad zbog brojnih faktora nije tako...

Modrić pod teretom optužnice

Dalić se pribojava papirnatih autsajdera, mnogo se toga promijenilo, red bi bio da to vrijedi i za odnos prema takvih utakmicama, da ovaj put ne bude muke i strepnje. Ozračje u ekipi je izvrsno, pritom je točno da svaki igrač donese sa sobom stanje duha ih kluba, no nacionalna ekipa ima svoju posebnu atmosferu. U lipnju je pripremne dane na Rujevici obilježio incident na treningu i potom odlazak Marka Livaje, sad ga se praktično niti ne spominje.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Zanimljivo je da unatoč Markovim kvalitetama i potpori koju je dobio od suigrača u javnim istupima, ni tada, niti sada, nije vladao narativ da je igrati bez njega neki bitan hendikep. Kako nam kažu neki iz tabora Vatrenih, igrači su dosta ravnodušno prihvatili činjenicu da ga nije bilo u Nizozemskoj te da ga nema i dalje. Dakako da to nije kod svih jednako, neki su s njima baš prijatelji i njima zacijelo više fali nego ostalima. Međutim, teze da ga izbornik nije pozvao zato što su to tražili senatori su deplasirane.

Na kraju, novost je i što kapetan Luka Modrić ponovno igra i živi pod teretom optužnice koje je protiv njegova podignulo hrvatsko pravosuđe. Jednom je već bilo tako i trajalo je sam mjeseci. Kad se prvi put dogodilo poveo je Hrvatsku dio finala Svjetskog prvenstva, nakon kojega je optužnica ukinuta. Trenutačno vodi Vatrene prema Euru, pa neka u Njemačkoj bude još bolje nego u Rusiji. Ako je za prvu optužnicu palo srebro, može li za drugu zlato?

Linker
28. rujan 2024 06:13