Joško Gvardiol 

 Pa Images/alamy/alamy/profimedia
SKUPOCJENI KADAR

Čudesni rekord pada u utakmici Vatrenih: Prizor čeka cijeli svijet, Gvardiol u duelu od 165 milijuna eura?

Mlada krv velika je snaga Furije, dragulj Barcelone ide stopama Bellinghama
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. lipanj 2024. 13:01

Hrvatska je Europsko prvenstvo 2020. (2021.) otvorila porazom. Englezi su nas nadigrali 1:0, danas nepostojeći reprezentativac Raheem Sterling probio je Livakovića i osigurao nam još 30-ak nadolazećih minuta strepnje i, ispostavit će se, uzaludne nade. U 82. minuti ispisana je povijest, Jude Bellingham zamijenio je Harryja Kanea i sa 17 godina i 349 dana postao najmlađi debitant EP-ova, no šest dana kasnije nastupit će Poljak Kacper Kozlowski, nepuna četiri mjeseca mlađi veznjak.

Rekord Kozlowskog preživio je znatno duže od Bellinghamovog, no budite sigurni da će u Njemačkoj umrijeti. I to, vrlo vjerojatno, baš u utakmici Hrvatske, pod uvjetom posve izvjesnog scenarija - ako Lamine Yamal istrči na travnjak, Španjolska će imati najmlađeg debitanta u povijesti EP-ova. Dragulju Barcelone 16 je godina, 17. rođendan proslavit će 13. srpnja, dan prije finala njemačke smotre. Nitko nije u tako mladoj dobi debitirao za Barcelonu i Furiju, ni startao i igrao u nokaut fazi Lige prvaka, ni zabilježio nastup u El Clasicu, zabio u La ligi i španjolskoj reprezentaciji... Lamine Yamal istinsko je čudo od djeteta, najmlađi rekorder svega.

De la Fuente podebljao kvotu

Luis Enrique na prošli je Euro vodio tri igrača s 21 godinom ili manje, Pedrija, Ferana Torresa i Erica Garciju, a kostur momčadi gradio se na iskusnijim pojedincima poput Busquetsa, Jordija Albe, Azpilicuete, Kokea... Enriqueov imenjak i nasljednik, izbornik De la Fuente, blago je podigao kvotu, na turnir vodi četiri izabranika koji nisu premašili 21 godinu. Točno toliko broje Pedri, Fermin Lopez i Nico Williams, no svijet ipak najsnažnije iščekuje na dijelu vidjeti nepunih pet godina mlađeg školarca, tog prozvanog nasljednika Lionela Messija, doduše i samo jednog u moru takvih nogometaša s laskavim nadimkom (Halilović, Krkić, Munir, Ansu Fati...), no ima ga pravo nositi ponosnije od drugih. Ako već ta izlizana krilatica novog Messija mora postojati, unatoč tomu što takvog više nikada biti neće, onda ju zaslužuje isključivo Yamal.

image

Lamine Yamal

JAIME REINA Afp

- Posujeduje apsolutno sve da postane sjajan igrač, možda i jedan od najboljih na svijetu. Lijeva noga, brzina, završnica, izvrsne sposobnosti asistiranja... Usporedbe s Messijem? Velike su to riječi, kaže vam čovjek koji je nekoliko godina igrao pored Argentinca. Nema sumnje da će Yamal biti opasnost za sve nas - kazao je albanski izbornik Sylvinho, nekadašnji igrač Barce (2004. - 2009.), kojeg čeka sukob s Furijom 26. lipnja.

Bivši izbornik Barce Xavi Hernandez znao je mnogo euforičnije govoriti o Yamalu. "Njegov napredak seže do neljudskih razmjera, on je odabrani", veličao ga je Xavi. Jasno, treba držati Yamala na oku, no možda je (još uvijek) prerano govoriti o nadčovjeku. Istina je da se radi o igraču s posebnim štihom i dodirom, izvrsnom dribleru, problemu za svakog braniča sa suprotne mu strane, ali i krilnom napadaču kojem će neki zamjeriti pokoji potez previše, omanju sebičnost u situacijama pogodnima za asist, a posebice manjak kvalitetnog angažmana u obrani. Sve to logični je produkt neiskustva i enormnog porasta u jako kratkom razdoblju, zna se dogoditi da Yamal "izgori" u svojoj genijalnosti i napravi podjednako štete koliko i koristi.

Skuplji samo Rodri

U svakom slučaju, nađe li se kontra Vatrenih, a vjerojatno hoće (barem ulaskom s klupe), garantiran mu je duel s Joškom Gvardiolom. Najistaknutiji mladi branič protiv najistaknutijeg mladog napadača svijeta kadar je kakvog nogometni planet jedva čeka vidjeti, a riječima Transfermarkta, radi se o duelu od 165 milijuna eura! Gvardiol vrijedi 75, Yamal već 90... Samo je Rodri ‘teži‘ pojedinac Španjolske, osigurač Man. Cityja vrijedi čak 120 milijuna eura.

image

Pedri

JAIME REINA Afp

Drugog po važnosti mladića Furije, dirigenta Pedrija, već smo vidjeli na djelu na velikim natjecanjima. Na pripremnim utakmicama s Andorom i Sj. Irskom pokazao je da je u optimalnoj formi unatoč ozljedama iz prethodnih mjeseci, a sudeći po zadnjim izvedbama, imat će potpunu slobodu prema naprijed, boraviti blizu 16-erca i kretati se između linija. Položio je i Nico Williams, još jedan neugodni krilni napadač koji je u Athletic Bilbau zabio pet i namjestio 11 golova te završio sezonu kao drugi najbolji asistent La Lige. Zatim se u medijskom prostoru snažno počeo povezivati s Chelseajem i Barcelonom...

- Suzdržavam se komentara na novinarske napise. Telefon mi neprestano zvoni, no fokusiram se na Euro - kratko je prokomentirao nakon pobjede nad Sj. Irskom.

Mladić kojeg vjerojatno čeka najmanja minutaža od navedene četvorke je Fermin Lopez, premda u Njemačku stiže u izvrsnoj formi. Od osam ligaških golova za Barcu minule sezone, pet je zabio u travnju i svibnju. Nije imao toliko blistavih partija kao Yamal, ali solidno se snalazio u velikim utakmicama. U prvom El Clasicu sezone bio je najbolji igrač na terenu, što je ipak ostalo u sjeni Barcinog poraza. Međutim, za igrača koji djeluje između veznog i napadačkog reda španjolska bi se konkurencija mogla pokazati prejakom za debelu minutažu. Fermin, stoga, može biti sjajni as iz rukava Luisa de la Fuentea.

Linker
11. lipanj 2024 13:01