Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
DILEMA ZA IZBORNIKA

Dalić inspiraciju može pronaći kod hit-trenera. Je li ovakav sastav rješenje za Italiju?

Na Juliana Nagelsmanna i njegovu Njemačku mogao bi se ugledati hrvatski izbornik
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 21. lipanj 2024. 20:32

Njemačka reprezentacija uživa u odličnom startu Europskog prvenstva. U drugoj utakmici grupne faze Nijemci su bili ponovno uvjerljivi, ispratili su Mađare s dva pogotka u mreži i osigurali plasman u drugi krug natjecanja. Potpis izbornika Juliana Nagelsmanna i više je nego očit, ponovno su njegovi izabranici dominirali u posjedu i u konačnici upisali uvjerljivu pobjedu.

Ovom predstavom Nijemci su potvrdili da uvodna utakmica protiv Škotske nije bila produkt neinspirirajućeg protivnika. Izrazita uigranost, kombinacije u posljednjoj trećini, napadački potencijal i osobito povratak Tonija Kroosa kao dirigenta momčadi stvorili su podlogu za veliki rezultat Elfa, te smo dojma da je ova momčad za sada pokazala najviše od svih reprezentacija na turniru.

Taktička 4-2-3-1 postavka sa široko postavljenim bočnim igračima u Kimmichu i Mittelstädtu ostavlja puna prostora u međulinijama za Floriana Wirtza i Jamala Musialu, koji tako licem okrenuti prema golu imaju najbolju moguću podlogu za izražavanje svojih talenata. Leđa im čuvaju savršeno balansirani dvojac - Kroos i Andrich, pri čemu je sada već bivši Realov veznjak u ulozi dirigenta, dok je Andrichov zadatak pružiti defenzivnu sigurnost za momčad.

image

Ilkay Gundogan i Jamal Musiala

DAMIEN MEYER Afp

Gündoganova inteligencija

Treći član veznog reda, Ilkay Gündogan, još jednom je pokazao zašto je igrač kojeg je toliko obožavao Pep Guardiola, njegova taktička inteligencija zna savršeno prepoznati kada je potreban spustiti se i pripomoći ekipi u izgradnji napada, kao i kada okupirati šesnaesterac u potrazi za završnicom. Upravo se takva situacija dogodila u 67. minuti, kada se našao na pravom mjestu i pospremio ubačaj Mittelstädta te zaključio ovu utakmicu u smjeru Elfa.

Iz taktičkih zamisli Juliana Nagelsmanna inspiraciju bi pred ključnu utakmicu protiv Italije mogao uzeti i Zlatko Dalić. Pogled na sastav Vatrenih ukazuje kako se velik broj igrača najbolje snalazi upravo u međuprostorima u kojima operiraju Wirtz i Musiala za Elf. Kramarić, Ivanušec, Majer i Baturina igrači su koje smo na prvu identificirali kao najbolje opcije za takvu zamisao, dok je protiv Albanije u drugom dijelu Sučić pokazao kako može biti jaka spojnica između veznog reda i napada, a kao dobra opcija na toj poziciji nameće se i Mario Pašalić.

image

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Josip Šutalo

ANTE CIZMIC Cropix

Možda i recept za Dalića

Uzevši u obzir loše predstave Marcela Brozovića, pozicije zadnjih veznih igrača u ovom bi slučaju držali Modrić i Kovačić. Na bokovima se pak u ovakvom sustavu očekuje napadačka prodornost, tako da su i Perišić i Sosa s lijeve strane realne opcije. Na desnoj strani u pravilu se napadački bolje snalazi Juranović, no i Stanišić je ove sezone u Bayer Leverkusenu pokazao da ima izrazite ofenzivne potencijale, te stoga ni njega ne treba isključiti iz izbora. Pozicija napadača posljednja je u pitanju, ovdje bi se Petković i Budimir mogli profilno usporediti s Havertzom i Füllkrugom, pri čemu je igrač Arsenala u pravilu lažna devetka - kao i Dinamov virtuoz, dok Füllkrug odgovara stilu robusnog napadača poput Budimira.

Nijemci su svakako pokazali kako je njihov recept za pobjedu uspješan, a uzevši u obzir da roster Vatrenih odgovara takvim zamislima, možda bi ga i naš izbornik trebao “okušati”...

POTENCIJALNI SASTAV VATRENIH

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Kovačić - Kramarić, Sučić, Ivanušec - Budimir

Linker
21. lipanj 2024 20:33