Luka Modrić i Zlatko Dalić

 GABRIEL BOUYS Afp
GORUĆE PITANJE

Dalić je na raskrižju: Hoće li poslušati vox populi ili hrabro ‘poginuti‘ s najvjernijim sljedbenicima?

Točka prijepora proizlazi iz činjenice da smo u prve dvije utakmice upisali samo bod
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 22. lipanj 2024. 23:11

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na raskrižju je puta. Za nastavak natjecanja na turniru Europskog prvenstva, Hrvatskoj treba pobjeda u utakmici s Italijom. No, kako ju ostvariti?

Točka prijepora jest činjenica da su hrvatski nogometaši u dvije odigrane utakmice protiv Španjolske (0-3) i Albanije (2-2) osvojili samo jedan bod. Udaru javnog mnijenja najizloženiji su najiskusniji igrači, tzv. senatori. Evidentno je da rekonvalescent Ivan Perišić nije dosegao optimalnu razinu natjecateljske forme, a očigledne deficite imaju i Marcelo Brozović (zbog slabije lige u kojoj nastupa), te Luka Modrić. Na klupskoj razini, Carlo Ancelotti je Modrića tijekom sezone pažljivo dozirao. Kapetan hrvatske reprezentacije prosječno je provodio na terenu 50 minuta. U Njemačkoj se očekuje da odigra 270 minuta u deset dana - na najvišoj razini.

Nema pravo na pogrešku

Dalić je suočen s dvojbom - hoće li poslušati vox populi, ili će hrabro "poginuti" sa svojim najvjernijim sljedbenicima? Postoji, dakako, i mogućnost parcijalnog rješenja: primjerice, da utakmicu s Italijom započne samo jedan (Modrić) od senatora. Hrvatski je izbornik svjestan spoznaje da nema pravo na pogrešku. O ishodu utakmice s Italijom ovisi na koji će se način oprostiti najuspješnija generacija u povijesti hrvatske reprezentacije, ali i Dalićev status.

Nije uobičajeno da se smjena generacija odvija usred završnog turnira, povijest hrvatskog nogometa pamti i takvu situaciju. Sa sličnim je dilemama (kao danas Dalić) živio i Mirko Jozić tijekom Svjetskog prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Hrvatska je reprezentacija stigla na azijski kontinent s reputacijom treće momčadi na svijetu, i posrtaj na startu natjecanja, s Meksikom (0-1), doživljen je krajnje traumatično. Neki kroničari konstatirali su da u 12 godina postojanja reprezentacije nisu nazočili lošijoj prezentaciji hrvatskog nogometa. Bilo je otužno promatrati kako hrvatski igrači po nekoliko minuta ne mogu doći do lopte. U svakom duelu Meksikanci su bili brži i snažniji, dojmljiviji u kombinatorici i kreaciji igre. Nakon pola sata igre, statistika je otkrila da su hrvatski igrači imali loptu u posjedu svega 30%.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Već u stanci između dva poluvremena Jozić je odlučio promijeniti (tada 33-godišnjeg) Roberta Prosinečkog (ušao je Miki Rapaić). U 60. minuti utakmice Boris Živković je (ispravljajući pogrešku Šimunića) skrivio kazneni udarac i "zaradio" isključenje. Blanco je pogodio s bijele točke, a samo nekoliko minuta kasnije Jozić je žrtvovao i Davora Šukera (ubacio je Danijela Šarića). No, nikakvih pomaka u igri hrvatske momčadi nije bilo...

Hrvatski su mediji vrlo ambiciozno pratili svjetsku nogometnu smotru na azijskom tlu. Za stručne su komentatore angažirali Josipa Skoblara, Ćiru Blaževića, Ivicu Osima, Otta Barića, Tomislava Ivića, Zvonimira Bobana... Posebno je kritičan bio specijalni izvjestitelj Jutarnjeg lista - Ćiro Blažević. Nakon poraza od Meksika, napisao je:

- Igrati s jednim napadačem u bilo kojoj utakmici ravno je samoubojstvu. Jozić je protiv Meksika izdao tradiciju i kult naše reprezentacije. Igra hrvatske momčadi bilo je stanje duha izbornika Jozića - "poderao" je Ćirohito svog nasljednika, kao da nikada nije bio u njegovoj koži. Svoju senzibilnost pravdao je enormnom količinom osjećaja vezanih uz reprezentaciju kojoj je posvetio šest i pol godina karijere. Zamjerio je Blažević i igračima što su pjevali u autobusu prije utakmice. Kao da idu na svadbu...

Ka‘ Ajax u najboljim danima!

A stanje duha hrvatske momčadi uoči druge utakmice najilustrativnije je dočarao Alen Bokšić. Na novinarsko pitanje - kako će hrvatska momčad igrati protiv Italije, Boka je ironično uzvratio:

- Ka‘ Ajax u najboljim danima!

Za ogled s Talijanima Jozić je revidirao i sastav (s trojicom novih igrača) i sustav igre (4-4-2 iz ogleda s Meksikom transformirao je u Ćirinih 3-5-2, s R. Kovačom kao liberom). Nije hrvatska momčad igrala "ka‘ Ajax u najboljim danima", ali je pobijedila! Doduše, Talijanima su poništena dva gola na intervenciju pomoćnog suca (!?), no u euforiji trenutka, hrvatski su mediji samo ovlaš konstatirali spomenutu činjenicu. A dan nakon senzacionalne pobjede protiv Italije, dok su se pozornost i emocije puka nepogrešivo usmjeravali na nogometna zbivanja, Ministarstvo gospodarstva diskretno je objavilo kako će struja poskupjeti 15, a plin 12%. Timing akcije bio je na razini Ivice Olića, igrača koji je Hrvatskoj donio povijesnu pobjedu.

- Ispred nas je raj, Italija je bila čistilište nakon što smo prošli pakao - poetično je Jozić prezentirao situaciju uoči odlučujuće utakmice s Ekvadorom.

Nažalost, Jozićeva momčad nije stigla u raj. Niti u Južnu Koreju. Na dan utakmice s Ekvadorom (0-1) glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić tražio je u Južnoj Koreji smještaj za nastavak natjecanja. Hrvatska je, međutim, među prvima napustila Japan...

image

Luka Modrić i Zlatko Dalić

KHALED DESOUKI Afp

Sa svim su iluzijama ugašene i reprezentativne karijere Roberta Prosinečkog i Davora Šukera. Njihove epizode protiv Meksika bile su im i završne sekvence. Za nijemi - zbogom! Goran Vlaović nije dobio niti minute. Post festum posve je logično pitanje: zašto su spomenuti igrači uopće putovali na Svjetsko prvenstvo?

Robert Jarni odigrao je u Japanu sve tri utakmice. Zaustavio se na brojci 81. Još dugo je bio rekorder prema broju nastupa... Reprezentativni opus završio je i Zvonimir Soldo. Od "vatrenih" su priču nastavili jedino Dario Šimić i Alen Bokšić.

"Najstresnijeg zanimanja" ostavio se i Mirko Jozić. Njegova smjena generacija usred svjetskog prvenstva pokazala se posvemašnjim fijaskom. Novom je izborniku (Otto Barić) ostavio - nasljeđe pepela.

Linker
22. lipanj 2024 23:12