Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
IDEMO VATRENI

Dalić je najbolji kad je najteže, evo kako je prolazio u utakmicama ‘biti ili ne biti‘

I eto, sad je na dnevnom redu dvoboj s Italijom koji ponovno ne nudi drugu šansu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 00:48

Zlatko Dalić ima jako dobar skor u utakmicama u kojima nema popravnog ispita. Uoči ogleda s Talijanima treba podsjetiti da je takav bio i njegov debi na izborničkoj poziciji 2017. godine kad je Hrvatska svladala Ukrajinu u Kijevu 2:0 i izborila dodatne kvalifikacije za Rusiju. Štoviše, kad je gubio to je bilo najčešće u visokoj fazi natjecanja od najjačih suparnika poput dva finala i jednog polufinala. Ukupan mu je omjer jedanaest pobjeda i pet poraza, a na to treba dodati i prolaz Grčke za plasman u Rusiji, koji je bio u dva susreta pa se ne može govoriti o jednoj biti ili ne biti utakmici jer je u Pirej na uzvrat donio prednost 4:1.

Na tom Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošao je Dansku, Rusiju i Englesku u eliminacijskoj fazi, a izgubio je finale od Francuske. Utakmica u kojoj nije bilo popravnog dogodila se i u Engleskoj u Ligi nacija 2018. godine kad je Hrvatska poražena 2:1. U svim kasnijim kvalifikacijama za velika natjecanja uvijek je postojala opcija doigravanja jer na temelju mjesta u Ligi nacija A Hrvatska je na to imala pravo, zato trijumfe nad Slovačkom, Rusijom i Armenijom koji su donijeli SP ili Euro ne možemo staviti u tu kategoriju. Iako je jasno da nam je bilo vrlo bitno dobiti te se poštedjeti muka i neizvjesnosti play-offa.

image
KAI SCHWOERER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Na Euru odigranom 2021. godine, kad nije bilo pričuvne varijante, Hrvatska je svladala Škotsku 3:1, da bi potom ispala od Španjolske u Kopenhagenu 5:3 u produžetku. U Kataru na SP-u na takav je način Hrvatska igrala od trećeg kola u skupini kad joj je bio dovoljan remi s Belgijom za osminu finala, da bi potom prošla Japan, Brazil i dobila za treće mjesto Maroko. Nakon poraza od Argentine u polufinalu. Na Final Fouru Lige nacija došla je pobjeda nad Nizozemskom i poraz od Španjolske na jedanaesterce. Prije toga u Beču je bilo nužno "skinuti" Austriju kako bi se izborio Rotterdam. Bitna je prije toga bila i utakmica s Danskom u Zagrebu...

I eto, sad je na dnevnom redu dvoboj s Italijom koji ponovno ne nudi drugu šansu. Činjenica da je izgubio samo finale SP-a u Rusiji, finale Lige nacija, polufinale SP-a u Kataru te od Engleske na Wembleyju za Final Four Lige nacija i osminu finala Eura od Španjolske govori da je utakmica kao što je Italija u trećem kolu skupine dobivao ili uzeo što mu je trebalo kao s Belgijom u Dohi kad je s bodom prošao skupinu pa mu i to pišemo u kontekstu biti li ne biti pod – pobjedu!

Uspio je pozitivno riješiti Ukrajinu, Dansku, Rusiju. Englesku, Škotsku, Austriju, pa Belgiju, Japan, Brazil, Maroko i Nizozemsku.

image
GONZALES PHOTO/FREDERIKKE JENSEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Linker
01. srpanj 2024 15:30