LOIC VENANCE Afp
KLJUČNO PITANJE

Dalićeve brige uhvatile i Španjolce. Izbornik ima dilemu koju mora otkloniti prije okršaja s Vatrenima

De la Fuenteu se nameću Alvaro Morata i Joselu Mato
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. lipanj 2024. 07:09

Izbornik španjolske reprezentacije Luis de la Fuente mogao bi se, razmišljajući o posljednjim računicama uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj, jednim dijelim poistovjetiti i s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem. Ako uopće postoje dvojbe kod izbornika koji će ukrstiti mačeve 15. lipnja u Berlinu, najveće im se vjerojatno javljaju na istom dijelu terena - koga postaviti u vrh napada? Dok Dalić bira između Brune Petkovića i Ante Budimira, De la Fuenteu se nameću Alvaro Morata i Joselu Mato.

Do prije godinu dana odgovor bi bio vrlo jednostavan. Morata je jedini pravi izbor na ‘devetki’ od Eura 2016. godine, odnosno otkad je Fernando Torres prestao biti glavna faca. Aktualni napadač Atletico Madrida peti je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije s 34 pogotka, iza Davida Ville (59), Raula (44), spomenutog Torresa (38) i Davida Silve (35). Uz malo bolje golgetersko raspoloženje, 31-godišnji Morata već bi se na ovom Europskom prvenstvu mogao ugurati među top tri, izvanredan je to doseg za špicu koju se nerijetko osporavalo zbog neuštimanih sprava.

Istina, Morata može zabiti, ali i promašiti čudo, ostao je tomu dosljedan i u nedavno završenoj sezoni s 21 postignutim pogotkom i pet asistencija u svim natjecanjima (45 nastupa), te 23 neiskorištene izgledne šanse u ligaškoj domeni.

Sezona za pamćenje

- Alvaro Morata je u rangu s Erlingom Haalandom - kazao je prošle godine trener Atletico Madrida Diego Simeone i vjerojatno malo pretjerao, premda se brojke Španjolca i Norvežanina u ovoj sezoni ne razlikuju previše.

image

Alvaro Morata

IRINA R HIPOLITO Dppi Via Afp

Za to vrijeme, Joselu je boravio na drugoj strani Madrida i s Realom osvojio dva najvažnija trofeja - La ligu i Ligu prvaka. Pritom je 34-godišnjak, kojeg nitko nije shvatio suviše ozbiljno kada je ljetos iz Espanyola stigao na posudbu u Kraljevski klub, ostavio vrhunski učinak u bijelom dresu i dizao Madriđane iz mrtvih (protiv Bayerna) onda kada to mnogo atraktivnije zvijezde nisu mogle. Ukupno, Joselu broji 49 nastupa u svim natjecanjima, 17 golova i tri asistencije, što su brojke slične Moratinima iako napadač Atletico Madrida ima snažniji status prvotimca od reprezentativnog mu suigrača sa Santiago Bernabeua, koji je čitavu sezonu proveo kao Ancelottijev adut s klupe.

Debi s 33 godine

- Puno nam je značio ove sezone bez obzira na to što su neki odigrali više minuta od njega. Joselu je savršen odraz moje momčadi, igrač koji može mnogo donijeti i ne gubi samopouzdanje ako nije prvotimac - govorio je Realov trener Carlo Ancelotti.

Svatko svoga konja hvali, no na koncu je najvažnije ono što će kazati Luis de la Fuente. Ako prednost daje iskusnijem, onda će odabrati Moratu bez obzira na to što je tri godine mlađi od Joselua. Ipak Morata doslovno cijelu karijeru provodi na visinama (Real Madrid, Juventus, Chelsea, Atletico Madrid), u koje se Joselu vinuo tek minule sezone, a prethodno bio označen kao prilično neuvjerljiva ‘lutalica’ (Hoffenheim, Eintracht, Hannover, Stoke City, Alaves...) kojoj je vrijeme zapravo isteklo bez obzira na talent. Tek će u madridskim odajama oboriti sve kritičare, što je upravo De la Fuente odlučio nagraditi prvom pozivnicom u reprezentaciju - Joselu je debitirao za Španjolsku s nepune 33 godine na leđima, rijetkost je to vidjeti u bilo kojoj nacionalnoj momčadi svijeta.

image

Luis de la Fuente

JAIME REINA Afp

I izvrsno se zasad snalazi, pet golova u 10 utakmica znači da u prosjeku zabija svaki drugi reprezentativni ogled, no takvom prosjeku blizu je i Morata (34 u 72) na nemjerljivo većem uzorku. Joselu će se bolje snaći u igri glavom i fizičkim nadmetanjima sa stoperima, nešto je sigurniji pred vratima i, nošen krilima velikog obrata i preporoda u karijeri, vjerojatno motiviraniji nego ikada. No, posjeduje li klasu Morate, već “uštimanog” i ustaljenog u orkestru Furije?

Prije za rotacije

Dok se De la Fuente bavi tim pitanjem, šansu iz prikrajka vreba Mikel Oyarzabal, treća i posljednja opcija u španjolskoj špici. Odradio je izvrsne pripreme uoči europske smotre, a iz Real Sociedada stiže nakon 14 postignutih golova u sezoni. Vjerojatno će Oyarzabal ipak služiti za rotacije, tim više što može igrati i na krilima. Sjećamo se da je upravo kapetan Real Sociedada zabio Hrvatskoj na prošlom Euru, kao i Morata, koji nam je zatresao mrežu i na europskoj smotri iz 2016. godine.
Joselu je jedini ostao sterilan protiv Vatrenih, odigrao je 54 minute u finalnoj utakmci Lige nacija prije godinu dana.

Ofenzivci Španjolske na Europskom prvenstvu u Njemačkoj

LAMINE YAMAL

Klub: Barcelona

Nastupi za reprezentaciju: 6

Golovi za reprezentaciju: 2

FERRAN TORRES

Klub: Barcelona

Nastupi za reprezentaciju: 41

Golovi za reprezentaciju: 19

ALVARO MORATA

Klub: Atletico Madrid

Nastupi za reprezentaciju: 72

Golovi za reprezentaciju: 34

MIKEL OYARZABAL

Klub: Real Sociedad

Nastupi za reprezentaciju: 29

Golovi za reprezentaciju: 10

NICO WILLIAMS

Klub: Athletic Bilbao

Nastupi za reprezentaciju: 13

Golovi za reprezentaciju: 2

JOSELU

Klub: Real Madrid

Nastupi za reprezentaciju: 10

Golovi za reprezentaciju: 5

DANI OLMO

Klub: RB Leipzig

Nastupi za reprezentaciju: 33

Golovi za reprezentaciju: 8

AYOZE PEREZ

Klub: Betis

Nastupi za reprezentaciju: 1

Golovi za reprezentaciju: 1

Linker
17. srpanj 2024 10:19