Marijan Kustić i Zlatko Dalić

 DARKO TOMAŠ/Cropix
OKUPLJANJE VATRENIH

Doznajemo: Dalić na Euro želi povesti povratnika. Ima i sedmoricu sigurnih startera za Španjolsku

Što se tiče preostale četiri pozicije, daleko su veće dvojbe u napadu nego u obrani
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 23:27

Vatreni kreću, akcija Euro je dobiva zamah. Igrači se u nedjelju oko podneva okupljaju u zagrebačkom hotelu Sheraton, a kasnije tijekom dana stići će u riječki Hilton Costabella. Zlatko Dalić održat će u 11 sati press konferenciju.

Prvog dana vidjet će manji broj svojih izabranika, ostali će kasnije stizati u Rijeku, gdje će se priključiti i trojac s Rujevice Labrović, Pjaca i Marco Pašalić, te Hajdukov Ivan Perišić. Kao zadnji za 3. lipnja najavljeni su Modrić, Mario Pašalić i Brozović. Kapetan igra finale Lige prvaka 1. lipnja, Pašalić mora s Atalantom odraditi zaostali susret Serie A 2. lipnja, a Brozović dolazi iz Saudijske Arabije, gdje završnu utakmicu igra u ponedjeljak 27. svibnja.

U intervjuima koje je dao proteklih dana Dalić nije ulazio u detalje vezane za momčad, ali je kazao dvije stvari - Joško Gvardiol igrat će lijevog beka, kao u Manchester Cityju, pogotovo je to sigurno za prvu utakmicu sa Španjolskom, a od Ivana Perišića očekuje da bude spreman i pruži značajan doprinos nacionalnoj vrsti. Ponovio je da će Vlašića čekati do 1. lipnja. Ako taj dan bude spreman za trening, ide na Euro, u protivnom pozvat će nekog s pretpoziva.

image

Nikola Vlašić

Fabio Ferrari/lapresse Ferrarifabio/shutterstock Editorial/profimedia

Prema našim informacijama, Vlašić odlično napreduje, mimo svih prognoza i danas je velika vjerojatnost da će ići na Euro. Teško je reći hoće li 1. lipnja biti dovoljno spreman za puni trening s ekipom, ali bude li izbornik imao za to razumijevanja, mogao bi s nekoliko uvodnih treninga uhvatiti tempo. Konačna odluka je, dakako, na Daliću. Ozlijedio se 3. svibnja na utakmici njegova Torina u Serie A, tada su najave bile da će morati mirovati dva-tri mjeseca, ali na kraju bi se moglo ispostaviti da to bude samo mjesec dana.

Ante Budimir zabio je gol u utakmici Osasune protiv Villarreala u zadnjem kolu La Lige. Bio mu je to prvi start od prve minute nakon puknuća četiri rebra i sjajna vijest za izbornika. Budimir je i dalje vruć, a napadačka oružja ono su što se najviše traži. Najbolju sezonu u karijeri tako je odlično okončao i poslao poruku da ima što reći i na Euru.

Prvi trening reprezentacija će imati u ponedjeljak, 27. svibnja, od 18 sati na Rujevici. Na istoj lokaciji radi će sve do ponedjeljka, 3. lipnja, kad u 19 sati igra prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. U Rijeci će ostati i nakon toga do 7. lipnja, kad s Krka leti u Portugal na prijateljski ogled s tamošnjom izabranom vrstom koji je na programu 8. lipnja u 17.45. Dan kasnije stiže u kamp u njemačkom Neuruppinu. Tamo će Vatrene istoga poslijepodneva primiti gradonačelnik, a u ponedjeljak, 10. lipnja, od 18 sati imat će otvoreni trening na gradskom stadiončiću koji prima 4.000 gledatelja. Zanimanje je veliko, i lokalnog stanovništva i Hrvata, pa je HNS najavio da će, bude li više prijavljenih gledatelja nego što ima mjesta, napraviti ždrijeb tko će dobiti ulaznicu.

Izbornik mora vidjeti u kakvoj je formi i raspoloženju Martin Erlić, čiji je Sassuolo ispao iz Serie A, on i Šutalo uvijek su odlično funkcionirali u tandemu

U Njemačkoj je Hrvatska finiširati taktičke detalje za prvi ogled sa Španjolskom koji se igra 15. lipnja u 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Pretpostavljamo da Dalić nema puno dvojbi oko početne postave, jer zna se da kod njega sigurno mjesto imaju Livaković, Šutalo, Gvardiol, Modrić, Brozović, Kovačić i Kramarić. Što se tiče ostale četiri pozicije, daleko su veće dvojbe u napadu nego u obrani. Ako bi Perišić bio dovoljno spreman on bi bio taj, uglavnom, glavni natječaj pred Euro je - traže se partneri Kramariću. Budimir je ispisao jasnu kandidaturu i danas djeluje vrlo izgledno da će biti vođa napada sa Španjolskom.

image

Luka Modrić

JEAN CATUFFE Dppi Via Afp

Izbornik mora vidjeti u kakvoj je formi i raspoloženju Martin Erlić, čiji je Sassuolo ispao iz Serie A, on i Šutalo uvijek su odlično funkcionirali u tandemu, a ostali kandidati za stopera su Vida i Pongračić. Na desnom beku konkuriraju Stanišić i Juranović. Osim Budimira, devetka je i Petković, a svi ostali veznjaci i krila u igri su za ofenzivne pozicije. Ako ima dvojbe, a neke bi mogao imati, izbornik će ih riješiti do tada. Pritom nije bitno samo tko počne, nego itekako i tko završi susret.

Otkako postoji pravo na pet zamjena filozofija utakmice se bitno promijenila. Podsjećamo da je u finalu Lige nacije lani 18. lipnja početni sastav Hrvatske bio: Livaković - Juranović, Erlić, Šutalo, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Mario Pašalić, Kramarić, Ivanušec. Neće biti potpuno isti, sigurno će stožer napraviti neke promjene. U 120 minuta igre tada nije bilo golova, a udarcima s bijele točke slavila je La Roja.

Linker
25. svibanj 2024 23:27