ANTE CIZMIC Cropix
KAKO PROĆI GRUPU?

Hrvatska bi mogla ispisati povijest, kombinacija za prolaz je puno, a jedna graniči sa znanstvenom fantastikom

Ta teorija još je uvijek živa, jasno ne i previše izvjesna. No u nogometu je sve moguće
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. lipanj 2024. 12:05

Rezultati utakmica 2. kola u skupini A otvorili su za Hrvatsku vrlo zanimljivu priču. Objavili smo neki dan analizu osam velikih natjecanja koja su odigrana u formatu Europskog prvenstva 2024. (tri boda za pobjedu, u osminu finala idu prvi i drugi iz šest skupina te četiri najbolja trećeplasirana - SP 1994., EP 2016. i 2021., Azijski kup 2019. i 2023., Afrički kup nacija 2019., 2022. i 2024.) na kojima je najmanji broj bodova koji je reprezentacijama bio potreban za prolaz među 16 najboljih bio tri.

Teoretski se može proći kao jedan od najboljih treći i s jednim osvojenim bodom, što je još uvijek moguće i na ovom Euru. Ili, tko zna, možda bi Euro u Njemačkoj mogao ući u povijest kao prvo veliko natjecanje na kojem bi se u osminu finala probila i momčad sa samo dva osvojena boda u skupini.

Kako Vatreni mogu proći grupu s dva boda?

Ta teorija još je uvijek živa, jasno ne i previše izvjesna, ali kako volimo govoriti da je u nogometu sve moguće, tako je moguć i takav rasplet. Hrvatska je trenutačno posljednja u skupini B i u slučaju da svlada Italiju, s četiri boda, neovisno o kasnije sinoć odigranom dvoboju Španjolaca i Talijana, trebala bi proći dalje. No uz pomoć drugih rezultata, mogla bi, barem zasad, proći i s remijem protiv Azzurra. Što bi se trebalo dogoditi za takav potpuno lud rasplet?

image
MICHAEL TAEGER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Hrvatska bi, kao prvo, trebala osvojiti treće mjesto u svojoj skupini, što znači da bi Španjolci morali svladati Albaniju u posljednjem kolu u ponedjeljak. Dan ranije utakmice posljednjeg 3. kola igraju se u skupini A, gdje bi se mogao naći jedan lošiji trećeplasirani od Hrvatske. Ako Škotska i Mađarska odigraju utakmicu bez pobjednika, Škoti će okončati skupinu kao treći s dva osvojena boda i gol-razlikom minus 4. Što znači da bi bili lošiji od Hrvatske, jer ona je na minus 3.

Ne računajući skupinu C koja je igrana u četvrtak, u ostalim skupinama situacija je zasad za Hrvatsku povoljna. U skupini D u petak u 2. kolu igraju međusobno Poljska i Austrija, koje su bez bodova. Remiziraju li u tom dvoboju, imali bi svaki po bod, a u posljednjem kolu čekaju ih ogledi s Francuskom i Nizozemskom. Upišu li poraze, na papiru očekivane, to bi značilo da bi treće mjesto u toj skupini osvojila reprezentacija sa samo jednim osvojenim bodom.

Mali problem u skupini E je što je bez boda Belgija za koju je teško očekivati da neće svladati ni Rumunjsku niti Ukrajinu. No i tu je opcija za Hrvatsku još uvijek otvorena. Igraju još dva raspleta; porazi Ukrajine i Belgije i u 2. kolu pa njihov međusobni remi, ili da Ukrajina do kraja osvoji dva boda, a Belgija tek jedan. Ukrajina, naime, u ovom trenutku također ima lošiju gol-razliku od Vatrenih.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Turska i Portugal u skupini F imaju po tri boda, a njeni startni suparnici Gruzija i Češka imaju bolju gol-razliku od Hrvatske. Dakle, da bi u konačnici treći na ljestvici iz ove skupine bio lošiji od nje ako završi treća s dva osvojena boda, prvo Gruzija i Češka trebaju remizirati u subotu pa nakon toga sljedeće srijede izgubiti od dvije trenutačno vodeće momčadi u skupini.

Raspleti koji Hrvatsku mogu odvesti dalje s dva osvojena boda

SKUPINA A

3. kolo: Škotska - Mađarska X.

SKUPINA B

3. kolo: Albanija - Španjolska 2, Hrvatska - Italija X.

SKUPINA C

3. kolo: Engleska - Slovenija 1 (barem tri razlike), Danska - Srbija 1.

SKUPINA D

2. kolo: Poljska - Austrija X.

3. kolo: Nizozemska - Austrija 1, Francuska - Poljska 1.

SKUPINA E

2. kolo: Slovačka - Ukrajina X ili 1, Belgija - Rumunjska 2.

3. kolo: Ukrajina - Belgija X.

SKUPINA F

2. kolo: Gruzija - Češka X.

3. kolo: Gruzija - Portugal 2, Češka - Turska 2.

Izvjesnije da Vatrenima ipak treba pobjeda

Jasno da je sve to na dugom štapu, da je izvjesnije kako dva osvojena boda ni ovoga puta neće biti dovoljna za prolaz, ali da je još uvijek moguće - moguće je. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Zlatko Dalić reagirao kada bi potkraj dvoboja pri neodlučenom rezultatu s Italijom i sigurnim vodstvom Španjolske protiv Albanije, sa saznanjem da bi njegova momčad kao treća s dva osvojena boda sigurno bila bolja od trećeg iz skupine A te mogućnošću da još netko iz ostalih skupina završi ispod nje. Bi li naredio totalnu ofenzivu i lov na pobjedu ili bi riskirao na drugi način, čuvajući bod koji bi na kraju mogao biti dovoljan? Nadajmo se pozitivnijem raspletu i da će Hrvatska postati 28. reprezentacija na Eurima koja je svoju prvu pobjedu u skupini ostvarila tek u 3. kolu. Takvih je dosad bilo 39 posto, nakon dva kola bez pobjede, reprezentacije su u 3. kolu uz 27 trijumfa upisale pet remija i 37 poraza.

Linker
21. lipanj 2024 13:38