ANTE CIZMIC Cropix
EMOCIONALNI ROLLERCOASTER

Nakon svega Hrvatska i dalje vjeruje Hrvatskoj: Ako prođemo skupinu, neka je onda svima Bog na pomoći

Domovina nije dignula ruke od vatrene vrste, i dalje se nada uspješnoj njemačkoj misiji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. lipanj 2024. 22:23

Kako diše Hrvatska nakon utakmice s Albanijom? Teško, nekako je na respiratoru. Mentalna i tjelesna izdržljivost su nas izdali u Hamburgu. Bili smo kao trkači maratona koji su se spotaknuli na zadnjoj liniji. Gjasula je zabio za 2:2 i naši igrači su izgledali kao da su upravo shvatili da su zaključali ključeve u autu.

Utakmica s Albanijom bila je emocionalni rollercoaster. Počeli smo kao najsigurniji putnici u vožnji, ali završili smo kao oni koji su ispali iz kolica. U jednom trenutku smo vodili, a već u sljedećoj smo se pitali tko je zaboravio zaključati obrambena vrata. Naša obrana bila je poput švicarskog sira, obojica stopera, Šutalo i Gvardiol, bili su kao WI-Fi signal, stalno su se gubili. Livaković je gasio požare. Naši braniči su se palili kao vatromet za Novu godinu.

image
GABRIEL BOUYS Afp

I protiv Albanije smo vidjeli da narod živi za nacionalnu vrstu. Barem u metropoli. Vidjeli smo na putu prema zagrebačkim kafićima mlado i staro u hrvatskim dresovima, svi su vjerovali u Dalićevu vrstu. Putovali smo gradskim prijevozom, nije bilo kontrolora, putnici u gradskom prijevozu mogli su se voziti bez karte. I da, Hrvatska i dalje vjeruje u - Hrvatsku! Bez obzira na to što smo izgubili od Španjolske i uzeli samo bod protiv Albanije. Nismo prestali vjerovati. I ne trebamo. Kako bismo mogli prestati vjerovati? Sjetite se Rusije, sjetite se Katara? Tko nam može uzeti vjerovanje? Vatreni su religija.

Što nam treba protiv Italije? Moramo igrati agresivno od samog početka. Italija je poznata po svojoj čvrstoj obrani, ali ako ih pritisnemo i ne damo im prostora, možemo ih iznenaditi. I da, potrebne su promjene u početnoj jedanaestorici. Trebamo unijeti svježinu s igračima poput Sučića, Pašalića, Baturine... Ovi igrači su protiv Albanije pokazali da mogu unijeti energiju i preokrenuti igru. Obrana mora biti puno čvršća i koncentriranija. Gvardiol i Šutalo moraju igrati odgovornije i bolje komunicirati kako bi izbjegli nesporazume. Psihološka priprema za Italiju igrat će ključnu ulogu. Dalićeva momčad mora biti motivirana i vjerovati u pobjedu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

To je ono što mi mislimo. I vjerojatno većina ljubitelja nogometne reprezentacije. Nismo se još oprostili od Eura. Tko zna, možda tek startamo. U redu, možda mislite da smo malo preveliki optimisti, da smo previše popili nakon onog što smo vidjeli protiv Albanije. I možda ste u pravu, ali možda i niste. Mi vjerujemo u ovo drugo. I razgovarat ćemo nakon utakmice s Talijanima. U ponedjeljak će opet Hrvati s dresovima u pubove, restorane, kafiće.. U uvjerenju da možemo dalje, da Italija može pasti. I tko može kazati da je to nemoguće? Pa mi smo drugi i treći na svijetu, zar ne? I kad fulamo, uvijek možemo pogoditi. Ako prođemo skupinu, neka je svima Bog na pomoći.

Linker
25. rujan 2024 22:22