Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia
GOST KOMENTATOR

Ne možemo svugdje očekivati Modriće i Gvardiole, a jedan Vatreni je dolaskom na Euro ostvario pobjedu

Uz kvalitetu, energiju i zajedništvo koju naša reprezentacija ima, iskustvo je svakako dodatni plus
Piše: Željko KopićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 14:19

Velika natjecanja bude posebne emocije. Kult reprezentacije je snažan, približavanjem početka natjecanja raste i uzbuđenje. Ponovno ćemo navijati i strepiti, duboko emotivno proživljavati svaki trenutak nastupa naših nogometnih majstora. Cijela nacija će tijekom Eura biti u tom nekom deliriju zbog Vatrenih, ni mi ljudi iz nogometa, naravno, nismo izuzeti iz te priče.

Svi smo se nekako naviknuli na nastupe Hrvatske na velikim natjecanjima, kao i na značajne uspjehe koje reprezentacija ostvaruje. Je li normalno to uzimati zdravo za gotovo, to više nije presudno pitanje. Reprezentacija je jednostavno izgradila takav moćni imidž i od toga se ne može pobjeći. Više ni za koga nismo iznenađenje, čak suprotno. Svi očekuju Hrvatsku koja se bori za visoki plasman i kada ne bude tako, na to se gleda kao neuspjeh. I tu u Rumunjskoj gdje radim na isti način gledaju prema Hrvatskoj. Svugdje naš nogomet uživa respekt, ni Rumunjska nije iznimka. Kako tako mala zemlja s malim brojem stanovnika može izbacivati toliki broj kvalitetnih igrača i ostvarivati tako dobre rezultate, ovdje je nezaobilazna tema.

Očekivanja su velika

Letvica očekivanja podignuta je vrlo visoko i bez obzira što se kao osnovni cilj postavlja plasman na velika natjecanja, svi mi od Vatrenih očekujemo dobru igru i odlazak daleko na turniru. Iz moje perspektive, to znači kako se imamo pravo nadati i vjerovati u uspjeh zbog kvalitete koju Hrvatska ima, ne i da postoji neki rezultatski imperativ.

Vrlo je bitno da smo i mi stabilni u posjedu, da smo defenzivno dobri i, kad god je to moguće, da smo što bliže njihovim vratima

Euro u Njemačkoj dočekujemo spremni, utakmica protiv Portugala, iako je riječ o pripremnoj utakmici, pokazala je kako imamo potpuno pravo na visoke ambicije. No, jedini ispravan pristup je ići utakmicu po utakmicu, na što, uostalom, i izbornik i igrači stalno stavljaju naglasak. Fokus isključivo mora biti na prvoj sljedećoj utakmici, pogled ne treba sezati dalje, jer ćemo inače teško do uspjeha.

image
Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Turnir u Njemačkoj bit će poseban jer će nakon njega najvjerojatnije Vatrene napustiti njegov dugogodišnji lider, svjetski velikan Luka Modrić, možda i još poneki senator. No mislim da nema razloga za paniku. Jedna od stvari koje izbornik Zlatko Dalić sa svojim stožerom jako dobro radi je konstantna smjena generacija. Uz rezultate koje postižemo, ne zanemaruje se priprema za ono što dolazi sutra. Iz tog konteksta vjerujem kako ćemo i eventualne odlaske nakon Eura znati nadomjestiti. To, naravno, ne znači da će biti lako krenuti u novu eru bez Modrića i možda nekih drugih igrača, ali isto tako sam siguran kako nećemo biti nespremni te da ćemo i dalje igrati značajnu ulogu u nogometnom svijetu.

Otvorenje je uvijek važno, ali...

Krećemo sa Španjolskom i otvorenje prvenstva je uvijek važno. Bilo bi sjajno kvalitetnim rezultatom otvoriti Euro, ali prva utakmica neće ništa odlučiti. Ti prvi dvoboji na velikim natjecanjima su uvijek posebni i zato je važno da imamo dosta igrača koji su odigrali već mnogo takvih utakmica. Znamo kako Španjolci igraju, vole iz dominacije posjedom na suparničkoj polovici dolaziti do opasnih situacija pred golom suparnika. Zato je vrlo bitno da smo i mi stabilni u posjedu, da smo defenzivno dobri i, kad god je to moguće, da smo što bliže njihovim vratima. Trebamo ih pokušati prisiliti na to da ne mogu preuzimati rizik u igri, pokušati ih primiriti. Treba nam pravi, pobjednički gard, koji znamo da imamo, i energija na razini potrebnoj za pobjedu. Optimist sam, vjerujem da ćemo pronaći snagu za uspjeh.

Uz kvalitetu, energiju i zajedništvo koju naša reprezentacija ima, iskustvo je svakako dodatni plus. Sa značajnim brojem utakmicama u nogama spremni smo na sve izazove koji nas očekuju na Euru. Vezni red Modrić, Kovačić, Brozović je uvijek dio momčadi od kojeg očekujemo da preuzme najveću odgovornost, drži konce u svojim rukama i bude prevaga. Sva trojica su u dobroj formi. Ne mislim da će igranje u Saudijskoj Arabiji predstavljati problem za Brozovića. Igrao je u kontinuitetu i vjerujem kako će biti na onoj razini na kojoj smo ga navikli gledati.

Napad se nerijetko spominje kao rak-rana iz konteksta usporedbe s veznim redom, ali ne možemo očekivati da ćemo u svim linijama momčadi imati igrača razine Modrića ili Gvardiola

Za razliku od veznog reda, zadnja linija do sada nije igrala puno zajedno, ali sva četvorica imaju dobre sezone iza sebe i igrali su u kontinuitetu. S obzirom na snažnu homogenost naše momčadi, vjerujem kako će manjak zajedničkih nastupa kompenzirati individualnom kvalitetom i povezanošću unutar grupe te da će nam zadnja linija na čelu s na najvišoj razini dokazanim Livakovićem donijeti neophodnu defenzivnu stabilnost, kao i organizaciju igre prema naprijed. Uloga i pozicija Gvardiola ovise isključivo i ideji izbornika za pojedinu utakmicu, Joško kvalitetno može pokriti i poziciju stopera i lijevog beka. Za njega brige nema.

Napad zaslužuje respekt

Napad se nerijetko spominje kao rak-rana iz konteksta usporedbe s veznim redom, ali ne možemo očekivati da ćemo u svim linijama momčadi imati igrača razine Modrića ili Gvardiola. No, isto tako, Kramarić je nebrojeno puta dokazao koliko je kvalitetan, Budimir se nazabijao u Španjolskoj, Petković u Dinamu također imao odličnu sezonu. Takve izvedbe i statistika postignutih golova zaslužuju respekt.

Brzina igrača jedna je od presudnih karakteristika, bez koje u određenoj mjeri ne možeš funkcionirati na visokoj razini nogometa. Međutim, naši igrači su izuzetno kvalitetni u brzini percepcije situacije na terenu i brzini donošenja odluka, što u kombinaciji s izvrsnom tehnikom i ipak dovoljnom fizičkom brzinom, radi prevagu. Ne mislim da je igranje bez brzih krila hendikep. Posebno ne s igračima kvalitete koju mi posjedujemo.

Perišić je izuzetno bitan igrač za reprezentaciju, sama njegova prisutnost na Euru je na neki način pobjeda. Sve što donese Hrvatskoj na Euru bit će bonus. Za mjesto startera u ofenzivi kandidati su i Majer, Ivanušec te Mario Pašalić, koji nisu profili klasičnih krila, nego igrači koji fantastično koriste međulinijske prostore, vrlo su kreativni, opasni po gol. S takvim profilom igrača možemo izuzetno dobro kontrolirati utakmicu kontinuiranim napadom.

Općenito mislim da ćemo na Euru gledati odličan nogomet. Koncentracija kvalitete je velika, očekivanja javnosti i navijača također, tako da će i motivacija biti na najvišoj razini. Očekujem spektakl u kojem će dominirati najjače reprezentacije, ne bih rekao da ijedna od onih koja je izvan kruga glavnih kandidata za naslov može iznenaditi. Volio bih vidjeti finale između Hrvatske i Španjolske, da Prvenstvo zatvorimo s istim suparnikom s kojim smo ga i otvorili.

Sretno, Vatreni!

Crtice o autoru

- rođen 10. rujna 1977. u Osijeku

- prošao nogometne škole Osijek i zagrebačkog Dinama i bio je mladi hrvatski reprezentativac od U16 do U21

- seniorski nogomet igrao za Čakovec, Marsoniju, Sydney United i Hrvatski dragovoljac, zbog dvije teške operacije koljena igračku karijeru završio je s nepunih 28 godina

- trenersku karijeru počeo je u Nogometnoj školi Hrvatskog dragovoljca, potom bio pomoćni trener prve momčadi. Samostalnu karijeru počeo 2009. u Zagorcu iz Krapine, a potom je vodio Segestu (2009. - 2010.), Lučko (2011. - 2012.), Cibaliju (2012.), Zagreb (2014. - 2015.), Slaven Belupo (2015.-2017.), Hajduk (2017. - 2018.) i Pafos (2018. - 2019.). Od 2020. do 2021. bio je šef Nogometne škole zagrebačkog Dinama, potom do 2022. vodio prvu momčad Dinama, 2022. bio je u Botevu iz Plovdiva, a od 2023. je trener Dinama iz Bukurešta

- jedan je od samo sedam trenera koji su vodili dva najveća hrvatska kluba, Hajduk i Dinamo

Linker
28. rujan 2024 00:38