Slavlje nakon Modrićevog pogotka

 CHRISTOPHE SIMON Afp
ZADNJA NADA

Nevjerojatni rasplet može pogurati Vatrene. Ako se Englezi nazabijaju, Hrvatskoj pomaže jedno pravilo

Ako Slovenci budu imali istu gol-razliku i dobiju tri žuta kartona, evo koji će parametar odlučivati
Piše: SNObjavljeno: 25. lipanj 2024. 06:59

Pogotkom Zaccagnija u 98. minuti, Hrvatska je gotovo sigurno ostala bez osmine finala Europskog prvenstva. Da bi Vatreni prošli u nokaut fazu, moraju im se poklopiti sljedeća četiri rezultata: u srijedu Portugal mora pobijediti Gruziju te Turska svladati Češku, dok večeras navijaju za pobjedu Danske nad Srbijom i uvjerljivo slavlje Engleske nad Slovenijom.

Pa, što konkretno znači "uvjerljivo slavlje"? Naime, Hrvatskoj paše 3:0 pobjeda Engleske, no u slučaju da Slovenci zabiju gol, možda ni četiri pogotka Engleza neće biti dovoljna jer će u slučaju tog rezultata (4:1 za Englesku) Hrvatska i Slovenija imati identičnu gol-razliku (3:6).

U takvom bi raspletu o boljoj poziciji na tablici trećeplasiranih odlučivao broj dobivenih žutih kartona, a Slovenci trenutačno imaju tri žuta kartona manje od Hrvatske.

Ako, pak, Slovenci dobiju točno tri žuta kartona pa će biti poravnati s Vatrenima i po tom parametru, prolaznika u nokaut-fazu odlučit će bolji učinak u kvalifikacijama za Euro, a na toj smo ljestvici bolji od Slovenaca za "ravno" jedno mjesto, i to zbog bolje gol-razlike!

Ako pak Srbija s 3:0 dobije Dansku, koja isto ima dva boda i 2:2 gol razliku, uz navedenu pobjedu Engleske, onda i to odgovara Hrvatskoj. Danci, međutim, imaju jedan žuti karton manje od Slovenaca, a na ljestvici iz kvalifikacija su bolji od Hrvatske.

Tako da nada i dalje tinja, koliko god mala bila...

Linker
25. lipanj 2024 13:05