Josip Juranović

 RONALD GORSIC Cropix
PRVA PRESICA VATRENIH

Okupila se Dalićeva Hrvatska, odmah počinje bitka za važnu poziciju? ‘Nije među nama nikakva borba‘

‘Nećemo si stavljati omču oko vrata, idemo utakmicu po utakmicu, znamo što smo i tko smo‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. svibanj 2024. 17:56

Hrvatska reprezentacija održala je konferenciju za medije povodom priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Zlatko Dalić i njegovi igrači bit će do 5. lipnja u Rijeci, gdje će i odigrati prijateljski susret sa Sjevernom Makedonijom (3. lipnja). Poslije toga Vatreni lete za Lisabon, gdje će 8. lipnja igrati s Portugalom. Josip Juranović imao je teško sezonu s Union Berlinom koji je Bundesligu završio na 15. mjestu i jedva se spasio od ispadanja.

- Uvijek kad dođem u reprezentaciju osjećam se kao doma. Možemo vidjeti obitelj i prijatelje, nema razloga za brige, svi smo sretni i nasmijani, tako i ja. No, ne smijem se zato što smo izborili ostanak, smijao sam se i prije toga. Svaka teška sezona nosi nešto novo. Nije bilo lako, obavili smo što smo trebali - kazao je Juranović.

Što se dogodilo Union Berlinu da je od kluba koji je izborio Ligu prvaka došao u borbu za ostanak i kako je to utjecalo na njega? Je li jednako dobar kao u Kataru?

- Jesam li jednako dobar to ćemo vidjeti. Nitko to ne može znati. Što se tiče sezone kazat ću da se Stuttgart lani borio za ostanak, a sada ide u Ligu prvaka. Drugi je na tablici ispred Bayerna. Bundesliga je najnepredvidljivije prvenstvo. Nitko nije očekivao da će se Union Berlin nakon Lige prvaka naći u takvoj poziciji. Ne mogu reći da smo napravili uspjeh, ali što te ne ubije to te očaja.

Dio sezone trener mu je bio Nenad Bjelica koji je pred kraj dobio otkaz. Kako je vidio njegovu etapu?

- Imam jako dobra iskustva s njim. Došao je u vrlo teškom trenutku, imali smo trinaest utakmica bez pobjede, no pod njegovim vodstvom smo se primirili, počeli igrati bolje, na kraju je bilo opet problema. Što mogu reći nego da je jako dobra osoba i dobar trener.

image

Josip Juranović

TOM DUBRAVEC Cropix

Osjeti li se atmosfera Eura u Njemačkoj?

- Da, zakuhava se, i oni i mi jedva čekamo da Euro počne.

Hrvatska je na Euru uvijek zapinjala?

- Nećemo si stavljati omču oko vrata, idemo utakmicu po utakmicu, znamo što smo i tko smo i tako ćemo se postaviti na terenu.

Josip Stanišić ima sjajnu sezonu iza sebe? On vam je konkurent za desnog beka.

- Nije među nama nikakva borba, svi smo prijatelji, želimo pobjedu tko god je na terenu i na klupi, kao i oni koji ne igraju. Igra jako dobro, sretan sam radi njega. Samo da tako nastavi.

U Rotterdamu je bila ludnica na stadionu što se tiče Hrvata, na Euru se očekuje i više...

- Možda će biti pozitivne nervoze, ali igrat ćemo kao kod kuće. U Rotterdamu smo čuli naše navijače jako dobro, očekujem da će tako biti u Berlinu, jedva čekam vidjeti te kockice na tribinama i da ih razveselimo - kazao je Josip Juranović.

Luka Sučić vratio se među Vatrene nakon brojnih izostanak zbog ozljede. Njegov RB Salzburg ovaj put nije prvak Austrije, to mu je oteo Sturm što je za one koji ne prate tamošnju ligu poprilično iznenađenje. No, Sučić je propustio veliki dio sezone, da bi u proljetnom dijelu dobro igrao.

Izbornik Zlatko Dalić uvijek je isticao koliko žali što ga nema i kako bi sigurno bio na popisu da je spreman. Eto ga sad na pripremama na Euro.

- Podrška izbornika i stožera mi puno znači. Non-stop smo bili u kontaktu, žao mi je što sam imao te neke ozljede, ali sad sam zdrav i sretan što sam došao na okupljanje. Baš sam sretan.

Bratić Petar Sučić je na pretpozivu. Tko je bolji igrač?

- Čuli smo se, presretan sam zbog njega. To je nešto posebno za naše obitelji. Tko je bolji igrač? Svako za sebe, ja za sebe, on za sebe. Neka nastaviti igrati tako u Dinamu i sigurno će doći na okupljanje reprezentacije.

Kakva su očekivanja od Eura?

- Očekivanja su velika, ali idemo prvo proći skupinu.

image

Luka Sučić

TOM DUBRAVEC Cropix

Izbornik je najavio da će mu dati minutažu, nakon Katara gdje je bio samo dio ansambla ali nije "zasvirao".

- Uhvatio sam dobar ritam, dobro sam igrao u klubu. Naravno, svaki se igrač nada minutaži, ali i ako je ne dobijem najsretniji sam što sam dio momčadi - rekao je Sučić.

U Latviji prije utakmice u kvalifikacijama za Euro izbornik je kazao kako bi desno krilo igrao Sučić da je zdrav, ali kako je i tada bio aut, tu je poziciju dobio Lovro Majer. Desno krilo nije njegova prirodno radno mjesto, no kako bi se snašao kad bi dobio taj zadatak?

- Točno je da to nije moja prirodna pozicija, ali gdje me izbornik stavi, tamo ću igrati. Dat ću maksimum da to što bolje odradim.

U najavi Eura često se spominje Rotterdam u Final Four Lige nacija na kojem je Hrvatska imala sjajnu potporu navijača, na završnom dvoboju sa Španjolskom bilo se 35 tisuća navijača u "kockastim" dresovima. U Njemačkoj se očekuje i više Hrvata.

- Nisam bio u Rotterdamu zbog jedne od tih ozljeda, ali znam da će biti ludnica. Za mene neće biti nervoze, štoviše to mi daje dodatnu snage da još više pružim u svetom dresu - konstatirao je Sučić.

Linker
23. rujan 2024 22:29