Luka Sučić (u sredini)

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
POČELA ‘AKCIJA NJEMAČKA‘

VIDEO: Perišić opet pokazao kakva je legenda, na prvom treningu Vatrenih i igrač koji bi mogao šokirati Europu

On bi mogao bi biti taj s kojim će Dalić iznenaditi suparnike, a iskaže li se, i šokirati Europu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. svibanj 2024. 19:28

Hrvatska je krenula s dvanaestoricom, Zlatko Dalić i njegov stožer imali su na Rujevici na prvom treningu vratara Ivušića i Labrovića te igrače Perišića, Pjacu, Marca Pašalića, Vidu, Juranovića, Šutala, Majera, Sučića, Ivanušec i Sosu. Nikola Vlašić nije došao, u dogovoru s izbornikom ostao je raditi po svojem programu terapija i svakako bi trebao stići do 1. lipnja za kad mu je Dalić dao rok da mora biti spreman za trening kako bi konkurirao za Njemačku. Osim ako izbornik ne bude nešto fleksibilniji...

Perišić kao primjer

Sunce Rujevice ih je obasjalo, no za neke sljedeće dana najavljena je i kiša. Veselo je počeo, kondicijski trener Luka Milanović odmah im je priredio zanimljive vježbe kao što je ona za koncentraciju i reflekse, figurativno rečeno nešto poput hrvatske verzije hake, samo što se nisu lupali o prsa nego pljeskali rukama kad bi Milanović bacio loptu. Išlo je to išlo, dok Domagoj Vida nije reagirao:

VIDEO: Dražen Antolić

- A dragi, što je ovo, hej?

Perišić je odradio najozbiljniji trening s Vatrenima od teške ozljede koljena lanjskog rujna. HNS ga nije najavio za ponedjeljak na treningu, no na Rujevici je glasnogovornik Tomislav Pacak rekao:

- Perišić je bio predviđen za ovaj trening.

Za utorak su, pak, najavljeni Petković, Baturina, Kramarić, Erlić i Livaković. Trening će ponovno biti u 18 sati, a prije toga predstavljanje knjige Vatreni odsjaj koju je HNS napravio o bronci u Kataru. Tijekom tjedna bi trebali doći i Stanišić, Pongračić, Gvardiol, Kovačić i Budimir. Kao zadnji 3. lipnja Modrić, Brozović i Mario Pašalić. Oni neće konkurirati za ogled sa Sjevernom Makedonijom. Manje igrača na prvom treningu za veliko natjecanje bilo je zadnji put 2014. godine uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu. Tada je Niko Kovač u Sigetu imao samo šestoricu, iako je kao sedmi stigao i Ćorluka, no pošteđen je taj dan. Zanimljivo, jedno se ime ponavlja - Ivan Perišić. Pod Kovačem su za spomenuti Mundijal radili Olić, Perišić, Lovren, Jelavić, Pašalić i Zelenika.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Momčad se skuplja korak po korak, a svaki od igrača ima vlastitu projekciju koliko bi mogao i želi igrati na Euru. Dalić nikad nije koristio sve koje je doveo na veliko natjecanje. Najbliži tome bio je u Rusiji zato što je Hrvatska nakon dva kola imala šest bodova i siguran plasman u osminu finalu. Dobio je bonus da protiv Islanda na teren pošalje pričuve osim trećeg golmana Dominika Livakovića. Kako je Nikolu Kalinića potjerao kući, izbornik je dao šansu 21-nom igraču, međutim kad bi se otpisalo one koji su zaigrali samo s Islandom, preostalih šest utakmica igrala su tek sedamnaestorica.

Od Eura igranog 2021. godine roster ima 26 imena, a kako je Dalić bio nezadovoljan s nekima te razvojem događaja u pojedinim ogledima, na terenu ih se našlo 21. Petorica su ostali samo promatrači.

Iako je Hrvatska u Kataru imala tri nastupa više, dakle ponovno sedam, stožer je odlučio da ih prigodu dobije 21. Nije bilo ležernog nastupa, u skupini je ogled trećeg kola odlučivao tko će dalje pa izbornik nije previše miješao. Opet, klupa je odigrala vrlo bitnu rolu. U Dohi su se nalazili, trenirali, ali ostali bez nastupa Ivušić, Grbić, Erlić, Vida i Luka Sučić.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tko bi mogao iznenaditi?

Livaković je 2018. bio jedina pričuva lišena minutaže, da bi na sljedećem velikom natjecanje igrao golemu ulogu. Je li trenutak da Luka Sučić i Martin Erlić idu njegovim putem pa od “navijača” u Kataru postanu protagonisti u Njemačkoj? Teoretski bi to mogao i Ivušić, ali to bi značilo da se prvom čuvaru mreže nešto loše dogodilo. Domagoj Vida je stara kost koja je puno prije Dohe odigrala rolu na najvećim turnirima. I Erlića i Sučića izbornik je najavio kao ozbiljne kandidate za minutažu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix
image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Mogu li oni biti, uz Baturinu, osvježenja hrvatske momčadi koja je ostala bez nekoliko aduta?

Kako je Sučić ofenzivni veznjak kojeg je izbornik već na utakmici s Latvijom u završnici kvalifikacija za EP htio iskušati na desnom krilu, ali ga je i tada, kao i više puta, zaustavila ozljeda, mogao bi biti taj s kojim će Dalić iznenaditi suparnike, a iskaže li se, i šokirati Europu. Uhvatio je kontinuitet nastupa u proljetnom dijelu austrijske lige, iako je njegov RB Salzburg ostao bez titule.

Linker
27. svibanj 2024 19:36