DAMIR KRAJAC Cropix
POBJEDA VATRENIH

VIDEO: Riječki miljenik zabio prvijenac, dva gola Majera i genijalnost Petkovića

Hrvatska je na Rujevici s 3:0 svladala Sjevernu Makedoniju
Piše: Siniša Lončar, SNObjavljeno: 03. lipanj 2024. 20:50

HRVATSKA - SJEVERNA MAKEDONIJA 3:0 (Majer 10., 45., Marco Pašalić 79.)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Erlić (od 66. Pongračić), Vida, Sosa - Kovačić (od 46. Sučić), Baturina (od 66. Marco Pašalić⚽) - Majer⚽⚽, Kramarić (od 55. Ivanušec), Perišić (od 60. Pjaca) - Petković (od 59. Budimir)

SJEVERNA MAKEDONIJA: Dimitrievski - Zajkov, Velkovski (od 73. Dimoski), Musliu - Ashkovski (od 57. Mitrovski), Atanasov (od 57. Konstatinov), Alimi, Elmas, Alioski - Miovski (od 67. Ristovski), Trajkovski (od 67. Churlinov)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


Hrvatska je mirno, sigurno i dominantno stigla do pobjede u pripremnom ogledu protiv Sjeverne Makedonije.

Izabranici Zlatka Dalića od prve su se minute dominantno postavili na "tepihu" Rujevice, s visoko dignutom posljednjom linijom i velikim posjedom lopte, no gosti su prvi upisali barem statistički pokušaj prema vratima.

Eljif Elmas u 6.minuti povukao je sam jednu polukontru po lijevoj strani, no izostao je opasniji udarac, lopta se sporo otkotrljala daleko od vratiju Livakovića. Dvije minute kasnije nešto opasniji je bio udarac glavom Musliua nakon ubačaja iz kornera, no niti tu Livaković nije imao potrebe reagirati.

image

Hrvatska - Sjeverna Makedonija statistika

SOFASCORE

SofaScore statistika

I onda je iz prvog udarca u okvir gola Hrvatska i povela te "pobrala" veliki pljesak na tribinama inače ne odveć raspjevane Rujevice. Majer je prišao lopti po izborenom prekršaju Hrvatske, na mjestu sigurno udaljenom i 25 metara od gola Makedonije. Uslijedila je prekrasna egzekucija, poslao je Majer loptu svojom ljevicom preko živog zida, Dimitrievski je bio potpuno nemoćan i Hrvatska je zasluženo stigla do vodstva.

Šest minuta kasnije ponovo je Majer u prvom planu, iz skraćenog kornera praktički je pucao po golu, Dimitrievski je to izbio, lopta je u nastavku stigla do Kovačića koji puca iz dosta teške pozicije, a Makedonci su i to opasnost očistili. Već u idućoj akciji Trajkovski je poslao dobru dubinsku loptu, no Livaković je istrčavanjem otklonio tu opasnost, a u sličnoj situaciji je bio i dvije minute kasnije kada je loptu 20-ak metara od svog gola očistio – glavom.

image

Mateo Kovačić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

U 25. opet prijeti Hrvatska, ovog puta preko Kovačića koji je sve napravio sjajno osim završnog udarca. Sjurio se osvajač Premier lige prema kaznenom prostoru s loptom u nogama, no njegov je udarac s 20-ak metara otišao iznad grede Dimitrievskog. Sedam minuta kasnije još jedna lijepa akcija Hrvatske. Sosa je povukao po lijevoj strani proigrao Perišića koji je oštrom loptom tražio Kramarića u šesnaestercu. Nekadašnji golgeter Rijeke, a danas "institucija" Hoffenheima malo je zakasnio na tu loptu...

U 35. fino kombiniraju Makedonci, lopta je u kontri stigla do Trajkovskog, igrača Hajduka koji puca silovito, ali i neprecizno, otišla je lopta pored desne vratnice Livakovićeva gola. Prvu pravu obranu vratar Hrvatske upisao je u 44. minuti.

Perišić je napravio jedan faul u zoni udarca, na 22-23 metra od svog gola, Trajkovski je silovito tukao, prebacio živi zid, no Livaković je to još bolje obranio.

Da Hrvatska na odmor ode s još jednim golom prednosti pobrinuo se dvojac Petković – Majer. Dinamova "devetka", nogometni virtuoz, Majerovo dodavanje sjajno je ispratio i petom ga gurnuo u matnu situaciju, igraču bundesligaša Wolfsburga je preostao lakši posao i poentirati iz blizine, ovog puta desnicom, pored istrčalog makedonskog vratara.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nastavila je Hrvatska u nastavku pritiskati Makedonce s visoko postavljenom posljednjom linijom, no opet su prvi zaprijetili gosti i to dalekometnim udarcem Atanasova, no Livaković je bio siguran na toj lopti. Osim jedne prilike Baturine iz 53. minute, kada je možda mogao i dodati nego pucati preko gola s 12,13 metara nismo vidjeli puno prilika u igri Hrvatske koja je i dalje dominantno imala loptu u nogama.

Najviše uzbuđenja u tim trenutcima na tribinama su izazvali ulasci "riječkih" reprezentativaca, Marka Pjace i Marca Pašalića, a prava "ekstaza" stigla je u 79. minuti u vidu prvijenca Marca Pašalića u dresu reprezentacije i to - na svojoj Rujevici.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Pjaca je s lijeve strane lijepo pronašao Budimira koji puca glavom, makedonski vratar njegov udarac je odbio samo na nogu Pašalića koji je iz prve loptu silovito poslao pod gredu nemoćnog Dimitrievskog, kakva će to noć biti za novopečenog reprezentativca koji je samo par mjeseci ranije bio veliki navijač reprezentacije.

? Kakvi su vaši dojmovi prvog testa Vatrenih za Euro?

"Majer mora biti u prvih 11!" (Alen Djapo)

"Imam osjećaj da Sučić ne može izgubiti loptu. Ozbiljan igrač." (Agencija CarVin)

"Stvarno lijepi golovi... Bravo Marco prvi si dao, pošteno si ga zabio." (Predrag Berić)

"Ovaj Sučić je zvijer lagana." (Ansel Art)

KRAJ UTAKMICE

Uvjerljivu, dominantnu predstavu pružili su hrvatski reprezentativci. Lovro Majer bio je prvo ime utakmice, s dva pogotka veznjak je okrunio svoju uvjerljivu partiju u veznoj liniji. U nastavku je izbornik Dalić napravio šest izmjena, jedna od njih bio je i Marco Pašalić, koji je upisao svoj prvijenac za konačnih 3:0 i sjajan početak priprema za Euro.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

90. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

90. Sjajan pogodak Vatrenih poništen je zbog zaleđa. Sučić je odlično primio loptu i proigrao Budimira koji zaobilazi vratara i zabija, no iz nedozvoljene pozicije.

Marco Pašalić dugo će pamtiti 3. lipnja 2024., dan kad je upisao svoj prvi gol za Vatrene.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

86. Sjajno je Juranović probio desni bok i poslao povratnu loptu do Sučića. On proslijeđuje do Ivanušeca, koji se poskliznuo, te je tako dobra akcija ostala bez konkretne završnice.

82. Budimir pada u kaznenom prostoru, ali nije to bio dovoljno jak duel za jedanaesterac.

79. ⚽ GOOOL!

Hrvatska ima 3:0, strijelac je Marco Pašalić! Pjaca je centrirao na Budimira, njegov udarac obranio je Dimitrievski, a na odbijenu loptu dotrčao je Pašalić i silovitim udarcem "zakucao" loptu u mrežu. Bio je to njegov prvijenac u reprezentativnom dresu.

? Vrijeme je za vaše komentare...

"Doktor Bruno Petković! #obitelj" (Tomislav Tomić)

"Spora igra Hrvatske, bez žara za nogometom." (Marijan Fočić)

"Je li igrao Baturina danas?" (Antonio Ćorić)

Josip Juranović u akciji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

72. Budimir se nalazi u špici, iza njega na desetki je Sučič. Lijevo i desno krilo drži riječki dvojac Pjaca i Pašalić, dok su u srcu vezne linije Majer i Ivanušec.

66. ⇔ Nove promjene kod Vatrenih.

Iz igre izlaze Erlić i Baturina, a na terenu su sada Pongračić i Marco Pašalić.

63. Umirila se malo utakmica, Hrvatska i dalje dominira posjedom, čekamo nove prilike Vatrenih.

59. ⇔ Nove izmjene kod Vatrenih.

Iz igre izlaze Perišić i Petković, a na terenu su sada Pjaca i Budimir.

55. ⇔ Izmjena u sastavu Vatrenih.

Iz igre izlazi Andrej Kramarić, a na njegovom mjestu je sada Luka Ivanušec.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53. Velika prilika za Hrvatsku. Vatreni su povuki kontru, Sučić je proigrao Baturinu koji se prebacio na lijevu nogu, a u konačnici nije uspio naciljati okvir gola.

Lovro Majer se sedmim i osmim pogotkom za reprezentaciju izjednačio s Nikolom Vlašićem, a samo jedan pogodak mu nedostaje da dostigne Dadu Pršu (9).

image
DAMIR KRAJAC Cropix

51. Atanasov tuče iz velike udaljenosti, Livaković je bio dobro postavljen.

Primjetno je kako je ulaskom Sučića došlo i do taktičke rošade. Sada u samom srcu veznu linije igru vode Sučić i Majer, Kramarić je prešao na desno krilo, dok je Baturina na poziciji desetke.

47. Trajkovski gađa iz velike udaljenosti, Livaković je to s lakoćom ukrotio.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Izmjena kod Vatrenih na poluvremenu.

Iz igre izlazi Mateo Kovačić, a na terenu je sada Luka Sučić.

? Komentar našeg Dražena Antolića:

"Majerov talent doveo nas je do 2:0 u utakmici koja je puno više prijateljska nego što je mogla izborniku nešto bitno pokazati.

Svi prvenstveno gledamo Perišića, vidimo da je diskretan, da jako pazi desnu nogu kako je ne bi previše opteretio, danas ne izgleda dovoljno spreman za Euro ako govorimo o standardima na koje smo od njega navikli."

image
DAMIR KRAJAC Cropix

? Da čujemo i vaše dojmove nakon prvih 45 minuta.

"Petković se ne vidi cijelo poluvrijeme i onda čarobnim dodirom proslavi Majera." (Leonid Lucić)

"Taman kad sam pohvalio golmana jer znam da je dobar i brani u prvoj ligi Španjolske, on primi onakav gol, mada ne umanjujem Majerovu majstoriju!" (Josip)

Navijači (a i policajci) na Rujevici zasad mogu biti zadovoljni viđenim.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Hrvatska ima uvjerljivih 2:0 na poluvremenu, dva sjajna poteza Majera i Petkovića su situacije koje su obilježile poluvrijeme. Majer je odličnim udarcem iz slobodnog udarca rano usmjerio tijek utakmice, dok je Petković na samom kraju poluvremena po prvi put prikazao svoju prisutnost na utakmici i jednim potezom u potpunosti izbacio protivničku obranu. Majeru nije bilo teško poentirati za podebljanje vodstva.

45. ⚽ GOOOL!

Hrvatska ima 2:0, ponovno je strijelac Majer! Sjajno je Majer iskombinirao s Petkovićem. Dinamova devetka petom je odložila loptu svojem bivšem suigraču, kojem je onda lakoćom matirao protivničkog vratara.

44. Sjajan pokušaj Trajkovskog iz slobodnog udarca, Livaković brani! Bio je to silovit pokušaj.

42. Nezgodan udarac zadobio je Perišić. Vatreni je uklizao ispred Alimija, a ovaj nespretno sletio na Perišića. Makedonci će imati slobodan udarac.

Dok Vatreni traže put do novog pogotka, iz Madrida je stigla velika vijest: Kylian Mbappé je novi igrač Reala i suigrač Luke Modrića!

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
Blondet Eliot/abaca/shutterstock Editorial/profimedia

35. Lijepa akcija Makedonaca. Sjajno su gosti izašli u kontra napad, u konačnici proigrali Trajkvoskog, čiji udarac odlazi pokraj gola.

32. Sjajna akcija Hrvatske. Sosa je na lijevoj strani proigrao Perišića, on oštrom loptom uz sredinu tražio Kramarića, ali nije napadač uspio doći do te lopte.

Rujevicom se ori Moja domovina...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Martin Baturina "operira" sredinom terena.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

25. Dobar prolaz Kovačića, povukao je loptu i stigao do ruba kaznenog prostora pa zapucao, lopta je otišla iznad gola.

image

Mateo Kovačić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

20. Makedonci su poslali dugu loptu, Livaković je ponovno pravovremeno reagirao, istrčao i otklonio opasnost.

Bio je to Majerov sedmi pogodak za reprezentativnu vrstu. Unatoč slabijoj klupskoj sezoni, veznjak je još jednom pokazao da Dalić može na njega ozbiljno računati u "kockastom" dresu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

15. Ponovno Hrvatska prijeti iz slobodnog udarca, ovoga puta Majer je centrirao, Dimitrievski boksao, a u nastavku akcije pucao je Kovačić.

S druge strane krenula je makedonska kontra, Trajkovski je poslao opasnu dubinsku loptu, ali je Livaković dobrim istrčavanjem otklonio opasnost.

Uoči početka utakmice, legendarni Bill Belichick dobio je dres sa svojim hrvatskim prezimenom Biličić, a razmijenio je i nekoliko rečenica sa Zlatkom Dalićem.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

10. ⚽ GOOOL!

Hrvatska vodi 1:0, strijelac je Majer! Sjajno je hrvatski veznjak pucao iz slobodnog udarca, preko živog zida, Dimitrievski se nije ni pomaknuo, bio je potpuno nemoćan.

8. Još jedna prijetnja Makedonaca, sada je Musliu pucao glavom nakon izvedenog kornera. Lopta je otišlka pokraj gola.

6. Prvi pokušaj gostiju, Elmas je pucao, nije to bio opasan udarac.

5. Hrvatska je preuzela posjed od samog početka, za sada nema konkretnih prilika. Mirna atmosfera na Rujevici.

1. Počela je utakmica na Rujevici!

18.59 Himne su odsvirane, iščekujemo početak utakmice.

18.56 Uoči svoje stote utakmice za Hrvatsku, Mateo Kovačić dao je veliki intervju za Sportske novosti, u kojem je između ostalog govorio o svojem stažu među Vatrenima, ali i otkrio što mu je Pep Guardiola rekao na kraju sezone.

Intervju s našim Robertom Matteonijem pročitajte OVDJE.

image
Matt West/shutterstock Editorial/profimedia

Očekujemo nekoliko svečanosti prije utakmice na Rujevici:

- HNS će uručiti dres legendarnom američkom NFL treneru hrvatskih korijena, Billu Belichicku

- Mateu Kovačiću biti će uručen dres s brojem 100, povodom stotog nastupa u dresu reprezentacije

- Također će dva padobranca, koji će skočiti s Kninske tvrđave, nakon slijetanja na teren uručiti prigodne poklone izborniku Zlatku Daliću, kao i izborniku vaterpolske reprezentacije, Ivici Tucku.

Na današnjem ručku u taboru hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci priređena je svečanost u čast Marija Pašalića. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Mario Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

18.00 Stigli su sastavi! Dalić po najavama kreće s Perišićem od prve minute, dok će iza Petkovića u vrhu napada biti Perišić na lijevoj strani, Kramarić u sredini, te Majer na desnom krilu.

Na kavi u Rijeci sreli smo i Dalićeve sugrađane iz Livna te sveprisutnog navijača hrvatske reprezentacije Dragana Lukića.

image
Dražen Antolić

Sjajno raspoloženje vlada među makedonskim navijačima koji se zagrijavaju na riječkom Korzu:

Najavu piše: Dražen Antolić

Sjeverna Makedonija je prva od dvije pripremne utakmice Vatrenih za Europsko nogometno prvenstvo, nominalno nešto ležerniji test jer glavna provjera bit će s Portugalom u subotu na lisabonskom Nacionalnom stadionu.

Izbornik Zlatko Dalić kaže:

- Odradili smo pet treninga, nemam nikakav prigovor, želim samo da igrači nastave u takvom ritmu, s takvim motivom i energijom, da ne bude ozljeda. Zaista je jako dobar rad, puni su motiva i svaki trening je sve bolji. Igramo prijateljsku utakmicu, imamo respekt prema protivniku. Zamišljali smo to kao pripremnu utakmicu za Euro, s time što gledamo prema Albaniji. Želimo igrati kao što ćemo protiv Albanije - napadački. Igrat će više napadača nego protiv Španjolske i Italije. Igrat će 16 igrača, neki će dobiti odmor, neki neće igrati, jedan je Nikola Vlašić, koji je u dobrom stanju, ali nećemo ulaziti u rizik da igra nakon dva treninga. Mogu reći da će Perišić početi utakmicu, igrat će sat vremena, u dobrom je stanju, jako dobro trenira, ali moramo ga vidjeti u utakmicama. To i on želi sam, da vidimo u kakvom je stanju, kako može sve skupa izdržati. Jako dobro trenira i veliki je podstrek svima nama njegov rad, trening i ozbiljnost, a vidjet ćemo što će biti na utakmici... Kao što znate, Mateo Kovačić ima stotu utakmicu, velika je to stvar, imat će i on šansu upisati stoti nastup.

U ponedjeljak se reprezentaciji priključuju Marcelo Brozović i Mario Pašalić, a Luka Modrić ipak u utorak.

- Od utorka krećemo sa završnim pripremama s fokusom na prijateljsku utakmicu s Portugalom.

Je li Nikola Vlašić definitivno dobio zeleno svjetlo za put na Euro?

- Dan odluke je 7. lipnja, želio bih da Nikola ostane s nama. Puno se komentira i analizira da je mogao ovaj ili onaj, ali želim ekipu s kojom sam prošao kvalifikacije, da bude to zajedništvo kao što je bilo. Puno na tome radim, sve što smo napravili, napravili smo baš zbog toga. Želim da je Vlašić s nama, bez obzira bio sto posto spreman ili ne bio. Treba nam kohezija, teško je na Euro dovesti nekoga tko nije bio s nama. Nije to ni dobro, niti lijepo, barem ja tako mislim. Nitko se nije igrom i kvalitetom toliko nametnuo da bih to učinio. Gledam i zasluge, i naše zajedništo, i nadam se da će Nikola biti dobro. Da neću morati nikoga zvati...

Izbornik se komplimentima referirao na još jednu Modrićevu Ligu prvaka.

- Luki čestitam na Ligi prvaka, na šestom trofeju, jedan je od rijetkih koji je to napravio. Uz njega su još Realovi igrači Nacho i Carvajal. Nama će se priključiti u utorak ujutro, jedva čekamo da dođe, da mu poklonimo tortu, što je tradicija u kampu za osvajača Lige prvaka. Nema bolje stvari nego da nas s takvim motivom i inspiracijom povede na Euru. To što radi je fantastično, primjer je mladima koliko treba volje, upornosti i rada da se ostvari ono što on ostvaruje, najbolji je hrvatski igrač svih vremena, zavrijedio je sve što ima. Hvala mu na svim rezultatima, na onome što je napravio za mena kao izbornika, za hrvatski narod, i na koji način prezentira sve nas. Ako Bog da i potpiše novi ugovor s Realom, to je najbolja slika - Real je otpisao Sergija Ramosa, Casillasa, Raula, svoju djecu, nisu završili karijeru u Realu, a Luka će završiti. Tako velike zvijezde nisu tamo dočekale kraj, a Luka je dobio tu čast. To sve govori - kazao je Dalić.

Izbornik je jedan od četvorice koji su u internoj kladionici reprezentacije pogodili rezultat londonskog finala Lige prvaka.

- Četvorica smo pogodili rezultat - Pletikosa, Stanišić, Mario Pašalić telefonom i ja. Vidite koja je to kohezija, on se javio da želi dati svoju prognozu. Tako smo nešto zaradili. Prije Rusije smo Kramarić i ja nešto pobijedili, ali smo potom više potrošili kad smo častili nego što smo zaradili.

Jeste li se čuli s Modrićem?

- Kad dođe napravit ćemo mu špalir i dočekati ga dostojno, kapetana i osvajača Lige prvaka. Vidio sam ga sekundicu na video zidu, neka uživa u Realu i s dečkima u klubu. Ovo je trinaesta Liga prvaka zaredom da je hrvatski igrač igrao u finalu. To opet nije realno, nije normalno. Svaka čast svim osvajačima!

U nedjelju je u Rijeci reprezentaciju posjetio premijer Andrej Plenković.

- On je službeno u Opatiji i Rijeci, došao je do nas. Hvala mu na svemu, pruža podršku hrvatskoj reprezentaciji i općenito nogometu. Poželio je sreću reprezentaciji u Njemačkoj, dobar nastup. To je njegova lijepa gesta. Bili smo kod presjednika, sad nas je posjetio premijer, idemo kod pape, sve smo zaokružili - zaključio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Linker
04. listopad 2024 16:03