TILO WIEDENSOHLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Dnevnik navijača powered by Poli

VIDEO Talijani u šoku zbog poteza hrvatskih navijača: ‘Zašto bi to itko napravio? Stvarno niste normalni!‘

U Leipzigu vlada možda i najluđa atmosfera do sada kada su Hrvati u pitanju
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 23. lipanj 2024. 14:39

Berlin, Hamburg, Leipzig. Ta tri grada ovog su se ljeta upoznala s hrvatskim navijačima. U posljednjem od njih, Leipzigu, vlada do sada možda i najluđa atmosfera. Dva loša rezultata u prve dvije utakmice kao da su dodatno mobilizirale hrvatske navijače.

Dan uoči posljednje utakmice grupne faze protiv Italije navijači su u potpunosti okupirali centar Leipziga. Dva najpoznatija trga, Augustusplatz i Marktplatz obojena su u kockice, a lokali su ispunjeni hrvatskim navijačima.

Navijače nije pokolebala ni činjenica da nedjeljom osjetan broj lokala u Leipzigu ne radi pa je opcija za provod manje. Kako je otvorenih lokala manje, hrvatski navijači su okupirali one otvorene i pokrenuli ludu atmosferu. Osvojili su i srca lokalaca koji svi redom govore da će navijati za Hrvatsku u susretu protiv Italije.

Optimizma u redovima navijača ne manjka te svi redom vjeruju da će se pobijediti Italija. Kako nam je rekao jedan navijač “Kada se nemaš za puno toga uhvatiti, ostaje ti samo optimizam”.

Za sada je najveći problem kapacitet Red Bull Arene koja prima nešto više od 40 tisuća gledatelja. Osjetan broj navijača došao je u Leipzig bez ulaznice u nadi da će tu nešto pronaći, ali to je trenutno gotovo nemoguće. Oni koji su došli do ulaznice je ne žele prodati ni pod koju cijene. Tako će izuzev na stadionu, dobar dio navijača Hrvatsku gledati i na ulicama Leipziga.

image
Niko Matičević

Problem s ulaznicama imaju i Talijani kojih je u gradu puno manje. U kratkom razgovoru s njima izrazili su nevjericu na broj Hrvata koji je u Leipzigu.

- Ovdje je više Hrvata nego što je mjesta na stadionu. Otkuda vam toliko ulaznica? Valjda će na stadionu biti još Talijana osim nas, začuđeno nas je upitala jedna grupica Talijana.

Na naš odgovor da je dobar dio njih došao bez ulaznice ostali su u šoku.

- Bez ulaznice? Zašto bi itko prošao toliki put, a da nije siguran hoće li ući na stadion. Vi Hrvati stvarno niste normalni, ha-ha, zaključili su.

Teško je nekome “izvana” objasniti toliki fanatizam hrvatskih navijača. Posebno nakon prve dvije utakmice u kojima se izabranici Zlatka Dalića nisu pokazali u najboljem svjetlu. No, nije to omelo hrvatske navijače da još jednom dođu u velikom broju i izraze svoju podršku reprezentaciji.

Ako išta, navijači su osjetili da je reprezentaciji podrška potrebnija nego ikad. Došli su u Leipzig jer kako kažu “Ako mogu barem minimalno pomoći dečkima, put se isplatio”. Teško je pronaći kontraargument. Na pitanje kako će Hrvatska proći protiv Italije, Ante iz Zadra dao je zanimljiv odgovor.

- Bitno mi je samo da se ne ponovi Španjolska. Ne zbog rezultata, nego pristupa. Protiv Albanije su ostavili sve na terenu, ali na kraju nije bilo sreće. To im se ne može zamjeriti. Nek bude tako i protiv Italije i bit će to dobro. Jedna pobjeda može puno toga preokrenuti. Mi smo svakako bolji u nokaut fazi, rekao je.

image
Niko Matičević

Navijači su ponovno tu u velikom broju i ponovno su odvojili ozbiljan novac i svoje vrijeme kako bi pomogli reprezentaciji. Sve je spremno za još jednu utakmicu Hrvatske u domaćinskoj atmosferi te se svi nadaju prvoj pobjedi.

Ako do nje dođe i Hrvatska prođe u iduću fazu, tek tada će krenuti navijačko ludilo. Navijači će doći gdje god treba i u kolikom god broju treba. Sada je sve na igračima da to opravdaju svojom igrom i pobijede Italiju – znamo da to mogu.

image
Niko Matičević

Linker
23. lipanj 2024 15:37