Mathias Bergeld/Bildbyran Photo Agency/Profimedia
TUGA U NJEMAČKOJ

VIDEO: Težak potop Hrvatske u Berlinu. Španjolci razbili Vatrene na otvaranju Eura

Morata, Ruiz i Carvajal slomili su Dalićeve izabranike već u prvom poluvremenu
Piše: Dražen Antolić, Marko Crnjak, Vladimir Zrinjski, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 19:53

Hrvatska - Španjolska 0:3 (Morata 29., Ruiz 32., Carvajal 45+2.)

Berlin, Olimpijski stadion

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Kovačić (od 65. Mario Pašalić), Brozović, Modrić (od 65. Sučić) - Majer, Budimir (od 56. Perišić), Kramarić (od 72. Petković)

ŠPANJOLSKA: Simon - Cucurella, Le Normand, Nacho, Carvajal⚽ - Pedri (od 59. Olmo), Rodri?(od 86. Zubimendi), Ruiz⚽ - Williams (od 67. Merino), Yamal (od 86. Torres) - Morata⚽(od 67. Oyarzabal)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Nikad više Hrvata nije došlo na utakmicu Vatrenih, a s Olimpijskog stadiona otišli su pokisli. Španjolska je očitala lekciju momčadi Zlatka Dalić i dovela pod sumnju što će uopće biti od nastupa Hrvatske u Njemačkoj. Od grmljavine velikih najava ostalo nam je samo pitanje - kako spriječiti debakl?

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Bio je to savršen primjer utakmice u kojoj temeljna statistika navodi na krivi trag jer na kraju Hrvatske je imala i veći posjed i više udaraca, ali počela je igrati kad je već gubila. Potom nije zabijala, a suparnik je koristio šanse. Ipak, činjenica da Vatreni mogu puno bolje i da su dijelom to pokazali daje nadu da se može dobiti Albaniju i vratiti priču u pozitivu. No, sad bi moglo biti gadno.

Španjolska je odmah preuzela posjed, bolje se kretala i razigravala, naši su s loptom u nogama imali malo rješenja jer nisu se dobro otkrivali. Prva konkretnija prijetnja došla je od Alvara Morate u sedmoj minuti kad je pucao s ruba kaznenog prostora, a Livaković obranio. Ante Budimir napadao je defenzivce La Roje, međutim, ostajao je u tome usamljen, lako se dolazilo na tridesetak metara od naših vrata. Nakon deset minuta igre pomoćnik izbornika Vedran Ćorluka zvao je do aut crte Andreja Kramarića te su žustro raspravljali. Tražio je da promijeni neke stvari u igri... Španjolci su nas držali pod pritiskom, njihov presing je funkcionirao.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kad bi se Vatreni i otvorili, znali su gubiti loptu, što je La Roji otvaralo brze akcije. Hrvatska je povremeno stizala pred kazneni prostor suparnika, ali prvi je put zaprijetila udarcem glavom Budimira u 22. minuti. Već prije toga uspjela je stabilizirati igru i daleko više držati loptu. Jako se u tim trenucima vidjelo da nam nedostaju brzi igrači na krilima i okomitost u igri koju oni donose. Boljka koja je i Španjolcima bila poznata. No, niti oni nisu gotovo ništa uspijevali, igra je nakon 17-18 minuta postala ravnopravna. I oprezna. Bez prave šanse. I onda je zakazala - prevencijska obrana. Španjolska je jeftino povela 1:0 golom Alvara Morate u 29. minuti.

Imali smo napad, ostavili Moratu samoga, dakle, nismo pazili što će se dogoditi kad ostanemo bez posjeda, Pedri je odigrao brzo za Fabiana Ruiza, ovaj dao loptu u trk, a centarfor La Roje izašao je pred Livakovića i zabio. Niti jedan od dvojice stopera nije bio na njemu, ostao je između njih.

Ekspresno je Mateo Kovačić mogao poravnati, međutim, loše je pucao iz vrlo dobre prilike, da bi to Fabian Ruiz kaznio golom za 2:0 u 32. minuti. Bizarno, i nakon drugog gola Španjolske Vatreni su bili u odličnoj prigodi, opet Kovačić nije završio, pokušao je Brozović, kojem Unai Simon brani, a Majer iz blizine loše puca kraj vrata jer desna noga nije mu jak adut.

image

Fabian Ruiz

GABRIEL BOUYS Afp

Na sve to u 42. minuti još jedna neiskorištena prilika, nevjerojatno je kako je Budimir zakasnio na loptu Gvardiola... U sudačkoj nadoknadi Nacho je u produženoj akciji nakon kornera utrčao iza leđa Pongračiću i pogodio za 3:0.

Španjolci su u jednom poluvremenu rasprsnuli hrvatski balon euforije koja nikad nije dobar saveznik. Sve slabosti Vatrenih došle su do izražaja, a La Roja ih je znala potencirati. Problemi s obranom, pogotovo kad se krene u napad pa se primi gol, nedostatak brzanaca na krilima koji bi dali okomitost i natjerali ih da ne idu toliko slobodno u ofenzivu, Kovačićev nedostatak završnice, na što se nadovezala kompletno spora igra i loše izdanje mnogih, pogotovo vedeta. Svejedno i takva Hrvatska imala je tri prave šanse, što govori o kvalitetama ekipe, ali i još jednoj slabosti – Vatreni teško daju golove.

Hrvatska je u drugi dio ušla ofenzivno jer nije imala što drugo nego ganjati rezultat, ali do prve šanse je došla Španjolska. Nove pogreške dovele su u matnu poziciju Yamala, čiji udarac je Livaković obranio. Potom je Morata iz blizine okrznuo loptu i zamalo nije zabio. U 55. minuti Stanišić i Budimir imali su priliku za smanjiti vodstvo, no prvog je blokirao Cucurella, a drugom obranio Simon.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Zlatko Dalić je u 65. minuti izvadio iz igre Modrića i Kovačića, čime je pokazao da je utakmica za njega gotova i čuvao ih je za Albaniju, na obje strane napravljene su još brojne zamjene, izašao je i Budimir, čime je napad bio još slabiji. Vrhunac debakla hrvatskog nastupa zbio se u 80. minuti kad Bruno Petković nije realizirao šansu, ali je zbog prekršaja Rodrija sviran kazneni udarac.

I onda se izvođenja primio, vjerovali ili ne, upravo Petković, koji to neuvjerljivo radi te nije zabio protiv istog suparnika niti lani u Ligi nacija. Simon mu je obranio, a to što je u nastavku bio strijelac nije ništa promijenilo jer gol nam je uzet zbog preranog utrčavanje u šesnaesterac. Španjolci su proslavili 3:0, a Hrvati mogli tek otpjevati pjesmu ohrabrenja za sljedeće susreta. Sad će trebati pokazati karakter.

Na kraju težak poraz Hrvatske u Berlinu. Loš ulazak u utakmicu i loše defenzivne reakcije koštale su nas, a s druge strane Španjolci su bili klinički precizni. U nastavku je igra djelomice bolje izgledala, Hrvatska je imala nekoliko sjajnih prilika, promašen jedanaesterac Petkovića, dok je i s druge strane Livaković spasio nekoliko prilika. Više nego zaslužena pobjeda Španjolaca.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+2. Brozović je ubacio s desne strane prema Perišiću, koji s 10-ak metara gađa glavom preko gola.

90. ?

Igrat će se još najmanje pet minuta.

90. Stižu službene informacije: Na Olimpijskom stadionu nalazi se 68 844 navijača.

88. Torres je zapucao iskosa, a Pongračić odbio loptu u korner.

Evo i baklji na dijelu tribina gdje se nalazi navijačka skupina Demoni.

Hrvatski nogometni savez zbog ovoga će sasvim sigurno dobiti "čestitku" iz Nyona.

image
ANTE CIZMIC Cropix

86.

Izlaze Rodri i Yamal, ulaze Zubimendi i Ferran Torres.

84. Pašalić i Petković gradili su akciju, a u konačnici je Perišić zapucao s distance, ali samo u blok.

82.

Asistent Perišić prerano je uletio u kazneni prostor prilikom Petkovićevog izvođenja kaznenog udarca, stoga je na kraju balade Unai Simon zaradio ispucavanje, a Hrvatska "prodala" penal. Gol je poništen!

80. NEMA POGOTKA, VAR JE PONIŠTIO GOL PETKOVIĆA

79. Petković je s bijele točke šutirao u lijevu stranu, pročitao je to Simon, a onda je Perišić prvi stigao na odbijenu loptu i poslao Petkoviću, koji s pozicije unutar pet emtara zabija za smanjenje zaostatka. VAR trenutno provjerava situaciju!

79. GOOOOOOOOL!

Bruno Petković zabija nakon što mu je Simon obranio kazneni udarac! Šutirao je u lijevu stranu, pročitao je to Simon, a onda je Perišić prvi stigao na odbijenu loptu i poslao Petkoviću, koji s pozicije unutar pet emtara zabija za smanjenje zaostatka.

78. Prazan je gol bio pred Petkovićem, VAR provjerava je li bilo kontakta između Rodrija i Petkovića. Napadač Hrvatske imao je čistu gol šansu.

78. Kazneni udarac za Hrvatsku! Izborio ga je Bruno Petković, a Rodri će požutjeti zbog prekršaja.

76. Perišić je slomio Carvajala i oštro ubacio u peterac, ali samo u ruke Unaija Simona.

Munjeviti Lamine Yamal. Nezaustavljiv danas za našu obranu.

image
GABRIEL BOUYS Afp

74. Udarac Olma s distance blago blokira Šutalo i olakšava posao Livakoviću, koji lagano hvata loptu u ruke.

72.

Kramarić napušta travnjak, ulazi Bruno Petković.

image

Rodri i Andrej Kramarić

ANTE CIZMIC Cropix

70. Španjolskoj sve ide prema planu - drži nas daleko od gola i vreba kontre preko Yamala. U trenucima s loptom kreću kratka dodavanja na sredini terena, koja se svakog trena mogu pretvoriti u opasni izlet prema naprijed. Potpuno su sigurni i samouvjereni, dok vrijeme radi protiv Hrvatske.

67.

Perišić ovog puta ubacuje, samo u ruke Unaija Simona. Zatim Morata, taman kad smo ga spomenuli, izlazi iz igre, a na njegovo će mjesto Oyarzabal. Izlazi i Williams, a ulazi Merino.

Álvaro Morata najveća je noćna mora za hrvatsku reprezentaciju, što je ova utakmica potvrdila. Više o njegovim obračunima s Vatrenima pročitajte OVDJE.

image
GABRIEL BOUYS Afp

66. Perišić se našao ispred Carvajala i pokušao odigrati povratno na rub 16-erca, gdje je prvi na lopti Dani Olmo.

65.

Modrić i Kovačić izlaze, ulaze Mario Pašalić i Sučić.

image
GABRIEL BOUYS Afp

64. Što nam radi Yamal... Driblao je okružen četvoricom, nakratko i posjeo Pongračića na stražnjicu, a na kraju će se igra ipak zaustaviti jer Morata zbog nekakve ozljede mora napustiti igru. Ležao je i tijekom ove akcije.

63. Sjajna lopta Kovačića u dubinu, no Cucurella stiže prije naših igrača. U nastavku akcije Modrić je ubacio s desne strane prema Perišiću, koji je ostao bez pravih rješenja i šalje optu prema veznoj liniji.

? Je li Dalić predugo čekao s izmjenama? I je li Perišić čovjek koji sada može nešto promijeniti?

Evo što kaže naš Tomislav Juranović.

"Dalić nije tip koji često mijenja, ali nakon 0:3 na poluvremenu morao je tražiti konkretna, okomita rješenja. Jedno od njih svakako je Perišić, no problemi u hrvatskoj igri postoje i u zadnjoj liniji, ali i veznom redu, gdje se Furija nametnula. Kako ova momčad ima konkretna rješenja na klupi, mnogo više nego u Kataru ili prošlom Euru, očekivao sam više rješenja s klupe. Nakon 0:3, ne znam što čekati..."

61. Još jedna solidna akcija Hrvatske završava ubačajem Stanišića prema Perišiću, no Carvajal je prvi na toj lopti i prsima ju hladno šalje u ruke Unaija Simona.

Slika govori više od riječi. Kapetan teško podnosi ovo što se događa Hrvatskoj.

image
GABRIEL BOUYS Afp

59.

Prva izmjena kod Španjolske: Izlazi Pedri, ulazi Dani Olmo.

56.

Prva izmjena kod Hrvatske: Izlazi Budimir, ulazi Perišić.

55.

Velika šansa za Vatrene! Nakon kombinacije Kovačića i Modrića, lopta se kroz gužvu probila do Stanišića, koji s peterca šutira u blok Cucurelle, a zatim Budimir pokušava glavom na odbijenu loptu, ali ni to neće ući...

52.

Livaković spašava Vatrene! Prekrasnu kontru odigrali su Španjolci preko Williamsa, Morate i Ruiza, u konačnici se Yamal našao sam na 10-ak metara od gola i zapucao zicer iz blago ukošene pozicije. Gađao je suprotni kut, a Livaković uspio maestralno obraniti! Na vidjelo je izašla statičnost naših obrambenih igrača, kao da su se uplašili silovite i fluidne kontre Furije...

Španjolski izbornik Luis de La Fuente može biti i više nego zadovoljan predstavom svojih igrača.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

51. Modrić je pronašao Kramarića loptom ulijevo, naša 'devetka' ostavlja za Gvardiola, koji iskosa šutira u blok.

50. Rodri je izborio prekršaj nedaleko sredine terena nakon duela s Pongračićem.

48. Morata je oteo loptu Šutalu na sredini terena, ali na kraju je Stanišić ispravio stvari i stao na kraj Cucurelli, time i nenadanoj akciji Španjolaca.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Španjolci imaju prvi napad, a postave su u obje momčadi ostale iste.

? Prije starta drugog dijela, još pokoji vaš komentar.

"Nevjerojatno je da gubimo 0:3, a suparnik nije odigrao ništa specijalno. Obrana nam jednostavno ne postoji. Nadam se da neće pasti petarda." (Stjepan Raguž)

"Bilo je napeto kod izvođenja himni." (Mario Linić)

"Modrić, Brozović i Kramarić van, unutra Pašalić, Pjaca i Petković." (Ivan Murković)

Igrači se polako vraćaju na teren, teški osjećaji mogu se iščitati s lica naših nogometaša...

? Ostane li rezultat ovakav, o suđenju vjerojatno neće biti ni riječi, ali evo nam sudačke analize Brune Marića nakon prvih 45 minuta:

"Analizirajući prvo poluvrijeme možemo reći da sudac Oliver nije imao težak zadatak. Nemamo niti jednu spornu situaciju, čak mi je ostavio dojam da ide na sigurno kod prekršaja u terenu, izvan kaznenih prostora.

Naime, sudio je dva prekršaja, koji su mirisali na moguću opasnost, iako nisu bili opasni. Jedina pogreška, ako ju uopće trebamo tako nazvati, bila je zaustavljena prednost, kada je Pongračić počeo graditi obećavajući napad u 20. minuti. Ništa značajno. Dakle, svi možemo biti zadovoljni suđenjem Olivera u prvom dijelu utakmice."

Što reći nakon tri gola u mreži? Španjolci su nas nadigrali, konkretniji su, s jasnijom idejom i boljom izvedbom. Doduše, Furija uopće ne izgleda toliko spektakularno, ali svejedno broji 3:0... Prvi i treći gol primili smo poprilično naivno, jedan potez - prvo Ruiza, a zatim Yamala - izbacio je čitavu obranu Vatrenih.

image

Dani Carvajal

JOHN MACDOUGALL Afp

Novi rekord za mladog Yamala, asistencijom za Carvajala postao je najmlađi igrač u povijesti Eura sa zabilježenom asistencijom.

image
GABRIEL BOUYS Afp

? Komentar Dražena Antolića iz Berlina nakon prvih 45 minuta:

"Španjolci su u jednom poluvremenu rasprsnuli hrvatski balon euforije koja nikad nije dobar saveznik i zgrozili hrvatske navijače. Rezultat je brutalan. Sve slabosti Vatrenih došle su do izražaja, a La Roja ih je znala potencirati.

Problemi s obranom, posebno kad se krene u napad pa se primi gol, nedostatak brzanaca na krilima koji bi dali okomitost i natjerali ih da ne idu toliko slobodno naprijed, Kovačićev nedostatak završnice, na što se nadovezala kompletno spora igra i loše izdanje mnogih, poglavito najzvučnijih... Je li Dalić izabrao dobru postavu? Svejedno, i takva Hrvatska imala je tri prave šanse za pogodak što govori o kvalitetama ekipe, ali i još jednoj slabosti - Vatreni teško daju golove."

Hrvatska do danas nikad nije primila tri gola u poluvremenu na velikom natjecanju. Kako će Dalić podići igrače u poluvremenu, veliko je pitanje...

image
Mathias Bergeld/bildbyran Photo Agency/profimedia

KRAJ PRVOG DIJELA

45+2. Yamal je ubacio oštro s desne strane, Pongračić zaboravio na Carvajala, koji iz blizine samo ispružuje nogu i zabija za potop Hrvatske u prvom poluvremenu...

45+2. GOL!

Dani Carvajal zabija za 3:0 Španjolske!

45+2. Williams je krenuo u sprint i odigrao povratnu loptu na peterac, gdje je Pedri čekao kao zapeta puška čistu gol šansu. Sva sreća, Pongračić izbija u korner.

45. ?

Igrat će se još najmanje dvije minute prvog dijela. Sada je i Kovačić šutirao s distance, s istim uspjehom kao Kramarić maločas.

45. Kramarić je potegnuo s velike udaljenosti, iskušao je sreću s nekih 30 metara i prebacio okvir gola.

44. Cucurella je iskoristio sav prostor nakon dodavanja iz sredine i pokušao poslati povratnu loptu, Majer ju je blokirao, a Livaković uhvatio za završetak neugodne akcije Furije.

? Mogu li se Vatreni resetirati nakon ovog šoka? Evo što kaže naš Tomislav Juranović, koji utakmicu prati na licu mjesta.

"Čini mi se da je osnovna postavka igre bila kao protiv Maroka na otvaranju SP-a u Kataru - primarno igrati na "nulu", kao zalog bolje budućnosti. To dokazuje želja za posjedom. Španjolska je pak tražila dubinu i - dobila je. Dva puta. Tek nakon toga Hrvatska je pokazala da može.

Španjolska je sjajna, po meni i bolja nego na Ligi nacija, raznovrsnija, a Vatreni moraju odgovoriti prvenstveno hrabrošću. U ovu utakmicu, naime, ušli smo ne tražeći profit, već što manje štete. I to nas je dosad skupo koštalo... Reset je jasan: otpustiti kočnice, tražiti dubinu i gol. Miksati i sredinu i bokove, jer u oba je dijela Furija dobra, a ujedno možda i tražiti rješenja s klupe kojih ima. Jako me zanima Dalićevo rješenje."

image
JOHN MACDOUGALL Afp

41.

Kakva šansa, ali ništa! Kovačić je odigrao na desnu stranu prema Majeru, koji je oštro ubacio na Gvardiola. Naš stoper sjajno je zapucao iskosa i zamalo uzdrmao suprotni kut, no proletjela je lopta pored vratnice. Budimira je, pak, centimetar-dva dijelio da ugura loptu u gol...

? Još uvijek smo pod šokom nakon ovih golova u režiji Španjolske, a čini se i vi...

"Daleko ćemo ljudi moji sa Šutalom i Pongračićem u obrani. Promaja." (Josip Bašić)

"Kakva igra, takav i rezultat, totalna bezidejnost u igri. Nisu ni Španjolci po tom pitanju puno bolji, ali iznenadili su u dva napada zaredom, zabili dva lagana pogotka i vjerojatno riješili utakmicu iako je tek prvo poluvrijeme." (Dejan Čančar)

"Bojim se da nam slijedi potop." (Krešimir Butorac)

37. Cucurella je potegnuo iskosa i prebacio okvir gola. I u ovoj akciji vidljivo je da je naša obrana pomalo izgubljena, šokirala su ih dva brza gola Furije koja u ovom trenu (bez lopte u nogama) vrši visoki presing s čak 10 igrača na našoj polovici.

36. Williams je ubacio iz kuta, Normand i Pongračić su bili u skoku, a u konačnici Španjolac šalje loptu daleko iznad Livakovićevih vrata.

35. Dalić je poslao Ivana Perišića na zagrijavanje.

34.

Majer je zamalo smanjio zaostatak! Šutirao je Kramarić s distance, obranio je Simon taj udarac u desni kut, a Majer je natrčao na odbijenu loptu i šutirao iskosa. Zatresao je tek vanjsku stranu mreže...

32. Dugo je Španjolska gradila akciju kombiniranjem s jedne na drugu stranu, u konačnici je Fabian Ruiz dobio loptu na rubu kaznenog prostora, prevario Modrića i zapucao u desni kut. Lopta je prošla kroz noge Šutalu, a za Livakovića je jednostavno bila nezaustavljiva. Kakva dva poteza Ruiza u samo tri minute...

image

Fabian Ruiz

GABRIEL BOUYS Afp

32. GOL!

Fabian Ruiz zabija za 2:0 Španjolske.

30. Zamalo smo odmah odgovorili! Kovačić je osvojio nešto prostora s loptom u nogama i zapucao s ruba 16-erca, no brani to Simon.

29. Pongračić je poslao dugu loptu prema zadnjoj trećini, Španjolci su osvojili posjed i krenula je kontra. Morata je utrčao između naših braniča nakon niske lopte Fabiana Ruiza u prostor i izborio jedan na jedan situaciju, te mirno pogodio u lijevi kut.

image
GABRIEL BOUYS Afp

29. GOL!

Španjolska vodi pogotkom Alvara Morate!

27. Pao je tempo u posljednjim minutama, akcije uglavnom završavaju na sredini terena. Ni mi ni Španjolci još uvijek ne posežemo za velikim rizikom, a brzinci Furije - Yamal i Williams - malo su se pritajili.

22. Evo prve šanse za Hrvatsku! Stanišić je oštro ubacio s desne strane, a Budimir šutirao glavom. Šteta, leti lopta preko gola! No, vidjeli smo kombinaciju koja bi mogla funkcionirati u ovom susretu!

21. Odlična lopta Kramarića prema Budimiru, ali ipak je SImon prvi na lopti!

Zanimljivi razgovori vode se na klupi Vatrenih.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Izbornik u svojoj "zoni".

image
ANTE CIZMIC Cropix

18. Loš ubačaj Majera, otklonio ga je prvi španjolski stoper unutar gužve u 16-ercu. Teško je bilo razaznati o komu se radi, no hrvatski napad u svakom je slučaju propao.

17. Majer je izborio slobodni udarac nakon duela s Cucurellom. Bit će to izvrsna pozicija za ubačaj!

16. Budimir je osvojio loptu u skoku i poslao dugo dodavanje prema Kramariću, no Simon je u pravo vrijeme izletio s linije na 20-ak metara od svog gola i prekinuo napad Hrvatske.

15. Yamal je ponovo opasno krenuo prema vratima, no loše je zahvatio loptu prilikom udaraca. Bili su tu Pongračić i Šutalo, koji bi eventualno blokirali Yamalov pokušaj.

Utakmicu prati još jedno poznato lice, legenda njemačkog nogometa Bastian Schweinsteiger.

12. Ovo je bilo opasno! Pongračić je "prodao" loptu pogrešnim dodavanjem ispred naših 16 metara, potom je Pedri podegnuo s distance, a hrvatski stoper pravovremeno blokirao udarac da bi se iskupio za pogrešku.

11. Čim je Kovačić dobio loptu na sredini terena, trojica španjolskih igrača zatvorili su mu apsolutno sve rute i oteli posjed. Presing Furije zaista može biti nemilosrdan...

Ante Budimir imat će težak posao u sredini napada, leđa španjolskoj obrani čuva Rodri, vjerojatno i najbolji zadnji vezni na svijetu.

image
GABRIEL BOUYS Afp

10. Williams je pokušao nešto izvesti ubačajem na drugu stativu, svi igrači samo su pogledom ispratili loptu.

10. Morata je izborio prekršaj u duelu sa Šutalom na 30 ili nešto manje metara udaljenosti od naših vrata.

9. Majer i Stanišić zajedničkim snagama zatvaraju Williamsa, nema Španjolac mnogo opcija kada se nađe s loptom na lijevom krilu.

"Kako ste došli do tolikih karata?", čudili su se Španjolci gledajući naše navijače dok su se slijevali prema stadionu.

Reportažu Dražena Antolića pročitajte OVDJE.

7. Evo prvog udarca prema golu! Morata je potegnuo ljevicom s nekih 20 metara, laka je to zadaća za Livakovića.

6. Lijep potez Šutala, odlično je zatvorio Williamsa koji je krenuo prema našim vratima. Zagradio mu je loptu, stoga će biti samo ispucavanje za Livakovića.

Sve hrvatske navijačke grupe zajedno stoje i navijaju, a sve zastave su raširene jedna do druge. Navijačka idila u Berlinu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

6. Još jednom Yamal prijeti po desnoj strani, ali nije se usudio s Gvardiolom jedan na jedan, stoga Furija nastavlja graditi akciju daleko od naših vrata.

4. Ruiz je osvojio dosta prostora na sredini terena i pronašao Yamala, koji šutira u blok, a u nastavku akcije Ruiz je pokušao podvaliti Pedriju unutar naših 16, no Livaković je opet prvi na lopti.

Luka Modrić danas je 176. put zaigrao za Hrvatsku. Ispred njega su na ljestvici Europljana s najvećim brojem nastupa za reprezentaciju samo Cristiano Ronaldo i Sergio Ramos:

Ronaldo (207)

Ramos (180)

Modrić i Buffon (176)

3. Duga lopte Le Normanda prema Morati završava u rukama Livakovića.

2. Španjolska drži posjed, a prate ju gromoglasni zvižduci s tribina. Definitivno Furiji neće biti lako u ovako neprijateljskoj atmosferi!

1. Utakmica počinje! Hrvatska ima prvi napad.

Na Olimpijskom stadionu je i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

image
GABRIEL BOUYS Afp

17.56 Poslušali smo himnu Lijepe naše, srčano ju je u isti glas pjevao dobar dio Olimpijskog stadiona, na redu su nacionalne note Španjolske.

Pitali smo vas kakve su vaše prognoze, evo rezultata.

Pobjeda Hrvatske: 71%

Neriješeno: 18%

Pobjeda Španjolske: 11%

Najčešći rezultat koji ste prognozirali: 2:1 za Hrvatsku (25%), nakon toga 2:0 za Hrvatsku (10%) te 1:0 za Hrvatsku (9%).

17.53 Igrači izlaze na teren, Modrić predvodi našu, a Dani Carvajal protivničku momčad. Dva člana Real Madrida bit će među najvažnijim igračima u nadolazećih 90 minuta!

Luka Modrić će današnjim startom na Olimpijskom stadionu upisati svoj 176. nastup u hrvatskom dresu. Na istom mjestu nalazio se u dresu Vatrenih i 2006. godine, a fascinantna je činjenica da njegov današnji protivnik Lamine Yamal (16) tada nije bio ni rođen.

image
GABRIEL BOUYS Afp

17.50 Cucurella se obratio španjolskim medijima:

- Tražimo prvu pobjedu na Euru, znamo što nam je činiti i dobro smo se pripremili. Hrvatska ima sjajnu momčad, bit će to neizvjesna utakmica, ali od početka ćemo tražiti tri boda - kaže lijevi bek Furije.

image

Cucurella i suigrači

GABRIEL BOUYS Afp

Ništa bez nje... Ivana Knoll.

image
ANTE CIZMIC Cropix

17.47 Pogledajmo što uoči utakmice kažu kladionice. Španjolska je favorit, na pobjedu Furije nudi se koeficijent 2.10, a na slavlje Vatrenih 4.20. Pogodite li neriješeni ishod, zaradit ćete 3.5 puta više od uloga.

17.44 Vatreni su tijekom zagrijavanja pozdravili navijače.

image

Zagrijavanje Vatrenih

ANTE CIZMIC Cropix

image

Zagrijavanje Vatrenih

ANTE CIZMIC Cropix

image

Zagrijavanje Vatrenih

ANTE CIZMIC Cropix

17.37 Hrvati su spremni začiniti atmosferu u Berlinu.

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

17.30 Izjavu za HRT dao je i Stipe Pletikosa, koji je opčinjen ambijentom na Olimpijskom stadionu.

- Osjećamo emocije svih Hrvata koji nas prate, ogromno je zadovoljstvo biti ovdje. Teško je pronaći riječi za ovakvu atmosferu, možemo biti presretni što osjećamo oduševljenje svih Hrvata. Kako protiv Španjolske? Dalić je radio na nekim taktičkim detaljima koje ćemo danas pokazati. Ideja protiv Portugala bila je tražiti međuprostore s Kramarićem i Majerom i njihovim ulascima u sredinu, tako smo dobili brojčanu prednost i kontrolirali igru. Probat ćemo učiniti Španjolce nervoznima - kazao je naš bivši vratar.

Još jednom prilika da prognozirate rezultat... Rezultate, odnosno vaše prognoze, objavit ćemo tik uoči početka utakmice.

Brojni španjolski reprezentativci pozdravili su se s Lukom Modrićem po izlasku na teren, a Joselu ga je i zagrlio.

image
Bildbyran/ddp Usa/profimedia

17.20 Pred kamere HRT-a prije utakmice stao je Vedran Ćorluka:

- Identičan sastav, to smo planirali i ranije. Dobili smo potvrdu u Portugalu i nadolazećim treninzima. Želimo uzeti posjed, dignuti bekove, ostaviti prostor našim veznjacima, biti što okomitiji. Imamo iskustvo, imamo ga i previše.

? Što vi kažete na sastav s kojim će se Hrvatska suprotstaviti Španjolcima?

"Budimir će im zabiti hat-trick." (Mario Aničić)

"Dati 110 posto u 90 minuta, pa kako bude, a bit će dobro!" (Željko Goričanec)

"Brozović me brine." (Jozo Krnjić)

"4-4-2 bilo bi jedino logično jer nam nedostaje brzine... Sretno." (Boris Matešić)

Na tribinama se već sklapaju španjolsko-hrvatska prijateljstva.

image
ANTE CIZMIC Cropix

17.13 Od jutra smo pratili navijačku ludnicu u Berlinu, ovdje možete pogledati kako je to sve izgledalo.

U Berlinu je tijekom jutra padala kiša, koja je pokvarila prvi dio navijačkog okupljanja u centru grada, ali oblaci su se tijekom dana razmaknuli i uvjeti za igru bit će odlični.

image
GOOGLE

Hrvati "opipavaju" teren Olimpijskog stadiona.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

16.55 Borna Sosa, koji čeka svoju priliku s klupe, dao je tik uoči početka utakmice izjavu za Uefin službeni stream.

- Svi smo fokusirani i sretni, jedva čekamo da se krene. Polako shvaćamo da kreće Europsko prvenstvo, znamo da ćemo imati podršku navijača i izvući pozitivan rezultat. Pokušat ćemo se nametnuti posjedom jer igramo protiv momčadi koja isto teži posjedu. Nadam se da ćemo uspjeti. Idemo na pobjedu, svjesni smo svojih kvaliteta. Znamo da možemo i nadam se da ćemo uspjeti - rekao je Sosa.

16.48 Evo nam i sastava Hrvatske! Zlatko Dalić nije mijenjao ništa u odnosu na susret s Portugalom. Dakle, Gvardiol i Stanišić na bekovima, Šutalo i Pongračić na stoperskoj poziciji, udarni trio u veznoj liniji te Majer, Budimir i Kramarić u napadačkim ulogama.

16.47 Nedugo nakon izlaska Vatrenih na travnjaku se pojavilo i poznato lice iz španjolskih redova. Dani Olmo došao se pozdraviti s hrvatskim reprezentativcima, a kamere su ga uhvatile u razgovoru s Markom Pjacom.

image

Dani Olmo i Marko Pjaca

Screenshot UEFA

16.43 Hrvatski reprezentativci upravo su izašli na teren, a s tribina se odmah zaorilo "Hoćemo pobjedu!" Već sad je fantastična atmosfera, a do utakmice je još gotovo sat i pol.

16.40 Na desnom krilu Španjolske očekivano će početi Lamine Yamal. Sa 16 godina i 338 dana tako će postati najmlađi igrač u povijesti Europskih prvenstava koji je nastupio na spomenutom natjecanju.

image

Lamine Yamal

LLUIS GENE Afp

16.39 Vatreni su upravo izašli iz službenog autobusa i ušli u svlačionicu.

image
SCREENSHOT: UEFA

16.36 Stigao je sastav Španjolske! Sve je u skladu s očekivanjima, izuzev opcije Luisa de la Fuentea na lijevom beku. Naime, španjolski izbornik dao je prednost Marcu Cucurelli umjesto Grimaldu. Cucurella je imao blijedu sezonu s Chelseajem, a Grimaldo blistao u dresu Bayer Leverkusena.

16.35 Bliži se početak utakmice, a iz HNS-a su nam otkrili kako izgleda hrvatska svlačionica na Olimpijskom stadionu:

16.15 Sudačka ekspertiza Brune Marića:

- Michael Oliver je sudac kojem je karijeru najviše obilježila utakmica Real Madrid - Juventus, igrana 2018., u četvrtfinalu Lige prvaka. Talijani su ga htjeli "razapeti" nakon što je u sudačkoj nadoknadi svirao vrlo sumnjiv penal za Real. Bio je to penal s kojim je Real prošao u polufinale LP.

Nakon toga nismo ga više vidjeli u najvećim utakmicama. Međutim, sudac je koji profesionalno sudi Premier ligu, te i dalje ima veliki ugled u UEFA-i. Činjenica da sudi današnju utakmicu, jasan je pokazatelj da na njega ozbiljno računaju.

I on će biti pod pritiskom, jer s našom utakmicom otvara si ili zatvara vrata daljnjeg angažmana na Euru. Karijera mu je protkana raznim lošijim izvedbama, a mi se nadamo da će danas imati onaj dan kada pokazuje najbolje od sebe. Želimo mu sreću i da bude na razini kvalitete ove utakmice, koja će po svim najavama biti vrlo zahtjevna - smatra Marić.

image

Michael Oliver

GABRIEL BOUYS Afp

15.50 U tijeku je utakmica Mađarska - Švicarska u kojoj Švicarci na poluvremenu imaju prednost od 2:0. Tekstualni prijenos utakmice i pogotke pogledajte OVDJE.

Evo i kako današnju utakmicu prognoziraju Španjolci:

15.45 "Dobro je početi prvenstvo ovako jakom utakmicom, da vidiš gdje si i kakav si. Uvjeren sam da ćemo gledati odličnu utakmicu, dva moguća kasnija finalista", mišljenje je Ivana Rakitića koji je otkrio i o čemu je to nedavno pričao s Lukom Modrićem. Više o tome pročitajte OVDJE.

Što kažu kladionice?

Bookmakeri prednost daju našim suparnicima na čiju pobjedu tečaj iznosi oko 2.00, dok je na Vatrene ipak osjetno veći te se kreće oko 4.20. U slučaju remija, čeka vas tečaj od 3.50.

Hrvatski navijači uvjereni su u pobjedu:

15.30 Španjolci su uvjereni da su pronašli "slabu točku" među Vatrenima. "On na Europsko prvenstvo stiže nakon tmurne sezone", uvjereni su. Više pročitajte OVDJE.

15.22 Hrvatske boje dominiraju Berlinom, ulice su pune naših navijača, a pored fan zone na Breitscheidplatzu razvijena je i zastava duga 107 te široka 12,5 metara. Navijači se penju po stablima, Španjolci skandiraju Modriću... Više o navijačkoj atmosferi pročitajte OVDJE.

image
FRANE VULAS

15.13 Evo i statističke najave današnje utakmice:

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Dražen Antolić

Nakon osamnaest godina Hrvatska se vratila na Olimpijski stadion u Berlinu, gdje je jednom htjela dekapitirati Brazil pa na navijačkoj euforiji ostaviti trag na Svjetskom prvenstvu, a provela se poput miša kad nanjuši slaninu u klopci te se sa samo dva bijedna boda vratila kući nakon tri utakmice. Tada su Vatreni izgubili 0:1 od Selecaa, a mnogobrojni hrvatski novinari nadmetali su se tko će pozitivnije oslikati taj rezultat.

Hrvatska je danas u Berlin došla s pobjedničkim gardom i vjerom da su kompleksi iz prošlosti prevladani, Vatreni na najveće reprezentacije ne gledaju iz submisivne pozicije, ne raduju se što su pali samo s jednim golom u mreži, puni su iskustva i odlučni napraviti najbolji rezultat u sedmom pojavljivanju na europskim prvenstvima. To je najveće postignuće ere Dalić - Modrić i pogonska snaga aktualne reprezentacije. Danas neće biti pljeska niti izraza zadovoljstva ako “časno padnemo”. Ta kategorija za ovu Hrvatsku ne postoji.

Očekivanja u oblacima

Nakon srebra iz Rusije i pogotovo bronce iz Katara, koja je učvrstila Vatrene kao korifeje europskog nogometa, Španjolska je fantastičan test koji će dati smjernice koliko igrački vrijedi aktualna postava Zlatka Dalića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Iako optimizam među navijačima para oblake, na startu je bitno uzeti barem bod. Remi bi na Olimpijskom stadionu bio dobar učinak za kasnije ambicije prolaska dalje, koliko god je želja igrača i izbornika da matiraju La Roju s čime bi obavili pola posla. Španjolci su nam zadali bolne udarce, otkako je Dalić izbornik od njih je pretrpio najteži poraz ikad, 0:6, ispao u osmini finala Eura 2021. godine te izgubio bitku za zlato u Ligi nacija lani u Rotterdamu. Izbornik je željan osvete, premda je jasno da to neće potencirati.

Hrvatska i Španjolska četvrti put zaredom igraju na europskim prvenstvima, nama je pripala jedino nebitna utakmica 2016. u kojoj Modrić i Mandžukić nisu ni igrali nego su prigodu dobili mladi poput Pjace, Roga i Jedvaja, a njima sve što je bilo krucijalno. Za prolaz skupine 2012. godine te za proboj u četvrtfinale prije tri godine.

Bod bismo prihvatili, ali na bod se ne može igrati. Španjolsku možeš dobiti ako joj hakiraš sustav ili trkački budeš besprijekoran.

Sveto trojstvo

Hrvatska je u Rotterdamu stigla blizu tome, međutim, nije stvarala šanse. Modrić, Brozović i Kovačić u Kataru su slovili za najbolji vezni red na svijetu, u međuvremenu neke su se stvari promijenile i danas će biti vrlo intrigantno kako će proteći bitka za posjed protiv Rodrija i kolega iz španjolske sredine terena.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

Velika pomoć našima morao bi biti tehnički izvrstan obrambeni red te napadači skloni suradnji. Posjed, igra po bokovima, posebno defenzivna, i prekidi - sveto su trojstvo u najavi utakmice.

U odnosu na Marca Asensija i Yeremija Pina, koje je Luis de la Fuente forsirao lani, Lamine Yamal i Nico Williams su na krilima mlađi, ali i osjetno brži.

Iskrcavanje na Berlin je obavljeno, “kockice” dominiraju njemačkom prijestolnicom, tako će danas i Olimpijskim stadionom, Hrvatska će imati fenomenalnu potporu, ali i obvezu jer Vatreni ne smiju razočarati.

Savršen ispit

Tijekom proljeća i priprema fokusirali smo brojne elemente i plasirali analize, bavili se s time što znači kad su bekovi zapravo po vokaciji stoperi poput Stanišića i Gvardiola, ali koji imaju tehniku i moć za djelovanje uz liniju, što donosi ili uzima sezona Marcela Brozovića u Saudijskoj Arabiji te kako Vatreni mogu kompenzirati nedostatak vrhunskih brzih krila pa im dubinu donosi prvenstveno visoki centarfor Ante Budimir.
Španjolska reprezentacija je savršena da sve to testira i ponudi odgovore na kojoj razini turnir može odigrati reprezentacija koja osim Rakitića, Mandžukića i Vrsaljka više nema ni Lovrena, a ni Perišić nije potpuno oporavljen.
Hrvatska i dalje ima svjetske klase Modrića i Gvardiola, europsku klasu u Kovačiću i još nekima, ali prvo pitanje je na kojoj razini će odigrati svi zajedno. Europsko prvenstvo se igra na najvišoj ili vrlo visokoj razini tempa, odlučuju detalji, cijela ekipa mora funkcionirati odlično da bi se pobjeđivalo.

Linker
28. rujan 2024 00:24