Marcel Sabitzer

 Ronny Hartmann/Afp
DRAMATIČAN RASPLET

VIDEO: Velika senzacija na Euru! Austrija osvojila skupinu ispred Francuske i Nizozemske

Nizozemci su pali u posljednjem kolu skupine D, Austrija je slavila u fantastičnoj utakmici
Piše: Dražen Pinević, SNObjavljeno: 25. lipanj 2024. 20:00

Francuska - Poljska 1:1 (Mbappé 56. (11m)/Lewandowski 79. (11m))

Dortmund, Westfalenstadion

FRANCUSKA: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández -Tchouameni (od 81. Fofana), Kanté (od 61. Griezmann), Rabiot? (od 61. Camavinga) - Dembélé (od 86. Kolo Muani), Mbappé⚽, Barcola (od 61. Giroud)

POLJSKA: Skorupski - Bednarek, Dawidowicz?, Kiwior - Frankowski, Moder, Zeilinski, Zalewski? (od 68. Skoras) - Szymanski (od 68. Swiderski?), Urbanski - Lewandowski⚽


Nizozemska - Austrija 2:3 (Gakpo 47., Depay 75./Malen 6. (a.g.), Schmid 59., Sabitzer 80.)

Berlin, Olympiastadion

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 66. van de Ven) - Reijnders (od 66. Wijnaldum), Schouten, Veerman (od 35. Simons) - Malen(od 72. Weghorst), Depay⚽, Gakpo⚽

AUSTRIJA: Pentz - Posch?, Wöber, Lienhart (od 62. Baumgartner), Prass - Seiwald, Grillitsch (od 64. Querfeld) - Wimmer?(od 63. Laimer), Sabitzer⚽, Schmid⚽(od 90+2. Weimann.) - Arnautović (od 78. Gregoritsch)

Pogotke s utakmica pogledajte OVDJE.



Tablice omogućuje Sofascore

Uzbudljiv završetak skupine D. Mijenjao se poredak sa svakim golom da bi konačno završilo prvi mjesto Austrije, drugim Francuske i trećim Nizozemske. Trojka je prošla, a sada svi čekaju protivnike u osmini finala. Austrija će na drugog iz skupine F (Portugal, Gruzija, Češka, Turska), Francuska na drugog iz skupine E (Rumunjska, Belgija, Slovačka, Ukrajina), a Nizozemska vjerojatno na pobjednika skupine C.

Ronald Koeman prvi put na ovom Euru startao je bez Dumfriesa, u vezu je vratio Veermana, nije bilo Simonsa, a na desnom krilu imao je treće rješenje u Malenu. S druge strane Ralf Rangnick vrtio je viđenih 11, ovaj puta bez Traunera, Dansa i Baugartnera, ali i Leimera u početnih 11.

image
Christophe Simon/Afp

Počelo je golom Austrije. Njihov klasični izlazak ovaj puta preko lijevog boka. Geertruida je ‘zaspao‘, Prass je ubacio loptu koja je bila namijenjena Arnautoviću, ali je Malen klizećim startom prekinuo i zakucao na bližu vratnicu vratara Verbruggena. Nizozemska se nakon toga popravila, ali realizacija je bila kritična. Reinders i Malen bili su u situacijama jedan na jedan sa Pentzom, nisu pogodili, nisu pogodili ni pred kraj Malen, pa Depay, tako da je Austrija na poluvrijeme otišla s plusom. Zanimljiva je bila odluka Koeman da u 35. minuti na teren pošalje Simonsa umjesto Veermana, što govori i o njegovoj greški od starta utakmice. Sabitzer i Arnautović imali su priliku dignuti Austriju na 2:0, ali Verbruggen je spašavao Nizozemce.

A onda je odmah sijevnulo prema golu Austrije. Izletio je Simons kroz sredinu, donio loptu Gakpu, ovaj je vagnuo obranu Austrije i plasirao loptu za 1:1 tek što je počelo drugo poluvrijeme.

image
RONNY HARTMANN Afp

Definitivno drugačija Nizozemska se vratila na teren u drugom dijelu. Ali Austrija opet šokira, okomita lopta na Grillischa, povratna u sredinu na glavu Schmida i Austrija je ponovo bila u prednosti. Samo 12 minuta nakon izjednačenja. Nizozemci ne odustaju, Weghorst jedan centaršut spušta na nogu Depayu uza 2:2. A onda opet Austrija, opet okomito, Schmid za Sabitzera, a Sabitzer bomba iza Verbruggena za treće austrijsko vodstvo.

U Dormundu, Francuzi su izveli sastav kojem se vratio Mbappe, ali s Barcolom su imali još jednog novog napadača na tragu neefikasnosti u prva dva kola. Ostatak momčadi postojan izuzme li se Griezmann, koji je odlukom Dechampsa malo ostao odmoriti. Poljaci koji su već znali da idu kući ipak su izašli s najjačim timom koji je predvodio Robert Lewandowski, ali i s novim vratarom Skorupskim. I upravo je vratar bio njihov junak prvog poluvremena. Zaustavio je Thea Hernandeza, Dembelea i ‘maskiranog‘ Mbappea u situacijama jedan na jedan. Poljska je kao na ovom prvenstvu igrala OK, ali teško je stvarala prilike. Najbolju je imao Lewandowski u 34. minuti kada je glavom nakon centaršuta Szymanskog skoro svladao Maignana. No, veće iznenađenje je opet bila Francuska bez gola u 45 minuta.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Isto se igralo u nastavku, samo se čekalo da Francuska realizira nadmoć, ali to se nije dogodilo. I dogodilo se da Kiwior prekršajem u 16 metara zaustavi Dembelea, Mbappe je izveo penal i doveo Francusku u prednost u 56. minuti. Skinuo je masku da proslavi svoj prvi gol na Eurima. I onda su Poljaci šokirali, Upemecano je srušio Skorupskog, Lewandowski je imao penal, Maignan se kretao i obranio, sudac Talija Guida je poništio penal i Lewandowski je dobio drugu priliku koju nije propustio Sa dva egala Francuska je prošla skupinu, a Poljska časno otišla doma.

image

Robert Lewandowski

ALBERTO PIZZOLI Afp

Kraj utakmica u Dortmundu i Berlinu!

Austrija je pobijedila Nizozemsku 3:2, Francuzi i Poljaci podijelili su bodove remijem 1:1, što znači da je Austrija pobjednik skupine D! Momčad Ralfa Rangnicka osigurala je prvo mjesto sa šest bodova, Francuzi su drugi s pet, Nizozemci imaju bod manje, a Poljaci su prikovani za dno sa samo jednim osvojenim bodom.

image
ODD ANDERSEN Afp

90+4. Ležati je na terenu ostao Querfeld, austrijskom veznjaku pomoć će se pružiti van terena, što u prijevodu znači da Austrija do kraja igra s igračem manje!

90+3. Mbappé je pokušao stići do drugog pogotka, ali lopta od bloka odlazi ravno u ruke Skorupskog.

90+3. Opasno pritišće Nizozemska, plete se mreža oko austrijskog gola, svim silama 'Narančasti' pokušavaju doći do trećeg izjednačenja na današnjoj utakmici...

90. ?

U Berlinu će se igrati šest minuta sudačke nadoknade, dok će Poljaci i Francuzi igrati još dodatnih pet minuta.

86. Kakva prilika za Nizozemce da još jednom rezultat vrate u egal! Geertruida je ubacio sjajnu loptu u šesnaesterac, tako reći stvorenu za Wouta Weghorsta, ali napadač Oranjea glavom je pucao tek malo iznad gola...

86. Francuzi su ponovno okupirali poljsku polovicu, traže pogodak koji bi ih vratio na vrh ljestvice. Mbappé se sada primio za nos nakon što ga je Lewandowski nehotice okrznuo po licu, ali trebalo bi sve biti u redu.

83. Činilo se da se nastavlja spektakl golova u Berlinu, sada je Schmid ponovno zatresao mrežu, ali pogodak je ekspresno poništen zbog zaleđa.

80. ⚽GOOOL!

Austrija ponovno uzvraća, Sabitzer zabija za 3:2! Nastavlja se ludnica u Berlinu, Baumgartner je uposlio Sabitzera koji silovitim udarcem probija prvi kut Verbuggena i donosi treće vodstvo Austrijancima danas.

image
GABRIEL BOUYS Afp

77. ⚽ GOOOL!

Kakva drama u Dortmudu! Maignan je obranio prvi pokušaj Lewandowskog, ali je dobio drugu priliku s bijele točke jer je Maignan ranije izašao s linije kod prvog udarca, a Poljak je kod drugog udarca ponovno birao istu stranu, ali sada je Francuz bio nemoćan.

77. Nekoliko se minuta provjeravao Depayov pogodak, glavni sudac Ivan Kružliak sam je situaciju išao provjeriti, ali gol je na kraju potvrđen te su nizozemski navijači mogli krenuti s novim slavljem!

75. Kazneni udarac za Poljsku!

Upamecano je srušio Swiderskog, Poljaci su odmah tražili penal, a Guida je tek nakon pregleda situacije na VAR-u pokazao na bijelu točku.

75. ⚽ GOOOL!

Nizozemska se ponovno vraća, Depay izjednačuje na 2:2! Odmah je po ulasku u igru Weghorst isproučio, dočekao je loptu u šesnaestercu i spustio je za Depayja, koji pogađa za novo poravnanje na semaforu.

72. Prva prijetnja Poljaka nakon dugo vremena. Lewandowski je ukrao loptu na 30-ak metara od francuskih vrata, a zatim ju odmah i ispalio prema golu, ali otišlo je to pored vratnice.

Nizozemci su u egalu bili 12 minuta, ali onda je opet uslijedio hladan tuš...

image
John Macdougall/Afp

72.

Prisiljen je zbog ozljede ipak bio izaći današnji tragičar Malen, a umjesto njega ušao je ljubimac nizozemskih navijača Wout Weghorst.

70. Malen je nakon nezgodnog starta ostao ležati na sredini terena, pomoć će mu se nastaviti pružati van granica travnjaka.

66.

Osvježenjima s klupe 'uzvraća' i Koeman, umjesto Akea i Reijndersa kod Nizozemske su ušli van de Ven i Wijnaldum.

Nakon što je u šestom nastupu na europskim smotrama stigao do prvog pogotka, Mbappé je odlučio nakratko skinuti masku, ali samo dok nije odradio proslavu...

image
Kenzo Tribouillard/Afp

64.

Ralf Rangnick povukao je trostruku zamjenu, umjesto Grillitscha, Wimmera i Lienharta ušli su Querfeld, Laimer i Baumgartner.

61.

Prve promjene kod Francuza: u igru su ušli Camavinga, Giroud i Griezmann, a izašli su Kanté, Barcola i Rabiot.

59. ⚽ GOOOL!

Novi preokret u Berlinu, Austrija je povela s 2:1.

Kao da Nizozemci nisu ozbiljno shvatili Austrijance, Grillitsch je ubacio s lijeve strane, a Schmid u padu glavom poentirao za novo vodstvo Austrijanaca. Lopta je na putu do mreže i promijenila smjer, zakačila je jednog od francuskih braniča, ali ne dovoljno da bi se gol okarakterizirao kao autogol.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

56. GOOOL!

Francuska vodi 1:0! Kylian Mbappé zabio je prvi pogodak u karijeri na Euru. Loptu je poslao u desnu, a Skorupskog u lijevu stranu i vratio Francuze na vrh ljestvice.

55. Kazneni udarac za Francusku! Dembélé je pobjegao Kiwioru, Poljak ga je srušio, a sudac Guida pokazao na bijelu točku.

54. Nastavljaju prijetiti Nizozemci, sada je Van Dijk glavom pucao nakon kornera, otišlo je malo pokraj gola.

Łukasz Skorupski definitivno je prvo ime dvoboja u Dortmundu. Vratar Bologne zaključao je vrata u prvih 50 minuta.

image
Alberto Pizzoli/Afp

49.

Još jednom - Skorupski! Mbappé i dalje čeka na prvi pogodak na Europskim prvenstvima, a danas mu plan kvari poljski vratar, koji mu je sada ponovno obranio vrlo dobar udarac.

47. Mbappé je pokušao iznenaditi Poljake s 20-ak metara, ali loptu je lansirao na tribinu.

47.

GOOOOL! Nizozemska je izjednačila, Gakpo je zabio za 1:1.

Odmah se vidjelo da će to biti opasnost po Austrijance, Simons je poveo obećavajuću kontru i uposlio Gakpa na lijevoj strani. Nizozemskom napadaču bio je dovoljan jedan potez tijela da izbaci svog čuvara, a onda i odmjerenim udarcem u suprotni kut svlada austrijskog vratara.

46. Počela su druga poluvremena na obje utakmice.

68.

Prve promjene i u poljskoj reprezentaciji: na klupu su preselili Szymanski i Zalewski, a na terenu su Swiderski i Skoras.

45. ?

Na obje utakmice igrat će se dvije minute sudačkog dodatka.

45.

Skorupski brani sjajno! Još su jednom "oči u oči" stajali Mbappé i poljski vratar, ali na semaforu ostaje 0:0 nakon nove bravure poljskog čuvara mreže.

42.

Ekspresno uzvraćaju Nizozemci na drugoj strani, sada su Austrijanci u dva navrata ozbiljno strepili.

Oba puta Malen je napravio dar-mar na desnoj strani i ubacio loptu u šesnaesterac, prvo je Schouten opasno pucao, njegov udarac uspjela je blokirati austrijska obrana, da bi Depay kasnije udarcem glavom zatresao vratnicu.

42. ?

Prvi žuti karton i za Francuze. "Požutio" je Rabiot zbog prekršaja nad Szymanskim. U međuvremenu je Mbappé zarpijetio, ali Skorupski je ponovno zaključao vrata.

37.

Dvije velike prilike za Austrijance! Prvo je Sabitzer opasnim udarcem s ruba šesnaesterca dobro rastegnuo Verbruggena, da bi u nastavku akcije Arnautović u više navrata pokušavao iz gužve, ali nizozemski vratar bio je spreman.

image
GABRIEL BOUYS Afp

36. Tchouameni je testirao svoj udarac s 20-ak metara, ali lopta je od bloka završila u korneru, a sekvencu je završio Saliba nepreciznim udarcem.

34.

Velika prilika za Poljake! Zielinski se izvukao na lijevu stranu terena, ubacio loptu u srce kaznenog prostora, a Lewadowski je pucao glavom pored vrata. Bilo je to vrlo blizu...

34. Reijnders je pokušao udarcem s nekih dvadeset metara iznenaditi Verbuggena, ali završilo je to daleko od gola.

33. ?

Evo prvih opomena i u Berlinu, kod Austrijanaca su zbog opasnih startova u razmaku od dvije minute požutjeli Posch i Wimmer.

Donyell Malen nizozemski je tragičar u prvih pola sata. Osim autogola, isti je čovjek promašio i najveću priliku svoje momčadi...

image
GABRIEL BOUYS Afp

30. Nogometaši Francuske i Poljske uzeli su sada kratku pauzu za osvježenje, u Dortmundu je trenutačno 27 Celzijevih stupnjeva.

29. Iako je do kraja susreta više od sat vremena, Austrijanci su svjesni da sada imaju rezultat koji ih sigurno vodi u nokaut fazu. S takvim pristupom, čini se, trenutno i ordiniraju na terenu.

"Maskirani osvetnik" zasad je prilično tih.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

24. ?

Prvi žuti karton u današnjim utakmicama zaradio je Zalewski nakon što je rukama spriječio bijeg Mbappéa u kontru.

23.

Stopostotna prilika za Nizozemce!

Depay je sjajno uposlio Malena, napadač Oranjea izbio je sam ispred austrijskog vratara, mogao se iskupiti za skrivljeni autogol, ali loptu je poslao tik pokraj desne vratnice...

Pogodak Austrije, odnosno autogol Donyella Malena, već je sedma lopta koju su igrači poslali u vlastitu mrežu na Euru u Njemačkoj.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

20. Primirile su se strasti nakon 'ludog' otvaranja, u Berlinu se trenutno najveća borba vodi na sredini terena.

19.

Nova prijetnja Francuske! Kanté se sjurio u kazneni prostor, ostavio loptu Dembéléu na desnoj strani, ali on je iz izgledne situacije pucao u Skorupskog.

15. Urbanski je pucao nogom s desetak metara nakon kornera, ali lopta ide ravno u Maignanove ruke.

14. Velika prilika za Oranje, Gakpo i Reijnders sjajnom su kombinacijom izbacili cijelu veznu liniju Austrijanaca. Sam je u konačnici ostao Reijnders na nekih desetak metara, međutim loše je zahvatio loptu i pucao pored gola.

Ronald Koeman vidno je nezadovoljan otvaranjem dvoboja njegove momčadi...

image
ODD ANDERSEN Afp

13. Nakon apsolutne dominacije i vodstva Austrijanaca loptu su napokon primirisali i igrači Nizozemske, ali za sada bez ozbiljnijeg učinka.

10.

Prilika za Francuze! Dembélé je poslao prizemnu loptu na drugu vratnicu, Hernández je oštro tukao, ali Skorupski je loptu skrenuo u korner.

9. U ovom trenutku, Austrijanci s tri boda osvajaju prvo mjesto u skupini, dok je Francuza druga s pet, a Nizozemska treća s četiri boda.

6.

GOOOOL! Austrija vodi 1:0, autogol je zabio Malen.

Prass je poslao loptu u šesnaesterac, a Malen, u namjeri da raščistiti loptu, istu poslao iza Verbruggena.

Poljski navijači pobrinuli su se za dekor u Dortmundu.

image
OZAN KOSE Afp

4. U Dortmundu se igra odvija na polovici Poljske, Francuzi pletu mrežu oko Skorupskog.

2. Austrija kreće ozbiljno, Prass je ubacio opasnu loptu u peterac, a prava je sreća za Nizozemce što nijedan od austrijskih napadača nije bio tu da pospremi loptu u mrežu.

1. Počele su obje utakmice.

17.30 Navijači svih reprezentacija već se dobro zabavljaju na tribinama stadiona u Berlinu i Dortmundu, a sudeći po atmosferi, svi su uvjereni u kvalitetnu partiju njihovih miljenika.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

image
FRANCK FIFE Afp

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

image
JOHN MACDOUGALL Afp

17.00 Stigli su sastavi za zadnje kolo skupine D! Francuzi i Nizozemci drže prva mjesta u skupini s četiri osvojena boda u prve dvije utakmice, Austrijanci su na tri, a Poljaci na nuli. Aktualni viceprvaci svijeta od prve minute kreću s najvećom zvijezdom, Kylianom Mbappéom, koji se očito dovoljno oporavio od ozljede nosa.

image
FRANCK FIFE Afp

Nizozemski navijači nastavili su sa sjajnim izdanjima na Euru, ovoga puta okupirali su Berlin i u naranačasto obojali ulice glavnog grada Njemačke.

Najavu piše: Dražen Pinević

Na redu je posljednje kolo u skupini D. Sigurno je samo da je ispala Poljska, vrlo vjerojatno je da bi Francuska i Nizozemska s po 4 boda kako god da prođu u posljednjim nastupima našle svoje mjesto u osmini finala, a to mjesto je moguće, ali ne i sigurno za Austriju koja trenutno ima tri boda.

Ako se uzme da je Poljska ispala, a da je Francuska bila prvi favorit skupine prije početka prvenstva, onda je jasno da je Francuska u tom dvoboju veliki favorit. I povijest govori tako, 9 pobjeda Francuza, 3 Poljaka i pet egala. Zadnja velika pobjeda Poljaka bila je '82 u utakmici za treće mjesto SP u Španjolskoj (3:2, strijelci Majewski, Szsarmach, Kupczevic/Girard, Couriol).

Francuzi u prve dvije utakmice nisu zabili gol da im se ne računa onaj autogol Wöbera kojim su dobili Austriju. Kyllian Mbappé će se zato vjerojatno vratiti u tim prije reda nakon loma nosa, jer s njim bi taj posao trebao biti bolji, makar nije opravdanje ostalima. Poljaci su bili solidni, ali ne dovoljno dobri za pravu priliku. Za očekivati je da će Probierz dati više šansu mladima u utakmici koja im ne znači ništa, makar je on sam najavio Lewandowskog, no ne zvuči realno u ovoj situaciji.

- Da zabrinut sam zbog realizacije, makar sam zadovoljan kako izgledamo na terenu. Bio bih više zabrinut da ne stvaramo prilike, pa se nadam da će se i to popraviti u utakmicama koje dolaze – kaže Dechamps.

Nizozemska je okrenula utakmicu s Poljskom, odigrala vrlo dobro s Francuskom, čak zabila i gol zbog kojeg je Francuze spašavao VAR. Koeman je dobio dinamiku s povlačenjem Simonsa u sredini u s Frimpongom na krilu. Austrija će biti neugodan protivnik, makar Rangnick nema Alabe i Schlagera od starta, makar su mu Trauner i Grillitsch ozlijeđeni. Tim funkcionira jako dobro i ima razloga za optimizam, čak i kada je statistika na strani Nizozemke koja u pobjedama vodi 10-6.

- Za nas je svaka utakmica u skupini kao da je play off. Izgledali smo dobro protiv Poljske, trebali imati više od 1:0, a onda smo odustali od sebe i dok nismo vratili svoj stil 100 posto bili smo u problemima. To nas treba voditi uvijek - kaže Ralf Rangnick.

A Ronald Koeman vratio se na Francusku i rekao:

- Stvarno ne razumijem zašto je poništen gol Simonsa, kada Dumfries nije smetao vrataru. Ali isto tako mislim da je egal najrealniji ishod s Francuzima. Imamo četiri boda iz dvije utakmice, to bih popisao prije prvenstva.

Glavno pitanje koje mu postavlja javnost je Depay ili Weghorst. S prvom nisu zadovoljni, s drugim jesu. No, Koeman ima svoje kriterije i isključivo se njima vodi.

Cody Gakpo siguran u njegovoj koncepciji kaže:

- Želimo pobijediti i u zadnjoj utakmici u skupini. Prvo mjesto u skupini uvijek je najbolja polazna točka za dalje. Utakmica s Austrijom bit će intenzivna, a što se tiče interakcije između mene i Depaya, uvijek je bila dobra. On kaže da nije dobio mnogo lopti, a ja kao napadač to jako dobro razumijem, jer mi se puno puta dogodilo u Liverpoolu. Nitko to ne radi namjerno. Znamo što Memphis ovom timu može donijeti.

I tu je možda odgovor za utorak.

Linker
05. rujan 2024 20:26