GABRIEL BOUYS Afp
SKUPINA F

VIDEO Remi u Hamburgu: Schick ispisao povijest češkog nogometa, vratar Gruzije upisao čak 10 obrana!

U posljednjim sekundama utakmice Gruzijci su promašili nemoguće
Piše: Tomislav Dragobratović, SNObjavljeno: 22. lipanj 2024. 16:49

Gruzija - Češka 1:1 (Mikautadze 45+4. - 11m/Schick 59.)

Hamburg, Volksparkstadion

GRUZIJA: Mamardašvili - Dvali, Kašia🟨, Kverkvelia (od 82. Gvelesiani🟨) - Kakabadze, Kočorašvili, Mekvabišvili🟨, Davitašvili (od 62. Čakvetadze), Tsitaišvili (od 62. Lochošvili) - Kvarachelia (od 82. Lobjanidze), Mikautadze⚽

ČEŠKA: Stanek - Holeš🟨, Hranac, Krejči - Souček🟨 - Coufal🟨, Provod🟨 (od 81. Barak), Černy (od 55. M. Jurasek), D. Jurasek🟨 (od 81. Ševčik) - Hložek (od 55. Lingr), Schick⚽ (od 68. Chytil).

Pogotke pogledajte OVDJE.


Uvodna utakmica drugog kola skupine F pružila je sjajan susret između Gruzije i Češke koji je u konačnici završio rezultatom 1:1. Gruzijce je na samom kraju prvog dijela u vodstvo doveo Mikautadze, dok je u nastavku precizan bio Patrick Schick.

Utakmica je krenula jako direktno i okomito, a dobar start ostvarili su Česi. Mamardašvili je već u prvih par minuta upisao tri obrane, nakon pokušaja Hložeka, Schicka i Krejčija. Bio je to nagovještaj Češke dominacije u uvodnom dijelu utakmice.

Nastavili su Česi istim tempom, plan igre je bio jasan - natrpati suparnički šesnaesterac sa što više igrača i konstantnim centaršutima pokušati doći do pogotka. Taktika im je skoro urodila plodom u 22. minuti, kada je strijelac pogotka bio Adam Hložek, no ispostavilo se da je igrao rukom. Prvobitni udarac Mamardašvili je obranio, no lopta se odbila na ruku Hložeka koji ju je onda pospremio u mrežu. U konačnici, VAR je poništio pogodak, i rezultat je ostao nepromijenjen.

Gruzijci su prvu ozbiljniju akciju stvorili u 34. minuti, kada se u međuprostoru našao Kvarachelia, ali je nakon prebrojavanja udarac s desne strane "zapeo" u bloku. Ta sekvenca dala je Gruzijcima samopouzdanje, samo dvije minute kasnije nakon još jedne akcije loptu je skoro u svoju mrežu smjestio Coufal. U 46. minuti lopta se nakon centaršuta odbila do Kashije, koji lijepim potezom vara protivničku obranu, no u konačnici udarac nije završio u mreži. Ipak, VAR soba uočila je igranje rukom Hranača, nakon čega je uslijedio kazneni udarac - kojeg u mrežu sprema Mikautadze.

image

Slavlje Gruzije

RONNY HARTMANN Afp

Gruzijci su poveli, no Česi su imali ekspresan odgovor. Ubrzo je uslijedila je velika, čista prilika Patricka Schicka, no i taj pokušaj obranio je Mamardašvili i došao do nevjerojatnih osam obrana na kraju prvog poluvremena...

U uvodnih deset minuta nastavka nismo puno vidjeli, sve do 57. minute kada je Gruzija imala obećavajuću kontru. Kvarachelia je prenio loptu i uposlio Mekvabišvilija, no njegov pokušaj ide pokraj gola. Promašaj su odmah naplatili Česi, u 59. minuti nakon ubačaja Lingr je pucao glavom i pogodio stativu, a na drugoj vratnici sam je ostao Schick i poentirao za izjednačenje. Ovim pogotkom napadač Bayer Leverkusena postao je najbolji strijelac Češke u povijesti Europskih prvenstava. Isti akter okušao se i udarcem s distance u 66. minuti, tada je Mamardašvili bio spreman. Do jubilarne desete obrane Mamardašvili je došao u 77. minuti kada je obranio dalekometni pokušaj Lingra.

Izbornik je do kraja utakmice s terena povukao Mikautadzea i Kvaracheliju te izvukao vrijedan bod koji je i jednoj i drugoj momčadi ostavio nade za plasman živima, ali Gruzija ima za čime žaliti jer Lobjanidze je u zadnjoj sekundi promašio čisti "zicer" za pobjedu.

KRAJ UTAKMICE

90+5.

Gruzija promašuje nemoguće! Imali su tri na jedan kontru, Lobjanidze je dobio loptu sam pred vratima i imao čisti zicer, a onda prebacio okvir gola! Što su sada propustili Gruzijci...

90+2. Coufal je ubacio s desne strane, a jedan od igrača Češke "škaricama" je pokušao uputiti udarac. Ipak, promašio je loptu. Nastavlja se pritisak Češke!

90. 🕖

Igrat će se još najmanje pet minuta.

87. Česi traže kazneni udarac nakon što je Chytil prelako pao u kaznenom prostoru. Siebert je samo odmahnuo rukom.

83. 🟨

Mekvabišvili je zaradio opomenu zbog prekršaja na sredini protivničke polovice.

83. Gruzija je pokušala zaprijetiti ubačajem s lijeve strane, ali lako to čiste Česi.

78. Još jednom prijete Česi! S distance je zapucao Lingr, a Mamardašvili stigao do 10. obrane na utakmici!

77. Dobra šansa za Čehe! Nakon ubačaja s lijeve strane Chytil je gađao glavom, ali nije naciljao okvir gola.

76. Češka se oslanja na ubačaje, najčešće preko igrača na densoj strani terena, ali čiste to Gruzijci.

74. Vidljivo je da nogometaši lagano gube energiju... Tempo je pao, dodavanja sve češće odlaze na pogrešna odredišta. Pitanje je hoćemo li vidjeti pobjednika u Hamburgu.

67.

Problem za Čehe! Schick je samo legao na travnjak držeći se za list, s kojim je već imao problema, a zatim je zatražio zamjenu i šepajući napustio travnjak. Zamijenit će ga Chytil.

Inače, Schick je danas zabio svoj šesti gol na Europskim prvenstvima i na vječnoj listi Češke prestigao Barriosa, sada je samostalno na prvom mjestu.

image

Patrik Schick

CHRISTOPHE SIMON Afp

66. Odličan udarac Schicka s distance, no Mamardašvili je još jednom spreman. Obrana broj devet!

62. Nova prijetnja Češke! Slična situacija kao kod pogotka - ubačaj iz kornera u srce kaznenog prostora, prebačaj lopte Krejčija, no ovog puta nikoga nije bilo na drugoj vratnici.

59. Nakon ubačaja iz kuta i prebačene lopte na drugu vratnicu, Schick je ostao sam i imao dovoljno vremena i prostora ugurati loptu u mrežu!

image

Slavlje Češke

GABRIEL BOUYS Afp

59. ⚽ GOOOL!

Češka je izjednačila pogotkom Schicka!

57. Sjajna akcija Gruzije! Kvarachelia je započeo kontru i u 10 sekundi pretrčao sav prostor između dva 16-erca! Ipak ništa od gola, jer Mekvabišvili nije uspio zatresti mrežu nakon što ga je "Kvaradona" proigrao. Zapucao je s poludistance, ali obranio je to Stanek.

55.

Hložek i Černy izlaze, ulaze Lingr i M. Jurasek.

53. 🟨

Holeš je zaradio opomenu zbog prekršaja na Kvaracheliji.

52. Češka vlada posjedom, ali bez konkretnog poteza koji bi ugrozio Mamardašvilija.

48. Solidna akcija Gruzije! Kvarachelia ju je započeo prodorom po sredini, pa osavio na lijevoj strani da bi se sjurio prema petercu i ušao u gol šansu, ali ostao je kratak za korak - dva.

46. Počinje drugo poluvrijeme!

Ovakve utakmice želimo gledati! Vrhunski intenzitet, brzina i borbenost na razini, vjerojatno je za utakmicu najbolje da je upravo Gruzija povela. Češka je stvorila niz opasnosti, ali Mamardašvili je zasad neprobojni zid na vratima Gruzije! Osam obrana u prvom poluvremenu, nevjerojatna brojka! Vjerojatno je srušio neki rekord...

image
GABRIEL BOUYS Afp

45+5.

Štto radi Mamardašvili! Vratar Gruzije upravo je upisao osmu obranu u prvom poluvremenu, ni Schick ga nije uspio savladati!

45+4. GOOOL!

Mikautadze u desnu, a Stanek u lijevu stranu!

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

45+2. KAZNENI UDARAC ZA GRUZIJU

Hranač je dirao rukom u situaciji od maločas, evo šanse za Gruzijce! Sudac je otišao na VAR i pokazao na bijelu točku.

45+1. Sjajna šansa za Gruziju! Kvarachelia je ubacio s desne strane iz slobodnog udarca, netko je to prebacio laganim dodirom, a Kašia šutirao iz blago ukošene pozicije, ali brani Stanek!

40. 🟨

Provod je prejako startao na Mikautadzea.

36. 🟨

Kašia je drugi igrač u bilježnici suca zbog prekršaja na Součeku.

35. Kvarachelia je odigrao odličnu dubinsku loptu prema Davitašviliju, koji uz liniju gol-auta šalje povratno na peterac, ali Krejči izbacuje loptu u korner.

34. Dugo je Gruzija plela mrežu oko 16-erca Češke, u konačnici udarac završava u bloku.

32. Černy je izgubio loptu na polovici Gruzije, koja nije uspjela razviti brzi napad. Pao je tempo u odnosnu na prvhi 15-ak minuta...

Može li Lukas Provod osigurati dobar provod Čeha u Hamburgu? Zasad je malo skroman

image
GABRIEL BOUYS Afp

29. Hložek traži iskupljenje! Potegnuo je desnicom s nekih 20 metara, laka zadaća za Mamardašvilija.

27. Nastavlja se dominacija Češke! Coufal je sada imao sjajnu šansu nakon dodavanja s lijeve strane, ali nije dobro zahvatio loptu, pa je Mamardašvili lako zaustavio opasnost.

23. Hložek je igrao rukom, ustvrdio je VAR. Prethodno je zabio uistinu bizaran gol. Nakon ubačaja s desne strane i prebačaja na drugu vratnicu, Hložek je zapucao prema vratima, a Mamardašvili sjajno obranio. Lopta se zatim odbila u Hložekovu glavu, pa u gol. Krenulo je slavlje Čeha, no VAR je utvrdio da je Hložek prvo igrao glavom, pa onda i rukom. Stoga, ostaje 0:0.

23. POGODAK JE PONIŠTEN

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

23. GOOOL!

Češka je povela golom Hložeka!

image
AXEL HEIMKEN Afp

Jedva čekamo vidjeti još pokoji duel Coufala i "Kvaradone". Čeh je neugodan i čvrst, a sve mane nadoknađuje borbenošću, dok je Gruzijac još pretprošle sezone zaveo nogometnu publiku "uličnim" fintama.

image
GABRIEL BOUYS Afp

18. 🟨

Coufal će prvi u sučevu bilježnicu zbog prekršaja nad Kvarachelijom.

15. Opasan ubačaj Češke očistio je, čini se, Kashia.

Nemamo se na što žaliti u početnih 15-ak minuta. Brz, atraktivan, otvoren i borben nogomet! Nešto takvo smo i očekivali...

image
RONNY HARTMANN Afp

10. Sada i Gruzijci traže kazneni udarac nakon što se Davitašvili sjurio u kazneni prostor i pao u duelu s Krejčijem. Sudac se nije oglasio.

9. Nova opasnost za Gruzijce! Schick je potegnuo s ruba kaznenog prostora ljevicom, no pogađa samo u blok.

7. Oštar ubačaj Coufala s desne strane ipak nije ugrozio gruzijska vrata. U anstavku akcije uslijedio je udarac s poludistance, tražili su Česi kazneni udarac zbog igranja rukom, no stoper Dvali poslužio se ramenom. Nema kaznenog udarca.

3.

Evo velike šanse za Češku! Coufal je izveo "dugi aut", odnosno ubacio rukom sve do kaznenog prsotora. U gužvi se lopta odbila do druge vratnice, gdje je Hložek zapucao iskosa. Vrhunski je to obranio Mamardašvili, a potom se lopta odbila do Krejčija, čiji pokušaj "škarica" završava u bloku, da bi vratar Gruzije obranio i opasni udarac Schicka glavom iz blizine u nastavku akcije. Fenomenalan početak utakmice!

1. Kako su silovito krenuli Gruzijci! U prvih 25 sekundi u dva navrata su se opasno približili čeških 16, ali koncentrirani su braniči Češke.

1. Polinje utakmica, Gruzija prva s loptom!

14.55 Slušamo himne, a onda show može početi!

Prošli su četiri tisuće kilometara za "fotku" sa zvijezdom Bayer Leverkusena i reprezentacije. Patriče, znaš što ti je činiti.

image
AXEL HEIMKEN Afp

Vratar Stanek prezentirao se u sjajnom svijetlu protiv Portugala, ali ipak nije uspio zaustaviti 1:2 poraz Čeha.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Dojam je da se sportska javnost "zaljubila" u Gruzijce. Tako to obično biva s autsajderima koji pokažu kvalitetan nogomet, ali Gruziji takav ipak nije obogatio konto protiv Turske (1:3). No, dokazali su da na EP ne stižu kao turisti, uz malo sreće (greda i vratnica) mogli su završiti susret "teži" barem za bod.

image
GABRIEL BOUYS Afp

13.55 Stigli su sastavi! Česi će zaigrati u drukčijem dizajnu s tri nova startera: Černy, Jurasek i Hložek zaradili su mjesto među prvih 11, dok će izbornik Gruzije od prve minute poslati Davitašvilija umjesto Čakvetadzea.

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Drugo kolo skupine F otvaraju Gruzija i Češka, momčadi koje se nalaze u istoj situaciji. U susretima s Turskom i Portugalom u konačnici su ostali “bez plijena”, iako su bili konkurenti suparnici. Ovi navodi posebno se odnose na reprezentaciju Gruzije, koja je išla “korak uz korak” s Turskom, te bi neki drugi dan vjerojatno izašla s bodovima iz tog susreta.

Česi su, pak, pokazali izrazitu kompaktnost u obrani, Portugalci su se kroz cijelu utakmicu mučili i u većini slučajeva oslanjali na dalekometne udarce. Ipak, očekuje se da će u ovom susretu izbornik Ivan Hašek promijeniti pristup i izaći iz dubokog bloka kojim su skoro “ugušili” Portugalce. Iako je bila vrlo blizu dragocjenog boda, Češka je u toj utakmici kompletirala manje dodavanja od bilo koje momčadi u prvom krugu utakmica na Euru 2024.

Obje momčadi trebaju pobjedu ako žele imati realne šanse za plasman u drugi krug natjecanja. Apetiti gruzijskih navijača sigurno su porasli nakon uvodne utakmice. Lider gruzijske momčadi, Hviča Kvarachelia, nije imao preveliki utjecaj u prvoj utakmici, te stoga Gruzijce ohrabruje činjenica da su unatoč njegovoj neuvjerljivoj partiji bili i više nego kompetitivni u tom susretu. Ako i on bude raspoložen u susretu s Češkom, šanse Gruzijaca za pozitivni rezultat značajno rastu.

Linker
22. lipanj 2024 17:17