Dragan Piksi Stojković

 JOHN THYS Afp
ORLOVI PREMA NJEMAČKOJ

Srbi izbjegli tešku blamažu, Piksi poručio: ‘Ovo su heroji, zaslužili su, a ja vraćam naciji dug za Katar‘

‘Zavijorit će se naša trobojnica u Njemačkoj i to je u ovome trenutku najvažnije‘
Piše: SNObjavljeno: 19. studeni 2023. 18:00

Nevjerojatna drama u skupini G iznjedrila je Mađarsku i Srbiju kao sigurne putnike na EURO 2024.

Mađari su imali relativno lak posao protiv Crne Gore (3:1), no Srbija je protiv Bugarske strepila do samoga kraja. Na stadionu u Leskovcu poveli su Srbi već u 17. minuti pogotkom Miloša Veljkovića, da bi Bugari u nastavku došli do preokreta golovima Ruseva i Despodova.

Ipak, veliki bod i olakšanje reprezentaciji Piksija Stojkovića donio je Srđan Babić osam minuta prije kraja regularnoga dijela.

image

Dragan Piksi Stojković

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Srpski je izbornik sumirao dojmove:

- Ovo je veliki dan za srpski nogomet! Ova je zemlja dočekala privilegiju da ima svoju momčad na Europskome prvenstvu. Čestitam svojim igračima koji su danas odradili posao i borili se do samoga kraja. Čestitke svima, sretni smo i zadovoljni! Vlahović je bio beba kada smo zadnji put igrali na Euru. Uspjeli smo u nečemu što smo imali u planu, u što smo vjerovali. Ovi igrači su heroji, zlatna generacija koja je svoja imena upisala zlatnim slovima. Prvi put Srbija će kao samostalna država biti dio najveće smotre nogometa u Europi. Velika je to satisfakcija i radost. Ovo EP ide kao poklon naciji i cijeloj državi. Zavijorit će se naša trobojnica u Njemačkoj i to je u ovome trenutku najvažnije.

Zatim je smirio euforiju:

- Ne može bez tenzija. Morali smo malo i drhtiti. Vidjeli smo četiri dobra gola, dosta lijepih akcija, dominirali smo u prvome dijelu. Pokazali smo mentalitet te da ne želimo biti poraženi. Ne zaboravite da su ovi igrači doživjeli veliki šok nakon Škotske. Ali su otišli na SP, ušli su u A Ligu nacija i sada na EP. Oni su zaslužili ovo. A ja... Vraćam naciji dug za Katar. Ovaj uspjeh je moj dug za ono što se dogodilo prošle godine.

Dragan Piksi Stojković postao je prvi izbornik koji je Srbiju odveo na dva velika natjecanja zaredom:

- Ja sam još jučer rekao da će ovo biti zanimljiva utakmica te da neće biti lako. Ostvarili smo povoljan rezultat koji je bio dovoljan da nas odvede na Euro, to je najvažnije. Nisam čovek koji će hvaliti samog sebe, nikad to nisam radio, niti ću. Ponašam se normalno, bez euforije. Jest hladno u Leskovcu, ali je toplo oko srca.

image

Strijelci za Srbiju - Srđan Babić (lijevo) i Miloš Veljković (desno)

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Oglasio se i strijelac ključnoga gola za 2:2, Srđan Babić:

- Kontrolirali smo utakmicu u prvome poluvremenu, stvarali smo šanse, poveli s 1:0. Znali smo da neće biti lako. Dogodile su nam se greške kod prvoga i drugoga gola Bugara, međutim uspjeli smo to nadoknaditi. Nije lako na psihološkome planu igrati ovakve utakmice. Vjerovali smo da možemo do plasmana i uspjeli smo u tome.

Linker
04. svibanj 2024 15:36