Jasir Asani (kadar s utakmice Albanija - Poljska)

 ADNAN BECI/AFP/PROFIMEDIA
NEKI SU TEŠKO STRADALI

UEFA nema milosti i udara žestoko. Pljušte kazne, evo i zašto kasni odluka koju čeka cijela nogometna Hrvatska

U našem Savezu novosti očekuju tijekom ovog tjedna, potvrde iz Nyona o točnom terminu još nema
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. rujan 2023. 15:19

UEFA je podijelila kazne nacionalnim savezima za prijestupe u europskim kvalifikacijskim utakmicama odigranima u rujnu, ali Hrvatska još ništa nije dobila. HNS je imao dodatni termin za naknadno očitovanje te će zato i odluka stići kasnije. U našem savezu očekuju tijekom ovog tjedna, iako nema potvrde iz Nyona kad će se doista dogoditi... Dakako, radi se o utakmicama Hrvatska - Latvija u Rijeci te Armenija - Hrvatska u Erevanu. Nisu još kažnjeni niti Armenci...

Po izrečenim mjerama vidi se da UEFA nema milosti, da udara žestoko. Rumunji su tako za incidente s Kosovom dobili jednu utakmicu igranja zaključanim vratima, Ukrajinci jednu praznu tribinu, a Albanija i Poljska su kažnjene uvjetno.

UEFA je objavila:

- Novčano se kažnjava Rumunjski nogometni savez s 40.000 eura i zapovijeda da svoju sljedeću (1) utakmicu UEFA natjecanja kao savez domaćin igra iza zatvorenih vrata zbog paljenja vatrometa, bacanja predmeta, odašiljanja poruka političke prirode (tj. transparent i uzvici "Kosovo je Srbija") i zbog rasističkog ponašanja njegovih pristaša - izrekla je UEFA i dodala:

- Novčano se kažnjava Rumunjski nogometni savez s 12.000 eura zbog blokiranja javnih prolaza na tribinama.

image

Kadar s utakmice Rumunjska - Kosovo

RAZVAN PASARICA/SPORT PICTURES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Vruće je bilo i na utakmici Albanija - Poljska koja je odigrana 10. rujna, te na ogledima Ukrajina - Engleska i Italija - Ukrajina.

Albanija:

- Kažnjava se Albanski nogometni savez s 30.000 € i zapovijeda djelomično zatvaranje stadiona Albanskog nogometnog saveza (tj. cijele sjeverne i južne tribine) tijekom sljedeće (1) utakmice UEFA natjecanja u kojoj Albanski nogometni savez igra kao savez domaćin, za paljenje vatrometa, bacanje predmeta i nanošenje štete. Navedeno djelomično zatvaranje stadiona suspendirano je na probni rok od dvije (2) godine, počevši od datuma ove odluke.

- Kažnjava se Albanski nogometni savez s 14.000 eura zbog blokiranja javnih prolaza.

Osim toga dobili su i niz upozorenja zbog nedoličnog ponašanja svoje momčadi, zabranjenog reklamiranja sponzora na vrećicama. nepoštivanja minimalnih zdravstvenih zahtjeva, za nedovoljnu organizaciju i neuspjeh u provedbi odgovarajuće strategije raspodjele ulaznica te zbog neovlaštenih medija na terenu.

image

Kadar s utakmice Albanija - Poljska

LUKASZ GROCHALA/CYFRASPORT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Poljska:

- Kažnjava se Poljski nogometni savez s 15.000 € i zabranjuje Poljskom nogometnom savezu prodaju ulaznica svojim navijačima za gostovanje za sljedeću (1) utakmicu, zbog bacanja predmeta i paljenja vatrometa. Navedena zabrana prodaje ulaznica obustavlja se na probni rok od dvije (2) godine, počevši od dana donošenja ove odluke.

- Kažnjava se Poljski nogometni savez s 5000 eura za štetu.

- Nalaže se Poljskom nogometnom savezu da kontaktira Albanski nogometni savez u roku od 30 dana radi namirenja štete koju su prouzročili njegovi navijači, tj. za polomljene sjedalice i upozorava se Poljski nogometni savez zbog nedoličnog ponašanja njegove momčadi.

Ukrajina:

• Kažnjava se Ukrajinski nogometni savez s 20.000 eura te zapovijeda djelomično zatvaranje stadiona Ukrajinskog nogometnog saveza tijekom sljedeće (1) utakmice UEFA natjecanja u kojoj Ukrajinski nogometni savez igra kao savez domaćin i zabranjuje se Ukrajinskom nogometnom savezu prodaja ulaznica svojim navijačima za gostovanje za sljedeću (1) utakmicu, zbog rasističkog ponašanja svojih navijača. Ukrajinski nogometni savez obavijestit će UEFA-u, prije utakmice, o sektorima koji će biti zatvoreni, a koji će se sastojati od najmanje 5000 sjedećih mjesta.

- Kažnjava se Ukrajinski nogometni savez sa 5000 eura zbog paljenja vatrometa, te s 8.000 eura za blokiranje javnih prolaza.

Linker
28. travanj 2024 15:44