Primož Gliha

 DAMIR KRAJAC Cropix
PRIMOŽ GLIHA ZA SN

‘Zvuči čudno, ali bilo mi je malo krivo što smo ih pobijedili. Hrvatska? Majstori ste za najteže utakmice‘

‘U Rumunjskoj je bilo nekorektno, a Izraelci su nam nakon utakmice čestitali, hvalili nas‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. studeni 2023. 14:15

Primož Gliha (56) je sa svojom reprezentacijom Kosova u nedjelju pobijedio Izrael (1:0) u zaostaloj utakmici skupine I kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine na domaćem terenu u Prištini. Neće to puno pomoći Kosovarima, jer su četvrti na ljestvici s 10 osvojenih bodova, ispred njih su Rumunjska sa 16 bodova, Švicarska s 15 i Izrael s 11 bodova.

Do konca kvalifikacija Kosovo još igra sa Švicarskom na gostovanju i Bjelorusijom doma. Još postoje neke teoretske kombinacije, ali one su zaista nemoguća misija, tako da će za Kosovo Euro ipak ostati san. Da je Gliha stigao prije, danas bi se vjerojatno pričala neka druga priča. Slovenski stručnjak preuzeo je Kosovo u srpnju ove godine nakon što je morao otići Francuz Alain Giresse. Francuz je sve uprskao na startu kvalifikacija, nakon četiri početne utakmice Kosovo je imalo samo tri boda, nakon remija protiv Izraela (1:1), Andore (1:1) i Rumunjske (0:0), te poraza od Bjelorusije (1:2). Gliha je nakon toga postavio stvari na svoje mjesto u reprezentaciji, ali bilo je ipak prekasno.

Nedjeljna utakmica s Izraelom u Prištini bila je pod posebnim povećalom, odigrana je pod neviđenim sigurnosnim mjerama, jasno je i zbog čega.

- Igrao sam tri godine u Izraelu, znam njihov mentalitet i razmišljanje, njihov oprez. Znam što život nosi u Izraelu. Meni je organizacija utakmice bila - spektakularna. Na svim razinama, od dana pred utakmicu, na dan utakmice i nakon nje. Tako nešto se može doživjeti možda nekoliko puta u životu. Sve je funkcioniralo savršeno. Naravno, bilo je izraelske policije, tako je to uvijek kad igra Izrael, uvijek postoji suradnja s državom u kojoj igra njihova reprezentacija. Nakon svega i s kosovske i izraelske strane samo su pljuštale pohvale za kompletnu organizaciju. Znao sam da neće biti nikakvih problema, jer takav je mentalitet Kosovara - kazao nam je Gliha u uvodu.

Nego, čitali smo da je pri izvođenju himni bilo nešto zvižduka kad je svirala izraelska?

- Pa, ima zvižduka i na drugim utakmicama. Zvižduci su ‘nacionalni sport‘ na nogometnim terenima. Imam puno prijatelja u Izraelu. Jedan od glavnih direktora njihovog Saveza Avi Levy mi je kućni prijatelj trideset godina, bili smo na večeri prije utakmice. On je doveo Željka Adžića i mene u Hapoel Beit She‘an. To je bilo 1998. godine. Odlične odnose imam s Yossijem Benayounom koji je igrao u Liverpoolu, Arsenalu, Chelseaju, West Hamu... Ma, znam da će zazvučati čudno, ali osjećaji su bili pomiješani, zadovoljstvo zbog pobjede, ali negdje mi je bilo malo krivo što smo ih pobijedili i udaljili od mogućnosti da se plasiraju na Europsko prvenstvo. Bili su jako korektni. Za razliku od one utakmice u Rumunjskoj, kad je sat vremena bio prekid, pa onaj katastrofalni sudac koji nam je dao crveni karton... U Rumunjskoj je bilo nekorektno, a Izraelci su nam nakon utakmice čestitali, hvalili nas.

image
ALEX NICODIM Nurphoto Via Afp

Priča nam Gliha da se igralo na jako teškom terenu, ali spomenuo je još nešto bitno...

- U reprezentaciji su igrala petorica igrača iz kosovske lige. A nikad u povijesti kosovske reprezentacije nije se dogodilo da je 80 posto nacionalne vrste koja je igrala neku utakmicu rođeno na Kosovu i igralo u domaćoj ligi. Jako nam je nedostajao Amir Rrahmani. On je sjajan čovjek, korektan, vidi se da je dosta godina živio u Hrvatskoj. Ima vrhunsku kulturu i ponašanje, gospodske manire, etiku. Ali ovi momci koji su igrali odigrali su vrhunski, trebali smo Izraelu zabiti mnogo više golova. Imali smo pet situacija ‘jedan na jedan s vratarom‘ ili šuteva iz blizine. Izraelski vratar Glazer bio je sjajan, već dugo nisam vidio boljeg vratara, što je sve čovjek obranio, čudo jedno. Bio je najbolji igrač utakmice. A mi smo bili izvrsni, na blatnom terenu smo igrali s dva-tri dodira maksimalno, bila je to sjajna brzina igre.

Kaže da mu je žao što njegova reprezentacija ima samo deset bodova.

- Samo da smo dobili, nazovimo ih ‘normalne bodove‘, protiv Andore bilo je neodlučeno, izgubili smo dva boda, i da smo samo igrali neodlučeno s Bjelorusijom imali bismo tri boda više, dakle sada bismo bili tri boda iza prve Rumunjske, debelo bismo bili u igri za Euro. A i da je ostalo neodlučeno u Rumunjskoj, oni bi imali 14 bodova, mi 11... I opet bismo bili u igri, ali već sam vam govorio o toj nekorektnoj utakmici i sucu. Preuzeo sam reprezentaciju kad smo imali tri boda iz četiri utakmice. Ali tako je kako je. Međutim, mi ove dvije posljednje utakmice igramo za ranking.

Malo smo popričali i o hrvatskoj reprezentaciji i njenoj borbi za Europsko prvenstvo.

- Ako Wales dobije obje utakmice, protiv Armenije i Turske, onda Hrvatskoj ne pomažu niti dvije pobjede nad Latvijom i Armenijom. Međutim, ako se i to dogodi, ne brinem za Hrvatsku, vi ste majstori za dodatne kvalifikacije. Za najteže utakmice.

Linker
05. svibanj 2024 22:25