Getty Images
DALIĆ JE IZBORIO 'I OVCE I NOVCE'

EVO ZAŠTO JE HRVATSKA U SJAJNOJ POZICIJI PRED JEDNO POSEBNO EUROPSKO PRVENSTVO I s najtežim mogućim ždrijebom EURO 2020. Vatrenima neće pobjeći!

POGLED PREMA 2019. “Vatreni” u odličnoj poziciji čekaju ždrijeb kvalifikacija
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. studeni 2018. 13:28

Sve što sada radim jest pronaći rješenja koja tražim za kvalifikacije. Liga nacija jest zanimljivo natjecanje, međutim, meni je primarno Europsko prvenstvo. To su rečenice koje je nakon trijumfalnog SP-a zborio Zlatko Dalić, a koje je ponavljao ustrajno sve do kraja. Da bi, međutim, dojam je, dobio i ovce i novce...

Hrvatski je izbornik, naime, u teškim utakmicama dobio nekoliko novih opcija, poput Vlašića, Brekala, Jedvaja, pa i Antonija Milića koji je sasvim korektno odradio svoju dionicu na Wembleyju, presložio je napadački sustav i dobio perspektivnu silu u vidu Kramarića i Rebića, riješio vratarsko pitanje s Kalinićem i Livakovićem, a ujedno je zacementirao veznu liniju u kojoj trijumvirat bez pardona drže Brozović, Rakitić i Modrić. Kao šlag na tortu, stigla je vijest da je pobjeda nad “furijom” bila dovoljna da Hrvatska bude nositelj u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Dan Istitene/Getty Images
Getty Images

Nota bene, i dalje egzistira problem klasične Vrsaljkove alternative, koje nema na vidiku, baš kao što strši činjenica da se u napadu nisu nametnuli ni Santini, niti Livaja. Konačno, jučerašnja Dalićeva izjava najdirektnija je dosad: “Okrenem se na Wembleyju, a na klupi sjede Rog, Pjaca, Pašalić... svi dečki bez minutaže u svojim klubovima. To tako više neće ići!”

Ta je poruka, međutim, najindikativnija dosad i jasna poruka dečkima iz drugog plana da se napokon saberu i izaberu igranje, a ne sjedenje u skupocjenim kućicama za rezervne igrače, gdje uz najbolja mjesta na stadionu isključivo broje eure. Daliću treba impakt s klupe, širenje i zaoštravanje konkurencije koje su sa sobom donijeli mladi, brzi i žestoki Vlašić i Brekalo, dok spomenuta trojka već predugo egzistira u reprezentaciji bez validnih argumenata. Talent je bio ključ, ali u dvadesetinekoj talent ne može biti presudan.

Screenshot: UEFA

Istina je da je ono najvažnije izboreno, a to je prvi pot u ždrijebanju 2. prosinca u Dublinu, gdje smo time izbjegli Francuze, Belgijance, Talijane, Španjolce... Time smo, naravno, došli i u ‘pole-position’, koji nam načelno omogućuje da kadar definiramo i širimo i tijekom kvalifikacija, ako, jasno, stvari krenu onako kako bi i trebale. Jer, realno, izuzev nekoliko potencijalnih mina, čak se i nominalno najteža skupina (Danska, Srbija, Grčka, Makedonija) doista ne čini nepremostivom, iako, jasno, nudi jako puno potencijalnih stupica.

Perspektiva Hrvatske, odnosno pogled u doglednu budućnost, do nogometne smotre nogometa Starog kontinenta, čini se perspektivnom, pa i progresivnom. Uz postojeći, već prošireni i zaoštreni kadar, Vlašić i Brekalo otvaraju vrata novim klincima, koji prijete starosjediocima, a ujedno nude i neke nove mogućnosti. Jedini je, uostalom, žal završene Lige nacija činjenica što na mjestu lijevog bočnog zbog ozljeda nismo isprobali Sosu, a niti Bornu Barišića. Hrvatska je, zapravo, nakon SP-a dobila nužnu širinu, a momci ujedno i jasnu poruku da će se pozivnica honorirati samo adekvatnom minutažom.

Uglavnom, Dalićeva osnovna misao je zadovoljena: iako možda nije dobio odgovora i alternativa koliko je tražio, u biti je i u tome stvorio jasne konkluzije novog ciklusa koji kreće na proljeće, a koji će svoj krešendo doživjeti u ljeto 2020. godine. Bez obzira na poraz od Engleske i propuštanje Final Foura Lige nacija, Hrvatska je budućnost svijetla, a prolaz na Euro, i u najgoroj varijanti ždrijeba - apsolutno realan.

Skupine nositelja u kvalifikacijama za EP

1. nositelji

Engleska, Nizozemska, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska

2. nositelji

Njemačka, Austrija, BiH, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Wales

3. nositelji

Finska, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Srbija, Slovačka, Turska, Bugarska, Izrael, Škotska

4. nositelji

Mađarska, Rumunjska, Albanija, Cipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Litva, Crna Gora, Slovenija

5. nositelji

Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Farski Otoci

6. nositelji

Malta, Andora, Latvija, Lihtenštajn, San Marino

Linker
05. svibanj 2024 05:56