Tom Dubravec, Boris Kovačev / Hanza Media
RAJ PODNO KAVKAZA

FOTO: PRAZNIK LJEPOTE Plaže u Sočiju prepune su zgodnih Ruskinja koje vole strance, ali ako primijetite jednu stvar, bježite glavom bez obzira...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. srpanj 2018. 13:38

Kiša, kiša, kiša... Već dva dana u Sočiju pada kiša. Ne stalno, malo pada pa malo stane, ali je užasno dosadna. Oblačno je stalno. Baš nam je žao svih tih obitelji koje su ovamo stigle s djecom na godišnji odmor. Otkad smo mi tu, sunca vidjeli nisu. Ali ne smeta to njima previše.

Plaža je u Adleru prepuna, kupaju se u Crnom moru, makar vrijeme i nije za kupanje. Ima zaista zgodnih djevojaka u atraktivnim kupaćim kostimima, dosta su druželjubive, vole popričati s strancima, ali uvijek budite oprezni, i s plaže gledajte prema kafićima uz plažu. Tamo im naime muževi piju pivo i votku. Kombinacija ta dva vrsta pića uz pogled na vas koji im koketirate sa suprugama može biti dosta problematična. Ako vidite da se netko naglo digao s svoje stolice, bježite! I ne okrećite se...

Duž dugačke plaže ima svega, ali ipak nije tako kičasto kao recimo u Anapi ili Gelendžiku, ruskim rivijerama koje smo također posjetili za vrijeme našeg sad već dugog boravka u Rusiji. No nije ni Soči imun na kič, pa su tako jedan do drugog poredani štandovi gdje se peče meso, prodaju suveniri, majice, kukuruz, pivo, ručnici, peraje, japanke...

Soci, Rusija, 050718.
Svakodnevnica u Adleru, dijelu Socija na obali Crnog mora gdje ce se odrzati nogometna utakmica cetvrtfinala Rusija - Hrvatska u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. 
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX

Ovdje su inače vrlo popularne ribice garra rufa. Rusi su veliki prijatelji s tim ribicama, samo stavite noge u akvarij, a ribice će vam “popapati” noge. Naravno, ne baš do kostiju kao piranje, nego će samo skinuti mrtve stanice s površine kože. Nemaju zube, kožu vam očiste cuclanjem i tako, kako to u reklamama vole reći, “dubinski revitaliziraju kožu”. Liječe kožne bolesti, pa, kažu, čak i psorijazu. Da bi vam te ribice izgrickale noge, morat ćete platiti 500 rubalja, odnosno 50 kuna.

Oslobađanje od stresa

To grickanje, navodno, oslobađa i od stresa, tko da dosta ljudi gura noge u akvarij, ali Rusi se u Sočiju sa stresom ipak radije bore na šanku. Pivo i votka toče se u potocima, ali što će drugo ljudi, na godišnjem su odmoru... Na plaži pivo možete popiti za 20 kuna, ali recimo na lokacijama koje nemaju vezu s plažom, u unutrašnjosti grada, možete u pivu uživati i za duplo manje novca. Votka je obično 15 kuna, to je ona “osnovna”, dakako, ima i skupljih. U dućanima limenke piva koštaju, ovisno o vrsti, od 5 do 7 kuna.

Za butelju vina, recimo bijelog suhog, u restoranu ćete morati izdvojiti od 100 do 150 kuna. Međutim, zanimljiva je ta priča s vinom u restoranima u Rusiji. Naime, u svim gradovima u kojima smo bili, nigdje u restoranu nije bilo više od tri butelje istog vina!? Obično je samo jedna, eventualno dvije. Kad ispraznite butelju, konobari samo sliježu ramenima i nude druga vina. Pitali smo zašto, odgovor nismo dobili.

A što se vinske karte tiče, evo savjeta našim navijačima koje će stići na utakmicu s Rusima. Najbolja su gruzijska vina, nakon njih slijede armenska, nisu loša ni ona koja se potpisuju kao abhazijska, a najgora su - ruska. Ona su najjeftinija, ali i najkiselija.

Navala taksista

Što jesti u Sočiju? Naša je preporuka šašlik. On se ne smatra autohtonom ruskom kuhinjom jer je stigao s Kavkaza, ali je ipak obvezan dio svih ruskih nacionalnih restorana. Šašlik se radi od raznih vrsta mesa, a od ražnjića se razlikuje po veličini, kod šašlika su komadići mesa duplo veći nego kod ražnjića. Meso svinje, kokoši ili janjeta reda se na žice ili male mačeve te se tako peče. Peče se obično s kolutovima luka. Odlično je, pečenjara ima po cijelom gradu, a porcija šašlika od 300 grama (to je najmanja količina koju možete naručiti) koštat će vas 60 kuna. Zaista vrijedi probati.

Soci, Rusija, 050718.
Svakodnevnica u Adleru, dijelu Socija na obali Crnog mora gdje ce se odrzati nogometna utakmica cetvrtfinala Rusija - Hrvatska u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. 
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX

Kad stignete u Soči, trebat će vam taksi. Preporučamo da koristite Jandeks (Yandex), rusku varijantu Ubera; bez problema možete instalirati aplikaciju na mobitelu, a daleko je jeftinije od normalnog taksija. Čim sletite i izađete iz aerodromske zgrade, opkolit će vas deseci taksista i nuditi svoje usluge. Uzmite ih jedino ako nemate volje instalirati aplikaciju. Recimo, od centra Adlera, predgrađa Sočija, pa do stadiona na kojem će u subotu igrati Rusija i Hrvatska cijena vožnje Jandeksom iznosi 20 kuna, a normalnim taksijem - 100 kuna. Podosta velika razlika, zar ne?

Na plaži u Adleru nemaju svi restorani i kafići svoj WC. Ali ima nekoliko javnih, to su oni tzv. čučavci. Nije lako u njima baš obavljati sve, a u svakom od njih sjedi radnica, “teta toaleta”. Ispred nje je kasica u koju morate ubaciti koju rublju na izlasku, ali ne uvijek. Naime, ne naplaćuje se korištenje WC-a ako - ne perete ruke! Naime, naplaćuje se samo papir u koji brišete ruke, dakle ako ih niste prali, nemate ni što brisati, pa je onda besplatno. Ali probajte izbjegavati rukovanje s onima koji su imali besplatno korištenje.

Navečer je na plaži veselo, ima i žive glazbe, pjeva se, pleše... Ruskinje vole plesati, Rusi nešto manje, pa zainteresirane muške stranke imaju šanse ako znaju hopsati po podiju.

Većina stiže danas

Jučer još nije bilo hrvatskih navijača u Sočiju, odnosno Adleru. Možda ih je i bilo, ali vjerojatno u manjim skupinama, pa ih nismo vidjeli. Nije bilo ni previše Rusa zaogrnutih u nacionalne boje. Malo smo porazgovarali s tek jednim simpatičnim ruskim navijačem, Leonom Halimovom, koji je pozirao fotoreporteru Cropixa i kazao da će utakmica Rusije i Hrvatske završiti s 0:0, a da će Rusi dobiti u produžetku s 1:0. Sreli smo i dva momka iz Hong Konga koji će navijati za Rusiju jer im se jako sviđa ova država....

Dolazak većeg broja navijača očekuje se danas.

Linker
02. svibanj 2024 15:27