CROPIX/Arhiva
U SUBOTU POKLON ČITATELJIMA JL

GODIŠNJICA SMRTI NOVINARSKOG BARDA TOMISLAVA ŽIDAKA Ćiro među novinarima, Dinamovac iz udžbenika, ili jednostavno, legenda hrvatskog novinarstva

Piše: Matija BoltižarObjavljeno: 13. travanj 2018. 19:32

Ćiro među novinarima, Dinamovac iz udžbenika, čovjek koji je mijenjao trenere ili, jednostavno, legenda hrvatskog sportskog novinarstva.

Teško se mogao izabrati najbolji kompliment za Tomislava Židaka, pokojnog sportskog novinara koji je svojim pisanjem zadužio svoju struku. Poznati nogometaši, treneri, novinari, ali i njegovi najbliži sjetili su se još jednom Žileta te ga na trenutak vratili na ovaj svijet dok su čitali njegove poznate rečenice. Naime, u zagrebačkom restoranu Matis održana je promocija nove zbirke njegovih kolumni “Priče iz maksimirske šume” koja će sutra biti objavljena uz Jutarnji list u čak 60.000 primjeraka.

Nova Židakova zbirka objavljena je na prvu godišnjicu njegove smrti, iako mnogi njegovi kolege i prijatelji i dalje ne mogu vjerovati da on više nije među njima.

- Mali, evo još jednog Pulitzera, uvijek se zadovoljno nasmijao kada bi stisnuo “enter” na svom računalu. 'Ajmo sad na refreshemnt, dodao bi, dok bi se gegali prema Van Goghu, na još jednu rundu života. Koji je pretvorio u novinarstvo. I kojim je inficirao nas klince – ispričao je Tomislav Juranović, njegov kolega i novinar Jutarnjeg lista koji je odrastao na Židakovim pričama, ali i osoba koja je izabrala kolumne za novu zbirku.

Radi se o knjizi koja obuhvaća njegove 23 kolumne iz razdoblja od 2010. do 4. ožujka 2017., kada je u redakciju stigao njegov posljednji, bolnički uradak. Kolumne u kojima su svoje mjesto našle njegove omiljene muze, od Ćire, preko Lamze, do Zdravka Mamića i Sandre Perković, kao i, jasno, Dinama i hrvatske reprezentacije. Izdavanje knjige su potpomogli Gradski ured za kulturu Grada Zagreba pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića te Kermas grupa i gosp. Krešimir Raguž.

Glumac Žarko Potočnjak je pred stotinjak okupljenih pročitao dvije njegove priče, a za mnoge je to bio put natrag kroz vrijeme. Jedni su suprezali suze, drugi su ispustili koji osmijeh, ali svi su se s ponosom sjećali svog dobrog prijatelja.

Svoju crticu iz dugogodišnjeg prijateljstva s Židakom ispričao je i Anton Samovojska, kolumnist Sportskih novosti.

- Što će reći Židak? To je bilo najvažnije pitanje poslije svake utakmice Dinama ili reprezentacije. On je svojim pisanjem utjecao na transfere, mijenjao trenere i izbornike, bio je perjanica hrvatskog sportskog novinarsva. Često sam mu znao dijeliti te komplimente, ali on bi me uvijek zaustavio te se pravio skroman. Ipak, njegov život je bio vrijedan svakog tog komplimenta – rekao je Samovojska.

Na promociji knjige su bili i drugi Židakovi kolege novinari, ali i brojni istaknuti ljudi iz nogometnog svijeta kao što je Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a te Ivan Herak, glavni menadžer HNS-a. U Matisu su bili i Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, te Ana Hanžeković, članica Uprave Hanza Medije, kao i Židakova supruga Snježana, ali i Dinamovi prvaci iz 1967. godine Zlatko Škorić, Krasnodar Rora i Branko Gračanin, te bivši Dinamovci Zlatko Kranjčar, Dario Šimić i “trener nad trenerima” Miroslav Ćiro Blažević.

- Znam da bi Židak bio sretan da može ovo danas vidjeti, sve ove ljude i utjecaj koji i dalje imaju njegove priče. Što se tiče mene, spreman sam da ga vidim i nadam se da ću ga pronaći u raju. Prije nego odem nadam se da ću u suradnji s Gradom Zagrebom ovjekovječit njegovo ime na zagrebačkim ulicama – rekao je Ćiro.

Upravo je na Ćiru Židak potrošio stotine i stotine redaka. Profesor Krešimir Bagić, predstojnik Katedre za kroatistiku, analizirao je njegove kolumne i izrazio svoje čuđenje umijećem jednog pisca da istog čovjeka prikaže na toliko različitih načina.

- Mister bijeli šal, čovjek iza kojega stoji Bog i Alah, Ronaldo pogrešnih odluka, vječiti mladić sve su to bili nazivi s kojima je Židak opisao Ćiru. Francuski kritičar Albert Thubaudet rekao je kako novinari pišu priče koje se čitaju jednom i drugi dan se zaborave. No Židakove se priče pamte - rekao je Bagić koji je napisao predgovor u drugoj zbirci Židakovih kolumni.

Jutarnji list

Linker
02. svibanj 2024 10:51