Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
DOLAZI KNINSKI LK7

HAJDUK JE TRAŽIO NAPADAČA DILJEM EUROPE, A NAŠAO GA U VLASTITOJ ŠKOLI Izbornik Hrvatske je još prije tri mjeseca rekao: 'Njega nećete dugo čekati'

HAJDUK Devetnaestogodišnji poljudski napadač Leon Kreković blista na zimskim pripremama u Turskoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. siječanj 2020. 21:51

Leon Kreković, široj javnosti malo poznat igrač, zablistao je na pripremama Bijelih u Turskoj. Igrač bez službenog nastupa za prvu momčad zajedno s Caktašem najbolji je strijelac dosadašnjeg dijela priprema. U dva nastupa ima tri pogotka, sjajan učinak 19-godišnjaka koji je u Tursku krenuo kao “jedan od mladih”. Ali nije Kreković tako mislio. Odlučio je pokazati koliko vrijedi, odlučio je opravdati sve epitete koje smo prošle jeseni uporno slušali od izbornika U-20 Ognjena Vukojevića.

- Hajduk ima Radića, Blagaića i Krekovića, tri velika potencijala. Obratite posebnu pozornost na Krekovića - govorio nam je Vukojević prije nekoliko mjeseci.

Iz spomenutog terceta Kreković jedini još nije upisao nastup u prvoligaškoj konkurenciji, jer jesen je proveo igrajući za B momčad Bijelih. Međutim, nećemo još dugo čekati na njegovu prvoligašku premijeru.

- Ne, neće se dugo čekati. Takav igrač zaslužuje veliku pozornost. Dvije utakmice reprezentacije U-20 obilježio je kao najbolji igrač prošle jeseni - dodao je Vukojević.

Protiv Albanije i Francuske bio je prvo ime Hrvatske “do 20”.

- Posebna je utakmica bila s Francuzima, igrali smo protiv momčadi kojoj stoperi vrijede i po 10 milijuna eura. Ali Kreković je taj koji ima hladnu i smirenu glavu. Izborio je protiv Francuza kazneni udarac i sam ga realizirao mirnim udarcem po sredini gola. Kreković posjeduje drskost velikog napadača. Ne zanima ga igra li pred pet ili 50.000 ljudi. Ima smirenost, ima svoj cilj.

Napadač lutalica

Kakve su Krekovićeve tehničke karakteristike?

- Odlične! Igra jedan na jedan, kvalitetan dribling i brzina. Ima sve odlike modernog napadača kojem treba pružiti šansu na prvoligaškoj sceni. U svibnju puni 20 godina, prelazi uskoro u selekciju U-21.

Kakav je tip napadača Kreković? Nije klasična devetka...

- Nikako, Kreković je napadač lutalica. Može igrati i krilo, ulaziti s lijeve strane i namjestiti udarac na desnu nogu. Ako bismo ga uspoređivali s nekim tipom napadača, onda je najbliže onome što pokazuje Suarez. Da se razmijemo, nije usporedba klase, već profila igrača. Kreković je taj koji ulazi u međusprostor, može proći s krila, a spretan je u realizaciji s 10-ak metara u kaznenom prostoru. Hajduk ima vrlo zanimljiv potencijal - zaključio je Vukojević.

Generaciju Krekovića, igrače rođene 2000., u kadetskom uzrastu Hajduka trenirao je Saša Glavaš, a nastavio Krešo Režić koji danas vodi drugoligaša Croatiju iz Zmijavaca.

- Iz te generacije izašli su Palaversa, Šego, Radić, Baždarić, Blagaić i Kreković. S dva pogotka Vardaru trenutačno je izbio u prvi plan, ali Kreković je igrač kojeg je Hajduk pratio još kada je imao devet godina. Na početku je iz Knina dolazio na treninge u Hajduk što nije bilo jednostavno s obzirom na udaljenost i školske obveze. Čak i kada se registrirao za Hajduk još nije u potpunosti preselio u Split, nego je to uradio nešto kasnije - kazao nam je Režić.

KREKOVIĆEV CV

Datum rođenja: 7. svibnja 2000.

Mjesto rođenja: Knin

Visina: 182 centimetra

Težina: 76 kilograma

Pozicija: napadač, krilo

Karijera: Dinara do 2012., Hajduk od 2012.

Ugovor: profesionalni do 2023.

Doselili iz BiH

Što ste zapazili kod Krekovića, kakve su mu bile igračke karakteristike u podmlatku?

- Napadač koji podjednako dobro igra s obje noge. Eksplozivan i tjelesno moćan s kvalitetnim udarcem s distance, ali također i sa spretnim snalaženjem u šesnaestercu. Ako bih uspoređivao Krekovića s nekim od hrvatskih igrača, po meni je najsličniji Rebiću. Takav je tip tjelesno moćno igrača koji stvara višak “jedan na jedan”, može pobjeći i zabiti zgoditak. Uostalom, sve te karakteristike potvrdio je i na pripremama u Turskoj - zaključio je Režić.

Kreković je rođen u Kninu, ponikao je u Dinari odakle je prije sedam i pol godina, u ljeto 2012. preselio u Hajduk. Obitelj mu je u kraljevski grad doselila iz BiH, a trenutačno svi zajedno žive u Splitu. Završio je Kreković Prvu jezičnu gimnaziju što sugerira da školu nije zanemario. Dapače, kao odlikaš je u Split stigao iz Knina i nastavio školovanje na visokoj razini ocjena.

Za kraj i nekoliko poslovnih detalja koji također privlače pozornost. Krekovićev potpis LK7 neodoljivo podsjeća na slavnog CR-a. Frizura također, stoga nije tajna da mu je idol Ronaldo. Posebnost je i agencija koja brine o njegovoj karijeri. Engleski Key Sports Management Ltd. koji između ostalih skrbi o Jamieju Vardyju, Theu Wallcottu, Samu Vokesu, Mingsu iz Aston Ville, Kahlini iz Gorice, zastupa i mladog talenta Bijelih. Od sredine listopada prošle godine Englezi se brinu o Krekoviću i ulaganje im se očito već isplaćuje s perspektivom velikog posla. I za Hajduk također.

IGOR TUDOR O KREKOVIĆU: Potvrdio je sve što smo o njemu čuli

Ove zime Kreković je prvi put krenuo na pripreme s prvom momčadi izvan Splita. Tudoru je na povjerenje uzvratio pogocima, a nakon susreta s Vardarom trener Bijelih istaknuo je:

- Kreković ima fiziku na razini velikih igrača.

I pritom dodao:

- Drago nam je da je potvrdio sve što smo o njemu čuli. Ima sjajne sprintove. (jr)

Linker
26. travanj 2024 22:52