Foto: Tom Dubravec / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

HAJDUKOV TRENER NAJAVIO VELIKI JADRANSKI DERBI 'Zadovoljstvo je igrati protiv Kekove Rijeke, a napravit ćemo sve da dođemo do pobjede'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 30. ožujak 2018. 13:22

Pred nogometašima Hajduka je subotnji derbi protiv Rijeke na Poljudu (17 sati). Dan prije susreta javnosti se obratio trener splitskog sastava Željko Kopić, piše Slobodna Dalmacija. Prvi je to susret Hajduka nakon reprezentativne prvenstvene stanke.

- Imali smo par igrača koji su bili s reprezentacijama, svi su se vratili zdravi i to je najbitnije. Ova dva tjedna smo odradili dobro, imali smo povećani broj treninga i prijateljsku utakmicu u Poljskoj. Nemamo na dispoziciji sigurno Tudora, Almeidu, Carbonierija, Memollu, a nema zbog kartona ni Fomitschowa i Barryja. Za Tomu Bašića i Futacsa ćemo još danas vidjeti na treningu – rekao je u uvodu Kopić, pa je nastavio o velikom rivalu koji je na tablici bod iza Hajduka.

- Rijeka je kvalitetna momčad, vrlo dobro vođena. Očekuje nas kvalitetna utakmica. Inzistirat ćemo na hrabrosti, agresivnosti, visokom intezitetu. Napravit ćemo sve da se nametnemo na pravi način. Igramo na svom stadionu, pred svojima navijačima, napravit ćemo sve da dođemo do pobjede – naglasio je trener "bijelih".

Kek još nije izgubio na Poljudu? Je li konačno došlo vrijeme za to?

- Svaki protivnik ima svoje specifičnosti, tradicije. Kroz njih i mi pripremamo momčad, ali se na to previše ne obaziremo. Pristupom moramo pružiti kvalitetnu igru, pa da preko toga da dođemo do kvalitetnog rezultata.

Rijeka, 070318.
Stadion Rujevica. 
Utakmica 23. kola HT 1. lige,
HNK Rijeka - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Imate solidan skor u ogledima s Rijekom u posljednje vrijeme. Čak ste im na klupi Slaven Belupa jedno prvenstvo "uzeli" jer vas nisu mogli pobijediti, gubili su bodove na tim utakmicama?

- Meni je uvijek zadovoljstvo igrati protiv Kekove Rijeke, momčadi koja jako dobro funkcionira. To je veliki izazov. Napraviš sve da bi bio pravi. Veselim se tako i sutrašnjoj utakmici.

Tko je najbolji igrač Rijeke Bradarić ili možda Heber kojeg ste vodili?

- Imaju veliki broj potentnih igrača. Najveća kvaliteta su im ipak timske reakcije, a preko kolektiva se onda istakne pojedinac. Nema tu neke matematičke formule. Znamo kako igraju, idemo napraviti sve da pripremimo utakmicu na najbolji način.

Cropix

Rijeka je zabila 15 golova u zadnje četiri ligaške utakmice, a Hajdukova obrana primila osam u zadnje tri, dvije prvenstvene i prijateljskoj?

- Rijeka je u dobroj formi, putanja im je uzlazna. Analizirali smo način kako primamo golove. No, jedan način igre je kada igraš blok i čekaš kontranapad, skroz drugo kada želiš dominirati, kada preuzimaš određeni rizik, kada se očekuju ekstra brze reakcije po izgubljenoj lopti. Na tome puno radimo. Određenih propusta ima.

Sutrašnji derbi je borba za drugo mjesto? Stvara li to momčadi dodatni pritisak?

- Često nam se nameću sudbonosne utakmice. Svjesni smo da baš svaka utakmica nosi tri boda, to su stvari kojima se ne bavimo previše. Bavimo se time da budemo što bolji, da nas to dovede do boljeg rezultata.

U kakvom je stanju Futacs?

- Tri su konteksta spremnosti, prvi je liječnički vezano za koljeno koje je ozlijedio, drugi je muskularni znači mišići među kojima i oni oko tog koljena, a treći je natjecateljska spremnost. Što se tiče koljena Futacs je dobar. Što se tiče mišićnog dijela bilo je određenih problema, ali sada je i taj dio bolji. Na nama je procijenimo kada će Futacs moći pomoći momčadi. Njegova morfologija, visina, kilogrami, su specifični i zahtjevaju poseban tretman. Koliko god nam je bitan igrač, važan je kvalitetan oporavak i prevencija da se ne dogode stvari koje bi nas jako puno vratile unatrag. Opet ćemo sjesti i razgovarati o tome, ali s Futacsevim koljenom je sve u redu.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Ismajli je igrao odlično u mladoj reprezentaciji Kosova?

- Odigrao je dvije utakmice. Pogledao sam susret protiv Njemačke i bio je zaista dobar, kapetan, uz liderski gard. Zadovoljan sam njime. U mojim je uskim razmišljanjima. Jedan je od igrača kojima dosta vodim računa i posvećujem pozornosti.

Kek je rekao da voli igrati na Poljudu?

- Svatko voli vidjeti nogometnu atmosferu, zato ljudi vole doći na Poljud. To je privilegij za svakoga. I ja se radujem sutrašnjoj atmosferi. Potpuno mi je jasno zašto je Kek to rekao.

Peče li Riječane još jesenski poraz od Hajduka na Rujevici?

- Svaki poraz peče, u derbiju posebno. U nas je tada bio dosta izmijenjen sastav, ali igrači koji su izašli na teren imali su kvalitetan gard. I oni će se postaviti na način da idu ovdje izravnati račune, ili sačuvati tu Kekovu tradiciju na Poljudu, a na nama je da dobijemo utakmicu.

Rijeka bi trebala biti opreznija, a Hajduk će ipak nositi navijači?

- Nisam baš siguran koliko će Rijeka biti opreznija. I mene zanima kakvim će gardom Rijeka izaći na teren.

Kovačević i Šego opet kucaju na vrata sastava?

- Obojicom sam jako zadovoljan, Kovačević je bio jako dobar u Poljskoj i u kupu protiv Lokomotive. Što se Šege tiče i u reprezentaciji i protiv Šibenika je bilo dobro. Obojica će biti u konkurenciji.

U kakvom je stanju Nižić koji je s reprezentacijom igrao u SAD-u?

- Zadovoljan sam da je igrao, da je ozljeda prošlost. Najbitnije je da je taj dio ostao stabilan. Bilo je to za njega i pozitivno rezultatsko iskustvo. Naravno da i te promjene vremenskih zona nose specifičnosti, napravit ćemo sve da se što prije vrati u normalno stanje.

Nema Hamze, Bašića? Hoćete li igrati opreznije, ne dizati bekove toliko visoko kao recimo u Osijeku?

- Jedan od naših postulata je da igramo s aktivnim igračima na bočnim pozicijama. Ne bih nužno kao problem u Osijeku isticao napadačke bočne pozicije, i druge su stvari trebale biti bolje. Ni sutra nećemo odustajati od onoga što radimo. Vidjet ćemo u kolikoj ćemo mjeri svoju napadačku ideju i ideju defenzivne igre sprovesti u djelo.

Hebera ste vodili u Slaven Belupu? Da se moglo, biste li ga voljeli vidjeti u Hajduku?

- On je nakon dolaska u Koprivnicu imao proces adaptacije i na klub i na način života, najviše na nogomet u Hrvatskoj jer je puno veća razlika u odnosu na armensku ligu gdje je prethodno bio. Nakon toga pokazao je kvalitetu. Napravili smo zatim iskorak. Po dolasku u Rijeku uspio je napraviti još jedan korak naprijed. Sigurno je da je on kvaliteta Rijeke. Ja sam zadovoljan igračkim kadrom koji imamo, ne razmišljam previše o tome da li smo mogli imati nekog drugoga. On je igrač Rijeke, to respektiram, a ja se bavim isključivo nama – naglasio je Kopić za kraj.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
22. svibanj 2024 11:38