REUTERS
'MILI BOŽE KUD SAM ZAŠO'

HOĆE LI JURČEVIĆ USPJETI U DINAMU? Previše je sve neozbiljno. Igrač zabije 2 gola, guramo ga u Vatrene, trener pobijedi dvije utakmice već je za Real

ILIJA LONČAREVIĆ & NENAD GRAČAN Dvojica trenera koji su bili usko vezani uz prvi mandat novog-starog stratega Modrih o njegovim sadašnjim izgledima u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. ožujak 2018. 22:34

Hoće li Nikola Jurčević uspjeti u Dinamu? Ako je novi trener gledao onu prošlu Dinamovu utakmicu protiv Lokosa, mogao bi se prisjetiti hrvatskog književnika Petra Preradovića i njegove poeme “Putnik” koja počinje invokacijom “Bože mili kud sam zašo”...

Danas smo porazgovarali s dvojicom trenera koji su na neki način usko vezani uz Jurčevića i njegov prvi mandat u Dinamu.

U sezoni 2004/05. kad je morao otići nakon četiri startne utakmice, na klupi Dinama zamijenio ga je današnji izbornik mlade vrste Nenad Gračan.

Ogromni motiv

- Nije došao u jednostavnom trenutku za Dinamo. Međutim, držim da Jurčević sad ima iskustva, veliki motiv za samostalnu karijeru. Nakon dugog niza godina u kojima je bio pomoćnik, sad postaje trener koji samostalno odlučuje. Maksimirski klub za svakoga je ogromni motiv - kazao nam je u uvodu Gračan.

Nenad Gračan
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Pitali smo izbornika U-21 vrste gdje detektira najveće Dinamove probleme, s kojim poteškoćama će se sudariti nasljednik Marija Cvitanovića?

- Pa, teško je to kazati sa strane... U ovim posljednjim utakmicama Dinama svašta se događalo, bilo je i nesreće, svega pomalo. U takvim okolnostima i slabim rezultatima ulazi se u nervozu, igrači koji manje igraju, a onda dobiju priliku, ne odgovore kako treba, nije lako sad nešto predvidjeti, kazati kako će Dinamo krenuti pod Jurčevićevom trenerskom palicom. Želim mu svu sreću.

Nego, vi ste trener koji je preuzeo momčad od Jurčevića, te za Dinamo najgore sezone u povijesti HNL-a, kad se na kraju ispalo u “ligu za bedaka”. Što vam je Jurčević tada ostavio?

- Naravno da situacija tada nije bila blistava. Tada su u momčadi bili neki igrači mlade reprezentacije koji su bili, nazovimo to tako, projekti za budućnost. Nikako se nije moglo u kontinuitetu ostvariti rezultate, nije bilo lako, na kraju sam i ja morao napustiti klupu - zaključio je Gračan.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Nakon Jurčevića i Gračana klupu Dinama tada je preuzeo Ilija Lončarević koji na koncu bio taj koji je s Modrima vizirao kartu za donji dom hrvatskog nogometa.

- Problem Dinama je dubok, a prati ga od početka HNL-a. Ali nije to specifično samo za Dinamo, nego i za ostale, Hajduk, Rijeku, Osijek... Najveći problem je cjelokupna atmosfera u hrvatskom nogometu, nered koji traje od 1992. godine, s promjenama sustava natjecanja, od klubova, Saveza... Oni koji ne razmišljaju i analiziraju dublje, lamentiraju samo površinski, pa je onda uvijek najlakše kazati “trener je krivac”. Jest, naravno da je odgovoran, ali problemi su jako, jako duboki. Zato kad me sad pitate hoće li Jurčević uspjeti u Dinamu, kako mogu odgovoriti?

Preskaču se stepenice

Pa dobro, iskusni ste trener, možete li barem pretpostaviti?

- Nemoguće je to, iluzorno je uopće o tome razmišljati. Nikola je pametan čovjek, pa sam siguran da neće kazati “ja ću sve to sad pozlatiti”. Držim da on vrlo dobro zna što ga čeka. Jer treba sagledati što se događa u Dinamu, zašto je momčad tako reagirala na posljednjim utakmicama. Sa strane nitko ne može kazati što se dogodilo s Dinamovom momčadi. To bi zaista bilo glupo, skroz neozbiljno. Nema se tu što pametovati. Dinamo vodi svoju politiku na način kako je vodi, novinari rade svoje, preskaču se stepenice kako nekome padne napamet, ne odgajaju se i ne formiraju ljudi u nogometu. Bilo u trenerskom, igračkom ili rukovodećem smislu. Onda se događaju svi ovi neredi u nogometu. Jedan igrač zabije dva gola, već ga guramo u reprezentaciju, jedan vratar obrani dvije lopte, također isto. Trener pobijedi u dvije utakmice već je za Real Madrid, a izgubi li dvije, već ništa ne valja... Previše je sve neozbiljno da bi se moglo suvislo komentirati - zaključio je Lončarević.

Linker
04. svibanj 2024 16:32