Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
U RAZGOVORU ZA SN

'I JA MOGU JEDNOG DANA IGRATI NA RAZINI OVOG AJAXA' Dinamovac koji je nosio i dres nizozemskog velikana danas s Rijekom stiže na Poljud

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. travanj 2019. 19:18

Robert Murić bio je tražena roba na Kvarneru nakon što su Nizozemci kreirali čudo u Ligi prvaka. Ajaxovo demoliranje Juventusa bio je povod da mu se mobitel užari, ali nije nas odbio za nekoliko riječi dok je upijao zrake kvarnerskog sunca. Da je u Ajaxu uživao povjerenje kojeg uživa na Rujevici, možda bi u utorak navečer umjesto ispred bio iza malih ekrana i s Tadićem, De Ligtom ili Blindom bacao talijanskog velikana na koljena.

Ipak, Rijeka je danas njegova realnost, umjeren je i ponizan u procjenama, itekako svjestan da na Rujevici može nadoknaditi ono što nije uspio realizirati u jednom dijelu svoje karijere. Zbog toga mu je Ajax danas lijepa uspomena, a slika onoga što su pokazali u Torinu motiv da se popne do razine na kojoj su njegovi nekadašnji suigrači.

- Kada vidiš da netko igra kako je Ajax igrao drugo poluvrijeme protiv Juventusa, onda mislim da nema osobe kojoj nije drago što su prošli. Baš su ih ubili, Juventus nije mogao ništa napraviti i stvarno sam uživao gledajući - kaže Robert Murić, koji je u jednom razgovoru prije nekoliko mjeseci rekao da “ova mlada momčad Ajaxa može do kraja“.

DUIVENDRECHT, NETHERLANDS - FEBRUARY 24:  Robert Muric of Ajax in action during the UEFA Youth League Round of 16 match between Ajax Amsterdam and AS Roma held at Portpark de Toekomst on February 24, 2015 in Duivendrecht, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images

- Pokazali su stvarno da mogu do kraja. Moje je mišljenje da su ih od početka podcijenili, da ni Bayern, ni Real, ni Juventus nisu bili svjesni kvalitete koju imaju, ali zato sam sada siguran da će ih u polufinalu itekako ozbiljno shvatiti.

Protiv jednog velikana možeš ostati neporažen, drugog možeš proći na sreću, ali trećeg...

- Bayern ih nije dobio u dvije utakmice, Reala su razvalili u Madridu, sada su potpuno nadigrali i Juventus...

Imaju neku kemiju

Već sada su napravili veliku stvar koja se ne može dogoditi slučajno, došli su jako daleko i sada im je samo nebo granica. - Kada sam vidio ždrijeb znao sam da će biti teško, ali ta momčad ima ono nešto, neku kemiju koja radi razliku, zbog koje idu 300 na sat.

Murić je i iskren u konstataciji da mu je žao što nije akter ove sjajne priče koju Ajax piše.

- Naravno da mi je žao, lagao bih kada bih rekao da nije tako, ali što je tu je. Život ide dalje, ali igrao sam s većinom tih igrača, znam koliko oni mogu, znam koliko ja mogu i optimističan sam da jednog dana mogu doći na takvu razinu. I ne bih pritom nikoga istaknuo, u Ajaxu je mentalitet takav da svi ginu jedan za drugoga i svi su zaslužni. Ja im mogu samo čestitati na tome što su napravili, nisam se još ni sa kime od bivših suigrača čuo, ali sigurno će biti prilike za čestitati na sjajnom rezultatu.

Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Ajax je pokazao da može još i više, sigurno se neće zadovoljiti činjenicom da su došli na korak do finala.

- Uz malo sreće mogu u borbu za trofej. Igraju nogomet koji oduševljava ljude, koji je brz, okomit, s puno kretanja, a opet nije onaj industrijski kakvog igra Atletico Madrid. U igri Ajaxa ima mašte, odigravanja petom, propuštanja lopte kroz noge... Igraju bez straha, dugo su skupa i to puno znači. Najbolji igrač? Ne bih nikoga istaknuo, za svakog tko dođe u svlačionicu Ajaxa se vidi da je klasa, ali nitko nije drugi svijet kao što su Messi ili Cristiano Ronaldo.

Ali ni Ronaldo ne može sam…

- Ma nitko ne može, ni u Ajaxu, ni u Juventusu, ni u Rijeci… Ali treba reći i da je De Ligt pospremio Portugalca u džep, odigrao je vrhunsku utakmicu i Ronaldo nije mogao ništa.

Najavio je Murić da će on i suigrači u subotu pokušati prirediti razlog za slavlje navijačima Rijeke.

- Idemo na Poljud po tri boda, pa da svi skupa malo uživamo. Hajduk igra jako dobro, bit će tvrda utakmica, a puno govori to što su izgubili jedino od Dinama. Igraju kvalitetno i nema dvojbe da ćemo morati minimalno griješiti ako želimo dobar rezultat.

Nedelisce, 230317
Prijateljska nogometna utakmica reprezentacija U21 Hrvatske i Slovenije.
Na fotografiji: Robert Muric
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix
Robert Murić mogao bi krenuti od prve minute umjesto Alena Halilovića

Poticajna atmosfera

I atmosfera će biti užarena, Riječani ove sezone nisu igrali pred punim tribinama.

- Navijači su im vjetar u leđa, ali i ja priželjkujem pun stadion. Istina, Hajduk igra bolje uz njihovu podršku u takvom okruženju ne možeš nego dati sve od sebe, ali kud ćeš ljepše nego pobijediti suparnika pred puno njegovih navijača. Nama će to isto biti motiv, uvijek je bolje igrati pred punim tribinama u atmosferi koja te još više tjera da se dokazuješ.

Ulog utakmice će biti velik i u kontekstu borbe za drugo mjesto. Pobjeda stavlja Rijeku u komotnu situaciju, dok poraz vraća Splićane u utrku za titulu viceprvaka.

- Nama je minimalni cilj osvojiti barem jedan bod, a što će na kraju biti još ćemo vidjeti. Pratim li Hajduk? Otkad sam se vratio u HNL ih više pratim, Siniša Oreščanin me trenirao u Dinamu, razgovarao sam i s dečkima iz Hajduka o njemu i svi ga hvale, zadovoljni su kako radi što se uostalom vidi i na njihovim rezultatima.

Najavio je Murić i da će iz svog šešira s trikovima pokušati izvući nešto čime će iznenaditi nekadašnjeg trenera.

- Probat ću izmisliti neki trik da ih iznenadim, ha-ha... Ne sumnjam da će im Oreščanin dati poneki savjet kako me zaustaviti, ali ja ću s druge strane dati sve od sebe da Rijeka napravi rezultat koji priželjkuje.

Pobjednik nadmetanja

Muriću slijedi vjerojatno izravni duel protiv Bradarića s kojim je suigrač u reprezentaciji.

- Znamo se iz reprezentacije, trener ga je digao, igra odlično, stvarno ga treba pohvaliti, ali nadam se da ću ja biti pobjednik tog našeg nadmetanja - zaključio je Robert Murić.

Linker
02. svibanj 2024 21:54