AFP PHOTO/MANAN VATSYAYANA
DAVIS CUP

ITALIJA vs HRVATSKA Fognini ima problema sa zdravljem, ali Čilić ne vjeruje u to

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 01. veljača 2013. 11:02

Povijest nije na strani Talijana. Zadnji put su prošli prvo kolo Svjetske skupine prije 15 godina, a protiv Hrvatske su izgubili oba susreta. Logično, Talijani su odabrali zemljanu podlogu, što je najčešći odabir ekipa kad im Hrvatska dolazi u goste. Susret otvaraju Fognini i prvi hrvatski reket, što je prema izborniku Krajanu dobro:

- Svakako je bolje da Čilić otvara jer je veći favorit nego Dodig protiv Seppija. Ako Marin dobije i mi povedemo 1:0, onda raste pritisak na njih u drugom meču.

Čilić je ovu sezonu počeo ispod očekivanja, no renkingom je napredovao za dva mjesta. Prošle godine je prvi turnir odigrao tek u trećem mjesecu nakon rehabilitacije, pa mu je svaka pobjeda donijela bodove. Tad je bez puno mečeva u nogama odigrao triler protiv Nalbandiana na Davis Cup gostovanju i pokazao da nema problema s nastupima na vrućim gostovanjima. Zato je, prema talijanskim medijima, Fognini u problemima. Navodno ima manjih poteškoća sa zdravljem pa zato nije bio na predstavljanju igrača.

- Čuo sam nešto o tome, no uvjeren sam da će sutra igrati. Nadam se da ću pobijediti, što bi onda i Ivanu olakšalo njegov nastup.

Kao i većina tenisača koji su proveli početak sezone na betonu, najviše problema se ima s tranzicijom na zemljane terene. Zato je hrvatska reprezentacija došla ranije u Italiju i to se pokazalo pametnom odlukom. Čilić je izrazio zadovoljstvo nakon jednog od brojnih treninga:

- Mislim da je prilagodba prošla uspješno. Prvo smo bili začuđeni kako je teren brz, ali nakon tri dana treninga je postalo sporije. Italija ima igrače koji vole zemljanu podlogu, odgovaraju im duge izmjene. Naravno, imati će podršku svoje publike, no mi smo spremni na sve.

Davis Cup mečevi su uvijek posebni zbog navijanja, ali i nadmudrivanja oko postavljanja ekipa. Nije slučajno Čilić rekao da vjeruje kako će Fognini sigurno igrati, no talijanski izbornik tvrdi da situacija nije idealna.

- Fabio nije došao na izvlačenje ždrijeba jer mu se povećala temperatura. Dogovorilo smo se da ostane u hotelu i nadam se da će biti spreman za nastup - izjavio je Barazzutti, a Lorenzi je pokazao da se ne boji uloge zamjene:

- Ako budem igrao, biti ću jako sretan. Uživam u reprezentaciji i cilj je uvijek isti, a to je osvajanje tri boda.

Fognini je ispao već u prvom kolu Australian Opena, u jednom od svojih tipičnih mečeva. Zaštitni znak njegove igre su velike oscilacije, a tako je bilo i u njegovom zadnjem Davis Cup susretu kad je gubio 2:1 od Capdevilea. Tad je ipak opravdao veliku ulogu favorita, te je okrenuo meč. Bez obzira na rano ispadanje, kasno je napustio Australiju, a razlog leži u igri parova. Bolelli i on su došli do polufinala s nekoliko odličnih pobjeda, ali su u tri seta izgubili od braće Bryan. Zato je Fognini bitan i za parove, iako nije prijavljen za taj meč.

Što se tiče njihovih međusobnih mečeva, Fognini je prije četiri godine nanio jedan od najtežih poraza Marinu u karijeri. Tad je u Monte Carlu osvojio tek dva gema, no prije dvije godine je uzvratio s dvije pobjede, od kojih je ona u Umagu bila vrlo uvjerljiva. Kad Fognini igra onda je sve moguće, no ni Čilić nije daleko do te konstatacije.

Linker
14. svibanj 2024 06:28