REUTERS/Fabrizio Bensch / REUTERS
ŠTO SU POKAZALI TESTOVI?

JOŠ SAMO 80 DANA DO POČETKA SP-A Vladar planeta će i poslije Rusije ostati netko iz Europe. Planove može pokvariti samo jedna reprezentacija

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 31. ožujak 2018. 11:24

Kada se uoči vikenda semafor u kontinentalnoj utakmici Južne Amerike i Europe zaustavio na rezultatu 8-1, bio je to signal da se nogometno geopolitičko klatno napokon vraća na južnu Zemljinu hemisferu i da budućeg svjetskog prvaka treba tražiti među ‘gladnim latinosima’. Europsku čast obranila je tek Danska pobjedom protiv Paname, dok su Hrvati, Francuzi, Talijani, Česi, Islanđani itd. redom kapitulirali protiv Perua, Kolumbije, Argentine, Urugvaja, Meksika...

Onda se nekoliko dana kasnije Španjolska naljutila, okrutno iscipelarila Argentinu (6-1) i plastično pokazala zašto Europljani već dvadeset godina drže monopol na titulu svjetskog prvaka. Od 1998. do danas samo se Brazil jednom prilikom umiješao i narušio hegemoniju tradicionalnih nogometnih sila s ove strane Ekvatora, dakle Francuske (1998.), Italije (2006.), Španjolske (2010.) i Njemačke (2014.).

Test-utakmice proteklih dana pokazale su nam da se u tom smislu stvari mijenjaju presporo da bi dokinule poznati narativ. Vladar planeta i poslije Rusije 2018. ostat će jedna od europskih reprezentacija, kojima planove može pokvariti jedino Brazil. Onaj isti Brazil koji je posljednji naslov na europskom tlu osvojio prije šezdeset godina u Švedskoj, dok je Pele bio samo wunderkind.

Bookmakeri su jesenas složili popis favorita za Rusiju koji predvode Brazil (tečaj 4) i Njemačka (4,5), iza njih slijede Francuska, Španjolska i Argentina, dok Top 10 klub zatvara Hrvatska (36). Ako priču shvatimo kao kladioničarski začin velikom hepeningu, onda zaista svjetskim prvakom mogu postati i Urugvaj, Argentina ili Hrvatska, ali u stvarnosti popis favorita već danas je dopušteno reducirati na četiri, najviše pet reprezentacija. Među koje - nakon panike u Conmebol kvalifikacijama i svježe madridske traume - očito ne treba uvrštavati Argentinu.

Premda je u ovom Fifa terminu protiv Španjolske odigrala 1-1 i potom pred svojom publikom izgubila protiv Brazila (0-1), Njemačka zadržava najveće izglede za titulu. Više je argumenata za ovu tvrdnju, a najozbiljnija se zove Joachim Löw, izbornik koji je DFB-ov zastavni pogon preuzeo 2006. godine i nikada poslije nije ispao s velikog turnira prije polufinala (SP 2010., Euro 2012. i 2016.), dvaput je igrao finala (Euro 2008. i SP 2014.) i osvojio jednu svjetsku titulu, a zatim i Kup konfederacija prošle godine.

- Da bi osvajao naslove, moraš uložiti golemi napor, držati besprijekornu koncentraciju tijekom cijelog turnira i prije svega njegovati stav da nikad nema odustajanja. Kao izbornik povremeno se moraš igrati vizionara, igrati se s luckastim idejama koje se drugima mogu učiniti apsurdne - objašnjavao je jesenas Löw u intervjuu za Deutsche Welle.

Apsurdnim su navijači mogli proglasiti povratak veterana Marija Gomeza u reprezentaciju ili forsiranje Marvina Plattenhardta, braniča Herthe, u prvoj momčadi, ali njemački izbornik ne bježi od eksperimenata u prijateljskim dvobojima. Jednom kada ispegla koncept, spreman je otići do kraja...

Brazil je druga reprezentacija koja se danas čini spremnom i posve opremljenom za napad na titulu. Otkako je Tite u lipnju 2016. zamijenio Dungu za kormilom, vlasnik pet svjetskih naslova ubilježio je čak petnaest pobjeda, tri remija i samo jedan poraz (u prijateljskom meču s Argentinom). Život bez Neymara nije tako nepodnošljiv kako se strahovalo nakon objave vijesti o njegovoj teškoj ozljedi, Brazil je dobio Rusiju i Njemačku bez primljenog pogotka i predstavio se kao momčad koja obrambenim iskustvom i napadačkim ritmom može držati utakmicu pod kontrolom od prvog do posljednjeg zvižduka. I ždrijeb je radio u korist brazilskih planova svrstavši Titeove nogometaše u skupinu sa Švicarskom, Kostarikom i Srbijom.

Oplemenjena autorskim rukopisom novog izbornika Lopeteguija, Španjolska će puhati za vrat vodećim favoritima jače nego nedorečena Francuska. ‘La roja’ posjeduje i bogatstvo igračkog fonda i klasu na svim pozicijama u momčadi, ali tiho strahuje od jednog skrivenog agensa: političke krize u Kataloniji na koju nogometaši Barcelone nisu imuni.

Od dolaska Roberta Martineza na klupu Belgije, ‘crveni vragovi’ izašli su iz ‘dark horse’ razreda i u Rusiju stižu s namjerom da napadnu titulu. U ladici favorita iz sjene ostavljaju Argentince, Francuze i Portugalce...

Linker
07. svibanj 2024 18:05