Tom Dubravec / CROPIX
BLJESAK VATRENOG

JOŠ SAMO BAYERN I ETO GA NA VRHU! ON JE DEFINITIVNO NAJVEĆE OTKRIĆE U RUSIJI 'Niko Kovač ga je nogometno oživio, a znam kakav je divlji igrač bio'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. srpanj 2018. 01:18

Zablistao je na drugom Svjetskom prvenstvu, a još nije napunio ni 25 godina. Ante Rebić, igrač Eintrachta, dijete Imotske krajine, produkt Vinjana, kluba iz Gospina doca i nogometne škole RNK Splita, otkriće je ruskog Mundijala. A gdje je Rebić bio prije godinu dana? Nigdje. Pitao je sam sebe, gdje ću nastaviti karijeru.

Isto je pitanje i danas pred 24-godišnjim krilnim napadačem, s tom razlikom da ovog ljeta može birati klub. Prošle je godine umalo završio na posudbi u Hajduku, ali njegov menadžer Fali Ramadani pronašao je Eintracht Nike Kovača. U genezi uspjeha Ante Rebića to je bio presudan detalj. Jer sve što se poslije događalo dio je nogometne bajke. Ali bajke ne bi bilo bez Nike Kovača i Eintrachta. Jasno, ne bi se najljepše stranice njegove dosadašnje karijere, u konačnici, ispisale bez Zlatka Dalića, ali trebao je netko otvoriti vrata, izvući biser na površinu.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Denmark's Mathias Jorgensen brings down Croatia's Ante Rebic in the penalty area  REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS/Damir Sagolj

Spreman uskočiti

U studenome prošle godine Ante Rebić ponovno se našao na popisu reprezentativaca. Iznenađenje? Za sve osim za Dalića. Dvije godine Rebić nije bio među Vatrenima, ali sâm se izborio za povratak.

- Naravno da mi se drago vratiti u najdraži dres i sretan sam što sam opet u reprezentaciji. Izbornik Dalić me pratio, zna moje kvalitete. Ako mogu pomoći, spreman sam uskočiti. Zdrav sam, pun samopouzdanja, igram u kontinuitetu i jedva čekam da počne utakmica - kazao je Rebić uoči dodatnih kvalifikacija i pritom naglasio:

- Igram jako dobro za Eintracht, trener mi vjeruje, a ključ je u kontinuitetu i zdravlju. Dugo surađujem s Nikom Kovačem, još od mlade reprezentacije. Naša suradnja u Frankfurtu uspješna je od prvog dana i nema je potrebe mijenjati.

Ali idemo se vratiti još unatrag. Niko Kovač je Rebića vratio u život, Zlatko Dalić je biser ispolirao, ali kako je uopće Rebić došao na veliku scenu?

U rano proljeće 2010. stigao je na trening u RNK Split. Šef omladinske škole Darko Butorović, dobro nam znani desni bek iz Hajdukove Lige prvaka 1994/95, uočio je nekoliko igrača u kadetskoj ekipi Imotskog.

- Ne meti smo imali Majstorovića, Mrkonjića i Rebića. Dva je mjeseca trebalo Rebiću od prvog poziva da dođe kod nas trenirati.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia's Ivan Perisic celebrates scoring their first goal with Ante Rebic    REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Sazrio kao čovjek

U statusu mlađeg juniora preselio je u Park mladeži počevši trenirati s Ivanom Matićem, strategom koji danas vodi Rudeš.

- Prvi mu je bio turnir u Kaštel Gomilici, sjećam se da je bio igrač siline i brzine. Počeo je kao vezni, ali je kod nas, u Splitu, preselio na lijevo krilo, postao krilni napadač - otkrio je Matić.

Iz juniora je ubrzo preselio u seniore kod Zorana Vulića, a već je u džepu imao i poziv za U-19 reprezentaciju Hrvatske, koju je tada vodio Dinko Jeličić. Prvo U-19, zatim U-21 i Fiorentina. Međutim, imao je i Rebić svojih sezona stagnacije.

- Razdoblje privikavanja na seniorski nogomet, poglavito jaki europski, ostavilo je traga kod njega. Ali prošle je sezone pokazao da je sazrio, ne samo kao igrač nego i kao čovjek - naglasio je njegov juniorski trener Matić.

U veljači ove godine Rebić je još sanjao Rusiju. Prije nepunih pet godina debitirao je u reprezentaciji, i to pogotkom Lihtenštajnu u pobjedi 3:2 u mandatu Igora Štimca. Nije Rebić novo lice na svjetskoj sceni, ali trebalo je vremena. U ovih pet godina nije sve išlo glatko. U Fiorentini se tražio, u Leipzigu se na posudbi nije pronašao. Svatko traži svoje vrijeme sazrijevanja, a Rebić ga je proteklih 12 mjeseci odlično iskoristio.

- Rebić će biti pravi teror na Svjetskom prvenstvu. To je moderan igrač kojeg je teško zaustaviti, s lakoćom se odvaja od zadnjeg reda i iznimno je dominantan - ustvrdio je prije početka ruskog Mundijala izbornik brončanih Ćiro Blažević.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante rebic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX

Bokšić iz Vinjana

U tom trenutku možda i nije bio svjestan koliko će se njegove riječi pokazati točnima, Rebić je potpuno opravdao njegovu prognozu: brz, snažan, eksplozivan, a usto i sjajan dribler.

- Dribling mu je i u mlađim kategorijama bio glavna odlika - dodao je Matić.

Rebićevu “vrtnju” osjetili su braniči Argentine, Rusije, Engleske i Danske, njegov dribling i silina s kojom se protivnici nisu znali nositi ostali su kao najvrednija slika koju svi nose u glavama. Od izbornika i menadžera do navijača... Koji je Rebićev domet?

- Ako prijeđe u Bayern, a to je vrlo izgledno, onda je dosegnuo vrh. Tko igra u Bayernu, Unitedu, Cityju, Barceloni ili Realu, taj je na vrhu. U kojem si klubu, manje je bitno, važno je da si među najvećima. Držim da mu je najbolje nastaviti suradnju s Nikom Kovačem jer je Niko Kovač trener koji je Rebića nogometno oživio. Imao je toplu riječ koja je iz Rebića izvukla sve najbolje. Znam kakav je divlji igrač bio, znam da s njim treba pažljivo, ali isto sam tako osjetio koliko Rebić može vratiti igrama na terenu - u jednom nam je dahu ispričao Butorović.

To je Rebić. Po njemu će se jednom snimati nastavak filma “Brzi i žestoki”. Snažan, brz i moćan, a voli dribling i, što je još važnije, zna driblati. Onaj tko je propustio pogledati finale kupa Njemačke i njegov bijeg za pogodak Bayernu ipak nije ovog ljeta zakasnio. Rebićevi “Brzi i žestoki” imaju više nastavaka. Ante Rebić je otkriće, ali ne i iznenađenje Svjetskog prvenstva. Otkriće je s obzirom na to da je od reprezentativca koji se prije sedam mjeseci vratio među Vatrene došao do statusa igrača koji može presuditi, ali nije iznenađenje za one koji znaju kakva se klasa krije u nogama tog 24-godišnjaka. I sve je manje divlji taj Bokšić iz Vinjana, kako su mu tepali mediji kada je počeo zabijati u Splitu prije pet godina. Sve je više igrač od kojeg znaš koliko možeš dobiti. Na ruskom se ipak s jednim epitetom morao oprostiti: više nikad neće biti otkriće Mundijala. S obzirom na to kako je odigrao u Rusiji, bit će konstanta.

Linker
05. svibanj 2024 00:16