Željko Hajdinjak/CROPIX
HRVATSKA - ISLAND

Kauboji moraju slaviti jer protivniku pobjeda nosi lakši ždrijeb na Olimpijadi

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 08. travanj 2012. 12:32

http://www.dvoznak.com/?show=dogadjaj&id_dogadjaj=378104&id_vrsta_dogadjaja=3&affiliate=1

Hrvatska se jučer doista "narugala" Čileu. Istina, Čileanci su držali neki priključak prvih 20-25 minuta, i istina, potpuno su pali tek kada je trener Capurro izvadio najbolje igrače, ali Hrvatska ih je samljela. Nije to uvijek bio hrvatski običaj, ali današnja Hrvatska melje svakoga koliko god može. Imamo fantastična krila, pogotovo na desnoj strani, a u zadnje vrijeme sve smo jači i u polukontri, i "jao onome" tko izgubi loptu u napadu protiv Hrvatske. Kontre i polukontre su sijevale jedna za drugom, Čileu nije bilo spasa.

- Moram pohvaliti ekipu koja je zatvorila utakmicu, ja sam izgubio okladu sa poluvremena - rekao je Goluža nakon utakmice.

Oklada je očigledno bilo na razlici ili golovima suparnika. Danas je jedna sasvim druga utakmica - glavni cilj je ostvaren, a ionako je svatko očekivao da se Hrvatska i Islanda sa preostala dva protivnika "poigraju". Današnji meč nije nevažan jer protivniku nosi lakši ždrijeb na Olimpijadi. A i da nije, teško je vjerovati da bi ovoj Hrvatskoj bilo svejedno za rezultat, pogotovo pred domaćom publikom.

- Ne zanima me da li je službena ili prijateljska utakmica, u svakoj utakmici želim pobijediti - poručuje Goluža.

Dečki su ipak malo opušteniji...

- Popit ćemo koju pivicu pa sutra odraditi posao i otići kao prvi u skupini na Olimpjadu - rekao je kapetan Vori nakon utakmice.

- Sutra će biti lakše jer više nema grča. Trebamo ponoviti današnju čvrstoću i koncentraciju u obrani. Ako to ponovimo, nećemo imati problema, bez obzira na to što je Island jači sa Stefanssonom.

Hrvatska je na otvaranju EP-a odigrala s Islandom koji nije imao ni Stefanssona ni Gudjonssona, ali tu je bio Petterson. Islanđani su imali meč pod kontrolom, mi smo ganjali rezultat cijelu utakmicu, na kraju ga i prestigli. Susretali smo se na tri zadnja natjecanja, Island nas nikada nije dobio, ali priča je uvijek bila vrlo slična - svaki put o gol, dva.

Hrvatska ovaj turnir igra bez Balića i Štrleka, taj izostanak se ne osjeti, a jučer smo morali i bez oba desna vanjska. Kopljara muči gluteus (mogao bi igrati obranu), a Buntić je prekjučer hitno oprerirao lojnu žlijezdu.

- Kako sada stvari stoje, bit će u ekipi u nedjelju - kaže Goluža.

Protiv Čilea smo pokazali da možemo i sa dešnjakom na desnom vanjskom, ali Island je ipak kudikamo ozbiljnija ekipa i izostanak Buntića i Kopljara bio bi hendikep za Hrvatsku na islandskih 6-0. Jest, Francuska je osvojila sve živo bez lijevaka u vanjskoj liniji, ali to je neka druga priča...

Island se jučer, prema očekivanima, lako obračunao sa Japanom. Vrlo brzo su poveli 8:2, pa otišli na +8, Japan tada malo prijeti i dolazi na 10:15, ali Islanđani već na poluvrijeme idu su 20:11, pa je drugi dio utakmice bio samo formalnost. Japanci nisu imali rješenja za njihovu obranu, Gustavsson je opet bio dobar na golu, a napad je funkcionirao odlično, puno bolje nego dan ranije protiv Čilea. Očekivano, Gunnarsson je bio fizički prejak za Japance na pivotu, zabio je 9 golova, a odlično je funkcionirala vanjska linija sa Palmarssonom (6) i Stefanssonom (7) u glavnim ulogama, te Gudjonssonom kao dirigentom. Doista, on i Stefansson su odveli Island na jednu višu razinu u odnosu na EP.

- Ovo je strašno olakšanje, ostvarili smo veliki cilj. Plasirali smo se na Olimpijadu treći put zaredom i mislim da je to velike stvar - rekao je po utakmici trener Gudmunsson.

- Bila je ovo velika utakmica sa naše strane, kako u obrani, tako i u napadu. Vrlo sam zadovoljan načinom na koji smo odigrali. Sa stilom smo došli do pobjede.

Gudmunsson ne ostavlja dojam čovjeka koji će "poginuti" za uskršnju pobjedu.

- Drago mi je što ćemo moći tu utakmicu odraditi relaksirani, bez pritiska.

Linker
12. svibanj 2024 17:03