Ante Čizmić/CROPIX
RUKOMET

Hrvatska odrađuje formalnost: 'Japanci su mali i brzi, ali šutera nemaju'

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 06. travanj 2012. 12:41

Hrvatska u Varaždinu ide "odraditi formalnost", dobiti Japan pa Čile i službeno se upisati u listu putnika za London. Nekad se odrađivanje formalnosti zna pretvoriti i u mučenje, no Hrvati bi ipak trebali biti druga dimenzija za Japan i Čile, a onda će utakmica s Islandom u nedjelju biti tek za prestiž.

Hrvatska će igrati bez Ivana Balića, no on ni na EP-u u Srbiji nije bio glavna karika. Bez njegovih 15-ak minuta Hrvatska će moći parirati ovakvim reprezentacijama. Neće biti niti Manuela Štrleka, koji je ozlijedio preponu, pa je u sastav pozvan mladi Splićanin Hrvoje Batinović, a veću minutažu na lijevom krilu trebao bi opet dobiti Ivan Ninčević, baš kao i na završnici EP-a. Ninčević u klubu briljira, u reprezentaciji se muči - Japan i Čile su prava prilika da se potvrdi i uhvati samopouzdanje.

- Štrlekov nalaz je OK, ali sam ga odlučio poštediti dodatnog napora - kaže izbornik Goluža.

Dosta naših igrača potrošeno je jakim ritmom, pogotovo igrači Hamburga. Iz Hamburga su nedavno zavapili da bi se Duvnjak mogao ozlijediti nastavi ga li se trošiti u ovakvom tempu.

- Zadovoljan sam njihovim stanjem, u dobroj su formi.

Goluža ne zna puno detalja, no zna osnovne karakterisitke današnjeg protivnika.

- Japanci su jako mobilni, igraju 3-2-1 obranu i mogu biti nezgodni. Trebat ćemo im trkački parirati.

Osim Balića i Štrleka, svi ostali su tu. To znači da imamo izuzetno bitnog Vukovića uz Lackovića na lijevom vanjskom, dvojac Kopljar - Buntić na desnom, a Duvnjaku će na sredini, osim Vukovića, pomagati i Joso Valčić.

Japan, jasno, nije ni prva ni druga rukometna liga, ali podcjenjivanje takve momčadi mnogima se obilo o glavu. Radi se o ekipi koja svojim stilom može namučiti svakoga, prije svega se tu radi o agresivnoj obrani i brzom napadu, a to su zorno pokazali i na prethodnom Svjetskom prvenstvu kada ih doslovce nitko nije razbio, a igrali su jako dobro pogotovo na početku turnira, kada su glavni igrači još uvijek imali snage. U drugoj utakmici svladali su respektabilnu Austriju - kada su Szilagy i društvo shvatili da "mali i brzi" Japanci misle ozbiljno već su gubili osam razlike. Kasnije su dobili i Brazil, pred kraj turnira pali, ali na kraju završili 16., ispred tri europske ekipe, Tunisa, Brazila itd.

Svi igrači im igraju u Japanu tako da su "vječita nepoznanica" dok se ne pojave na terenu. Svi igrači su iz domaće lige, no na svjetskom prvenstvu kao prva zvijezda se predstavio vanjski Miyazaki, a pomagali su im, za njihove pojmove korpulentni pivot Tomita (190cm) te brzo krilo Suematsu.

Na nedavno održanom Azijskom prvenstvu nisu potvrdili dobru formu - završili su tek na četvrtom mjestu, u borbi za finale Katar ih je glatko dobio, potom su to ponovili domaćini Saudijci u borbi za medalje, a i skupinu su jedva prošli (zatvorio se krug u kojem su bili bolji od Irana i Kuvajta). Sveukupno dvije pobjede (jedna protiv slabašnog Jordana) i četiri poraza od protivnika koji ne znače puno na rukometnoj karti, sve je to jako premalo za ono što ih čeka u Varaždinu. Jedino olakotna okolnost je što su to prvenstvo igrali bez prve zvijezde Miyazakija, a on će biti u Varaždinu.

Pripreme su odradili u Danskoj, i tamo igrali s lokalnim prvoligašima i drugoligašima. Rezultate treba uzeti sa zadrškom jer su tamošnji prvoligaši imali puno važnije oglede u tom razdoblju. No, dobio ih je Kolding (30:27), potom su remizirali sa Arhusom (32:32), a onda ih je prosječni prvoligaš Mors razbio (33:23), potom su jedva dobili reprezentaciju Grenlanda (28:26), da bi u posljednjem susretu svladali drugoligaša Svendborga (28:27). U gotovo svim susretima prednjačio je Miyazaki, pomagali su krila Suematsu i Nomura.

Isprobali su sve vrste obrana, od agresivnih 6-0 do nekoliko vrsta dubljih obrana. Po očekivanju, ekipa u kojoj su najviši igrači oko 190cm, velikih problema je imala na 6-0 obrane, pogotovo onu Morsovu. Nema sumnje da je i Goluža pripremio sličnu taktiku, od Japanaca to jednostavno nema tko propucati. Oni će šanse tražiti kroz tranziciju, a na postavljene napada njihove šanse su mizerne.

Ostali parovi:

Mađarska - Makedonija (14:45)

Švedska - Brazil (17:00)

Poljska - Alžir (17:30)

Španjolska - Srbija (20:15)

Island - Čile (20:15)

Linker
28. travanj 2024 10:48