RONALD GORSIC Cropix
IGRAO S ORTOZOM

Junak posljednje Cibonine pobjede i sin rukometne legende: Osjetio sam da mogu pomoći i u ovakvom stanju!

Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. listopad 2022. 15:31

U prvoj utakmici sezone, prije mjesec dana protiv Splita, zaradio je lom kažiprsta lijeve ruke koji ga je udaljio od parketa. Sve do prethodnog petka. U neočekivanog junaka petog Ciboninog trijumfa u nizu prometnuo se Sven Smajlagić.

Zaigrao je s ortozom na prstu, protivno preporukama liječnika koji su sugerirali daljnje mirovanje, a on nije mirovao nego upravo suprotno – Borcu iz Čačka u 26 odigranih minuta utrpao je 25 poena, uz briljantan šut iz igre s osam pogodaka iz deset pokušaja. Posebno upečatljiva bila je bomba iza linije za tri poena koju je 32-godišnjak isporučio sa zvukom sirene dvije minute prije kraja utakmice, a ukupno je isporučio šest trica iz osam pokušaja.

- Bila je to samo još jedna utakmica u nizu. Odigrao sam dobro, ali momčad je zajednički stvorila pobjedu i upisala nove bodove u ABA ligi koji su nam vrlo bitni za daljnji tijek natjecanja – priča nam Smajlagić.

Trener Cibone Josip Sesar već duže vrijeme muku muči sa skraćenom rotacijom, a osim Smajlagića, u prethodnim utakmicama nije mogao računati niti na usluge Krešimira Ljubičića i Blaža Mesičeka. Junak posljednje Cibonine pobjede stavio se na raspolaganje treneru, kako bi kojom minutom na parketu dao svoj doprinos, a na kraju, postao je čovjek odluke.

- Trener zna što mogu napraviti i kako igram, nije bilo prevelikih nedoumica. Zahvalio mi se jer sam zaigrao na vlastitu odgovornost, odlučio sam pomoći momčadi jer nam je rotacija ionako već skraćena – kaže Smajlagić.

Danas je točno mjesec dana od gostovanja Cibone u Splitu, od spomenute utakmice u kojoj je slomio prst. Liječnici su sugerirali minimalno šest tjedana izvan parketa, međutim, on se košarci vratio prije vremena. Jasno je kako je glad za koševima i želja za pomoći ostatku momčadi, bila jača od nekog racionalnijeg razmišljanja i izbjegavanja rizika od pogoršanja ozljede. Otkrio nam je kakva je situacija s ozljedom.

- Imam posebnu ortozu, prst smo bandažirali da mi bude koliko-toliko ugodno, međutim, bol je i dalje prisutna. Liječnička preporuka bila je mirovanje dok ne prođe barem šest tjedana od ozljede, ali svaka pomoć momčadi je dobrodošla, imamo puno utakmica i potrebna je svježina. Naravno, kada dugo gledam sa strane suigrače kako igraju, onda i sam imam veliku želju zaigrati. Nekada to nije najpametnije, trebalo bi čekati da se tijelo oporavi, ali osjetio sam da mogu pomoći čak i u ovakvom stanju. Odradio sam par treninga, shvatio da bi to moglo biti u redu, zanemario bol i prelomio da želim odigrati. Na kraju je moglo ispasti da sam odigrao tek koju minutu, što bi isto bilo sasvim dobro za mene, s obzirom na to da nisam loptu u ruke primio gotovo mjesec dana.

image

Sven Smajlagić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Na utakmici je bio i otac Irfan (61), olimpijski pobjednik iz Atlante 1996. i legendarno krilo koje je paralo mreže rukometnih vratara, dok se sin odlučio parati košarkaške mrežice.

- Otac je zadovoljan s utakmicom. Uvijek ima nešto za prokomentirati, ali naravno u pozitivnom smislu, nastoji mi dati neki koristan savjet, pa je tako bilo i ovaj put. Nije ni očekivao da ću igrati onoliko minuta, međutim, kada mi se onako otvorilo, to je trebalo iskoristiti – rekao nam je Smajlagić mlađi.

U Ciboni je proveo dio svoje karijere u mladosti, a u “staro gnijezdo” vratio se tijekom ljeta. Ne treba se posebno vraćati na sve tegobe koje su “vukovi” prošli proteklih mjeseci. Ipak, Sesar i društvo uspjeli su u četiri mjeseca okrenuti priču s pitanja opstanka kluba, sve do kreiranja mlade momčadi koja igra atraktivnu košarku, ali ono što je najbitnije u posljednje vrijeme, i učinkovitu.

- Oduvijek mi je bila želja zaigrati za Cibonu. Proveo sam ovdje 5-6 godina kao junior, odlazio sam u inozemstvo, ali uvijek je u meni postojala želja vratiti se u Cibonu i okušati se ovdje u nešto zrelijim godinama, naravno, to je klub gdje sam ponikao i za koji navijam – komentirao je.

U posljednjih pet susreta, u oba natjecanja, aktualni hrvatski prvak rušio je redom: Mornar, Cedevitu Junior, Dinamo, Megu, i najsvježije, Borac iz Čačka. Nakon inicijalna dva poraza u ABA ligi od Partizana u Zagrebu, a zatim i od Studentskog centra u Crnoj Gori, oni nešto pesimističniji već su počeli nagoviještati teške dane za zagrebački klub. Sesarovi igrači čvrsto su primili mjenjač i izbacili ga iz lera, međutim, još su negdje u trećoj brzini, kako kaže i sam Smajlagić, jer imaju još prostora za napredak.

- Potpisali bismo ovakav ulazak u ABA ligu. Imamo velik kapacitet i možemo još bolje igrati. Skoro svi se već znamo otprije, lako smo kliknuli, s nekima sam već igrao, primjerice protiv Aranitovića sam igrao u Litvi, a mlade igrače znam iz hrvatske lige. Stvorila se pozitivna energija i dobra kemija na kojima počiva naša snaga – rekao je Smajlagić.

Cibonu već unedjelju od 18 sati čeka novi izazov u Premijer ligi na gostovanju kod Gorice koja je prvenstvo otvorila s tri poraza u četiri utakmice. Bit će to poseban susret i za Josipa Sesara, koji je trenerski zanat kalio u Turopolju. Smajlagić je zadnjeg dana listopada prošle godine zaigrao protiv Gorice u dresu Cedevite Junior, a zabio je 32 poena uz gotovo savršen šut za tri uz osam ubačaja iz devet pokušaja, međutim, u nedjeljnom dvoboju morat će ponovno razmišljati i o ozljedi.

- Bit ćemo još oprezni oko ozljede, treba se postepeno vraćati u ritam. Trener će pametno rasporediti snage da ostanemo što svježiji, ako bude potrebno igrat ću, i želim igrati, međutim, morat ćemo voditi računa i o riziku zbog ozljede – zaključio je Smajlagić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 15:45