JURE MISKOVIC Cropix
ABA LIGA

Na korak do senzacije, Zadar imao Zvezdu na konopcima, ali u ludoj završnici ipak ostao bez pobjede

Zadar je ovim porazom pao na omjer pobjeda i poraza 1-5, dok je Crvena zvezda na 4-2
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 26. listopad 2024. 22:07

ZADAR - C. ZVEZDA 77:84 (31:14, 13:27, 16:22, 17:21)

ZADAR: Mihailović 10, Wahl 6p, 4s, 3a, Klarica, Gegić 18p, 4s, 5a, Proleta, Žganec 10p, 5s, 5a, 4il, Mazalin 9p, 5s, 3a, Dundović, Ramljak 19p, 11s, 3il, Torbarina.

CRVENA ZVEZDA: Miller-McIntyre 16p, 4a, Canaan 3, Teodosić 6p, 3s, 4il, Davidovac 2, Mitrović 8p, 4s, Lazić, Kalinić 10p, 3s, 3a, Dobrić 16p, 3a, Daum, Giedraitis 7p, 4s, Plavšić 13p, 4s, Yago 3.


Zadar nije uspio izdržati pritisak Crvene zvezde, rano su domaći na Višnjiku stekli veliku prednost od čak 19 poena, ali gosti su euroligaška momčad i znalo se kako neće biti moguće izdržati taj ritam. Dolje niže u tekstu istaknuta je čarolija koja se kasnije izgubila, jer je iščeznuo vanjski šut. Zvezdu se ne može zaskočiti sa svega jednom tricom u drugom poluvremenu.

Doista, košarka iz "škafetina snova", ako se gleda iz zadarskoga kuta, jer su doslovce uspješno ciljali otkud se krenulo šutirati. Zvezda se jako brzo našla na konopcima, zasigurno nisu očekivali pravu kanonadu trica koju je započeo Žganec, onda su kasnije po dvije riješili Ramljak i Mihailović, jednu je pridodao Gegić. Zbrojeno, šest iz sedam pokušaja, dok je Zvezda do kraja prve dionice ostala na dvije, Teodosić odmah na otvaranju utakmice, Kalinić na zatvaranju prve četvrtine. Za one koji nisu imali prigodu gledati sve što se događalo, valja kazati kako se kod rezultata 30:11, na golemih devetnaest poena viška, dvorana pretvorila u oganj! Naveliko se slavilo preciznost, ali i borbenost domaće momčadi, bili su na svakoj lopti...

I onda je Zvezda odlučila zaigrati obranu, jako visoko su krenuli s "pressingom", tako da je Zadar teško dolazio do šuta. A gostima se otvorilo, prvi je tricu upisao Dos Santos, poznatiji kao Yago, međutim Dobrić je brzo povezao dvije, počela se topiti prednost, zadarska obrana je bivala sve slabašnija. Opasnost su krenuli predstavljati Giedraitis i Davidovac koji je pak zbog neke svoje pravde zaradio dvije tehničke, time i isključenje. Nije se mirio s tom odlukom pa su ga morali smirivati suigrači. Ali nije se smirila Zvezda, nastavili su smanjivati zaostatak, Plavšić ispod obruča, Teodosić i Dobrić tricama.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Za razliku od prve dionice, u drugoj je Zadar ostao bez ijedne trice, promašili su četiri puta. Inače, kroz spomenutu dionicu, dobro su reagirali Gilbert i Mazalin, kao veliki problem pokazali su se promašaji s crte slobodnih bacanja. Svega tri poena viška navuklo je zabrinutost uoči drugog poluvremena.

Opet je Dobrić namjestio ruku za tri poena, ali i Miller-McIntyre koji je, uz još jednu brzu kontru, odveo Zvezdu do plus pet. Nije se predavala zadarska momčad, Ramljak, Gegić i Wahl držali su se minimalnog minusa... Potom u nizu pogrešaka s obje strane, Ramljak koristi jedan "otpadak" kojim se Zadar ponovno vratio u prednost (56:55). Unatoč brzom odmaku gostiju, trice Canaana i slobodnih McIntyrea, čovjek koji je spašavao bio je Ramljak, novo snalaženje pokraj visokog Plavšića, plus dva slobodna i priča je stigla na 60:60. Sve dok Giedraitis nije upisao tri poena i Zvezda je u posljednju dionicu krenula s tri viška.

Od tog trenutka bilo je razdoblja u kojima je i Zadar imao prednost, ali svaki put bi se na drugoj strani ukazao netko ispod obruča ili izvana, uglavnom McIntyre se nije se "sramio" šutirati. Išlo ga je uvelike... Znali su prije toga, ali i kasnije pripomoći Mitrović i Dobrić, dok je priču zakucavanjem zaključio Plavšić.

image
JURE MISKOVIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. listopad 2024 22:23